Tittar man på skillnaden mellan Konjunkturinstitutets (KI) mikro- och makroindex för hushållen, så kan man se den relativa misären som hushållen betraktar den egna ekonomin med. Därmed kan man se situationer där hushållen faktiskt har känslan att de har det för jävligt, vilket verkar vara tidigt i en cykel, innan de förstått att ekonmin faktiskt repar sig.
Misärindex som staplar, och mikroindex hushåll som linje. Data: KI |
Misär är liksom fattigdom relativ. Om man upplever att andra har det jävligare, så har man det själv ganska gött, även om man har det för jävligt. På samma sätt känner man sig inte fattig om det finns de som är fattigare, men man känner sig inte heller rik om det finns tillräckligt många som är rikare.
Sedan 1993, längre än konjunkturbarometern, har KI mätt mikro- och makroindex för hushållen, dvs förväntningarna på den egna ekonomin kontra förväntningarna på andra hushålls ekonomi.
Upplevd misär har hushållen således när de uppfattar att alla andra har det bättre än de själva. Detta verkar vara tidigt i konjunkturcykeln, när man just själv upplevt att det faktiskt är för jävligt. I särklart värst misär upplevde hushållen efter 90-talskrisen. Trots att mikroindex steg och hushållen upplevde att de fick det bättre, så ansåg de att alla andra skulle få det ännu bättre än det egna hushållet.
Sedan fick IT-kraschen folk att uppleva misär igen, även om faktiskt mikroindex var rätt högt och positivt. Under finanskrisen så föll inte misärindex när det var som värst, även om folk fick det avsevärt sämre enligt faktiskt mikroindex, men man ansåg istället att alla andra skulle få det ännu jävligare och var egentligen rätt nöjda. Misären kom först efteråt, när man upplevt det jävliga och istället uppfattade att alla andra skulle få det mycket bättre än dig själv.
Just nu upplever hushållen fallande mikroindex, dvs de tror att de ska få det sämre, men misärindex är positivt och i stigande trend. Man tror nämligen att alla andra ska få det ännu värre än det egna hushållet. Man känner inte riktigt följdverkningarna ännu.
Hushållens relativa misär existerar inte just nu, för man utgår från att det är andra som ska drabbas. Således kan man ha en rätt göttig lågkonjunktur än så länge. Drabbar inte det egna hushållet lika illa som alla andra. Det är de andra som ska bli av med jobbet.
När väl misärindex är kraftigt negativt igen skulle man kunna säga att konjunkturen har vänt – folk har misären i minnet och tror att den ska fortsätta för egen del, samtidigt som de noterar att andra får det bättre.
Oavsett kan man både för misärindex och mikroindex konstatera att 90-talskrisen var den djupaste krisen för hushållen, sedan mikro- och makroindex började mätas. Det ska mycket till för att vi ska få det så jävligt igen, och inte ens politikerna har lyckats att ordna detta. Än så länge. Det var alltså inte bättre förr.
31 kommentarer
Intressant upplevd misär verkar vara väldigt binär, inga perioder då det på en stabil nivå kring 0-strecket.
Vet inte om detta skall tolkas som peak svenskt svårmod, eller om folk i allmänhet inte har förstått att sossarna har lovat att om de bara får fortsätta att regera så kommer alla till slut att få det bättre än genomsnittet.
Det var någon sosse som skrev något i den stilen på Twitter i senaste valrörelsen. Kommer tyvärr inte ihåg namnet. Och hen själv kommer antagligen inte ihåg sin skolmatematik/statistiklära.
Det kan eventuellt ha varit något i stil med att i Sverige tolkar vi/de/man/S att det är en mänsklig rättighet för alla medborgare att ha det bättre än genomsnittet. Den som minns får förstås gärna hoppa in och komplettera här i tråden.
Att skriva att fattigdom är relativt är typiskt nyliberalt flum.
Att UPPLEVA sig som fattig är möjligen relativt.
Fattigdom, dvs behöva avstå från exempel vård, mat mm för man inte har råd är knappast relativ. Det är absolut.
Nyliberalism hit och nyliberalism dit, vad innebär det egentligen? Och vad var det för fel på den gamla liberalismen?
Det finns inga fattiga människor i Sverige, den som tror det finns fattiga människor i Sverige har inte sett riktig fattigdom.
För egen del var hela nittiotalet mög. Fick sparken första gången 1989 sen var det drygt tio år med osäkra anställningar varvat med a-kassa.
Den tiden önskar jag inte tillbaka.
Nu är det lugnt för mig personligen, allt utom en total samhällskollaps klarar jag. Både jag och min fru arbetar i totalt olika branscher som inte är konjunkturkänsliga och vi arbetar i större företag med tillräckligt många år så vi ligger inte direkt i farozonen för att bli uppsagda.
