Dags för den stora ödesfrågan. Hur kan bostadspriserna påverkas av coronakrisen? Argument för fortsatt starka priser är egentligen bara ekonomiska krisstimulans och panikräntesänkningar. Det finns en lång rad argument mot detta. Kom ihåg att statistiken än så länge inte kommer omfatta mars månad och börskraschen.
Nybyggt i Västerås. |
Bostadspriser är i princip aldrig opåverkade av den finansiella och ekonomiska utvecklingen, men statistiken som kommer nu för februari månad kommer knappast vara särskilt berörd av coronakrisen, som först eskalerat på allvar i Sverige och Europa i börskrasch under mars, och med en tilltagande varselvåg inom initialt besöksnäringarna, pandemibesked och allmän spridning av smitta även i Sverige.
På den positiva sidan så kan vi räkna med att staten gör allt för att stimulera skuldsättning och med det bibehållna bostadspriser. Redan i förmiddags kom beskedet från Finansinspektionen om slopade kapitalkrav för bankerna, i syfte att kunna låna ut ytterligare 900 GSEK till hushållen. Vi kommer antagligen få se paniksänkningar av räntan, även om Riksbanken än så länge bara gett beskedet att man tänker låna ut 500 miljarder kronor till krisande företag, som därmed kan överleva en stund och sedan bli sittande med ännu mer skulder än tidigare efteråt.
Dessa effekter kan påverka bostadspriserna åt det positiva hållet.
Men vad sker åt andra hållet.
1. Rikedomseffekten blir negativ via börskraschen. När börsen stiger och folk ser högre nummer på sina konton får man en rikedomseffekt (eng wealth effect). Folk känner sig rikare och är mer benägna att ta utgifter, rent av låna och sänka sina balansräkningar, eller ta risker. Detta gör att när börsen stiger, så stiger även bostadspriserna. Inte för att folk faktiskt har mer råd – de flesta har inte kapital nog för att det ska spela någon roll, utan för att man känner sig rikare.
När börsen faller gäller motsatsen. Man känner sig fattigare, och börjar hålla i slantarna. Därmed kommer man inte vilja ta de där lånen, lägga den där handpenningen eller helt enkelt inte vilja betala lika mycket för en bostad.
Alla påverkas förstås inte, men det räcker att tillräckligt många gör det för att det ska påverka bostadspriserna negativt.
2. Arbetslöshet. Folk utan jobb får inte lån. De som har kvar jobben inom drabbade branscher, som storstädernas besöksnäringar eller flygbranschen drabbas av negativa framtidsutsikter och vågar inte köpa en dyrare bostad, eller skjuter upp bostadsköpet.
Detta påverkar också negativt.
3. Konjunktur. När den verkliga ekonomin bromsar in sker samma saker som inom arbetslöshet, även i branscher där det inte blir uppsägningar. Folk håller helt enkelt hårdare i pengarna som buffert inför sämre tider.
4. Utbudschock på grund av dödsfall. Om vi nu säger att de hysteriker som målar fan på väggen får delvis rätt, och vi säger att 10x så många i riksgrupperna (främst äldre) dör i coronaviruset som för en årsinfluensa, dvs 10×1 000=10 000 döda. Hälften av dessa är singelhushåll, så detta friställer på kort tid 5 000 bostäder. Två tredjedelar av dessa är villor eller bostadsrätter, en tredjedel hyresrätter.
Dödsboen (anhöriga) kommer på grund av punkt 1-3 inte vilja sitta och smyghålla på villorna och lägenheterna, och betala månadskostnaderna för dessa, utan kommer vilja sälja så fort som möjligt. Man vill inte sitta med tusentals kronor i extra månadsutgifter, och arvet är en oväntad inkomst. Det betyder också att man inte kommer försöka få ut maximalt med pengar, utan prioritet blir snabb affär.
Detta drar i sin tur igång flyttkedjorna när ofta alldeles för stora lägenheter och villor säljs till mer trångbodda, som i sin tur säljer sina lägenheter. 5000 bostäder leder till ytterligare 5000 som ska säljas och så är flyttkarusellen igång.
