Nedanstående text är ett gästinlägg signerat Centrifugen, tidigare bloggranne och vän till bloggägaren.
Just nu vet vi inte vad som kommer att hända. Men en sak vet vi. Inget kommer att bli sig likt igen. Men detta är inte jordens undergång. Det är inte en existentiell kris. Det som händer är allvarligt men just nu styrs vi av rädsla och oro. Med lite sunt förnuft och omtanke kommer vi otroligt långt. Det är helt förståeligt med rädsla och oro i dessa tider, men vet ni vad? Det är en ny dag imorgon. Mig veterligen är det lördag.
ICA Maxi Kungsbacka igår. Läsarfoto. |
Viruset som i vardagligt tal kallas coronaviruset heter SARS-COV2 medan sjukdomen den ger kallas COVID-19 efter “coronavirus disease 2019”. Ungefär som att HIV är viruset och AIDS är sjukdomen. Viruset är uppenbarligen dödligare än den “vanliga” influensan för riskgrupper och kan ge lite mer besvär än vanligt. Om man ska lära sig något av historien så är det att tidigare coronavirus-spridning ebbar ut av värme, och vet ni vad? Snart är våren här!
Jag skulle vilja uppmana alla att stilla sig och på den lilla skånska jag har kvar säga, LUGNA NER ER! Regering, riksdag, myndigheter, organisationer företag och forskare gör ALLT de kan. Det sker en mobilisering utan motstycke i forskningsvärlden för att bekämpa viruset. Tro mig, även om jag utelämnar källor för detta, forskare och företag jobbar med full kraft för bekämpa detta virus. Det blir fel och det tas felaktiga beslut på vägen men man vidtar åtgärder. Om det är för mycket eller för lite får tiden utvisa. Vi har i modern tid aldrig upplevt något liknande. Vi måste lämna utrymme för beslutsfattare att jobba med att lösa detta och försöka ta ett eget ansvar för oss själva och vår omgivning under tiden.
Jag vet att alla är oroliga. Vi är alla oroliga men vi måste behålla vårt lugn. Jag är inte orolig för viruset men jag är orolig för reaktionen.
Jag är ett litet obetydligt dammkorn i en jättestor sandlåda men om jag fick säga en sak så är det en uppmaning till regering, riksdag och våra folkvalda att experimentet med globaliseringen och att vi ska ha ett just-in-time-samhälle måste utvecklas till en kombination av densamma men med beredskap. Vi får aldrig mer utsätta oss för det här igen. Att inte ha beredskap i samhället för stora samhällsstörningar drabbar oss på så många olika sätt och nästa gång måste vi vara beredda!
/Centrifugen
78 kommentarer
Jag ser väldigt lite oro och rädsla och har inte träffat på någon som inte är ungefär lika lugn som vanligt. De som är mest upprörda verkar vara de som reagerat starkt på att folk handlar mer mat och toapapper än vanligt.
Tror faktiskt att många har förstått att det bästa är att hålla sig inne och träffa så lite folk som möjligt för att minska virusspridningen och skydda de i riskgrupperna och undvika en överbelastning av sjukvården.
Att hyllorna gapar tomma är inget tecken på någon slags kris, man har bara storhandlat lite mer än vanligt, och vi som inte gör det vanligtvis har börjat göra det. Det kommer nya matvaruleveranser och de som har fyllda frysar nu kommer handla mindre i nästa vecka. Möjligtvis kommer vi lida brist på bröd om många skolor stänger och alla ungar sitter hemma själva och äter mackor till lunch.
För övrigt så är det både sunt och förnuftigt om alla nu börjar veckohandla istället för att springa till affären var och varannan dag, alltför att minska antalet kontakter med andra människor.
Jag kommer inte att handla mindre nästa vecka, utan istället fylla på förrådet. Målet är att ha hyfsad god chans att klara av att sitta hemma i 2-3 veckor. Då måste man hålla nivån av förnödenheter på rätt nivå tills man behöver tära på dem.
När (förmodligen inte om) jag väl blir sjuk i Covid-19 så kan jag inte med gott samvete åka till ICA för att handla mer toapapper.
