Telia verkar ha vissa problem med att fastställa var jag befinner mig. Har än så länge fått hela fyra SMS som välkomnar mig till nuvarande land. Ingen av dem stämmer.
Nix. |
Telia kan tydligen inte fastställa var jag befinner mig.
Nej, också fel. |
Dessutom tog det en timme innan jag alls lyckades få en uppkopplad täckning och välkomstmeddelande. Vet inte om det sitter någon gnom hos Telia och hanterar det här manuellt, och det är därför det tar sådan tid.
Fel igen. Synd, här hade det åtminstone inte kostat skjortan med Internet. |
Nope. |
Någon på Telia verkar lyssna för mycket på Beach Boys.
“Aruba, Jamaica, ooh I wanna take you to
Bermuda, Bahama, come on pretty mama
Key Largo, Montego
Baby why don’t we go
Ooh I wanna take you down to Kokomo”
Inte för att det är rätt heller. När du läser det här har jag dessutom flyttat mig till ett annat land, så vi får se vad Telia gissar på där.
25 kommentarer
50 kr / mb.
En av de bättre sakerna vi har fått ut av EU är tvingande lagstiftning för operatörer att inte ta ut extraavgifter inom EU för data etc.
Ser inte vad som var bra med det egentligen. Bara ännu mer drakonisk lagstiftning som kostat åtskilliga miljarder.
Marknaden hade löst det utmärkt själv och hade sannolikt redan gjort det, det var bara vi som var för tröga för att fatta att man skulle stänga av roaming eller köpa ett lokalt kontantkort.
Någon kommer att betala operatörernas vinster och marginaler och om EU inte hade gjort detta hade inte operatörernas marginaler varit högre än de är idag. Politiker bygger bara luftslott, de löser inga riktiga problem.
Operatörerna hade absolut inte löst det på egen hand. Ingen chans öht.
Det beror väl på vad man ser som en acceptabel lösning. Att de skulle prata sinsemellan och kostandsutjämna skulle nog inte ha skett men det är också en rätt dålig lösning då pengarna ska hämtas in någonstans så blir man olönsam utomlands blir det dyrare nationellt eller dylikt.
Att köpa ett lokalt kontantkort på semesterresan är dock en lösning som redan fanns likaså att stänga av roamingen och endast använda datatrafik där det finns wifi.
Varför förutsätter du att "ettor och nollor" skulle vara dyrare i tex Tyskland eller Polen jämfört med Sverige?
Denna reglering har ju varit faktum i många år nu, konstigt att operatörerna överlevt trots att de inte får klämma sina kunder på 50kr / mb i Danmark till exempel.
Det är alltså bara utpriset mot kund som är reglerat. De inter-operationella utbytet är inte reglerat så vitt jag förstår. Så om Orange vill ta bra betalt av Telia för svenska nummer nyttjade av deras nät så gör de det och då blir det som Telia kan debitera kunden för lite och den olönsamheten tas ut någon annanstans, tex nationellt. Alltså betalar konsumtionen i Sverige för andra människors konsumtion utomlands. Jag kan förstås ha missförstått regleringen.
Överlever gör operatörerna givetvis, var sa jag att de inte skulle ha gjort det? Frågan är vem som ska betala för konsumtionen. Jag tycker att kunden som konsumerar ska betala. Regleringen tycker att kostnaden för konsumtionen ska fördelas mer jämnt oavsett hur och vem som konsumerar. Dessa idéer ser vi ofta i en mängd olika frågor.
Vad är det för fel på att slå av roaming och använda wifi eller inhandla ett lokalt kontantkort? Hade inte det varit en billigare och enklare lösning än drakoniska regleringar som har kostat massvis att ta fram och fortsatt kostar massvis hos operatörerna att löpande lösa.
DL, operatören väljer själv vilka utländska operatörer som man ska ha roaming-avtal med. Ingen tvingas att teckna avtal med en motpart som roffar åt sig.
Det motsäger väl inget av det jag skrev? Det talar dessutom för att regleringen ur kostnadsskäl var onödig och var rent fördelningspolitisk då folk inte förstod hur dyrt det var med roaming utomlands. Om ingen vill ha roaming-avtal med de som roffar åt sig så hade man väl inte det då heller och priset för roamingen, som sedan reglerades, var alltså skälig?
Oavsett, marknaden hade aldrig lyckats landa i att datatrafik skulle kosta lika mycket utomlands som hemma, inom EU – utan just en EU-reglering.
Hur fungerar det i USA, har man utlandstaxa/roaming om man är utanför sin hemstat och surfar?