Till detta kommer ett visst säljtryck från överlevande partners, som inte längre har råd med den nu för stora lägenheten eller villan och säljer. Dessa måste dock köpa en annan bostad, så trycket blir neutralt, även om det bidrar till aktivering av flyttkedjorna.
Eller så dör några hundra svenskar (vartenda dödsfall lika tragiskt för de anhöriga men inte en samhällskris), coronakrisen blåser över och visar sig vara en rejäl överdrift, ger inga varaktiga ekonomiska eller finansiella effekter och världen och Sverige, liksom bostadspriserna, går vidare som om inget hade hänt.
Utfallet för bostadspriserna blir en kamp mellan 1-4 och de centrala panikstimulanserna av ekonomin. Men varken under skuldkrisen 2011 eller finanskrisen 2008 – 2009 förblev bostadspriserna oberörda, trots krisåtgärderna. De återhämtade sig dock på något år.
Slutligen så påverkas bostadspriserna och även statistiken med eftersläpning. Effekterna kanske inte märks förrän i april-maj, som dock normalt innebär svagare prisutveckling för bostäderna. Man måste justera för säsongsmässigheten när man tittar på utvecklingen. I slutändan drivs bostadspriserna av psykologi, precis som börsen.
71 kommentarer
Jag misstänker att framförallt kvinnor med små barn som i dag bor alltför långt ifrån egna pensionerade föräldrar för att kunna använda dem som barnvakt (och karantän av barnen om de själva måste fortsätta gå till jobbet) i stor utsträckning kan komma att omvärdera sin situation. Fullt möjligt att vi får många kvinnliga flyttlass ut från storstäderna och tillbaka till uppväxtorter på landsbygden när detta är över, ju längre kris desto fler flyttlass i den riktningen.
Och hur skall de försörja sig på landsbygden?
Paniken som gjorde att många jobbade hemifrån kanske lär oss att det GÅR att jobba hemifrån 3-4 dagar i veckan och pendla 2-3 timmar 1-2 dagar i veckan för face-to-face-möten och sånt där som fortfarande är lite svårt att göra distans?
Viljan att betala mycket mer för att bo närma arbetet kanske inte är lika stor om man bara behöver vara fysiskt på arbetsplatsen 1-2 dagar i veckan. Visst – de här 1-2 dagarna kanske blir långa men är man två så går det ju enkelt att turas om vilka dagar man behöver "åka in".
För företag som kanske inte är redo att ta hela steget än (eller arbetare för den delen) så kanske företagshotell kanske kan vara något. Huvudkontoret ligger i Stockholm och så har de avtal med företag som tillhandahåller arbetsplatser som man bokar någon dag i förväg och dessa företagshotell finns placerade runt om i lite mindre orter/förorter.
Just företagshotell och olika former av delad arbetsplats nu drabbas av ändrade regler, läste jag här tror jag, och i Snusförnuft som kom igår. Momsbefrielse gör att kalkylen stjälps omkull, om jag fattat det hela rätt.
Annars är det ju en god idé. Och en hel del bizniz sker på fik, läste jag visst också här. Men då är det nog andra bullar än den på Vallgatan? 😉
"egentligen bara"
Under alla de år jag har följt den här bloggen har argumenten för att bostadspriserna borde gå ner varit synnerligen välutvecklade. Det har varit K/T-tal, historiska jämförelser, teknisk analys med mera med mera.
Samtidigt har argumenten från bolånetorskarna (vad hände förresten med det härliga uttrycket?) varit jämförelsevis platta:
Vi har bostadsbrist (vilket bloggen för övrigt också sinnrikt motbevisat). Typ. Och att politikerna inte vill missgynna medelklassen.
Så ja, jag är tyvärr övertygad om att det är "egentligen bara"-argumenten som kommer att "vinna" här. Även om jag högst personligen som hyreshjon gärna sett en sättning.
