Den fd svenska koloni Sankt Bert (Sankt Bartolomeus, Saint Barthélemy, Saint Barts, Saint Barth, Saint Barths) hade tre fort, som skyddade hamnen och huvudstaden Gustavia. Av dem finns få spår kvar, men de erbjuder fortfarande bra vyer av omgivningen. Lite foton nedan.
Gustavia och hamnen från Fort Gustav. |
Mest lättillgänglig av de tre fd forten är Fort Karl, som också var det minsta. Fortet var ett klent bemannat flankskydd, som skulle hindra en fientlig landstigning på Snäckstranden bakom staden .
Kullen där Fort Karl låg. |
Fortkullen är idag ett naturreservat, men faktiskt också skyltat för sin historiska betydelse, på franska, engelska och … svenska.
Skylten. |
Av själva fortet finns inte så mycket kvar, och frågan är vad som är gammalt respektive nytt.
Möjlig murad markstensättning från Fort Karl. |
Vyerna är fortfarande enastående.
Fort Karl är dock främst ett naturreservat idag, med pedagogiskt utmärkta lokala plantor för den botaniskt överintresserade.
Vy mot havet. Saba skymtar till vänster i bild. |
Från fortet ser man vid klart väder såväl Sainkt Kitts som Saba och Saint Eustacius.
Vyn mot Gustavia och hamnen från Fort Karl. Rakt fram ser man Gustavia-fyren och Fort Gustav, och till vänster … |
Fort Oscar finns inga tillgängliga historiska spår av, då kullen ute på udden vid hamninloppet numera är ett modernt och ganska tacticoolt högkvarter för militärpolisen gendarmeriet, och således inte tillgängligt för allmänheten.
Fort Oscar. Quad med chauffören Lena till vänster. |
Dock inget fotoförbud, vilket det nog skulle varit i mer humorbefriade Sverige, där detta hade varit ett skyddsobjekt, men nu bara har tillträdesförbud. Här vajar ingen svensk flagga, till skillnad framför landshövdingens guvernörens hus, utan bara den franska trikoloren. Lämnas som en övning åt någon annan mindre riskmedveten person.
Fort Oscar från Fort Gustav. |
Tyvärr hade Fort Gustav runt fyrtornet förvandlats till en byggarbetsplats, och frågan blir om det gamla fortet alls finns kvar efteråt, eller ens blir tillgängligt igen. Fort Gustav ska annars ha flest lämningar från den svenska tiden.
Byggarbetsplatsen och sedan tillträdesförbud. |
Fotona från Fort Gustav är istället tagna från papisternas (tvi!) kors nedanför fyren.
Redden utanför Gustavia. |
I kommande inlägg kommer ett generellt inlägg om Sankt Bert, samt ett separat inlägg med en fotogenomgång av Sankt Berts många stränder (undantaget nudistranden – sorry men vitsen med nudiststränder är att folk ska få vara kroppspositiva utan att dokumenteras – och en strand dit det inte gick att köra utan beväpnat svar på intrång). Tid att testa att bada på dem fanns dock inte, utan detta handlade om research – enbart hinna med att inventera hela ön tog två dagar. En teaser nedan.
En strand på Sankt Bert. |
9 kommentarer
Fint ställe, perfekt som BOL.
Har fransmännen verkligen kvitto på köpet? Misstänker att full betalning aldrig gjordes och då är kontraktet inte giltigt.
Har vi kvitto på när vi fick den av fransmännen?
Det var faktiskt ett traktat där fransmännen fick tullfrihet mot Sverige. Om man läser vidare så var det fransmännen som var listigast då ön är en klippö mindre än Visingsö utan färskvatten och odlingsbar mark.
Men till Sveriges fördel så friköptes alla slavar på ön och avskaffade slaveriet där.
Håller verkligen med om ditt "tvi!" när du nämner ordet papister.
Samma här. Usch och fy för hokus pokus.
Skall bli spännande att se vad din nya bok handlar om. Poltava, svenska kolonier, stormakt? Kanske en historisk roman? Just den svenska stormaktstiden, 1600- och 1700-tal, tycker jag är väldigt intressant. Och de svenska kolonierna, inte minst Nya Sverige i Nordamerika. Där kan man snacka om att ge sig ut på äventyr! Herman Lindqvist har skrivit en bra bok om Våra Kolonier.
Kanske inte så smickrande historia för Sverige egentligen.
Syftet med kolonin var att få "a piece of the cake" av den mycket lukrativa slavhandeln. En omlastningshamn för färska slaver från Afrika till mindre regionala transporter med tillhörande slavmarknad. Egen disribution från Västafrika där "lasten" upphandlades.
Frankrike bytte bort ön till Sverige för att få handelsrättigheter i Göteborg.
Sverige hade ju tidigare i historien testat andra delar av värdekedjan i den globala slavhandeln med egna slavfort på den afrikanska västkusten med blandade resultat.
Slavhandelshubben Gustavia tappade inkomster och betydelse när slavhandel började begränsas och förbjudas i Nord- och Sydamerika. USA gick över att visserligen tillåta slaveri men inte nyimportera från Afrika. Storbritanien förbjöd 1815 slaveriet.
Sverige gjorde väl som vanligt. Ett typ förbud mot slaveri i princip 1813 som liksom inte hände i verkligheten förrän 1847.
I och med att slavhandeln ebbade ut så blev det en mindre god affär. De små plantagerna drog inte runt verksamheten tillräckligt.
Färska slaver från Afrika, Kinta Kutnezov? Trevlig fredag!
Slant med tangentbordet där. Skönt att det finns folk med rättstavning som hobby. 🙂