Nedanstående inlägg är signerat läsaren Vintertrött.
Två gånger om året uppmärksammas i media det orimliga i att på våren och hösten ställa om klockan en timma i någon riktning. Efter en omröstning i EU-parlamentet tidigare i år står det också klart att 2021 blir sista gången vi skiftar tid på detta sätt.
Kvällsol i maj. |
Återkommande just kring omställningen är också att ett antal sakkunniga inom sömn och psykiatri debatterar för att skippa sommartiden till förmån för ständig vintertid med mörkare kvällar och ljusare mornar som följd, för folkhälsans skull. Man kallar det för ett gigantiskt experiment och menar att det saknas underlag för att bedöma eventuella risker med att slopa vintertiden. Det finns dock starka skäl att ifrågasätta och förkasta dessa experters rön.
Så kallad “årstidsbunden depression” (eng. Seasonal Affective Disorder, SAD) är en omdiskuterad diagnos eftersom den är svår att särskilja från andra psykiska besvär, men en del pekar på att så många som 11-13% av befolkningen i lider av detta i norden. Inget pekar dock på att invånarna i Bergen lider värre än Stockholmare, trots att Bergens västliga läge innebär att de soltidsmässigt ligger en timma efter Stockholm. Så frågan är om viss dygnsrytm har väsentlig inverkan på deppigheten? Breddgrad däremot har ett klart samband med vinterdepression, och folk mår sämre ju längre norrut man kommer.
Det tydliga undantaget i norden gällande SAD är Island. Där bor större delen av befolkningen på Umeås breddgrad. Trots det har man endast omkring 4% prevalens av SAD, ungefär som världen i snitt. Island använder UTC rakt av sedan 1968, då man alltså begravde såväl tidsomställning som soltiden. UTC innebär att Reykjavik ligger 1,5 timma före soltiden. Ungefär som ständig sommartid. Ett osannolikt sammanträffande? Man spekulerar kring att det kan vara evolutionen som sorterat ut ljuskänsligt folk under de senaste 1000 åren, där islänningarna levt förhållandevis isolerade på sin ö ute i Atlanten. Samtidigt får man förmoda att vinterdepression är något man orkat bekymra sig om och följa upp först nu i modern tid, och det går därför inte att befästa sådana teorier.
Opinionsundersökningar visar att i Sverige såväl som i EU i genomsnitt föredrar dubbelt så många bland invånarna ständig sommartid framför ständig vintertid. Inte så konstigt kanske, eftersom detta leder till mindre mörka eftermiddagar och kvällar och mer dagsljus för rekreation.
För de allra flesta spelar nog också morgonljuset i december och januari ingen som helst roll, det är becksvart när man åker till jobbet och lika mörkt på hemvägen. Där emellan sitter man inomhus med minimal påverkan från det lilla solljus som letar sig fram. Övriga delar av året blir det dock påtagligt bakvänt med ständig vintertid. Halvvägs mellan midvinter och midsommar skulle det till exempel vara ljust 0430 och mörkt kl 2000. Soltiden är en kvarlämning från en tid då huvuddelen av arbetet utfördes i skog och mark, och där ljuset var en nödvändighet för att kunna arbeta.
Soltiden har dock spelat ut sin roll för de allra flesta av oss. Det saknas inte heller underlag för att bedöma eventuella risker, och det mesta pekar på positiv påverkan på folkhälsan som helhet. I färsk rapport från Trafikverket konstateras att antalet påkörda fotgängare som skadas eller dödas tredubblas när vintertiden inträder på grund av mörkret, och man bedömer att 3-6 liv skulle sparas varje år om ständig sommartid infördes. Detta oräknat antalet svårt skadade i eftermiddagstrafiken. Det kanske räcker som argument för att inte införa ständig vintertid?
Vaga och diffusa farhågor från den här så kallade expertisen bör därför inte tas som intäkt för att inte genomföra samma reform som Island gjorde för ett halvt decennium sedan, och där man nu uppenbarligen är piggare och gladare än något annat nordiskt land. Rimligtvis beslutar Sverige i likhet med övriga europa att avskaffa vintertiden till förmån för ständig sommartid när vi 2021 för sista gången ställer om klockan.
/Vintertrött
43 kommentarer
Bra gästinlägg med intressanta tankar.
