Konjunkturbarometern (Konjunkturinstitutets (KI:s) barometerindikator) rasade vidare och närmar sig i stabil takt djup lågkonjunktur, som bör inträffa i mars med fortsatt linjär utveckling. Enligt investeringsmodellen konjunkturmodellen, så är det således tidigast dags att åter gå in på aktiemarknaden i maj 2020.
Konjunkturbarometern. Data: KI |
Den längsta högkonjunkturen sedan barometern infördes har som bekant tagit slut och vi befinner oss nu i lågkonjunktur utifrån de framåtblickande förväntningar som mätes via KI:s telefonintervjuer.
Endast byggsektorn och detaljhandeln är positiva, den senare sannolikt drivet av att julhandeln drar igång framöver, medan resten är i lågkonjunktur och för hushållens makroindex rent av djup lågkonjunktur. Makroindex är förenklat vad man tror om andras hushållsekonomi framöver, medan det något positivare mikroindex är vad man tror om den egna ekonomin. De flesta tror trots allt att de klarar sig bättre än andra och ska kunna ducka problemen personligen.
Tjänstesektorn, som numera är tyngre än industrin i Sverige, är nära djup lågkonjunktur.
Man kan fundera på systematiska fel över tiden i konjunkturbarometern. Viktar KI om exempelvis industrins betydelse för det sammanlagda värdet i takt med att industrin blir en allt mindre viktig del av svensk ekonomi? En annan fråga är intervjuar man personer som bara har mobiltelefon? Jag blev intervjuad två gånger när jag hade ett fast telefonnummer, men inte sedan dess. Det finns en bias i vilka det är som slutar ha fast telefoni. Å andra sidan har jag hemligt telefonnummer pga trakasserier och hot, vilket kan vara bidragande till att jag inte längre intervjuas, så jag vet ärligt talat inte.
Oavsett konjunkturmodellen säger att man ska sälja sina aktier (eller avyttra fonder etc), eller åtminstone vara underviktad mot börsen när ekonomin varit överhettad enligt barometern i två månader, och köpa in sig i aktier och börsen när ekonomin varit i djup lågkonjunktur i två månader.
Nuvarande förändringstakt är -0.8 punkter i barometern per månad, vilket med ett värde på -6.4 ger 4.5 månader tills vi når -10, vilket då bör inträffa i mars. Lägg till två månader, så bör man således tidigast gå in på börsen igen i maj 2020. Detta baserar sig på linjär utveckling, vilket inte är säkert kommer bestå. Finns t ex tydliga tecken på minskande fart i konjunkturavmattningen, och sett till allt annat än finanskrisen ovan, så sker inte nedgångar entydigt linjärt, även om det ofta går fort, och sedan hackar fram och tillbaka över en lite längre tid.
Konjunkturmodellen säger inte att du kommer sälja eller köpa på topp, men du kommer undvika stora nedgångar och reducera din totala risk i form av exponering mot aktiemarknaden. I praktiken bör du få bättre avkastning, trots att du bara är på börsen hälften av tiden, dvs i princip halverar din risk. Oavsett, blir resultatet det samma i alternativa obligationsinvesteringar, så är allt annat lika det bättre att ha lägre risk och samma resultat.
Nu visar dock inte börsen några tecken på att gå ner för stunden. Konjunkturbarometern är framåtblickande, och företag och hushåll anser att det kommer bli värre. Så vi får se när börsen också anser det.
49 kommentarer
Jag blir inte förvånad om det visar sig att vi nu står inför det längsta lågkonjunktur sedan barometern infördes. Fram med popcornen!
Så kan man ju alltid säga…
Yes. Och om det visar sig att det nu blir lång lågkonja, då kommer jag försöka få det att låta som om jag var helt säker på det hela tiden!
Varför popcorn? Gillar vi bloggläsare att se andra få det svårare, och kan vi vara säkra på att de där popcornen smakar så gott, lågkonjukturen kan ju slå mot alla även om man just nu tror sig stå på fast mark.
Man gillar alltid när det blir rea på saker och ting.
Personligen känner jag lite utav en "äntligen"-känsla. Jag har trott på en rejäl kris ända sedan 2008. Jag tror inte på någon långsam och odramatisk fix eller förbättring av de problem som fanns då och som i min mening förvärrats. Nej jag tror det behövs en rejäl krasch. Och då tänker jag mer i stil med 30-talet eller franska revolutionen än IT-bubblan. Otroligt intressant att se hur det skulle utspela sig.
Iom att jag varit insnöad på det spåret under ett drygt decennium så har jag även sett till att jag är bättre förberedd än de flesta andra, men givetvis sitter ingen säker. Skulle det komma SÅ långt? Oj, ja det är då ännu mer intressant att spekulera i. Jag räds inte utmaningar.
