Spiltan Fonder kurssatte återigen sina räntefonder Räntefond Sverige och Högräntefond igår. Resultatet visar på en katastrofal utveckling jämfört med de fonder som inte frystes eller togs ur frysen omgående. Uppenbarligen var antingen inte frysningen gynnsam för alla fondandelsägare eller så är Spiltan Fonders ränteförvaltning katastrofalt dålig. Oavsett bör man undvika Spiltan Fonder.
Korträntefonderna Lannebo Likviditetsfond, Carnegie Likviditetsfond, Swedbank Robur Räntefond Kort, Simplicity Likviditetsfond och Spiltan Räntefond Sverige. Spiltan i grönt och i bott. Källa: Avanza |
“Alternativet till sparkonto” Spiltan Räntefond Sverige öppnades upp igår igen och noterade ett ras på 1.46% under frysningstiden, som skulle vara för fondandelsägarnas bästa. På en månad är denna trygga investering ner 3.80%.
Swedbank Robur Räntefond Kort har på en månad gått -0.13%, Carnegie Likviditetsfond -1.57%, Simplicity Likviditetsfond -1.79% och Lannebo Likviditetsfond -2.39%. Spiltan Räntefond Sverige har gått -3.80%. Tillägg ej med i grafen: Min rekommendation Öhman Kort Ränta har gått -0.01% senaste månaden, men kom ihåg att du inte ska ha bara en likviditetsfond. AMF Räntefond Kort och t ex Swedbank Robur Räntefond Kort är också ganska stabila ställen att placera likviditet i om man tvingas äga fonder via t ex PPM eller andra pensionslösningar och inte kan sätta pengarna på kontot.
Och under frysningsperioden har dessa alternativa fonder i själva verket varit i princip oförändrade efter ett initialt tapp i de fall de frystes någon dag.
Men Spiltan Räntefond Sverige föll alltså hårt. Detta väcker frågan om frysningen missgynnat Spiltans andelsägare, och Spiltans agerande alltså inte varit i andelsägarnas bästa intresse. Alternativt är helt enkelt Spiltan usla förvaltare. Oavsett bör man alltså inte någonsin igen lämna sina pengar och förtroende till Spiltan.
Så hur ser det då ut med Spiltan Högräntefond.
Fonden står inte börsen långt efter med -13.30% på en månad och föll otroliga 4.99% under frysningsperioden.
AMF Företagsobligationsfond, Öhman Företagsobligationer och Handelsbanken Företagsobligationsfond, samt Spiltan Högräntefond i grönt. |
Återigen upprepar sig mönstret. Alternativen har gått horisontellt eller kanske rent av stigit under Spiltan Högräntefonds frysningsperiod. På en månad är AMF Företagsobligationsfond -3.89% och Handelsbanken Företagsobligationsfond -4.70%. Öhman är -5.14% men har inte uppdaterat fondkursen för igår.
Även för Spiltan Högräntefond har förvaltningen eller frysningen varit katstrofal. Ja, en nedgång på -3.80% på en månad i något som marknadsförts som alternativ till sparkonto, plus frysning från uttag i över en vecka är en katastrof. Att börsen varit ännu sämre är ingen tröst.
Och nej, öppnandet av fonderna kraschade inte marknaden, för alternativen uppförde sig stabilt igår, så att kursen faller så hårt beror inte på att det är trångt i utgången, utan på att Spiltan köpt på sig skräp.
Slutsatsen är att man ska undvika Spiltan Fonder till varje pris. Spiltans förvaltare har uppenbarligen blandat ihop sin kompetens med en stark trend i fallande räntor och stigande börser, men deras förvaltning klarar inte av att hantera en marknad som vänder, särskilt inte lika bra som deras konkurrenter.
Vad ska man då köpa för likviditetsfonder om man tvingas göra det i PPM eller annat pensionssparande? Svaret verkar vara fonder med exponering mot bolån och offentliga sektorn. Till skillnad mot företag kan inte svenska bolåntagare gå i konkurs, utan skulderna är personliga. Även stat, region och kommun kan inte heller (i princip) gå i konkurs.