Om jag saknar något då jag blir sjuk hoppas jag mina barn eller någon granne kan hjälpas mig handla.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den enda invändningen jag kan ha mot det här är om det finns de som köper matprodukter de normalt inte äter eller överköper färskvaror som kommer att hinna bli dåliga. Det är onödigt att slänga mat.
Annars egentligen… Om nu människor är oroliga och den oron går att bota med en bal toapapper, vad är problemet? Inget fel att ha hemma, leveranskedjorna fungerar som bekant och det fylls på, ingen kommer till skada.
Sedan ser det ju väldigt olika ut i olika affärer och i olika städer om man läser på sociala medier. Jag tror att det säkert ser väldigt olika ut gällande omsättningen på varorna i olika butiker. I en storstadskärna är lokaler dyra så där kanske man har mindre antal enheter av varje vara ute på hyllorna och leveranser dagligen, då märks det tydligare om kunder börjar handla 25% mer helt plötsligt. Sedan är det väl säkert en massa varor som det inte köps så mycket av som nu alla ska köpa mycket mer av (relativt sett), tex ris, torrmjölk, ärtsoppa på burk etc.
Min inställning är också att det är ganska lugnt. Upplever inte någon direkt panik eller liknande. Själv är jag inte så orolig över själva viruset utan över de inkompetenta och i många fall helt överdrivna åtgärder som nu många regeringar inför. När det sker en historisk tillbakablick kommer domen bli hård mot alla dessa som nu skapar panik samt genomför helt överdrivna åtgärder som kommer att skada och drabba många miljoner människor världen över.
"Sant" är att de flesta av oss kommer att drabbas av corona. "Sant" är även att den överväldiganden delen kommer att få liten eller måttlig symptom. "Sant" är även att en högre andel gamla och multisjuka kommer att dö, jämfört med en vanlig influensa. Det senare är den största konsekvensen. Frågan är om de åtgärder som genomförs och de långtgående konsekvenser det medför, är i proportion till det? Jag är inte helt säker på det…
Jag vet inte vilka åtgärder som är så överdrivna?
Folk har ju självmant sluta gå på restauranger och slutat flyga, inte enbart för att det förbjudits. Det bästa vore om alla länder samtidigt satte sin befolkning (förutom nyckelpersonal) i hemkarantän i 3 veckor, då skulle kurvan plana ut och de ekonomiska effekterna mer kontrollerbara, om 3 veckor kanske det även finns mer testmaterial att tillgå? Sydkoreas strategi med mycket mobil testning verkar vara ett vinnande koncept.
""Sant" är även att en högre andel gamla och multisjuka kommer att dö, jämfört med en vanlig influensa. Det senare är den största konsekvensen"
Det är så pass många som kan komma kräva kvalificerad sjukhusvård (även bland de i arbetsför ålder) att övrig vård kommer få stå undan och om belastningen blir för hög kan man få problem med smittspridning på vårdinrättningar och bland sjukhus-personal. Om man tappar kontrollen kommer organisationen på sjukhusen kollapsa och personal kommer i slutändan ge upp och gå hem, för att de helt enkelt inte orkar mer eller för att de själva är sjuka. Det kan bli så att det bästa sättet att undvika smitta är att hålla sig från sjukhusen, där vill vi inte hamna.
"i många fall helt överdrivna åtgärder som nu många regeringar inför"
Vad tänker du på?
Tycker tvärtom. Man har varit sena på pucken och inte gjort tillräckligt. Det har gjort att viruset har spridit sig så det nu finns i över 100 länder.
Man borde ha varit mycket mer aggressive, t.ex rekommenderat svenskar att inte ska åka till alperna och sagt att alla som varit i ett smittområde ska vara två veckors hemkarantän. Det här gäller ju inte bara Sverige.
WHO borde redan för tre månader sen uppmanat stater att vidta kraftiga åtgärder för att hindra spridning. Hade det skett då, så hade vi aldrig varit i den situation vi är nu.
Andreas E och Skatt är stöld. Ni båda måste förstå att de flesta av oss kommer att få viruset. Det är i princip nu oundvikligt. Varför dra ut på det till en extremt hög kostnad i form av en idrottsrörelse som kommer att ta storstryk, en turism- och restaurangsektor som kommer att slaktas och brist på mängder av varor för att folk bunkrar upp. De ekonomiska konsekvenserna kommer bli skyhöga för något som i princip är oundvikligt och som till slut inte kommer visa sig vara så extremt allvarligt som den framställs.
