Dags för lite härligt fredagsmüs. Sveriges påstått mest välskötta bank Handelsbanken sparkar 800 i ett så kallat sparpaket och inför de facto negativ ränta på bankkonto, för de som råkar ha ett konto på banken, men inte mycket mer, ett så kallat baserbjudande om 25:- SEK i månaden.
![]() |
Äntligen (!) fick jag användning av mitt foto på Handelsbankens huvudkontors fasad, där jag vi stått och väntat på bussen så många gånger. |
Handelsbanken drar ner på antalet anställda med 800 personer i ett sparpaket, samt har skickat ut ett nytt baserbjudande till sina kunder.
Detta innebär att man måste betala 25:- SEK i månaden för äran att vara kund hos Handelsbanken, även om man bara hade ett skruttigt transaktionskonto liggande hos banken. Många läsare har hört av sig om detta. I baserbjudandet ingår försvisso Internetbanken, telefonbanken och möjligheten till att använda bankens app, samt Swish, samt ett betalkort Maestro. Problemet är de som redan har t ex betalkort och Swish via en annan bank och redan betalar för detta. Ett så kallat frikort kommer också sägas upp och man måste istället ansöka om Maestrokortet.
De tjugofem kronorna kommer dras från kundens Allkonto i början av varje månad. Kunderna har möjligheten att innan första januari säga upp sina konton om man inte har lust att betala 300:- SEK om året till Handelsbanken.
Handelsbanken kör alltså hårt med att ta betalt för kort, när man lika gärna kan välja gratiskort från t ex Revoult (REKLAMLÄNK: För övrigt kan jag återigen erbjuda dig ett gratis Revolutkort och 200:- SEK om du tecknar ett kort hos Revolut via denna länk). Erbjudandet om 200:- SEK om du skaffar Revolut gäller inte längre. Kontrollera alltid datum på inlägg.
Är man redan kortkund hos banken kanske detta inte är något märkvärdigt. Men för de som hade något konto blir det förstås negativ ränta. Om du snittar på 10 000:- SEK på ditt konto över året, t ex överföringar för att sedan köpa fonder med, så blir det en negativ ränta på -3%. Rätt saftigt.
Beskedet från Handelsbanken är helt enkelt att man inte vill ha kunder som bara har konto hos banken sedan tidigare.
Andra banker, som min lokala Sparbank, ger dig åtminstone möjligheten att vara kund utan att betala något, men då får du inte Internetbank etc. Handelsbanken verkar inte erbjuda dig att vara gratis kund alls längre. Annars är kanske inte 25:- SEK så mycket. Jag får betala 39:- SEK i månaden för motsvarande.
Man får förmoda att det som upprör läsarna är just att det tidigare varit gratis att bara ha konto hos SHB. Varför man nu vill det?
Nåja, fortsatt trevligt fredagsmys på er!
36 kommentarer
De har i alla fall telefonnummer till sina anställda så man kan ringa dem, än så länge iaf.
Var går uppsagda banktjänstemän? Redovisningsjobb?
De flesta som jobbar på bank är inte bokföringsexperter eller ens ekonomer. De är säljare, it-experter, administratörer, chefer, kundtjänstpersonal osv
Har sedan många år SEB som lönekonto. Hade riktigt bra lån där ett tag, men sen ändrade de sig och det blev dyrt, så jag fick hitta en annan långivare. Verkar som att de fortfarande har 0kr avgift på det jag använder. Förmodligen så tjänar de inte mycket på mig längre, förhoppningsvis är jag bara är en utgift, vilket känns bra. Trogna kunder räknas inte längre där, så då får de bara ha lönekontot.
Samma för mig. De tog bort ränterabatten i smyg på bolånet. Sen när jag ifrågasatte m det inte var bedrägligt agerande så försvarade de med "att det är så vi gör"
Jag hade 0,9% ränta innan vilket de antagligen störde sig på. men att höja till 2,1% utan avisering gjorde att jag bytte bank och lät de saker som kostar för SEB ligga kvar.
Vilket jag glatt sa till dem när jag flyttade lånen.
