Det finns enkla sätt att duscha vid strömavbrott och vattenavbrott, så länge man har tillgång till vatten. Att få en hyfsad dusch inklusive tvålning drar runt två liter vatten, och kräver en kastrull
och en soppslev.
Upptappning av vatten i kastrull för uppvärmning. |
Bor man på landet med egen brunn försvinner vattnet samtidigt som elen, vilket oftast är ett värre problem än att sakna el.
Kastrull redo för dusch. |
Värm upp en kastrull med vatten till önskad temperatur. För överkurs så tar du även med dig en separat kastrull med enbart skållhett vatten, plus din vattendunk, så dessa kan agera termostat och vid behov användas för att justera temperaturen.
Tag sedan soppsleven och häll vatten på dina kroppsdelar samtidigt som du tvagar dessa. Bäst effekt och minst vatten går det åt om man är två, där den som inte duschar häller med sleven, så den duschande kan använda bägge händerna. Det hela utföres lämpligen i just duschen, så vattnet rinner iväg den vanliga vägen. Med lite levande ljus och personlig service kan man alltid se det som en spavistelse.
En liter vatten går åt till en första sköljning, sedan tvålar man in sig, och använder nästa liter för att skölja bort tvålen. En fördel är att vara relativt sparsam med tvålen, så det inte behövs så mycket vatten att skölja bort denna med.
Svårare än så är det inte. Vill man också schamponera håret kan det dock gå upp till tre liter vatten.
Eftersom strömavbrottet inte skulle hålla på mer än tolv timmar fanns det ingen anledning att snåla på vattnet i detta fall.
21 kommentarer
Med min frisyr 3-10mm går det inte åt mer vatten och schampo än på resten av kroppen. Om några år kör jag rakning rakt av på huvudet. Man får helt enkelt anpassa frisyren efter åldern och brist på hår.
Med en tvättlapp kan man trimma ner förbrukningen ytterligare
Alternativt kan man sluta tvätta sig helt, åtminstone fram till jul.
Ja 72timmar klarar man ju utan någon större insats på hygien området
Åtta dagar utan att duscha är mitt rekord, det gick faktiskt rätt bra ändå. Men duschen efter de dagarna var en befrielse ändå.
Tio dagar på Kilimanjaro.
Den viktigaste frågan kvarstår dock; attraheras eller repelleras zombier av sur svettdoft?
Förresten, det finns väl snö på Kilimanjaro som man kan smälta för tvätt?
Nej. Bara små fläckar av glaciärer på toppen, runt 90% av toppen är barmark numera. Satte inte foten i snö en enda gång.
Är väl när man själv tycker att man börjar stinka som man agerar. Dock finns situationer där det är acceptabelt att stinka. När jag gjorde lumpen som jägare var det ingen som tvättade sig, men man stank inte speciellt. Kanske berodde det på att man alltid frös, 20-30 minus hela tiden. Efter 2 veckor i vildmarken utan dusch luktade man man inte speciellt mer än efter en dusch
.
"Norsk dusch" är en blöt handduk, en minimalistisk version av en "dusch".
Har inte förstått problemet med tillgång på vatten i Sverige vid kris. Det finns ju sjukt mycket vatten överallt, i synnerhet i storstäderna. Problemet är vaytenrening, så den kapaciteten (kokmöjlighet, klortablett, aktivt kol) är väl det viktiga. Själv har jag grillkol, kaffefilter och plaskbassängklor hemma vid nödfall. Och nära till ån.
Funkar i liten skala men börjar 1 miljon människor sk*ta i vattnet så blir det ganska snabbt en koleraepidemi och massdöd.
Flytta ut i husvagn o lev där, eller köp en husvagnspump på BT, ta bort en kägla o kör bakvägen i ex.v. biden, den används ju ändå bara för skitstrumporna, glöm inte att stänga huvudkranen, onödigt att låta dunk-vattnet läka ner i borrhålet
Nissan Leaf ska kunna 'ladda bakvägen' genom nån spec. hemmaladdare,
Kanske ett rejält fossilt dieselaggregat hade varit behjälpligt ändå.
Då jag är både vedspiseldare och snål, har jag alltid 25l vatten på spisen. Den används som oftast till duschvatten under eldningssäsongen. Mitt bästa tips är, använd en tvättsvamp. Det absolut vattensnålaste sättet att duscha på.
Det skulle vara bra att ha ett litet eget vattentorn om man bor på landet, det är ganska vanligt utomlands, men jag har aldrig sett det i Sverige.
Det löser ju både problemet med reservlager med vatten samt pump/vattentryck problemet vid strömavbrott.
Varför ska man värma vattnet? Själv duschar jag i kallvatten varje dag. Spar både energi och vatten då duscharna aldrig blir så långa.
I min vedeldade bastu finns en varmvatten-cistern och man tar med sig in vattenhinkar med kallt vatten och blandar vatten till lagom temperatur. Sedan sitter man på en pall och häller vatten med en stor skopa försiktigt över sig, tvålar in sig och sköljer med skopan. Har man långt hår som jag behövs extra mycket vatten och hårbalsam. Gästerna frågar alltid "var är duschen", "ni måste installera en dusch i bastun" eller "ni måste bygga ut bastun, så ni får ett rejält duschrum också". Ösandet med en stor skopa funkar alldeles utmärkt, tycker jag, och vill man absolut duscha så har jag en pumpdusch som kan tas med in. Varmvatten-cisternen måste man tömma på vatten före vintern, annars spricker sömmarna och cisternen läcker vatten. Det hände mig i början och jag fick använda flytande packning i skarvarna.
Min pappa var en riktig bastu-entusiast och han byggde ett dussin bastur under sitt liv. Vi hade alltid en tältbastu med oss i båten och den sattes upp på varje ö som vi besökte. Den var 2 x 2 x 2 m och i ett hörn fanns en plåttunna med ett svetsat galler som stöd för stenar. Man letade efter svarta bastustenar på varje ö och man värmde upp dem under en halvtimme med blåslampa och gasolflaska. När bastun var klar, slängde man vatten på stenarna för att bli av med stickande lukt och sedan gick man in. I början satt vi på campingstolar därinne, tills vi hade en fast ö och pappa snickrade fasta bastulavar. Man fick två ordentligt heta bastubad plus ett med eftervärme. Mellan dessa hoppade man i havet, tvålade in sig och schamponerade håret. Man frös inte ett dugg, när man hoppade i det kalla vattnet. Det andra bastutältet, som pappa sydde ihop efter att det första gick sönder, var av galon-tyg med dubbla plastfönster, som minskade den klaustrofobiska känslan därinne. Under semestern bastade min pappa ofta tre gånger om dan, när folk kom och undrade över det konstiga tältet på stranden och pappa bad dem återkomma med en baddräkt och handduk efter en halvtimme. Gästerna fick också vodka och öl, så de var riktigt nöjda efteråt och en gång hittade jag t o m någons löständer bakom bastun.
En dusch är i vanliga fall tvagning med strilande vatten i hygieniskt syfte. I Cornus lösning finns inget strilande vatten, så den är ingen dusch.