Oscar Properties påstår att det finns föroreningar kvar på fastigheten där man ska bygga projektet Gasklockan, och vägrar därför betala Stockholms kommun ca 600 MSEK enligt kontraktet. Enligt ett läsarfoto finns det bara berg kvar på fastigheten.
Fastigheten och exakta platsen där Gasklockan-skyskrapan ska uppföras. Läsarfoto taget idag 08:31. |
Det finns alltså bara berg kvar där Gasklockan-skyskrapan ska uppföras, vilket kan förmodas vara en utmärkt sanering – all eventuell förorenad jord har helt enkelt skrapats bort och forslats bort.
Hur exakt detta innebär att det finns föroreningar kvar lämnas som en övning åt Oscar Properties och Stockholms kommun att reda ut. Mycket mer än att avlägsna all jord finns inte att göra.
Som byggnadsingenjör tycker jag det ser ut som att platsen är redo för de sprängningar som behövs för att fixa till grunden och eventuell källare för skyskrapan.
Det känns spontant fortfarande som Oscar Properties helt enkelt inte fick tag på pengar, och genom att hävda att barskrapat berg är förorenad jord försöker dra ut på tiden så man kan ordna finansiering och slippa avskrivningar på åtminstone 40+ MSEK för projektet.
Oscar Properties har än så länge inte rört sig i börsöppningen.
20 kommentarer
"Men berggrunden är ju radioaktiv."
Berggrunden är ALLTID radioaktiv, pga uran, radium, radon, kalium-40 osv.
Skogen är ju för f-n radioaktiv pga all K-40.
Skogen har mycket cesium-137 från gamla kärnvapenprov och Tjernobyl-olyckan, Ved-aska innehåller kalium och 0,012 % av den är kalium-40, som är den dominerande källan till joniserande strålning i människokroppen.
Men havet då http://www.energinyheter.se/20190819/20654/uran-fran-havet
Halten uran i havsvattnet är inte hög, bara 3,3 milligram per ton havsvatten eller 0,0000033 promille. Men urantillgångarna i haven uppskattas vara 4,5 miljarder ton. Tillgången på uran i haven är 1 000 gånger större än de kända uranförekomsterna i gruvor. Uranfisket är än så länge dyrt och uranfångsterna relativt små, vilket också innebär höga kostnader för uranet, cirka 3 500 dollar per kg. Målet är att nå 80-130 dollar per kg. Det ska jämföras med dagspriset på uran från vanliga gruvor på land som ligger på cirka 60 dollar per kg. Källa: NyTeknik
Ett smart drag av Oscar ändå. Detta ger respit för bolaget.
Antar att OP är kort om cash för att göra transaktionen i samband med förvärvet. Skall bli spännande att se om de efter en utdragen process i domstolarna vågar dra OP till konkurs.
Får lite vibbar av fastighetskrisen på 80-talet med Allhus och Nyckeln – den smällen drog med sig mycket i fallet, bland annat Gotabanken. https://sv.wikipedia.org/wiki/Nyckeln_(f%C3%B6retag)
De har såklart inga 600 miljoner. Känns som ett solklart konkurs-case.
Finansiärer skjuter till medel till den punkt när risken blir såpass stor att det är bättre att ordnat försöka avveckla och begränsa förluster. Kanske börjar det närma sig den punkten.
Från SvD:
'I en intervju med SvD i början av oktober sa Oscar Engelbert att de då fortfarande jagade en partner för övertagandet av marken.
”Vi ska ta in en partner och det kommer vi att göra snart. Gasklockan är ett alldeles för stort projekt för oss att genomföra i egen balans”, sa Oscar Engelbert till SvD då.'
Det är väl ungefär det enda verklighetsanknytna Engelbrekt har kläckt ur sig i denna frågan. De har inte råd helt enkelt.
Kommer de få någon pengastinn partner på kroken? Vi får väl som vanligt poppa popcorn och vänta på nästa avsnitt av den här följetongen.
Frågan är väl vad OP kan likt exemplen ovan dra med sig i ett fall?
Lite synd är det ändå. Gasklockan är eller var nog iaf en av de mer arkitektoniskt intressanta höghusförslagen på senare tid innan den reducerades till en enklare form.
Kan de inte sälja fastigheten eller har de köpt den långt över marknadsvärdet och kan då inte ta förlusten?
Med tanke på hur knackigt det går för de flesta "bostadsutvecklarna" som nyproducerar i Sthlm just nu så lär där inte finnas någon som är sugen på att hosta fram pengarna. Och att smälla upp hyresrätter där är sannolikt svårt att få någon ekonomi i.
Betalade OP avgiften på 600 MSEK till Stockholms stad i Oktober eller inte?
De betalade inte, enligt OP är marken ej färdig-sanerad.
Kom ihåg OP:s köp av den stora kontorsfastigheten i röd tegel på Lilla Essingen för 800 milj. Den hittade man en hälftenpartner till. När ska rivningen och bygget komma igång där?
Kommer OP gå till historien som 10-talets svar på Nyckeln?
Jag bor bara några kvarter bort, och jag hoppas verkligen att huset, och den omgivande parken som också ingår i projektet, byggs, även om jag inte är jätteförtjust i företaget Oscar Properties. Det behövs fler sådana här projekt i Stockholm, och det är rätt synd att OP är de enda som bygger (eller åtminstone försöker bygga…) dem.
Jag vet att många i omårdet inte håller med mig (Hej DH!), men jag förstår ärligt talat inte varför man flyttar till en nybyggd stadsdel med välkända framtidsplaner, för att sedan börja klaga på att allt som redan var känt och ingick i planerna när man flyttade in faktiskt byggs…