För andra månaden på raken föll mina finansiella tillgångar, denna gång på grund av den hårda börskraschen under mars månad. Nedgången slutade på -5.02% sett till finansiella nettotillgångar (=ej nettot i bostad, skogsmark och jordbruksmark). Hur gick det för dig? Enkät nedan.
![]() |
Finansiella nettotillgångar januari – mars 2020. |
Man får väl ändå vara nöjd. Stockholmsbörsen OMXSPI har i skrivande stund gått -18.97% sedan årsskiftet.
Var kom då smällarna? Även om jag stått vid sidan om börsen finns ett fåtal enskilda aktieinnehav (nej, jag redovisar inte dessa, då de enbart kommer användas av backtraders för att vid godtycklig tidpunkt X antal år i framtiden peka ut hur dåligt de gått jämfört med någon av världens andra 100 000-tals möjliga placeringar – ni ska ändå inte köpa aktier baserat på vad någon skriver på Internet), dels stoppade jag inte ur mig ur Spiltan Högräntefond Sverige omedelbart, och den stod väl för det mesta av nedgången volymmässigt, och min Lysaportfölj innehöll 23% aktier vilket gav en nedgång för mig på 3.18% under mars. Kom dock ur Högräntefonden innan den aktuella katastrofala utvecklingen fullbordades och fick bara Räntefond Sverige fryst. Men även där fick jag nedgångar, förstås.
Med finansiella nettottillgångar avses allt kapital utom bostaden, rensat för skulder. Detta inkluderar pensionssparande och tjänstepensioner, men inte PPM. Det inkluderar även pengar på lönekonto, månadssparande etc.
Februari bjöd för övrigt på nedgångar på -0.51%.
Börskraschen började som ni minns i mitten av februari, men smällen för Spiltans fonder blev först nu i mars, därav skillnaden. Men Spiltan stod för större delen av nedgången.
Jag har nu börjat köpa in mig i aktiemarknaden med 10% av räntekapitalet per månad plus månadssparandet och viktat om till 32% aktier hos Lysa. Detta baserat på att konjunkturmodellen bör ge köpsignal i maj-juni och jag vill sprida ut återköpen över tiden. Ingen större brådska, de portföljer där pengarna inte kommit in från Spiltan Räntefond Sverige har inte omplacerats än.
Därmed skulle det inte förvåna mig om även april innebär nedgångar när de där tio procenten tappar lite i värde på fortsatt fallande börs. Säg att börsen går ner 10%, så skulle det innebära ett ras på 1% totalt under april. Men poängen är inte att pricka exakt botten nu, utan under tio månader kliva in på börsen igen, för att få någorlunda bra priser i snitt.
Det finns även enskilda aktieköp att göra, men dessa gör jag inte än. För enskilda aktier är det en fråga om timing på ett annat vis. Kapital som ska gå till aktier är inte med i dessa tio procent ovan.
Men hur har det gått för dig under mars månad respektive sedan årsskiftet? Svara nedan om du har koll. Svaren är helt anonyma för mig och jag kan inte ens se din IP-adress, så du kan vara ärlig och har inget att vinna på att ljuga. Ljuga gör man i kommentarfältet. Årsskiftet är med för det datummagiska ögonblicket ofta finns med i portföljredovisningar.
Kom också ihåg att CSN-skulder ska dras ifrån innan du får fram nettot. Du kanske hade 300 000 i kapital och 250 000 i CSN-skuld, och börsen gick ner 20% för dig. Då har ditt nettokapital gått från +50000 till -10000 och du har förlorat över 100%. Kram.
51 kommentarer
Eget kapital minskade med 4,8% i mars.
Snyggt.
Kanske inte helt enligt din formel ovan. Jag inkluderar bostadens värde till inköpspris.
Jag följer eget kapital på månadsbasis i excel vilket inkluderar alla mina tillgångar minus alla mina skulder. Eget kapital har minskat med 7,6% sedan årsskiftet.
Jag orkar således inte börja dribbla runt med allt för att följa din idé om hur vi ska räkna ut det. 🙂
Anser bloggaren att investeringsguld och konst inkluderas i finansiella tillgångar?
Jag tycker det, ja. Bara bostad och fastigheter som ska bort här. Eller så tolkar du det som du har lust.