Vi borde leva som vanligt men med den skillnaden att personer i riskgruppen (äldre samt multisjuka) borde ha restriktioner tills dess att ett vaccin finns.
Ett tillägg.
Det är så mycket BS-snack nu. Varför tror ni myndigheterna uppmanar folk som är "krassliga" att stanna hemma och inte åka till sjukhuset? Jo, för att viruset inte är så farligt för den normalt friska människan som utgör den stora massan. Vi kommer inte ens rapportera in alla fall nu. Varför? För det just nu är skitsamma. Alla dessa panikåtgärder skapar mer problem och gör mer skada än vad de gör nytta.
Bra där CC – sedan kan man ju undra varför inte det uppmärksammades tidigare att – During the 2018-2019 season, the CDC estimates 16.5 million people went to a health care provider for the flu and more than 34,000 people died in the U.S. The prior season saw 61,000 deaths
"Ni båda måste förstå att de flesta av oss kommer att få viruset. Det är i princip nu oundvikligt. Varför dra ut på det "
Det handlar om sjukvårdssystemen, de kan inte hantera det. Det kommer t.ex inte finnas respiratorer. Det är ju det som skett i Italien och varför man infört karantän där.
"34,000 people died in the U.S. The prior season saw 61,000 deaths"
Det är ingenting mot det antal som skulle dö i Corona.
För vanlig influensa kan man vaccinera sig och om man av någon anledning inte gör det, så kommer man få sjukvård. Alla kommer inte överleva, men så är det ju alltid. Det finns gränser för vad sjukvården kan göra.
Det ni säger säremot är att man ska offra 1-3 miljoner amerikaner för idrottsföreningar ska gå lite bättre. Förstår ni inte hur sjukt det tänket är? Inget civiliserat samhälle kommer acceptera det.
@CC
"Ni båda måste förstå att de flesta av oss kommer att få viruset. Det är i princip nu oundvikligt."
Nej, inte om vi vidtar de åtgärder som nu vidtas, både av myndigheter och av privatpersoner som ändrar sitt beteende.
Det är inga varor som kommer ta slut för att folk bunkrar, livsmedelsproduktionen kommer inte påverkas och inte heller transporter. Även ICA Maxi kör med "just-in-time" och i dagarna blev det fler storhandlare än vanligt men snart kommer det in mer varor. Folk hamstrar inte för månader utan kanske för ett par veckor.
Idrottsrörelsen på amatör/ungdomsnivå kommer inte ta skada (där hittar du 99% av idrottsutövarna) bara för att några större cuper ställs in, ingen kommer få sparken eftersom det är så mycket frivilligt arbete.
På elitnivå är det säkert annorlunda, men det är några hundra välbetalda idrottsutövare som tar den stora smällen samt de relativt få människor som är anställda av en elit-idrottsförening. Ishallarna står kvar och inom ett halvår finns det ett nytt bolag och samma ishockeyspelare (förutom de alltför dyra) är kvar i laget.
Sedan undrar jag om du insett vidden av katastrofen i norra Italien när du uttalar dig som du gör? På vilket sätt är det "business as usual" därnere tycker du?
@ Andreas E
Såväl elit som ungdomssatsning behövs i idrottssverige. Det är inte lätt att driva en klubb som inte har några pengar. Inte ens ideellt. Har egen erfarenhet av det.
Jo. Jag är medveten om vad som skett i norra Italien. Förstår dock inte din fråga om "business as usual". Har aldrig påstått det. Kan du utveckla? Själv undrar jag dock om du förstått vidden och konsekvenserna av de beslut som har tagits? De enorma kostnader som de medför. Kommer det vara rationellt och försvarbart när bokslutet över Corona görs? Vem vet. Jag tror det inte men medger att jag inte 100 procent vet.
Det är när det blåser som värst som vi behöver lugna och rationella människor som vågar och kan ta beslut där man vägt in alla kända konsekvenser.
Tillägg. Själv blir jag bedrövad när jag hör journalister fråga "Varför gör inte Sverige som Danmark och Norge och stänger alla skolor?". Bara för att andra gör samma sak är det inte säkert att det är det som är bäst. Jämför t ex om en brand uppstår i en lokal. 99% av alla kommer att springa mot samma in- och utgång som de kom in igenom med katastrofresultat. Den lugne och rationelle kommer stanna upp. Fundera om det finns fler utgångar och/eller om elden går att bekämpa.