TL;DR Popcorn – Ett uttryck för min pessimism kring situationen i stort, men orädsla för egen del, kombinerat med stort intresse hur det kommer utspela sig.
Om jag läser mellan raderna så är det egentligen inte en krasch utan att det finns ett antal strukturella problem som du tror kommer försvinna i en låg konjunktur?
Annars är det så att popcornätarna d.v.s. de som har något får betala för de som inte har något vid svårare tider.
Det är ju givetvis inte lågkonjunkturen i sig som löser något. Men det är först när tillräckligt många far tillräckligt illa som det går att enas om kraftiga reformer. En frisk man önskar sig tusen saker men en sjuk önskar sig endast en.
Tänk dig brett politisk stöd för ett reformpaket med en samling reformer vilka alla drar åt samma håll. Raka motsatsen till vad vi har idag.
Spelar det inte någon roll vems reformer som slår igenom? Kan likaväl bli Jonas Sjöstedts visioner som Ulf Kristerssons. Lite naivt att utgå att just dina önskemål automagiskt slår in.
Jo, visst kan man väl vänta på nästan rejäla kris och känna "äntligen blir det lite strukturreformer" — eller så rev vi av det mesta under 90-talskrisen och efterföljande sanering av statsfinanserna. 2008 klarade vi som bekant av hyfsat bra, och vi har nu en rätt så låg Maastrichtskuld (dvs när man tittar på hela offentliga sektorns skuld, både stat och kommun).
Nu har det ju gått 11 år sen 2008, eller en fjärdedels arbetsliv. Hur mycket väntande krävs innan det är dags att gå vidare?
Kanske får den som bunkrat helt enkelt äta opoppade popcorn, eller får man väl ta på orden just "bäst före".
Är 0% den naturliga statslåneräntan eller finns här fortfarande några surdegar att klara av?
Sjöstedt ser ju inte ut att ta makten. Men nej, jag bryr mig inte om det är S, M eller SD i spetsen. Det viktiga är att alla drar åt samma håll. En rejäl kris är i mina ögon det som har störst chans att få det att ske.
Hepp. Det kanske inte inte blir något blodbad alls. Då får man nöja sig med att man iaf fick snacka popcorn!
Börsen fortsätter uppåt, bostadspriserna fortsätter uppåt, räntorna fortsätter nedåt och jobberbjudandena haglar. Det känns ändå som om det vore bra med en liten nerkylning snart innan högkonjunkturen drar igång igen. Vi har en ny era nu. Vid lågkonjunkturer stiger bostadspriserna i lagom takt för att stiga kraftigt när högkonjunkturen är här.
Tror inte du behöver oroa dig om en nedvkylning. Tillväxten framöver ser sällsynt dålig ut om vi tittar på BNP/capita. Arbetslösheten lär drar iväg kraftigt med de enorma strukturella problem vi har vilket får brickorna att falla. Även om SCB:s osäkra siffror visar annat Med den bostadsmarknad, utlåning och usla politiker vi har så är vi snart i rejäl recession vilket man får planera för. Tror det blir som "vanligt" vid ett ev. ras att folk står som frågetecken och undrar vad f…n var det som hände, allt såg ju så bra ut….
@Bengt: Så har man sagt i många år:
"Hade nog inte investerat på börsen nu"
"Vänta 1-2 år med bostadsköp så kommer du kunna köpa när det är billigt"
I det långa loppet vinner oftast optimisten och har väldigt kul på vägen dessutom.
Pessimisten dör väl som fattigpensionär då pessimisten inte byter jobb pga sist-in-först-ut regeln och den mycket snart kommande lågkonjunkturen. Pessimisten investerar inte när börsen har gått upp i mer än 3 år och när pessimisten väl går in på börsen investerar pessimisten oftast i för mycket räntepapper.
Vi får väl hur det blir här om 5 år om vi fortfarande sitter och kommenterar på bloggen om att recessionen är här snart och att bostadspriserna och börsen kanske faller snart eller om marknaden dippar mer än kronans dipp under samma tidsperiod så att man får ett köpläge.
@Goofy, möjligt att vissa optimister har tjänat pengar, dvs de som plockat ut sina vinster i bostäder och aktier och flyttat till hyreslägenhet för att konsumera upp vinsten. Men man får se till helheten att som land har Sverige inte tjänat på detta. Nu sitter vi med en enorm privat utlåning, svag krona som knappt täcker färjan över till Danmark, eftersatt infrastruktur, längre vårdköer än någonsin, jätteklyftor på arbetsmarknaden och skyhöga bostadspriser. Och bostadsbrist. Därtill kommuner som är "konkursmässiga" trots lång s.k högkonjunktur. Sen krävs också enorma investeringar i framtiden som det inte finns pengar till. Jag tror vi är nära en tipping point.