+15% sedan årsskiftet och -6% i mars, höll emot främst på grund av guldets utveckling.
Jag bryr mig inte speciellt mycket eftersom det endast är de pensionsdelar med fri placeringsrätt som berörs och dessa är inte särdeles stora jämfört övriga pensionsdelar. För övrigt att flertalet av de nämnda löper på femårigt uttag varav jag allaredan hunnit ta ut fyra. Minns dock en vända 2008-2009 när dessa gick ned 24% när det var som svettigast.
p.s. vad kan ses så har de nämnda pensionsdelarna gått ned drygt 3% under gångna månaden och cirka 1% på årsbasis.
När Teslas aktie steg över $900 nu i våras så förstod man att börsen var helt galet övervärderad. Så jag ägnade mycket vånda åt att vad jag skulle göra med mina placeringar. Till slut fick jag nog av klurande och gick fullständigt likvid i slutet av februari. Använde en hel del pengar på att lösa lite skulder (billån och CSN). Resten hamnade på ett vanligt bankkonto med 0% ränta. Så bortser man ifrån att kronan tappat en del i värde så har jag haft ruskig tur med mitt beslut att gå likvid.
Sedan har man ju lite tjänstepension och sådant som jag inte räknat med och de är säkert ner 10-15%. Men jag är rätt ung så det rör sig bara om runt 5000SEK ner totalt.
Räknas obelånat sommarhus?
Upp 1500% från årsskiftet. Satsade allt på att blanka Tesla i början av februari då jag utgick från att Covid-19 skulle hinna ifatt marknaderna. Började med att tappa 85% då marknaderna fortsatte att rusa… Is i magen lönade sig. På ren tur sålde jag innehavet (nästan) på botten. Jag kommer garanterat förlora mycket av vinsten framöver på mindre lyckosamma beslut.
Bara att gratulera!! Gick själv i samma tankar men vågade inte blanka tesla.
Tack! Kan lova att man fick tvinga sig igenom stora vågor av självtvivel innan man till slut accepterade sitt öde och lät bli att titta på förlusterna de sista mer brutala dagarna.
-9% resp -16%, 100% aktier i en diversifierad fondportfölj. Inte speciellt nervös lagd, vilket många här verkar vara. Månadssparar stora belopp, försöker inte tajma marknaden och sparar på minst 15-års sikt och kommer troligen spöa de flestasom går in och ur marknaden som nervösa löv på sikt. På börsen ska du ha pengar du inte tänka röra på lång tid, annars kör du sparkonto.
Ligger runt 0 % eftersom jag tyckte börsen var övervärderad i höstas och sålde aktierna. Realiserade en barndomsdröm och köpte en "billig" svensk kvalitetssegelbåt i perfekt uppdaterat skick för framtida längre seglats. Sitter därför kvar med mina reservmedel i räntefonder och bankkonto, som inte påverkats speciellt mycket nominellt av det inträffade.
Däremot var väl båten så klart en katastrofal investering med tanke på tiderna. Jag har inte ens funderat på dess värdeutveckling. Men jag har inte köpt den för att tjäna pengar, utan för att ösa ner pengar i den och ha kul.
Köpte jordbruksmaskiner strax innan årsskiftet för alla slantar, hur räknar jag då?
-4,78% blir nedgången i mars. Många tillgångslag som minskat i värde så svårt att göra helt rätt.
Gjort dubbla månadssköp av fonder i mars. Dels den stående den 22 och även den 15 då det det var en nedgångsdag.
Är fortfarande positiv i en negativ värld.
Förlorade mycket pengar på bull & bear certifikat.
Drygt 50 000 kr som är en stor del av mitt sparkapital. Jag räknar med att få tillbaka lite på nästa års deklaration.
Januari 2020: +2,25%
Februari 2020: −1,78%
Mars 2020: −3,97%
YTD: -3.32%
Medräknat (allt annat exkluderat): Värdet på alla ISK samt sparkonton.