@CC
Jag uppfattade att du vill att vi unga/friska (80-90% av befolkningen?) skulle bete oss som vanligt och låta Corona spridas precis på samma sätt som vi låter influensan spridas (för influensan vidtar vi inte några exceptionella åtgärder), därav ordvalet "business as usual".
Problemet med "restriktioner för riskgrupper" är att ingen egentligen vet hur de skulle se ut och hur länge de skulle behöva pågå, ett vaccin kan ta ett halvår eller tom ett år att få fram.
Om vi antar att de som bor på äldreboenden (70+) tillhör riskgruppen, hur skall man säkerställa att de inte smittas om det inte finns ett vaccin att ge till äldrevårdspersonalen och vi struntar i att försöka hindra den delen av befolkningen att bli smittade? Skall den delen av befolkningen också beläggas med restriktioner? Och deras barn? Som du märker är den enda framkomliga vägen att skydda riskgrupperna mot smitta att försöka se till att ingen blir smittad.
En stor skillnad mellan influensan och Corona är dessutom att man räknar med över 50% smittade utan åtgärder i flera länder. Influensan kanske drabbar 10% (ibland mer, ibland mindre).
@@CC Tillägg: Är det inte bra att journalister ställer kritiska frågor: "Varför gör inte Sverige som Danmark och Norge och stänger alla skolor?"
Det är väl en relevant fråga att ställa i sammanhanget? Det hade ju dessutom svar på frågan väl?
@CC: Ja, de flesta av oss kommer att få viruset.
Varför dra ut på det? Helt enkelt för sjukvårdsystemet inte ska bli fullständigt överbelastat under en kort tid. Det är mycket bättre om det drar ut på tiden. Då hinner några bli utcheckade från intensivvården innan nästa patient checkas in.
Det blir samma antal sjuka som slutresultat, men ju längre tid det tar desto bättre chans har sjukvården att klara av situationen.
Vad egoistiska folk är, roffar åt sig som om världen ska gå under. Det är väldigt mycket jag jag jag jag i dag. Lugna ner er lite!
Preppshamea inte människor som tar ansvar!
Majoriteten köper bara lite extra och det räcker för att hyllorna ska se tomma ut. Men bortsett från handsprit fylls det på hela tiden. Det räcker åt alla.
Eller har vi börjat få slagsmål om den sista rullen toapapper i delar av Sverige?
nej det finns inga kvar på willys järfälla så det kan inte bli slagsmål. men igår var det snudd på slagsmål när de sista toarullarna gick åt 🙂
Det är mycket bra om folk hamstrar för att klara av isolering i ett par veckor. Det minskar risken för smittspridning. Förmodligen är det en av de bättre mekanismerna mot smittspridning.
Det sitter folk och hostar på bussen varje dag! Jag ser hur folk reser sig och byter plats om någon hostar.
Folk är långt ifrån lugna eftersom vi står inför den perfekta stormen. Finanskris. Lågkonjunktur. Obligationskrasch. Bostadskrasch.
Men jag förstår att ni är lugna i Malmö. För där finns det ju inte några problem. Malmö är NoProblemo Zone.
Lugna ner dig. Blir det för jobbigt kan du ju hoppa framför tåget?
Det har jag inte märkt, men skall testa om jag tycker det är trång på tåget;)
@Björn:
Vad har det här med Malmö att göra?
Det är dags att rikta blickarna mot öst och lära oss hur vi ska göra. Ryssland har 34 smittade och det kommer inga oroväckande rapporter därifrån alls. Som vanligt klarar de av en global kris galant. (Kan innehålla spår av ironi).
Nordkorea lär ju ha meddelat i statlig television att de skjutit ihjäl sitt enda kända fall och bränt upp liket. Om det är sant så gissar jag att folk där som det kliar det minsta lilla i halsen på verkligen tänker sig för två gånger innan de ens går utanför dörren.
Torde vara det mest effektiva sättet att stoppa smittspridningen.