Eftersom EU verkar släppa det fritt för respektive land att bestämma om de skall göra en sista omställning eller ej (helt otroligt att EU släpper denna fråga upp till medlemsländerna!!??!!) håller jag tummarna för att det inte blir kaos med olika tidszoner på samma sätt som vi hade med olika valutor förr. Tänk Danmark, Tyskland och Frankrike på olika tider…
Våra politiker är ju vuxna uppgiften så det borde väl går bra, eller…?
Finns nog en viss risk för strul? Till exempel Finland och Danmark föredrar väl normaltid?
Hade vi inte PM Löfven på plats på Nordiska Rådets möte för att strida för Sveriges syn i denna fråga?
Kan bara sluta på ett sätt, dvs Sverige och Norge på sommartid och Finland och Danmark på normaltid bara för att göra tvärt om… ^_^
Det jag hört från nordiska rådet är tanken att norden borde ha samma tidszon och det är det man skulle jobba för.
Vilket faktiskt skulle funka.
Samma tid i Norge, Sverige och Finland. Danmark ligger en timme efter.
Nåja, med Finland på normaltid så hade det i praktiken inneburit samma tidszon som Sverige och Norge i exemplet som går för sommartid. 🙂
Med tanke på hur avancerad datorteknik det finns i dag så borde det vara en baggis att låta alla enskilda medborgare bestämma sin egen tid.
Ett annat alternativ, kanske det bästa, vore att använda teknik och ställa om löpande från dag till dag så att soluppgången ALLTID sker kl 07:00, oavsett var i världen man bor. Sedan justeras allting annat utifrån det. Men antagligen måste vi vänta på att det verkligen finns självkörande bilar innan detta förverkligas, eftersom staten inte skulle klara av att organisera kollektivtrafik under sådan frihetsreform.
07:00 är givetvis bara ett exempel på referenspunkttid. Det kan lika gärna vara 05:00, eller vilken tidpunkt som helst som majoriteten uppfattar som den moderna equvivalenten till "när tuppen gal".
Hur skulle man göra norr om polcirkeln på vintern?
Matcha mot fritt vald referenspunkt strax söder om Polcirkeln? Men det spelar ju egentligen ingen roll där uppe, eller hur?
Vill man ha mera dagsljus så är det bara att stiga upp en timma tidigare. Eller två, eller tre, eller…. Jag menar att hela samhället skall stiga upp tidigare och anpassa livet därefter – arbetsplatser, skolor, myndigheter. Tidtabeller och annat anpassas därefter. Vi är faktiskt inte väldigt bundna att göra saker och ting på fasta timslag (ett undantag jag kan komma på är riksmötets öppnande)
Det bästa för hälsan är att få sova ut tills solen har gått upp. Detta torde vara oomtvistat i all seriös vetenskaplig hälsoforskning.
Blir en j-a lång sovmorgon i december-januari, för oss med midvinternatt.
Vi är inte bundna att öppna riksdagen heller något särskilt timslag. Och detta är ett argument för att tidszonen är väldigt mycket en ickefråga egentligen.
Om det vore så att föl ville gå upp tidigare på morgonen hade de faktiskt gjort det, men tydligen verkar referenserna vara det omvända.
Och antalet soltimmar bli detsamma oavsett hur vi mixtrar med klockorna och egentligen även om vi väljer att gå upp tidigare.
Är också ytterst tveksam till "experternas" argument. Den här tiden på året missar man det mesta solljuset oavsett. Kortare kvällar på sensommaren skulle däremot markant förkorta golfsäsongen, och det vore ju katastrof!
Reclaim the Golfbanor!!! (åt naturen)!!!
Det är väl naturligast att solen står högst klockan tolv på dagen.
Sommartid infördes 1980, antar att mänskligheten på något sätt klarade sig innan dess eller var det massdepressioner som ledde fram till världskrigen, spanska sjukan och vänstertrafik? Min röst hamnar på ständig sommartid.
Jag såg att det gjordes ett försök med sommartid redan under första världskriget 1916 (det hade jag inte en susning om). Så tanken är inte ny…
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sommartid
Detta är vad samtliga människor som någonsin programmerat skulle kalla "fulhack". Ändra på grundläggande system för att få en tillfällig praktisk fördel.
Dygnet är givetvis exakt det samma oavsett hur man definierar klockslagen. Vill man ha en ljusare morgon får man gå upp en timma senare, gå till jobbet en timma senare osv.