Heja Sven-Erik min bundsförvant.
Ja, det undrar jag med, vad hände med BLT? Var ju ett flitigt skämtnamn här inne ett tag.
Bostadspriserna är fortfarande en ganska bra bit från toppen 2017. Vilket är snart tre år sedan. Jag vet inte hur det talar för "egentligen bara"-argument.
Håller inte med om att priserna är "en bra bit från toppen".
https://www.valueguard.se/indexes
Välj ett valfritt HOX-index. De visar alla ungefär samma sak: ja, vi har haft en dipp 2017, men trenden sedan har varit uppåt och det ser ut som om vi snart har ny ATH.
Och framförallt: hur ser den långsiktiga trenden ut? Är det troligt att den trenden kommer att brytas även om coronakrisen ("toalettpapperskrisen") ger ännu en liten dipp?
@Sven-Erik, den långsiktiga trenden ger tvärt om i princip ökningar i takt med inflation. Det kan bli svårt att pricka in nuvarande prisbild i den.
Du kan annars välja vilka intervall och index som passar om du bestämt dig för slutsatsen först, men poängen nu var att du inte överhuvudtaget kan välja något som döljer att bostäderna är lägre värderade än för 3 år sedan. I synnerhet i Stockholm, där den där "torsk-hetsen" varit centrerad.
Jag beställde förövrigt 20 rullar förra veckan och ökade på med 20 härom dagen.
Det handlar ju inte om att skita ut viruset, utan om att det är tillräckligt drygt när toapapperet tar slut även utan att man är svårt sjuk och det är äcklig stämning i mataffärerna, med långa köer av folk som hostar varandra i nacken.
Jag är lite kluven över svenska folkets märkliga länsning av varor. Jag köpte god (men hyfsat hållbar) mat, toalettpapper, ipren, etc, etc, för flera tusen när det var ganska uppenbart att det kommer hända grejer. Detta var ett ganska bra tag sedan. Svenska folket i stort verkar ha lallat runt för att plötsligt springa ut i panik för två dagar sedan.
Denna plötsligt inget -> allt beror väl på myndighetens rekommendation, därav att jag är lite kluven. Det är rätt jävla sjukt att stoppa huvudet i myndighets-sanden med tanke på hur solklar informationen var från internationellt håll. Men är det sjukt fint eller bara sjukt att ha denna djuriska dragning till drottning staten?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Linus: Du har fel ang toppen 2017.
Pratar du om Sthlm, där är väl toppen redan bruten?
I fler regioner och i ex min Skåne har vi aldrig haft ngn dipp 2017. Sen 2017 är priserna upp 10-15 % för villor och bostadsrätter.
Mitt radhus har gått upp 10 % senaste året, fick det nyligen värderat.
Sluta hoppas, blir ingen Boprisnedgång om inte räntorna höjs och folk blir av med jobben.
@MrP
Vi får väl se. Du har ju inte direkt prickat rätt med börsen! 30% back sen du sa upp, upp, upp. Kan inte sjunka osv.
@Nisse Är covid-19 en ingående variabel i konjunkturcykelmodellen?
F.öv. har både FI och RB öppnat alla kranar nu så sannolikheten ökar allt mer att det ändå är Mr. P som får rätt trots denna "svarta svan".
@Mr Perfect, nej, toppen 2017 i Stockholm är inte bruten, inte speciellt nära att vara det, och inget tyder nu på att den ska brytas i närtid heller (såvida jag inte helt missförstår hur marknaden hanterar corona).
Skåne är liksom inte speciellt intressant, för det var aldrig någon fest där så att säga. Det är stor skillnad på 40k/kvm och 120k/kvm.
Med andra ord, det är du som sitter och hoppas på saker hit och dit. Jag tittar på siffror. Sluta fjanta dig med detta.
Bankerna kommer strama åt kreditgivningen om det blir dåliga tider.
Staten kommer se till att det inte händer.