Vad tror ni händer när du inte dyker upp på sen statliga fabriken? Hembesök och sedan nackskott. Bättre att gå till jobbet med corona och hoppas att det går över av sig självt. Och vad du än gör så berätta inte för någon och uppsök för guds skull inte vård. Auktoritära metoder är sällan så effektiva som många tror.
Tja, som Douglas Adams skrev i liftarens guide till galaxen..
Ingen panik! (och glöm inte handduken)
Greenious: Och svaret på alla frågor som kan komma under tiden blir naturligtvis 42!
Don't panic! -What else is there to do?
Väldigt mycket snack om panik och oro, men jag har inte märkt det.
Folk gör förberedelser och har praktiska frågor. Inte konstigare än att folk undrar över saker om de ska få barn.
Folk är olika på den punkten. Jag har ett par kollegor som har väldigt mycket oro och begynnande panik. Jag har även märkt att enstaka i min bekantskapskrets har reagerat väldigt kraftigt. En viss andel av befolkningen är genetiskt disponerade till att drabbas av oro och panik i krissituationer. Dessa kan sedan trigga andra.
Man kan angripa problemet på flera sätt. Grovt sett reaktivt eller proaktivt, eller bägge. Det senare är att föredra
Reaktivt är att bara konstatera att ibland kommer det nya virus och dimensionera sjukvård för det, och skapa handlingsplaner för folket med social distansering etc.
Proaktivt vore att monitorera världen och så fort minsta lilla antydan till nytt virus agera kraftfullt för att kväva det innan det får större spridning.
För att vara proaktiv på den nivån krävs samarbete mellan de flesta länder och komma överens om en gemensam organisation som hela tiden sysslar med monitorering, och som har befogenheter att agera kraftfullt över gränser om det behövs. Man kan se det som en försäkring som man avsätter en liten del av BNP till.
Nya virus kommer även i fortsättningen att dyka upp, och ingen vet vilka konsekvenser nästa virus har, eller hur dödligt det är. Men nu har vi potentiellt förmågan att agera snabbt, vilket man inte hade för 30 år sedan. Vi har tekniken. Nu fattas bara viljan och att politikerna får tummen ur.
Svinto: I anledning av att en partiledare för ett svenskt riksdagsparti så sent som häromdagen uttalade att: En regering som bara förlitar sig på expertkunskaper inger inget förtroende … samt med kännedom om att måhända så många som var fjärde röstberättigad svensk kan tänka sig rösta på detta parti så blir jag något tveksam till om att det är det samhälle jag vill leva i.
Alla regeringar i västvärlden har samma problem. Informationssamhället som nu funnits i en hel generation har lett till att nästan alla människor som har hög kunskapsnivå inom någon särskilt område hunnit uppleva att både stat och media oftast svamlar helt i det blå, eller rent av ljuger rakt ut, när de gett sig in på sådana områden som förmenta auktoriteter. En gång är som bekant ingen gång, men när sådana upplevelser blivit ett mönster så sjunker givetvis förtroendet för officiell information i alla andra sammanhang också. Inget nytt under solen, fabeln om att inte ropa varg i onödan är ju välkänd, men själv-underminerandet av förtroende sprider sig mycket fortare nu.
Man kan naturligtvis diskutera hur man implementerar proaktivitet, men i princip verkar det rätt enfaldigt att fortsätta att bara vara reaktiva när vi nu har tekniken att vara betydligt mer proaktiva. Och att vara proaktiv på en världsomspännande nivå kräver organisation och samarbete över gränserna, vilket många politiker gillar nuförtiden, så det borde inte vara omöjligt att sälja in för en rask politiker. Rent ekonomiskt torde det vara en s.k. no-brainer att motivera.
Italien har upphandlat drygt 4000 (de villa köpa 5000 med gick inte att få levererat) respiratorer av ett inhemskt företag ska snabb tillverka dessa och de ska användas för att utöka intensivvårdsplatser och det kommer börja levereras snart i batchar om några hundra i veckan.
Tveksamt att Sverige har någon sån plan, vi kör bara på i godan ro, än så länge har vi ju bara 1 som har dött här så det verkar ju lösa sig! 😉
Bara för att förtydliga det uppenbara för alla som förstår något alls. Jag pratar om framtiden, efter nuvarande utbrott. Jag trodde i min enfald att det var uppenbart, men tydligen inte.