Nu säger någon att "ja men mitt jobb säger att vi ska vara här 8", vilket är ett rätt bra argument, men är vi igång och ändrar hela samhällets grund genom att ändra på klockan så borde det väl gå att diskutera klockslag för arbetsdagen på arbetsplatsen?
Normaltid eller soltid är det som borde vara naturligt . Sommartid är en sorts manipulation. End of discussion.
Själv lider (eller led) jag av en mildare form av årstidsdepression men har botat detta helt genom att flytta geografiskt för att få mer solljus året om. Det betyder mer än någon enstaka timme hit eller dit på dygnet.
Jaha, och var exakt går linjen där solen står exakt på topp klockan 12? Alla andra platser än denna linje är ju utsatt för en sorts manipulation. T ex Frankrike, som ligger på GMT, men kör GMT +1 ändå, de facto sommartid jämfört med Sverige, fast det är normaltid.
Ser t ex ut som "vår tidzon" går rakt genom typ Ödeshög. Stockholm får negativ tid 10-15 minuter och mörkare än normaltid, medan vi på Bästkusten får typ 15-20 minuter sommartid.
Frankrike kör som sagt 1+ timmes sommartid om de kör normaltid.
Nej, det är icke-tid som är naturligt. Klockan är bara ett påfund, en manick som uppfunnits av människan…
Jag hade nog helst velat skippa vintern helt. Med kyla, frost och allt det innebär. Ständig sommar från 2025!
OM klimat alarmisterna får rätt är vi snart där.
Var på nittiotalet i Argentina hela den Svenska vintern. Vilket innebar 1,5 år sommar för mig. Jag längtade något vansinnigt efter snö och vinter efter den tiden.
Förstår inte riktigt resonemanget om Island och UTC.
UTC är ju ”noll” så Sverige ligger antingen +1 (normaltid) eller +2 (sommartid).
Som om Island är förebilden så är det ju normaltid vi ska ha
Vad är det för j-a trams. För en gångs skull kan EU ha någon relevans genom att fastställa vilka tidszoner som gäller för olika medlemsländer. Men, nej det går inte. Däremot kan man bestämma hur stor effekt en dammsugare skall ha. Lägg ner EU-skiten. Fastställ tidszoner och om det sedan blir sommartid, vintertid eller vilken j-a tid som helst är helt oväsentligt. Jämfor med debatten om skatt på plastpåsar och motvikter i tvättmaskiner. Komplett idioti.
"Soltiden har dock spelat ut sin roll för de allra flesta av oss."
Nej. Vi som börjar vårt jobb tidigt på morgonen lägger oss tidigt också. Full sol på kvällen gör det svårare att somna. Det är både varmt och ljust. Om solen går ner en timme tidigare på kvällen på sommaren så underlättar det mycket.
Ja, experterna har nog fel och du, en lekman, har rätt. Du tror att alla forskare som säger att normaltid är bättre har någon slags agenda? Av med foliehatten. När slutade vi svenskar lyssna på forskningen istället för känslorna när vi tar våra beslut?
Någon som minns Swatch .Beats? Jag har tappat bort mitt gamla "Swatch" armbandsur.
Det allra viktigaste är väl kanske att det inte helt ballar ur mellan EU-staterna. Ett lappverk av tidszoner som flexar fram och tillbaka skapar en röra utan like för kommunikationer och logistik.
Nu tror jag de flesta kommer att landa i CET med sommartid som normalt har CET. Om typ DK vill ha CET normaltid så riskerar de att bli udda såvida inte Tyskland och Sverige också tar samma tid.
Det är kanske mer troligt att EET-zon länder (tex. Finland, Grekland) väljer att köra EET- normaltid för att bli lika i tid som CET+1 (sommartid).
Vilket djävla trams. Vad klockan visa spelar noll och ingen roll, eller åtminstone väldigt liten roll.
Det tu får efter med trafikolyckorna är frågan om omställningen, rubbandet av dygnsrytmen vi utsätter oss för två gånger årligen. För annars hade man ju sett de där effekterna hela vintertiden, men det gör man inte. Dock ser man effekter även när man ställer om till sommartid.
Man kan dock motivera sommartid av den enkla anledningen att den blir frivillig 21 och genom att välja den tidszonen slipper vi ställa om klockorna en gång.