Källa Avanza. |
Ja, även dessa faller, men inte lika hårt som Spiltans räntefonder. Tre alternativ kan vara Öhman Kort Ränta A, AMF Räntefond Kort och Swedbank Robur Räntefond Kort. Dock bör man bevaka utvecklingen, för även bolånepappren kan komma att falla framöver, och räntorna kan stiga. I synnerhet ska man sky långa obligationer som pesten just nu inför risken att obligationsbubblan spricker på allvar, långt mer än den skakning på nedre däck vi upplevt senaste månaden. Bankkonto om möjligt, likviditetsfonder enligt ovan om man måste som i PPM. Om man nu inte tror att börsen ska stiga.
24 kommentarer
Har bara kollat innehaven i högräntefonden men det är rätt tydligt när man ser innehaven varför det gått som det gjort. Risken är hög i företagsobligationer när börsen går ner och man förlorar poängen med räntefonder
Bra genomgång!
Dags att städa bort sitt "Lysa Ränta"-sparande med andra ord – innehåller ju 17% Spiltan Räntefond 🙁
Jag ligger kvar hos Lysa. Dels har jag en specifik tidshorisont, och dels lär nog Lysa ändra sitt fondval framöver. Får återkomma separat där.
I Lysa Ränta ligger ju även AMF Räntefond Lång till 17% (med 33% ftg-obligationer) och Deutsche Bank high-yield till 10%…
Lysa skall ju öppna upp för handel i Lysa Ränta idag har de lovat.
Det ska bli intressant att höra vad Spiltan har att säga till sitt ev. försvar.
I övrigt är jag bara glad över att Bloggarens likviditetskris är över och att han inte verkar behöva blanda bark i brödet nu vad det verkar.
Inte fått några pengar än…
Riksbanken verkar missuppfattat skitpapperskrisen och köpte skräppapper istället.
Kryptovalutornas insomnande tycks inte vara nära förestående.
Se på denna tabell!
https://coinmarketcap.com/
Ja, det beror ju också mycket på vilken tidsperiod man tittar på. Tittar man på korträntefonderna hos PPM så är Spiltan Räntefond Sverige förvisso bland de sämsta på tre månader, men på fem år är den istället bäst. Vi får väl se hur det går i framtiden. Man kan ju också se det som att det kanske är rea på Spiltan nu (om många har sålt baserat på rädsla).
Kursen avgörs ju inte enbart på innehavet utan också på efterfrågan, så kanske har Cornu här själv bundit ris åt egen rygg genom panikinlägg som fått stor spridning (ja, det är ändå lite skillnad på "alla pengar är förlorade" och "2,1% ner år 2020").
Lärdomen är att själv fundera över vad det är för något man lägger sina pengar i. Spiltan räntefond är ju 100% företagsobligationer. Går något av dessa bolag i konkurs förlorar man motsvarande andel i procent.
Exponering mot bolån kanske man vill ha istället, men vad händer med bolånen om bostadsbubblan spricker? Bolåntagare kan inte gå i konkurs, men det betyder ju inte att inte lånen kan bli värdelösa om någon inte kan betala tillbaka och ett hus tvångsförsäljs till halva lånets värde. Frågan är vilken som är störst risk, att hälften av företagen skulle gå i konkurs eller att bostadsmarknaden tappar 50%.
Ja, det går så länge det går…
Företagsobligationer med hög ränta går bra fram tills företagen inte längre kan betala för sig. Vi kanske inte är där idag, men risken är överhängande att vi hamnar där.
Bostadsobligationer får problem om/när folk blir arbetslösa och bostädernas värde faller under skuldens belopp. Några kommer aldrig kunna betala av den kvarstående skulden innan sin död, = kreditförluster.
Avanza intervjuade Spiltans VD Per H Börjesson om läget i Avanza-podden igår. Har inte lyssnat på den än men det lär ju bjuda på intressanta bortförklaringar!
Bra tips! Ska lyssna. (Jag skickade in hälften av mitt sparande till Spiltan förra våren när jag började tro på en nedgång. Inte så kul nu.)
Började lyssna i morse men nu har de plockat bort absnittet
Hur är det med amerikanska statsobligationer då? Ska man fly även dom?