IQ på den här bloggen verkar följa börsen i allmänhet. Nu har börsen totalhavererat, precis som IQ på kommentarerna.
@chief karlsson: Den partiledaren är mycket mycket smart och har rätt Fingerspitzengefühl för att veta vad som går hem hos the deplorables. Han beter sig som sin store förebild Donald Trump, fast mycket smartare.
Man kan ju undra var folk i lägenheter i stan förvarar sin extrainköpta mat? Många har ju bara ett litet skafferi samt en mindre frys.. Kanske på deras BOL men flertalet har nog ingen sån heller.
En flyttkartong rymmer faktiskt rätt många paket spagetti (mest kompakta pastaformen), ris, rapsolja, torrmjölk och konservburkar.
Det mest skrymmande vi preppat här hemma är väl brödet.
Sedan kan man ju alltid rensa (äta upp) ut massa onödigt tjafs ur kylen som man kan klara sig utan i ett nödläge.
Ingen fara då en standard klädgarderod på 90cm rymmer mat för ett helt år faktiskt.
Du får lätt plats med 4x20kg säckar ris i botten av den, vilket är 1200 st portioner med kolhydrater. Sen bönor i tetrapak, pasta, diverse konserver, osv, det mesta är kompakt och kan packas tätt.
Kanske i källaren, i eller på garderoben, under sängen…
Inga större problem. Vi har både kyl, frys och skafferi, men då bör jag inte så centralt, men ändå…
Det tar inte vansinnig mycket plats att förvara 25 – 50 Mcal med livsmedel. Vattnet tar emellertid en del plats…
Ja låter som att det ändå går galant att bunkra mat i mindre lägenhet bara man är lite kreativ, har man sen koll på vattentillgång, matlagningsmöjligheter vid strömavbrott samt alternativ uppvärmning borde man ju klara sig ett tag beroende på scenario…
"Viruset som i vardagligt tal kallas coronaviruset heter SARS-COV2 medan sjukdomen den ger kallas COVID-19 efter "coronavirus disease 2019". Ungefär som att HIV är viruset och AIDS är sjukdomen."
Tycker vi kan avdramatisera AIDS genom att kalla det för retro (analogt med att kalla covid för corona).
Det tragiska är folk som hamstrar sånt de inte behöver som andra behöver bättre. Verkningslösa ansiktsmasker t.ex. eller handsprit
Just handsprit torde man lätt kunna blanda till själv med spolarvätska och glycerin. Koncentrerad spolarvärtska innehåller ungefär samma som handsprit: etylalkohol, isopropanol och en skvätt vatten. Vill man vänja sig av med att stoppa fingrarna i munnen kan man ta T-sprit i stället (kräkmedlet smakar fruktansvärt illa och sitter kvar tills man tvättat händerna ordentligt).
Lysande, efter att sprutat händerna måste man alltså tvätta händerna noggrann. Sen när man lärt sig kan man skippa spriten och bara tvätta händerna:)
Utöver att jag hoppas vi får åtminstone liten påverkan på svensk styrning som senaste 20 åren degenererat till nepotism och spelteoretisk korruption (detta förklarar enligt mig hur kompetens kan blivit så mycket lägre), så hoppas jag det visar att svensk sjukvård är extremt undermålig.
Att vi har många duktiga individer i vården är en klen tröst när vi inte har resurser att ta hand om ens några tusentals behövande när situationen kräver. Det omvända vore rent av bättre.
Så länge folk går runt och inbillar sig att Sverige har fantastisk sjukvård kommer det bara bli sämre och sämre. Vi toppstyr vården i Sverige. Detta är livsfarligt, extremt svårt och kräver ett enormt och kontinuerligt strategiskt arbete. Fattar man inte det är det en tidsfråga innan mat i Venezuela är vård i Sverige.
Norsa Folkhälsoinstitutet har gjort en hyfsat bra beräkning, varför gör inte våra egna myndigheter en liknande, finns på deras hemsida då länkning är lite vanskligt numera.
Summering från den översatt till vår folkmängd:
42% av befolkningen beräknas få smittan , dvs ~4 miljoner människor i Sverige
33% av 4 miljoner kommer uppvisa symtom, dvs ~1,3 miljoner
3% av 1,3 Miljoner kommer behöva sjukhusvård, dvs ~50000 personer
25% av 50000 kommer behöva intensivvård, dvs ~12500 personer
3,7% av 12500 kommer avlida, dvs ~450 personer (med antagandet att de intensivvårdande patienterna är de som står för dödsfallen)
Hur många intensivvårdsplatser hade vi i Sverige? ~260, detta skall givetvis slås ut över tid.