Varför måste det kosta lika mycket utomlands, är det ett självändamål? Varför ska just datatrafik kosta lika mycket i hela EU, finns det andra produkter som man borde reglera inom EU så att de kostar lika mycket?
Lajva åskbollen?
Alla de ställen har samma landsnummer 001 om det nu är någon ledtråd.
Jag trodde USA hade landsnummer 1.
Nordamerika har 001.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/North_American_Numbering_Plan
Gustavia?
Hemmaoperatören får in MCC, MNC och TADIG-code från roamingpartnern. Just i denna del av världen har inte alla "länder" egna, utan kan dela mellan öarna. När man bygger ett system för att prissätta roaming (vilket jag gjort) får man helt enkelt göra så gott det går med den informationen man har.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cornu,
Apropå dina inlägg nyligen kring brott, trygghet och mediabilden av brottsutvecklingen i Malmö – nu har rikspolisen utlyst en nationell särskild händelse efter den senaste tidens skenande antal våldsdåd och en överansträngd lokal poliskår.
Måste säga att du hade en fantastiskt dålig tajming med dina överslätande kommentarer i ämnet. Snacka om att göra sig själv irrelevant.
Du får väl rycka ut och lugna ner stämningen i Malmö med att förklara att "det handlar om känslor inte fakta". Ridå.
Någon nämnde även Möllevången tror jag i Cornus post om upplevd och faktiskt trygghet för några dagar sedan. Precis där skedde skjutningen av 15 åringen. Tragiskt. Den som skrev inlägget kommenterade även den arabiserade miljön och att det inte var trevligt område om man bara tittade noggrant.
Haft många konversationer med vänner som flyttat till Sverige som vuxen. Majoriteten vågar säga som det är när det kommer till brottslighet och invandring. Och ja flertalet av dom är utomerupeer.
Oavsett är det en enormt tråkig utveckling av Sverige.
De två sakerna behöver inte motsäga varandra.
Vi kan ha kraftigt ökat våld men samtidigt en ökad upplevd trygghet.
En förklaring är att det är MYCKET ovanligt att "vanligt folk" utsätts för dessa brott (även om det händer som vid ett par tragiska fall nyligen).
Dock så är det farligt att bara säga "men de skjuter ju bara varandra – det rör inte mig". Det var liknande resonemang som gjorde att maffian i Italien växte sig riktigt stark under 70-80-talet. Det accepterades helt enkelt att maffian fick hålla på så länge de bara busade med varandra. Dock så blev våldskapitalet så stort hos maffian att helt plötsligt så gav de sig på rättsväsende och politiker.
Så – vi kan ha en upplevd ökad trygghet hos vanligt folk men samtidigt ett kraftigt ökat våld. Det säger inte emot varandra.
Dock så kan det vara farligt att inte ta det ökade våldet på allvar – vi har redan sett tecken på att dessa gäng börjat ge sig på rättsväsendet med hot mot poliser, åklagare och politiker samt även sprängningar riktade mot dessa grupper.
Det är oroande. Absolut. Men enligt reportern från Malmö nu på morgonen (Morgonstudion) så har antalet dödsskjutningarna i Malmö minskat jämfört med förra året. Även explosionerna har minskat jämfört med 2018. Detta alltså enligt reportern (jag bara återger). Oavsett, så förstår jag att folk är oroliga och kanske upplever att väldet har ökat.
Litet tips. SCBs underlag för arbetslöshet är påhittade.
"Flera av varandra oberoende Evry-källor uppger för Aftonbladet att de regelmässigt varit med om händelser i arbetet som pekar på att falska telefonintervjuer har skickats in som underlag till SCB."
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6jeMeQ/larmet-sa-pressade-evry-fram-felaktig-scb-statistik
Det är väl dina nummeruppgifter som kapats och duplicerats på flera SIM/e-SIM. Alla i med Karibien som utgångspunkt. Snart trillar samtalsstatistik in där du ringt från dessa nummer till andra betalnummer i ytterligare länder. Allt snyggt samlat på din nästa faktura. 🙂
Klassiskt fel i karibien , vågar man gissa att det är Digicel du anslutit till? De kör lotteri vilken VLR du blir tilldelad, så din hemmaoperatör kan inte på ett enkelt sätt räkna ut vart du är förrän TAP-filerna trillar in. Det blir rätt på fakturan iaf.
När ComHem grejade med bredbandet häromdagen befann jag mig plötsligt i Tasjkent (Uzbekistan) på internet vid flygbokning och språkval på film t ex.