Som anekdot är det 104 641kr mindre nu än första januari 2020, så det kan ni som sålde allt på toppen götta er i 🙂
Har inte koll på allt. Vissa pensionsfonder kan jag inte styra, andra kan jag styra men har inte kollat hur mycket de gått ner (dock hyfsat säkra och litar på att förvaltaren gör sitt jobb), ppm är Såfa och den ryktas ha gått ner rätt mycket. Det enda jag har full koll på är mitt eget sparande och där är det ca 2% minus i år (bytte till räntefonder tidigt i år, och sålde sedan allt för någon vecka sedan), men förra året var det en massa plus så tittar med ett år tillbaka så ligger den delen på bra med plus.
-11 % i mars
+11 % sedan årsskiftet
För mars: 20-30% minus
För året: 20-30% plus
Sparar tårarna.
Finansiella tillgångar vid årsskiftet var nere i ett fåtal tusen efter att vi delfinansierat inköp av sonens lägenhet i december. Sedan dess har det kommit in lön på kontot så procentuellt har tillgångarna ökat med kanske 1000%. Fast inte så mycket i absoluta termer.
För att inte sjunka ner i depressionens djup vill jag inte räkna för mycket. Har oljeaktier och de har ju som bekant inte gått så bra. Blir längre övervintring. Som tur är behöver jag inte pengarna. Likvida medel och Lysa är mest på stället marsch och guldet upp en hel del.
"Som tur är behöver jag inte pengarna"
Johodu, detta handlar inte om att klara sig bra, utan just mycket pengar är jätteviktigt. Det är därför regeringen lägger enorma summor på att slarvpelle-kassan ska gå från 20ksek/månad till 26ksek/månad.
Slarvpelle-kassan som kommer hjälpa alla som förlorar sin inkomst på grund av en pandemi? Bättre de då rycker upp sig och skaffar ett jobb, det är bara att gå ut o… Just det, pandemi var det. Även de som sparat en årslön för att hantera kriser i livet kommer kraftigt dra ner på sin konsumtion framöver när de nu förlorar sina företag eller jobb.
@Oskar Ege, du missar HELT poängen. 20ksek ligger långt över existensminimum.
Jag tror du missar poängen med att höja akassan… Om vi plötsligt har 20% arbetslösa som alla lever på existensminimum så kommer den här krisen dra ut långt mycket längre och i förlängningen bli mycket dyrare för alla.
Nu spelar du bara dum. 20ksek netto är LÅNGT ÖVER existensminimum.
Om du fortfarande är förvirrad så förklara gärna om det är stora eller små bokstäver som inte går hem.
Varför pratar du om existensminimum?
Linus, vad pratar du om nu, vid en akassa på 20 tkr brutto så får man ut strax under 14 tkr netto vid skattetabell 34 kolumn 5. Vid 26 tkr kr brutto blir det 17,6 tkr netto.
Linus Jönsson: a-kasseersättningen är inkomstrelaterad och bygger på inkomstbortfallsprincipen där finansieringen ligger dels i medlemsavgiften och dels i arbetsmarknadsavgiften som tas ut i del av arbetsgivaravgiften proportionellt mot inkomst. Ersättningen är 80% av senaste lön men max ersättning är 20.000/mån brutto … ej som Du påstår 20.000 netto.
Den som ej kvalificerar för a-kassa kan erhålla arbetsmarknadsstöd om 8.000/mån.
26ksek netto var andrahandskälla, men även 20ksek -> 26ksek brutto är lyxkassa om det nu var är det som gäller. Jag menar inte på något vis att man inte *vill ha* mer pengar än 20ksek brutto, jag menar att åtgärden att rädda dessa torskar (sorry, men de betalade inte en billig föräkring mot just detta, lev med det) till vardagslyx när vi har en jävla massa arbetare, företagare och unga som just skulle komma igång i samhället som nu får in väldigt mycket mindre, nystartade företag som går i KK, osv, osv. Och det kommer bli fler. Att då finansiera några extra tusenlappar till folk som inte på något vis förtjänar dem är befängt på så många nivåer, men i synnerhet på den strategiska (pengarna gör mer nytta hos dem som behöver dem).
"Den som ej kvalificerar för a-kassa kan erhålla arbetsmarknadsstöd om 8.000/mån."
Just det! Dessa personer ska alltså uppenbart ha de där pengarna som nu går till de som struntade fullständigt i att betala för en inkomstförsäkring. Att ge ett riktat socialbidrag till den som får 20ksek istället för till den som får 8ksek…. hur kan ni inte se det befängda?