Varför redovisas inte detta för oss? Kan ju inte tänka mig att de inte har statistiker som kan få fram bättre antaganden än en lekman.
Inget problem, bara att smeta ut förloppet under minst 2 år så räcker intensivvårdsplatserna.
japp, då är bara frågan hur har de tänkt det? Ser man statistiskt på detta så är det hanterbart, problemet är tidsfaktorn
Hur kommer de fram till 42%?
@Linus: Tidigare nämndes ju Douglas Adams. Där har du ju svaret!
Såklart!
Intressant, andra rapporter, typ från Italien, säger att 12% faktiskt behöver vård. Undra hur vi ska ha det. Jag väljer att va extra försiktig innan vi får reda på dom verkliga siffrorna.
Om 70% blir smittade som många andra säger, och 12% behöver vård så har vi 840 000 patienter.
Enligt WHO så hade Kina 14% serious codition, och 5% critical. Och dom påstår att det inte var en massa fall som gick under radarn utan att de flesta upptäcktes.
Hade kineserna stängt ner hela landet om det bara var 0,3% som skulle dö?
Italienarna har varnat oss, dom sa: gör allt vad ni kan för att stoppa detta.
Inget konstigt att siffrorna skiljer. När sjukvården havererar och går in i krigsmod som i Italien så hamnar dödstalen på 5-6% istället för 0,7%. Då handlar det om att försöka rädda de som har störst chans att överleva. Precis som läkarna skriver på nätet, så går alla multisjuka och alla över 65 bort i triagen.
Intressant är ju att det just nu är Kina som eventuellt har en bräcklig chans att ha bemästrat utbrottet till ett minimum. Sannolikt en effekt av deras inte så demokratiska samhällssystem. Det verkar som om vi i västvärlden inte försöker stoppa det utan bara fördröja det. Kanske inser vi att vårt system inte löser det hela, vilket är en tråkig insikt. Men det hade varit intressant att ställa frågan till FHM hur Kina lyckas stoppa det när det inte verkar vara vår ambition här.
Kina, Singapore, Japan.. vi har en del länder som (via extrem sammanordning och extrema åtgärder) får kontroll, dvs stoppar exponentiell spridning (finns bara två lägen där).
I den radda mer objektiva misstag Sverige gör just nu är det ju det där med skola. Lite ironiskt (på ett icke-roligt vis) är att övriga misstag har skyllts på att de minsann har en hemlig liten expert i fickan som ingen får se, men nu har de plötsligt helt transparent delegerat detta mycket kritiska beslut till folk som inte har någon som helst koll på virus eller pandemier.
Så nästa gång jag påstår att svensk stat har begått objektiva, riktigt konstiga och slarviga misstag vill jag inte höra om konspirationsteorier.
Tycker att statsepedimiologen skött sig bra med fakta, däremot är hen urdålig på att killgissa.
Är ju det som är grejen, varför killgissa själv när regioner med erfarenhet (både av corona och dess släktträd) kan killgissa åt en. Det finns faktiskt ett gäng killgissningsfacit.
Tegnell tjejkände sig fram istället.
Linus! Vad är det där med skola? Vad är det som är objektivt?
@ Linus. "Tjejkände"? Har inte hört det uttrycket förut. Vilket bra ord. Ska nyttja det som motord för killgissning som börjar bli lite uttjatat nu.
Ja i familjen är nu alla i olika grad förkylda med lite känsla i bröstet och lite matthet. Flera arbetskollegor är hemma likaså med liknande symptom. Yngsta kom hem och sa att flera i klassen nu är hemma med hosta och lite feber. Kompisar utanför klassen också. Några Coronafall konfirmerade sedan tidigre i området.
I området där vi bor har ett signifiknt antal varit i italienska Alperna vecka 7 då det är inne. Många jobbar med internationella kontakter och reser. Så här i Norra Halland i Gbgs södra förorter verkar någon form av flunsa med symptom som liknar mild Covid-19 rulla på. Men det är kanske bara flunsa. Vem vet vi får ju bar testa oss om vi är riktigt sjuka sedan någon dag tillbaka.