Mem men, RB kan sänka kronan mer så vi kör ett litet race till.
Men vi får se som sagt om 5 år.
@Bengt: Håller delvis med dig. Det hade dock kunnat vara mycket bättre ifall vi hade tagit annorlunda beslut för några år sedan men det är långt ifrån katastrofalt. Vi har ju ändå ett välutvecklat samhälle med fungerande institutioner och infrastrukturen är ju förhållandevis bra med tanke på hur glesbefolkat och stort land vi har. Lätt för danskarna att bygga lite motorvägar när hela landet är platt och litet. Samma sak för holländarna. Dubbelt så många invånare på jätteliten yta. Man kan liksom inte jämföra äpplen med päron. Det många reagerar på är ju att förändringarna till det sämre har skett så snabbt. Vi förväntas betala mer för mindre service och då finns det risk för att man ifrågasätter samhällskontraktet.
När det gäller bostadsmarknaden är det ändå rätt så lätt att köpa en bostad nu för tiden. Problemet ligger snarare i att värderingarna är så höga och säkerhetsmarginalerna så låga. Så länge vi har detta ränteläge eller kan förvänta oss fortsatta räntesänkningar alternativt ökade nettolöner är det lugnt. Det jobbiga är väl kanske att det inte är vi som bestämmer vad bostadsräntorna ska ligga på för evigt.
För den som har/har haft stora lån har det verkligen varit sötebrödsdagar. Ett tre miljoners lån kostar i princip som en billig Dacia i månaden som perspektiv. Den som har lånet kanske inte ens behöver bilen.
Under mitt arbetsliv har jag iofs upplevt 500% ränta med mångårig offentlig sanering; IT krasch som gjorde 90% av bekantskapskretsen arbetslösa; samt 2008's "the good times are over" och därpå efterföljande.
Men det hade å andra sidan varit en hygglig affär att köpa en lägenhet i NYC runt 2008-2009.
Dessa tidigare krascher har kommit med sisådär 7 års mellanrum, nu är det 11 år sen sist. Har vi äntligen uppnått en ekonomi som jobbar på en permanent hög nivå? Kanske det är den negativa räntan som gjort susen?
Det har väl varit en hygglig affär att köpa valfri BR de senaste 25 åren i valfri stad som vuxit?
Ja, mestadels tack vare stadigt sjunkande räntor vad jag kan se. Men där har vi sannolikt nått vägs ände. Frågan är om eller när vi återvänder till mer normala räntenivåer. (Den som väntar på detta har iofs fått vänta länge nu.) Ihålligt högre räntor bör sedan leda till sjunkande bostadspriser.
@Thomas: Högre räntor behöver inte leda till sjunkande bostadspriser om högre räntor är ett resultat av högre inflation och högre löneökningar. FED kan ju dock fortfarande sänka räntorna vid nästa konjunktursavmattning. För svensk del handlar det väl om "radikala åtgärder" som helikopterpengar.
Normala räntenivåer, finns ens sådana längre? Så länge tillväxten drivs av ökande krediter så måste räntan helt enkelt fortsätta vara låg. Inflation skulle ju vara en anledning, men varför skulle skulle lönerna i Sverige öka när det finns oändligt med arbetskraft i världen? Tror mig inte kunna förutspå framtida räntor men det är i vart fall inte osannolikt att de fortsätter vara låga i 10 år till allt annat lika
"Endast byggsektorn och detaljhandeln är positiva" – Med tanke på att PEAB pratar om minskade orderingångar och dagens rubriker om Serneke så känns det som om det går söderut inom den branschen också.
Så ser det ut som guld och silverpriset börjar bryta ut från sin konsolideringsformation (bullflag). Utbrottet sker i nordlig riktning
Konjunkturen går nedåt, men det är inte nödvändigtvis så den här gången att företagens vinster rasar i samma takt som tidigare.
Om triggern för att gå ur/minska aktievikten hade fungerat bra, så borde vi redan nu sett det.
Fallet från trigger till att man når dagens nivå ungefär motsvarar november 2011 och september/oktober 2012, i efterhand mycket goda köplägen båda två. Annars juni 2008, visserligen var det värsta raset framför oss då, men börsen hade redan reagerat med nedgång. Andra faktorer är helt klart annorlunda nu.
Jo. Konjunkturmodellen/metoden verkar ju inte fungera längre. Enligt den ska man ju ha varit ur börsen närmare ett år. Svårt att hitta modeller som fungerar? Dopade ekonomin är svårspådd.