Med lånegarantier, stödfonder, finanspolitiska åtgärder, krisobligationer, coronapaketet, eller vad man nu väljer att kalla det.
skatt: Helt missat diskussionerna om att sänka/ta bort amorteringskravet? Nu tillförs ju företagen mer krediter via riksbanken redan.
Systemet är riggat och vissa "intressen" kommer skyddas så långt det går.
Allså, vi kommer gå mot mer vård-skola-omsorgstänk igen.
Satsning på FN-grejerna som vi redan "är så bra på".
Får bankerna massa kreditförluster och risken för att folk ska få sparken är hög, så kommer de inte ta på sig mer risk.
Då tar staten över banken och om du antar normalitet över tid blir det en vinstaffär.
Bra sammanfattning av läget såvitt jag begriper.
Även om riksbankerna kör sedelpressarna varma o håller räntan nere spelar det ju ingen roll om företagen börjar säga upp folk. Om bägge inkomsttagarna blir arbetslösa är de tvungna att sälja sina bostäder.
Jag tror att vi är tio gånger mer försiktiga nu än vid en säsongsinfluensa (aldrig knappt tänkt på personligen, nu aktsam)…
Jo, så är det nog. Efter pestens tid, år 1350, så byggdes det inga nya hus på hundra år… Så varför inte skulle detta upprepas?
Tog det hundra år för den tidens byggnader att kollapsa innan det behövdes byggas nytt så måste byggnadstekniken har varit ganska utvecklad. Fanns väl sånt överskott på tomma hus att man länge kunde plocka reservmaterial därifrån iofs.
För att en tredjedel av Europas befolkning inte kommer att dö den här gången?
Re. Snapsnus
Nej, men på pestens tid föddes det knappast 1.3 barn per kvinna med sjunkande befolkningstal i stora delar av Europa.
Det är troligt att ekonomin går in i en form av finansiell istid under en kortare period. I Sverige med start om ca 2-3 veckor. Mycket talar för att vi då har nått Italien situation och ytterligare restriktion har införts. Jag gissar att vi ser en pik av denna iskyla under maj månad och att det successivt börjat lätta under Juni av flera orsaker. Under denna period av blir det svårare att sälja bostäder på grund av oro och andra prioriteringar. Det är inte säkert att priserna rasar, mer troligt att marknaden fryser under en period med en mindre korrigering. Som sagt, detta är en gissning.
När jag inte trodde att det gick att dopa den finansiella marknaden med mer stimulanser så öppnar man nu alla kranar fullt. Blir nu marknaden ännu mer dysfunktionell?
OJ oj oj ..börden upp >7% idag 🙂
Man för väl se hur djup den ekonomiska svackan blir och hur det kommer påverka företagen. Om det blir stora varsel och uppsägningar kanske det blir svårt för många att sitta kvar i fina villan. Kanske en skilsmässa på det när livet /ekonomin frestar på. Tro att det kommer en utbudsvåg om 3-6 månader medans köparna är få.
Skilsmässor är oftast aktuella om man dragit på sig lånet själv 😛
Jag läste om ett ung par som sparade ihop pengar till en lägenhet. De hade förlorat en del av sitt sparkapital på börsen och visste inte vad de skulle göra.
Det lär ju finnas många sådana fall…
En faktor till: Vad gör uppmaningarna att undvika att trängas med andra människor (och den allmänna bacillskräcken som nog kommer om vi får se italienska scener på sjukhusen) att göra med lusten att gå på visningar av bostäder…?
Jag tänker detsamma. Dels kommer köparna inte vilja gå på visning. Dels kommer säljarna vilja vänta ut Coronan innan de lägger upp objekt till försäljning. Marknaden fryser.
Enskilda visningar får ett uppsving. Mäklarna får jobba hårdare.
Tja jag har en kåk som går till budgivning på måndag. Men jag bryr mig fortfarande inte…
Det kommer ett massivt stödprogram för att rädda alla med bolån – garanterar att alla kan bo kvar med noll amortering och noll ränta. Kontantutbetalningar.