Det värsta just nu är att ingen vet hur många som är smittade och var. Provtagning görs nu bara på sjukhus. Skyddsutrustning och testkits saknas. Man vet därför inte om man ska isolera sig. Eller när man bör isolera sig. Man famlar i mörkret. Någon indikator borde finnas som antalet samtal till 1177 där folk säger sig ha feber. Det blir lite mellan tummen och pekfingret, men det är i alla fall något.
Om man blir sjuk ska man göra som vanligt: hålla sig hemma. Svårare än så är det inte.
Var och handlade på en Ica Maxi i Göteborg nu på morgonen. Brukar göra det varje lördag morgon. Har dock aldrig sett så mycket folk så tidigt. Apoteket var halvfullt. Brukar vara helt tomt så tidigt på morgonen. I affären var det som en vanlig eftermiddag. Inte knökat men en hel del folk. Det var rejält tomt på många hyllor och folk gick runt med fulla vagnar.
Det var lite surrealistiskt. Folk har verkligen börjat bunkra upp. Bra med ett lite uppvaknande men känns ändå som att detta är något vi själva skapar och förvärrar. Flockbeteendet är väl dock så. Ingen vill riskera att vara utan.
Nu fattas det bara att strömmen skulle sluta fungera. DÅ kommer Sverige verkligen att sättas på prov.
Nåväl. Jag hoppas detta får folk att tänka till lite och fundera. Svenska folket behöver öka sin krismedvetande.
Jag kommer att klara mig ganska bra utan elektricitet. Det enda krånglet kommer att bli vattenförsörjningen eftersom jag inte har reservkraft att driva vattenpumpen med.
Jag har en bunt vattenflaskor stående, och ska nog ta och fylla en dunk eller två också. Om strömavbrottet blir långvarigt får jag väl ta billen ner till sjön och fylla dunkarna. Sjävattnet borde vara tjänsligt om jag kokar det.
tjänsligt -: tjänligt
Jag har inte känt någon panik hittills, utan bara nedstämdhet pga många som kommer att dö och ännu fler som får praktiska eller ekonomiska svårigheter pga coronan.
Hamstringen av toapapper, alkogel och flytande tvål gjorde jag innan andra kom på samma idé och då fanns det gott om produkterna i affärerna. Det var inte bara pga att de kunde ta slut, utan att det ska gå fort att handla, så att man inte behöver exponera sig för viruset mer än nödvändigt inne i affären. Som en bekant brukade säga "den dan man slutar att torka sig i arslet, ligger man jävligt risigt till". Man har ju också en "rövdusch" i badrummet, som kan användas istället för toapapper.
Köbildningen i livsmedelsaffärer pga sjuk kassapersonal kunde bli ett problem, tänkte jag. Nu är det redan köbildning på apoteken och där handlade jag också innan andra kom på den idén.
Jag planerar att isolera mig till maj, då epidemin förhoppningsvis avtar. Äker till affären en gång/vecka för en snabb handling på morgonen innan folk har vaknat och innan det har blivit mycket virus på ytorna och i luften. Man får nog kolla, om köerna är långa, då får man återvända hem och försöka någon annan dag. Jag tar med engångshandskar som jag slänger i soporna innan jag öppnar bildörren och i bilen finns alkogel att desinficera händerna med. Plus en PP2 ansiktsmask i fickan, ifall köerna blir långa. Det råkade finnas en låda med sådana hemma sedan tidigare.
Annars har jag inte gjort så mycket nytta, utan mest läst om epidemin i jakten på nyttiga tips.
Varför så många dör i coronan i Italien, beror delvis på bristen på platser med kvalificerad intensivvård och bristen på respiratorer och syrgas. När kroppen drabbas av svår syrebrist pga dubbelsidig lunginflammation, stannar hjärtat lättare, utan extra syrgas. Vi behöver "platta till kurvan", dvs bromsa upp insjuknandet, så att vi inte överanstränger sjukvårdens resurser. 20-30% av de som överlever coronan får fortsatta problem med andningen, pga ärrvävnad i lungorna, så det kan ta en månad innan de mest sjuka kan återvända till sina arbeten.