"Jag var kund i 20 år hos er och nu är mitt motto att ni får ta allt som en bank inte tjänar något på medans andra får mitt sparande/bolån)."
Se gick från att vara en bank som hade koll på sina kunder till att försöka vara ett masserbjudande. Det roliga är att de inte förstår att de som de "pissar" på sen inte kommer använda sig av Enskilda för ev förmögenhetsförvaltning sen. Men det är iofs bara de som inte har nån koll som behöver det 🙂
Hade 1% på bostadslånet, sen höjde de till 2%. när kontraktet gick ut De erbjöd 1,46% icke förhandlingsbart om jag flyttade över alla pensionspengar till dem (många miljoner). Så jag sa tack och hej då efter 40 års bra samarbete och flyttade till 1,2%. Så nu har jag bara sånt som kostar dem hos dem. Vill de inte ha säkra kort så är det upp till dem. Jag är inte knusslig på den punkten.
Liknande erfarenhet av SEB här också. Unga oerfarna 'privatrådgivare' med attityden att enda stället det går att låna pengar hos är SEB. Smyghöjning av bolån i samband med omteckning. Slutade med flytt av bolån och kapital till andra aktörer. Bara lönekontot och betalkort kvar hos SEB.
Tycker det är intressant att de testar en annan prissättningsmodell än resterande banker. Istället för att ta betalt för kortet tar de betalt för kontot kortet är anslutet till (samma pris). Huruvida det är rätt strategi har jag ingen aning om. Är själv kund i banken med kort så för mig är det ett ryck på axlarna i reaktion. För mig är vad de erbjuder intressant, äger ej aktien så bryr mig inte nämnvärt om de slår de andra storbankerna på börsen (tror knappast att minskade kostnader kommer falla kunderna till nytta).
Förändringen pekar väl dock på att dessa kunder inte är lönsamma, varför vi kanske kommer se fler banker göra samma åtgärd framöver.
Avseende sparkande av personal så är grundproblematiken att alla noterade banker får på sig att avkastning på eget kapital är det viktiga måttet. Alltså är kostnadsbesparande åtgärder högsta prio eftersom det enda sötebrödet man har kvar är bolånen och SHB är den banken som dragits med högst kostnader.
Även Nordea gick ut med ett enormt sparpaket idag för övrigt.
Vad är det som egentligen är så konstigt med den modellen? Om man inte defakto tar betalt för att ha konto (för vad är ett konto till för nytta utan möjlighet att betala räkningar) så öppnar man bara för möjligheten att skaffa gratis konto och sen sköta kortbetalningar via revolut och/eller externt kreditkort. Vad tjänar banken i så fall på kunden?
Notera att renodlade kortutgivare kan få det att gå ihop utan att ta ut årsavgift, endel betalar till och med bonus till kunden. Det borde alltså inte vara betalkorten som belastar bankens resultat, snarare tvärt om.
Jadu normalt ger ju banken usel ränta om ens någon på dessa konton men det finns ju pengar där som de accumulerat kan låna ut. Betala räkningar säger du, ja, man måste det för att människan är så korkad
Jag syftar nu på formerna vi har för transaktioner, vet inte varför de ska kosta alls genom ovanstående effekt mo alla gör sitt jobb, dvs nu vägarar köpa obligtioner som ger mindre om flera år, varför inte köra cash?
Är man verkligen "kund" i banken om man inte betalat något? Eller är banken då kund hos dig?
Om man inte betalar är man inte kund utan produkt.
Banken är lika mkt kund hos dig om man läger upp för det, men som sagt, kapitalism som funkar enligt teorin går helt åt skogen.
Trodde inte man fick ta betalt för bara ett lönekonto, finns väl något som säger att de måste ha skäl att neka någon konto. Om de kan ta betalt så är ju det rätt meningslöst bara slängas på en saftig kostnad på de man inte vill ha..
Sveriges påstått mest välskötta bank Handelsbanken
Det betyder iofs att de är konservativa och klarar kriser bättre än de flesta, inte att de är generösa mot sina kunder.