Det finns ingen "elit" nånstans som tror att de kan överleva en samhällskollaps i bunkers med förråd. Alla är beroende av att det nuvarande samhället består. SPECIELLT de som sitter högt och bekvämt.
Sorgligt, men jag tror du har rätt. Vi motvalls kärringar har inget för det mer än en illusion om oberoende. Som bloggaren många gånger påpekat spelar det ingen roll hur stark/förberedd man är ensam när hela omgivningen kollapsar. Alltså kommer inte omgivningen tillåtas kollapsa för majoriteten sitter i den stora båten, inte i räddningsjollen.
Precis! Du har fattat till skillnad från Nils Nilsson m fl som bara hoppas och tycker allt är förjävligt med snedfördelningarna och orättvisorna.
Som jag nämnt 511 gånger här inne senaste åren, tänk på vilka ”intressen” som finns istället. De som har jobb och Dessto högre inkomster har oftast bolån, dessa måste skyddas och är viktiga röster.
Massiva stödprogram. Jo. Det är säkert Ingves och Löfven som kan rädda värden med sina stödprogram.
"Nils Nilsson m fl som bara hoppas och tycker allt är förjävligt med snedfördelningarna och orättvisorna."
Vet inte vad du menar.
Det enda jag trott är att börsen och världsekonomin kommer gå ner och detta kommer påverka räntor och bopriser.
Mazdas reklam "Drive together" kanske borde bytas ut till " Drive alone"
Plötsligt är man en hjälte istället för en skurk om man tar bilen istället för att åka kollektivt.
Pratar du om hysterikerna på WHO, eller din överläkarevän, eller matematikprofessorn i statistik du länkar till? Jag ser mest annars förnekelse och mängder av människor av folk som inte förstår riskanalys. Hysteriker känner jag inga.
@Cornu, länka gärna till hysterikerna så att vi kan påverka. Man kan förstås vara hysterisk på olika sätt…
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-12/johnson-s-u-k-virus-strategy-needs-people-to-catch-the-disease
Tack för länken. Det som sägs ligger i linje med det jag hävdat även om många finner det provokativt.
Nu kan jag iaf släppa gnället om svenska myndigheter, det där är det dummaste jag sett. Det är en sak att kapitulera och inse att det inte finns något att göra, men den som på riktigt tror att det är en rimlig strategi att med flit låta befolkningen massinsjukna i ett virus vi inte begriper.. wow.
Det är svenska myndigheters strategi. Hur kan man annars motivera oviljan att sätta återvändande svenskar från högriskområden i karantän i 14 dagar?
@Martin, vi vet dock inte varför, eftersom svenskar är generellt omyndigförklarade av staten (och häpnadsväckande nöjda over det i genomsnitt).
I Sverige kanske myndigheterna helt enkelt lagt pusslet och insett att det är helt kört. De kanske redan från början visste att vi inte skulle stoppa det. Vi vet inte, för vi har inte underlaget.
Vi har dock delar av underlaget, såsom en mirakulöst underdimensionerad vård (världens högsta skattetryck mot fattiga producenter var för lågt, tydligen).
Jag tror på lägre bostadspriserna och ekonomisk problem framöver, flest som jag känner har bolån amorteringsfritt och spara i fonder/aktier eftersom det blev rekommenderad även av konservativer rådgivare fram till februar. Nu få många räddsla at aktier/fonder kan betyder at har skuld livet ut och inte bli rik. Vissa värdeutveckling på börsen är roligt, ingen prata at vi har inte även haft i närheten samma värde på omxs30 vi har haft 1998. Bara hur mycket allt har stigit efter crash 🙂
De pengarna från FI och riksbanken ska gå till bostadsmarknad eller aktier till sist. Då ska bostadpriser ska upp inom nästa 5 år igen.
Allt utom bostäder har väl tappat värde nu.
Såg att även bitcoin rasat trots att världens riksbanker ökar penningmängderna enormt nu. Jag är inte förvånad då jag ser bitcoin som ett spekulationsobjekt men de som trott att bitcoins värde baserades på den begränsade tillgången kanske är förvånade.