Så folk som arbetat en hel del, betalat en hel del skatt, förtjänar det inte, men dom som inte ens lyckats kvalificera sig för a-kassa förtjänar det. Hmm.
Inte så att jag bryr mig personligen, jag klarar mig 20 år på mina besparingar utan problem… spenderar inte så mkt pengar och har en del. Skulle dock dö av tristess om jag slutade arbeta…
"Så folk som arbetat en hel del, betalat en hel del skatt, förtjänar det inte, men dom som inte ens lyckats kvalificera sig för a-kassa förtjänar det. "
Ingen "förtjänar" socialbidrag. Det är ju ingen skillnad på grupperna angående vem som "förtjänar" detta rena bidrag mer. Att aktivt välja att inte betala försäkring är ju verkligen en ytterst märklig motivering till att förtjäna något.
Däremot behöver en av grupperna bidraget mer. Rimligen är det så vi fördelar just bidrag.
Linus Jönsson: I och för sig så har i skrivande stund skett en temporär förändring av regelverken kring a-kassa både gällande nivåer, karenstider och kvalificeringstid och återstår därvid att se i vad detta kan resultera.
A-kassa är en form av temporär övergångsförsäkring enligt specificerat regelverk och inget bidrag!
Därifrån då till en ståndpunkt som enligt min mening kan vara värd diskussion; nämligen avskaffande av dagens a-kassor och omvandling till allmän inkomstförsäkring, naturligtvis med förståelse att där i en sådan diskussion kan uppkoma sjuttioelva miljoner detaljer att hysa olika uppfattning om.
Tjänstepensionen följer jag inte upp månadsvis, då skulle jag bli tokig. Lyckades med konsttycket att öka mina finansiella tillgångar under mars – inte för att placeringarna gick bra – där tappade jag kanske 5%, utan för att jag dels inte haft anledning att spendera pengar på annat än mat och "fasta" kostnader, dels för att jag bokade av en dyr sommarsemester för 7 personer…
Köp Kanadensisk Gold Maple – 1 oz -2020 från Libertysilver och du går back 6000 kr direkt.
Gjorde mig likvid i februari och gick in med en mindre del i XACT BEAR 2. Jag är + 4,5% sedan årsskiftet. Tror på ytterligare nergång. Baserar det på Imperial College rapport om pandemins utveckling med toppar i IVA beläggning i i USA i perioden oktober-december 2020. Beläggningen för IVA beräknas bli 10 gånger kapaciteten vilket jag tror kommer att sänka sentimentet.
OT, men eftersom det blev en grej: koden kring varför det blev sån storm här anser jag vara knäckt. Det som skar sig var budskapet att förlita sig till FHM är att förlita sig till experter och vetenskap. Så enkelt är det inte. *Utåt* sett är FHM politiskt drivet, inte vetenskapligt.
Exempel.
FHM: rekommenderar att man ska gå till jobbet om man känner sig frisk, även om någon i hemmet verkar vara smittad. Rekommenderar att gå till jobbet efter 2 symptomfria dagar.
Regeringen: Låtsas att detta är vad FHMs experter kommit fram till via vetenskap
Typ hela befolkningen (inklusive jag): tolkar detta som att FHM menar att man inte smittar efter 2 symptomfria dagar.
Linus Joensson: Vänta nu lite här! Ingen data tyder på att det stämmer.
Bloggen: Buuuu, Linus Joensson tror att han är proffsigare än proffsen!
Tegnell har droppat många brödsmulor kring detta, vilket även förklarar varför han låter (speciellt lät) så intelligent och så förvirrad på samma gång. FHM i efterhand korten på borden angående prognoser, då de uttryckte samma förvåning kring att det var *relativt* lugnt hos sjukvården. De droppade även tidigt den större smulan angående hur problematiskt det var att vissa kunde arbeta hemmifrån under en pandemi.
Den återkommande kommentaren "alla länder har olika förutsättningar" är mycket snygg. Tegnell kanske är mediatränad ändå. Det handlar inte primärt om resurser, det handlar primärt om reglering. Vetenskap är vetenskap. Nationell politik är desto mer unik, och därför blev vi unika i Sverige.