De körde ju stenhårt på att de skulle behålla kontanter. Det visade sig snuskigt dyrt och nu är det det som gör att de måste säga upp och stänga ner. Den resan alla andra redan gjort.
Är kund hos HB idag och jag betalar mer än gärna 300kr per år för att ha tex kontanthanteringen kvar.
Min gamla bank tog bort det (fristående sparbank-szzzzzed-bank) plus att jag faktiskt får kundtjänst och ett kontor som är öppet de tider jag inte jobbar! Billigare än Spotify eller Netflix konto per månad!! Helt klart värt varenda krona trots att jag är (som bekant) en snåljåp plus att jag får personlig service! Jag bytte för ca 1 år sen och är överlycklig över skillnaden!
Ingen reklam ingen namngiven bank utan bara en nöjd kund!
3 glas rött vin in vill jag bara önska alla en trevlig helg!
Det där kontoret och kontanthanteringen lär vara det som riker nbu.
Bzzt. Poff. Snart är det bara kriminella och de som inte kan lära sig nytt som har kontakter.
Bzzzt pöff
Sitt inte och sup i ensamheten lille vän. Kram
I mitt exempel har de kontor i min avlägsna förort, bredvid mitt jobb (på båda kontoren jag brukar vara på), vid en trafikknytpunkt jag nästan alltod åker förbi. Ryker nån så är det inte hela världen. Jämför med ex SEB där jag inte tror jag sett ett kontor nånsin, Swedbank som verkar ha ett kontor i Storstockholm nere vid kungsan, Nordea finns lite hör och där.
Seb: två egna vildingat+ 2 syskons är det ingen riksk å supa ensam. Tror inte hb lokalt ryker, på andra mindre orter kanske gör de det! vem vet!
Tim; Seb känner jag knappt till i Kalmar. De är osynliga! Swedbank finns, De lokala ochnfristående är ok men jag vill ha personlig service+kontanthantering då en del av mitt arbete betalas kontant, vilket jag vill sätta in på mitt konto. Vissa SWbanker gör det omöjligt att ha verksamhet med kontanthantering.HB har fattat att inte alla får betalt med swish…
"Bzzt. Poff. Snart är det bara kriminella och de som inte kan lära sig nytt som har kontakter.
Bzzzt pöff"
(Det sista var ljudeffekten när e-kronan försvann i tomma intet.)
Om kriget kommer ska du ha kontanter lille vän, annars får du skylla dig själv. Nu har vi varnat dig, hälsar MSB.
Dellestrand av Nordeas kontor är kontantfria rådgivningskontor, dvs försäljningskontor
De flesta (en redigeringsfunktion hade inte varit dumt)
Antagligen inte en dag för sent.
Många tror att folk på banker är rådgivare. De är SÄLJARE av det banken de knegar på erbjuder.
Jag var in på denna banken i våras i samband med ett arv.
Jag får ett förslag eller mer korrekt en uppmaning att samla allt jag äger och har hos SHB!
Jag brukar inte vara så snabb i att svara på sådant här.
Mitt svar var i alla fall 'Jag tycker att det är bättre att sprida ut pengarna. Då är det svårare att göra av med dem.'.
Denna kommentar lockade den bankanställde till skratt och hon svarade att det kunde hon hålla med om.
Hur var det nu äggtanten sa?
Man skall inte lägga alla ägg i samma korg.
Många aktier och depåer blir det…
Fråga uppfinnaren i Sundbyberg om han har något bra svar på det.
"Dags för lite härligt fredagsmüs. Sveriges påstått mest välskötta bank Handelsbanken sparkar 800 i ett så kallat sparpaket och inför de facto negativ ränta på bankkonto, för de som råkar ha ett konto på banken, men inte mycket mer, ett så kallat baserbjudande om 25:- SEK i månaden."