Kanske bara TA som fungerar. Nu när 1720 är bruten finns goda förutsättningar för 1800+
Har väl fungerat utmärkt i så fall. Ca 15-20% plus på utländska obligationer senaste året.
Jo. Men det är väl börsen som den är en indikator för? Tjäna pengar kan man ju göra på både husaffärer, bilar och spel.
Jag menar väl mer att man borde sett en nedgång/stagnation om modellen vore användbar. Ser inte riktigt ut så nu.
För övrigt, sen senaste triggern med barometern >= 110 under två månader (januari 2017), har börsen avkastat +34% mätt som OMXSCAPGI (motsvarande SIXPRX). Tittar man bara på senaste tolvmånadersperioden, +20%. Håller med Nisse att man nog med en sådan här trigger vill se nedgång/stagnation vad gäller börsavkastning om modellen ska vara användbar…
Om det inte nu sker sådär med 18 månaders fördröjning, eller hur länge man nu vill vänta för att kunna säga att man hade rätt.
++
Finns annars en metodbok att bläddra i om man tror det finns bias. Konjunkturinstitutet är förmodligen tacksamma om du kan påpeka några systematiska fel.
En annan fråga är intervjuar man personer som bara har mobiltelefon? Jag blev intervjuad två gånger när jag hade ett fast telefonnummer, men inte sedan dess. Det finns en bias i vilka det är som slutar ha fast telefoni. Å andra sidan har jag hemligt telefonnummer pga trakasserier och hot, vilket kan vara bidragande till att jag inte längre intervjuas, så jag vet ärligt talat inte.
Jag svarar själv inte längre på nummer som inte finns i min telefonbok (och telefonen kan ställas in till att inte reagera på sådana). Det är endasttack vare telefonförsäljare och liknande, inget mer allvarligt än så. Det var irriterande nog dock.
Jag är alltså inte mottaglig för att svara på diverse telefonfrågor, borde jag tillägga. Jag brukar dessutom kasta de enstaka pappersundersökningar som kommer. Tyvärr SCB och ni andra, it's not you, it's me.
Säg att taxichaufförerna är de första som får hint på ekonomin eftersom de har affärsresenärer som kunder. Jag frågade en chaffis och och han gav mig en något dyster bild av ekonomin. Men sen kan det vara så att företagen har dragit ner på taxiåkandet för att man har möten via videolänk.
Sjukhus, skola, banker, migrationsverket ska dra ner på personal och göra besparingar.
Egentligen inte låg konjunktur utan mer rationalisering av en stor offentlig sektor. Annars kan alltid staten välja att låna eller minska avbetalning på statsskulden istället.
Då är det dags att köpa aktier i bolag som är verksamma inom medicin (primärt receptfria läkemedel), vuxenunderhållning och mat av vardagskaraktär. Dessa kommer att gå starkt i lågkonjunkturen.
Inkasso brukar vara bra.
Nu vill jag ju inte vara den som lägger sordin på stämningen men AstraZeneca är upp nästan 40% ICA och Axfood ca 38% samt Intrum ca 35% så era case är redan synade för länge sen.
Så är det Stefan, samtidigt som t ex banker gått sidledes eller nedåt. Verkstad bra men det är ju inte så att de dragit iväg totalt åt stjärnorna.
Allt som allt, som vanligt är det mesta diskonterat givet vad vi vet idag om kommande konjunktur.
Kallar ni det här för lågkonjunktur?
Det kommer nog kännas betydligt värre om 1 el 2 år. Men om vi nu specifikt kollar på börsbolagen, så har Q3-rapporterna överlag varit bra, i många fall bättre än förväntat (se industrin i allmänhet, eller t ex Essity idag). Så man kan tänka sig att vinsterna inte sjunker lika mycket som befarat, och då behöver inte heller börsen gå ned givet det låga ränteläget.
Allt kan hända såklart men med dagens fakta ser jag inte riktigt varför börsen skulle gå ner säg 40% från dagens nivå.
@Mr Perfect: Ingves ser ju en normal konjunktur framöver som sedan kommer att skifta över till högkonjunktur igen. Straight from the horses mouth.
Det har varit lågkonjuktur i många år egentligen, i hela Europa, faktiskt troligen i hela den utvecklade världen och det lär fortsätta
Jag tror att börsen bottnade jul/nyår 2018 och att vi nu har nått års uppgång framför oss, jag har så gott som allt mitt kapital på börsen.
Det finns inget att vänta på.. ni slösar bara tid.
TID*PENGAR => AVKASTNING
Lycka till alla!
Tiden får du ju betala för numer, köp en obligation idag, få mindre framöver. Tid har allså en omvänd funktion mot vad man läser om i en valfri enkel ekonomibok.