Jag har hela tiden påpekat att jag inte direkt tvivlar på kompetensen hos vare sig Tegnell eller någon annan av myndighetens anställda, men har haft lite svårt att förklara precis varför jag ändå skrek om felaktigheter.
Se det såhär, så har vi inte tagit ut svängarna och inte låtsats att vi vet mer än vi vet.
– FHM har:
– experter och vetenskapsmän som kan göra modeller och prognoser
– tillgång till och kunskap av modern kvantitativ vetenskap gällande virus och pandemier, samt kvalitativ empirisk vetenskap kring just detta utbrott
– prognoser på utvecklingen i Sverige
– expert-rekommendationer på bra sätt att hantera en sån här pandemi, baserad i vetenskap och global erfarenhet
Slutligen:
– FHM har rekommendationer baserat på den modell som är reglerad av regeringen. Detta är beslutsunderlaget och det vi får se.
Exempel: FHM behöver per sitt uppdrag innefatta jämställdhet i hela sitt arbete. Då FHMs arbete är data-drivet betyder detta att jämställdhet måste ingå vid all modellering och simulering. Om en lämplig åtgärd ur vetenskaplig synpunkt är social distansering kan det fortfarande lysa rött i den här modellen, för det påverkar svagare grupper mycket mer än starkare grupper.
——-
Framförallt var detta inlägg en (i min mening) intressant iaktagelse över att detta blev så stökigt, och att det visar sig ganska tydligt att det är regeringens – snarare än myndighetens – metoder jag själv inte håller med om. Regeringen kanske tyckte att det var bra/mindre dåligt att folk trängdes på hamburgerbarer i Stockholm, för att det var ett mer jämställt upplägg. Jag tyckte det var dåligt att prioritera detta över att hantera en pandemi, så jag skrek om det.
Men en mycket viktig sak som framgår av detta är det jag framförallt tryckt på: ni som förlitar er helt på FHMs officiella kanaler förlitar er på politik. Om man inte vill att sina föräldrar ska smittas av corona ska man inte träffa dem efter 2 symptomfria dagar. Rekommendationen handlar INTE om att vetenskap och experter tror att corona inte kan smitta då, det handlar om en politisk avvägd rekommendation som innefattar saker som jämställdhet, sjukskrivningar, osv.
Ja "alla länder har olika förutsättningar". Förstår du inte ens det? Som tidigare sagt konspirationsteorier framkommer hos de som ser världen svartvit.
Bara köpt bear-certifikat samt blankade sas lite i början. Träffade det stora raset till 80%, har sedan dess haft några bra poster och några dåliga poster, men även i stiltjen har det gått någon miniskul mängd plus. I det stora hela väldigt bra utveckling.
Ligger + 8,12% på mina fonder (Euro/dollar räntefonder).
Vill inte titta på mina Swedbankaktier dock………
Jag sålde allt när jag insåg att det var på väg ner ligger kort utan hävstång sedan dess.. en vända ner till sen ska jag köpa tillbaka.
+6 sedan årsskiftet +10 i mars. +30 på ett år
40-50 % upp i mars, liknande för i år. Ids inte räkna samman exakt procent för olika konton.
Bäst har varit säljwarrant för $TESLA. Sämst har varit en säljwarrant för HM. Detta eftersom HM gick upp 0.5 % över stop loss innan den sjönk och började sitt 40 % fall. Bull olje waranter har också kostat en del. Men tror det kommer visa sig vara smarta köp eftersom jag tror oljan kommer gå upp rejält inom 2-3 år. Svårt att tajma botten exakt så jag har börjat köpa på mig lite även om jag inte tror botten är nådd än.
Tycker risken för ytterligare kronfall är rätt stor framöver så jag försöker minska exponeringen mot Sverige.
"Jag har nu börjat köpa in mig i aktiemarknaden" och "Det finns även enskilda aktieköp att göra, men dessa gör jag inte än.", ursäkta en novis som försöker föda ett intresse och som kanske missat svaret på kommande fråga:
Vad är det du börjar köpa?
Indexnära fonder.
Tack! 🙂
Såg precis på Lysa efter inloggning att dom 0:at innehavet i Spiltan Räntefond Sverige. Den står fortfarande med i innehavslistan, men det ser ut så här:
"Spiltan Räntefond Sverige 0 % 0 SEK"