Beror väl på vad man tror om SEK/USD. Att de skulle gå i kånken är ju uteslutet då det bara är att skjuta upp skulderna på kommande generationer, och händer det har vi mycket större problem än att fundera på vad vi har på banken.
Som jag tolkar Sean George som ger ett ärligt intryck så finns inte motsvarande mekanism för prishistorik i Sverige som de har i USA för obligationer. Därför vet fonderna inte vad liknande papper handlats för och måste själva uppskatta sitt värde av innehavet. Om jag förstår rätt så finns en klar risk att vissa fonder gissar för högt. Det påverkar ju egentligen inte värdet långsiktigt hur de gissar men det blir ett fördelningsproblem mellan de som säljer och de som behåller fonden. Om det stämmer samtidigt som Spiltan hypotetiskt är de som gissar mest pessimistiskt kommer förloraren vara den som säljer Spiltan och köper någon av de andra. Jag håller det lika sannolikt som att Spiltan köpt mest skräp, marknaden i Sverige verkar ha strukturella problem. Det är min tolkning av vad Sean George säger och vad andra har framfört. Instämmer i analysen att leta efter stora innehav i stat och annan offentlig sektor, det gäller att investera selektivt. Jag litar inte NAV-kurserna i nuläget.
Bolånetagare kan gå i personlig konkurs. Dock kan de inte bara likvidera ett aktiebolag och därmed bli av med skulderna, utan de ligger kvar även efter konkursen. Frågan är dock om de kan komma att få skuldsanering så småningom med fem år på existensminimum.
Det finns även fall när aktiebolagsägare kan bli personligt ansvariga för skulder vid s k ansvarsgenombrott.
Bolånetagare kan gå i personlig konkurs. Dock kan de inte bara likvidera ett aktiebolag och därmed bli av med skulderna, utan de ligger kvar även efter konkursen. Frågan är dock om de kan komma att få skuldsanering så småningom med fem år på existensminimum.
Det finns även fall när aktiebolagsägare eller delägare i ekonomisk föreing kan bli personligt ansvariga för skulder vid s k ansvarsgenombrott.
Jag sålde högräntefonden strax innan stängning och fick pengarna den 25mars. Var ner ca 8% från säljklickningen till att jag fick pengarna. Så det har gått ner ännu mer under nedstängningen. Fast jag tror nog ändå att nedstängningen kan ha gett ett bättre pris än om de sålt mitt i paniken. Å andra sidan är det kundens val att sälja just då så Spiltan kör faktiskt över kunden.
För min del var det aldrig en jättestor stek och jag var medveten om att det var riskfyllt. Det som stör mig är att jag misslyckades med att agera när jag trodde det var dags sälja. Jag väntade några dagar och fick ta svedan.
Företagsobligationer har ju länge varit på tapeten som ett riskområde, men det är som innan alla krascher. Man har en annorlunda syn på risk, för att nästanCitera Ilja Batljan.
På vilket sätt kör de över kunden när reglerna för fonden är som de är? Hade det bara varit fråga om att sälja din andel av fonden till någon annan hade det ju varit en sak, men problemet är att för att du ska få ut din andel måste en del av fonden likvideras, och finns det ingen likvid marknad så stoppar fonden handeln för att skydda övriga ägare.
Det är liksom inget unikt för Spiltans fonder, det gäller alla fonder. Om man inte gillar det så går det bra att i stället köpa aktier och företagsobligationer direkt.
Tycker det är självklart att ju högre avkastning en räntefond har desto högre risk i form av företags och bostadsobligationer. Det var väl ingen som trodde att Spiltans goda avkastning kom från statspapper. There is no such thing as a free lunch.
Nej, det framgår ju tydligt att fonden är 100% företagsobligationer, så det är ju ingen som har hållit något hemligt. Däremot kan marknadsföringen ha brustit, om man marknadsför en fond som "alternativ till bankkonto", vilket det ju inte är.
Jag är mer eller mindre totalt okunnig i detta. Så jag har en fråga…det finns säkert många svar.
Om jag har 95.000kr till pensionen i en IPS
Var skall jag placera pengarna?
Ni dömer ut Spiltan men dessa är ju på väg upp..
Tips?
länsförsäkringar global indexnära