Set absolut absolut bästa vore givetvis att alla körde UTC rakt över (eller ännu bättre Unix-tid) så får man anpassa sin dag efter klockan.
Så man kanske inte har arbetstid 08-17 utan 18-02 men det är fortfarande dag ute.
Man kan notera att man bara får en effekt ca 2 veckor på hösten och våren i Sverige.
Dessutom justerar många sin sömn hlgs betydligt på helgerna. För att inte tala om jetlag från thailandsresor och liknande.
Jag vill hävda att alla experter som uttalar sig om hur hälsobra det är att ha olika tider är helt ute och cyklar. Om de finns några effekter försvinner dessa som brus i folks normala sömnvariationer.
Det vettigaste är att ha samma tid jämt.
Jag har för mig att det faktiskt finns signifikanta effekter efter omställningarna.
För övrigt verkar du säga mot dig själv när du både erkänner och avfärdar effekten.
Trodde också att det bara påverkade ca två veckor, men det blir faktiskt närmare 4 veckor på hösten iaf.
Intressant diskussion i kommentarsfältet om man som undertecknad varit verksam ett helt ykesliv i handelsflottan. Officiell nautisk tid ombord i fartygen i utrikesfart var alltid GMT som låg till grund för navigation och radiokommunikation. För den löpande verksamheten ombord hade man därtill lokal fartygstid. I närfart på England och Kontinenten spelade det inte så stor roll eftersom det var en timme +/- men i utefarten innebar det vanligtvis i öst-väst eller vice versa så kallad "En timme Brassning" vartannat dygn. Så då till exempel Göteborg till USAs östkust 6 timmar back på en tvåveckorsresa och alltid att utföras på Hundvakten 00-04 varannan natt … Från Staterna retur Europa det motsatta.
Sedan tillkommer ju den pikanta detaljen för de fartyg som gick i Pacificfarten att understundom passera Datumlinjen!
Och då parentetiskt att på bl.a. Västafrika och Persiska Viken lade vi oftast om dagtidarnas (d.v.s. de icke vaktgåendes arbetstider) till att börja 06.00 fram till 12.00 och därefter break till 16.00 och avslut 18.00 … d.v.s. siesta mitt på den varmaste delen av dagen.
Detta då minnen från den tiden Sverige hade en handelsflotta värd namnet….
Jag är helt för att skippa omställningen till sommartid. Självklart ska GMT +1 gälla i Sverige, dvs solen står som högst klockan 12 på dagen och midnatt är mitt i natten och inget annat. En kvart hit och dit beroende på öst/västkust är en rent akademisk fråga och dessutom ärligt talat ganska fånig. Nästa steg i det resonemanget är att alla ska ha en personlig tidszon…
JAAAAAAA! 🙂
Jag såg någon på morgontv förra helgen som ojade sig över sommartid och att vi inte mår bra av det hela. Det gick ut på att ljusa sommarkvällar gjorde att vi sover sämre och är uppe senare.
Skänkte då en tanke till de stackare i övre norrland och särskilt till Kirunaborna som oavsett sommartid eller inte har sol dygnet runt.
Frö några år sedan så var det någon annan dysterkvist som sade att man måste sakta anpassa sig annars mår man inte bra.
Tänkte då på samma Kirunabor som kanske skall åka till sydafrika på semster kring midsommar. Måste vara ett helvete. Man får stanna och vänte en vecka på olika ställen på vägen ned.
Som skribenten för inlägget skriver så bor ju inte alla exakt 15° väst utan lite vid sidan om likt Bergen.
Kunde vara intressant med en undersökning hur kineser mår. De har samma tidszon i hela landet.
Idag går solen ner 1600 längst i öst men kring 2000 i väst. De använder inte sommartid.
Har alltid funderat vilka de här är som blir "jetleggad3" 2 ggr/år av att vi vrider fram eller stället tillbaka klockan 1 timme!
Hur gör dessa om de flyger till Finland (+1) eller Storbritannien (-1)!
Bevara sommar och vintertid, hur svårt kan det vara?
I andra hand inför ständig sommartid!
Ta idag t ex 18/ 10 börjar skymma vid 17.30 becksvart kl 18
Vid s k normaltid dvs vintertid så skulle det vara tvärmörkt kl 17.
Höll koll sista söndagen i oktober på denna timme innan det blir mörkt etc!