Och vi är ganska nära att vara FIRE.
Anställningstid är ingen säkerhet. Stora företag har råd att förhandla bort LAS med facket mot ett visst avgångsvederlag. Den enda säkerhet du har är att göra ett jävligt bra jobb så att du inte får sparken när det skiter sig. Bli oumbärlig för verksamheten så sitter du säkert.
Det finns fler dimensioner på misär, och det har att göra med vad man fokuserar på. Den som alltid tycker synd om sig själv och fokuserar på det negativa, ser sig som offer, hamnar i en självförstärkande negativ spiral, medan den som ser möjligheterna och alltid hittar åtminstone en positiv sak med allt som händer hamnar i en positivt förstärkande spiral och klarar sig bättre, mår bättre, och tar sig ur svåra situationer stärkt. Detta är inget jag hittat på utan det finns vetenskaplig forskning som visar det (googla upp det själv), förutom sunt förnuft.
Personligen är jag sedan ca 30 år av det senare slaget, och har nu i stort sett mitt på det torra för resten av livet.
En annan dimension är den politiska, där exempelvis socialistpartierna sår och skördar bland de som ser sig som offer. Och det leder naturligtvis till att dessa partier försöker behålla en miljö där deras valbas frodas. D.v.s. missnöje och avundsjuka.
Du menar att medel och överklass glatt går ifrån köttgrytan om den inte är "rätt"? Ungefär som klimataktivistsiska rika som flyger på.
Socialistpartierna borde fått skörda för de har en hel del rätt numer. Sådden kommer dock från höger i nyare tid. Reinfeldt med soppköken. Nyliberaler som reglerar på.
Uppenbarligen läst men inte förstått…
Vet inte om jag håller med om att S har varit mest framgångsrik när det kommer till att attrahera gnällspikar. Moderaterna har enligt min erfarenhet varit rätt bra att locka till sig de som tycker är skit och att allt bara blir sämre. På senare tid verkar SD plockat upp den bollen och har med en svårslagen populism fångat upp väldigt många pessimister, offerkoftor och gnällspikar.
Misär just nu är att det inte finns någon kyld Monbazillac till foie gras:en.
Fredagsmys på er alla i slott och koja!
"Foie gras är levern från gäss eller ankor, som har blivit onaturligt gödda för att deras lever skall bli extra fet." – wikipedia
Fi f-n, månskensbonde. Starka scener.
100% misär för ankorna – 0% misär för konsumenten. Allt jämnar ut sig alltså!
En 1996 är upphittad i jordkällaren som har acceptabel temperatur. Alles Gut!
Tyckte min goda köttfärssås, spaghetti och ett hyfsat rödvin var bra ända tills månskensbonde kom och fick mig att inse att det var misär…
Anlände en massa paket med gåvor från Champagne med posten idag. Misär.
Trevligt. Väntar på listan över besökta hus och kommentarer. Var Celles-sur-Ource med på rutten?
Nej, vi tog oss inte längre söderut än Etoges. Blev ändå 12 mil på cykelsadeln.
Ska försöka skriva ngt i helgen.
Sträckan var typ Reims,Trois-Puits,Avenay-Val-d'Or,Ay,Epernay,Cramant, Avize, Oger, Vertus,Etoges,Moslins,Monthelon,Chavot-Courcort,Epernay,Dizy,Champillon,Trois-Puits,Reims.
Stopp för avsmakning i Epernay, Cramant, Avize, Oger, Etoges och Reims. 47 sorter totalt.
12 mil känns nog tillräckligt trots smärtdämpande drycker. Ser fram emot lista med förslag på hus att stanna till vid. Cykelsemester i Champagne är på hink-listan, har gjort 7 dagar på cykel i Bourgogne eftersom vännerna kommer därifrån så de har viss bias. Trevligt hur som helst!
Glömde Val-de-Livre.
Ska skriva om det i ett separat inlägg. Bara besökt ett högst slumpmässigt urval av producenter, finns ju hundratals att välja bland. Kan definitivt reka några specifika ur listan.
Fick en oförhappandes laddning med 76 kilo champagne levererat när jag kom hem idag. Var förstås inte min utan min sambo som gjort en tjejcykeltur med sina väninnor, liknande Cornus, och på vägen beställt en del.
Släpper man sargen finns det många hus att besöka. Celles har +23 champagneproducenter…
Presenter från din sambo till dig förstår jag. Det är kärlek det. 76 kg är imponerande. Vi skickade väl bara hem typ 12 flaskor, plus femton i bagaget (med specialväska från VinGardeValise, lånad av god vän).
Ja, Avize har något sådant också (gick in på Google Maps och fick det till 40+, orkar inte räkna färdigt). Grand Cru-by har jag för mig, eller var det Cramant som var det? Eller bägge.