Det fanns ju en bitcoinjesus här tidigare, har du kastat ut honom Cornu? Eller gömmer han sig frivilligt sedan den sk valutan toppat?
Sen får man medge att även guld fallit i värde den senaste tiden och guldet borde också stiga i värde med ökad penningmängd.
En förlängning på Cornus inlägg här om dagen är att de långa räntorna fortsätter uppåt. STAT 10Y bottnade 9/3 på -0,53% och har nu gått upp till -0,18% det är inte längre att definiera som brus.
Beaktande att räntorna brukar gå ner vid lågkonjunktur så är det anmärkningsvärt. Jag hade själv räknat med fallande räntor ytterligare ett tag i takt med (förväntningarna) att riksbankerna sänker sina räntor och om några månader höjda räntor på sikt när det börjar bli oro för kreditförluster.
Verkar som att vi redan är framme vid oron för kreditförluster.
Så vad ska vi nu egentligen förvänta oss med boräntorna? Och därpå dess påverkan på bostadspriserna?
BredbandsJesus och BitcoinJesus, kärt barn har många namn.
Vad jag kan se kommenterar hen i denna tråden.
De flesta är medvetna om att BTC med vänner säljs av först i en kris. Eller näst först – först droppas finansiering till startups. Krypto idag påminner lite om dessa.
Tyvärr lider branchen av att en liten procent människor med problem i huvudet skriker högst och mest.
De senaste årens stora dropp för tex Dow Jones har ofta föranletts av just att Krypto kraschat natten innan.
Syftningsfel: jag menar inte att Dow Jones-kracherna beror på Krypto, bara att krypto ryker om folk är nojiga.
Intressant att/om krypto trendar före US Equity, trodde mer på tvärtom eller nåt annat obegripligt samband som man förstår först efteråt.
Ja att krypto skulle krascha var väl givet, det gör ju alla tillgångar mellan varven och detta var väl ett väl valt tillfälle om man säger så. Sen är skiten säkert uppe på banan igen om ett år ett två.
@Stefan, jag tror i princip det är "samtidigt" (och i kris mer av krypto som ryker), bara det att krypto är öppet 24/7.
Finns absolut ett samband. Nu har det ju varit så sjukt så i princip allt har gått upp samtidigt under x antal år. Dvs aktier, obligationer, olja, guld samt krypto. Det var ju en härlig tid och alla kunde utropa sig själva till mästaren av investeringar.
Slut på den eran.
Lite slarvigt att inte nämna fastigheter men det har ju suttit ihop med obligationernas ständigt ökande värde.
Till och med jag, som bor i Stockholm ganska motvilligt (=av andra anledningar än att staden är fräsh) har tänkt ett varv till på poängen att bo här. Och då bor jag fint och vid sidan av kärnan.
Hur många i/vid innerstadsbetongen som vanligen är upptagna med ekorrljulet tittar sig nu i spegeln och tänker "just ja.. detta var ju inte drömmen".
Gröna vågor har vi sett förr.
Ja det lär ju vara astråkigt att sitta där och titta på betongen och krogen är stängd.
Inte för att det var så kul förut med Sthlm krogliv men det var iaf öppet och jävligt dyrt.
Förhoppningsvis får kroglivet sig en revival efter detta med helt andra och mer humana priser för gemene man utan att man ska behöva känna sig totallurad efter ett besök.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag hoppas att det blir en total krasch på bostadsmarknaden så att det går att köpa billigare.
Sjukt egoistiskt tänkt.
Ponera att det blir en krasch. Hur ska du köpa och finansiera det?
Jag kommer att skratta åt alla Stockholmare som sitter med mer skulder än tillgångar.
Nu ställde jag en rak och enkel fråga. Istället ägnar du dig åt unken skadeglädje.
Kraschar det ordentligt expropieras väl sparpengar snarare än att tillåta bostadspriserna går ned. Vänta bara…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.