Finns dock inget i observationen som säger att banken inte är mest välskötta för det. Jag gissar att det inte bara är handelsbanken som har det lite knaggligt med ekonomin, kanske kan det vara så att de andra bankerna bara håller masken så länge. Med negativ reporänta kan det inte vara lätt att få vanliga skuldfria kunder till att bli lönsamma och om lånekarusellen stannar av så får banken problem…
Frågan är vad kostnaden finns för småspararkonton? Är det speciellt dyrt att kontotabellen har en miljon poster eller 10 miljoner? (Givetvis kostar backup/tillgänglighet men det borde vara småpengar där den fasta kostnaden är lika)
Hade inte banksektorn varit så totalt genomreglerad så hade det kryllat av nya banker som velat att över gammelbankernas kunder.
Det är två saker som behöver hända:
1) Avskaffa dagens fiatsystem där bankerna kan skapa pengar. Det är de ständiga kreditbubblorna som finans- och bankkriser som driver fram mer regleringar
2) Sluta kriminalisera bankerna för att brottslingar använder deras infrastruktur.
Ja det skulle ju verkligen vara en enkel lösning att avskaffa moderna pengar.
Det är f.ö många fler än banker som omfattas penningtvättslagen, t.ex fastighetsmäklare. Regleringar finns i alla branscher (livsmedel, läkemedel, telekom osv) och är nog oundvikligt när företag får allt mer makt. Många av dem är till för att skydda kunden, så även i finansbranschen
Svårt att klara sig utan internetbank och andra tjänster i dagens samhälle så "negativ"-ränta iform av oundvikliga kostnader är omöjligt eller har någon en lösning på detta för vardagsekonomi?
Just så, inget är gratis. Du betalar på ett eller annat sätt redan idag.
Kvarvarande banker med alla bastjänster utan kostnad är Skandiabanken och väl dolt även Länsförsäkringar bank utan kort, ev. beroende av bosättningslän. Möjligtvis även Danske bank utan kontopaket.
Vad hände igår med regeringen/elnätsbolagen/pågen?
Kollade lite halvt som halvt på nyheterna och hörde bara något om en överenskommelse och att pågen skulle expandera kraftigt nu och det skulle bli billigare nätavgifter men det låter för bra.
Verkar vara så att Heleneholmsverket ska tas i drift igen. Undrar vad Eon har fått i utbyte?
Apropå negativ ränta så funderade jag på hur obligationer med negativ ränta egentligen hanteras av en köpare, dvs hur de prissätts. Obligationer säljs så vitt jag vet med ett auktionsförfarande så frågan är vilket pris en köpare är beredd att betala när auktionen sker.
Jag antar att inflationen är noll (vi vet ju alla att så är fallet sedan länge). Den som vill ändra den förutsättningen får räkna om framtida kronor till dagens kronor på lämpligt sätt. Lämnas som övning, som man säger.
Låt oss också säga att obligationen är en nollkupongare med nominellt värde 1 mkr. Dvs, inga ränteutbetalningar sker under löptiden utan en klumpsumma utbetalas när obligationen förfaller.
I exemplet antar jag löptid 10 år och en obligationsränta på -0,5%. Det innebär att efter 10 år erhåller köparen
(1-0,005)^10 * 1 mkr = 951110 kr
Antag nu att köparen söker en effektiv ränta på +5%. Hur mycket kan man då betala för denna obligation? På tio år blir tillväxten (1+0,05)^10 = 1,629.
Priset för denna obligation (1 mkr, 10 år, -0,5%) som denne köpare kan betala blir då maximalt
951110/1,62 = 583899 kr.
Här kan man ta en paus och fråga sig vad utfallet på de verkliga obligationsauktionerna är. Dvs, vilken avkastning söker och erhåller de verkliga aktörerna? Eller om man så vill, hur mycket får Sverige betalt för en miljon kronor?
Formeln för att värdera enligt denna metod mer generellt ger sig snabbt ur exemplet. Kuponger, årliga räntebetalningar samt en sista återbetalning av hela lånebeloppet, kan modelleras relativt enkelt det med. Motsvarande fallet ovan skulle det innebära att köparen varje år betalar 5000 kr till säljaren, dvs 50000 kr över hela löptiden. Nettovärdet på obligationen blir då 950000 kr.