I vårt konsumtionssamhälle kan barn till välmående medelklass samla på sig rätt många ton leksaker och kläder under sin uppväxt. Förr så sparades dessa för de kan vara bra att ha när du själv får barn, men det finns många miljöaspekter på detta. Har du själv kvar leksaker från när du var liten och sparar du dina barns grejer?
Gosedjur tillhörande ett vuxet hushåll. |
Sedan 1975 och gamla fattig-Sverige på DDR-tiden har svensk BNP per capita nästan exakt dubblats fram till 2018, vilket allt annat lika betyder dubblat välstånd (BNP justerar alltid för inflation om inget annat anges). Men fortfarande på 70-talet så var det knapert med dagens mått mätt för medelklassen. Fast konsumtionen och konsumtionssamhället var på väg upp, men man sparade förstås allt och slängde inget, något mina föräldrar lärt sig från sina osv.
Således packades alla leksaker ner i lådor när man som barn tröttnade på dem, och de magasinerades på villavinden och villakällaren i villan på villmattan med 60- och 70-talshus på övre Bergkullevägen i Trollhättan. Sedan flyttades de i helhet 1980 med ner till villan i det ännu inte gentrifierade Hagen i Göteborg, och sedan vidare till vindsförrådet till våningen på Erik Dahlbergsgatan 1986.
80-talet, den obligatoriska “bokhyllan” som var tom, förutom några glasfigurer. Men en hylla skulle man ha. |
Trots allt kommer de blir bra att ha. Man kan fundera på hur mycket energi alla dessa varmförråd dragit genom decennierna. Och på 70-talet och fram till kommersiell teve i slutet på 80-talet fanns det knappt några varumärken annat än Barbie och Lego – inget som nödvändigt intresserar yngre generationer. Men världen skulle ju aldrig ändras.
När jag flyttade hemifrån till egen lägenhet på Stamkullevägen i Trollhättan 1988 och fick körkort fick jag skarp uppmaning att ta hand om alla mina gamla leksaker och kläder. Jag tog väl en del av detta med mig, medan resten successivt rensades ut i fortsatta flyttar hos min mor. Annat försvann i vindförrådinbrott, t ex runt 1987 en Atari 600 XL (inköpt på NK i Göteborg typ 1982) med 48 kb extraminne så den blev motsvarande en 800 XL. Varför man nu sparade på sådant, som att det skulle återanvändas någon gång?
Sedan rensade jag ut ytterligare när jag 1992 flyttade till Mölndalsvägen i Göteborg. Vid det laget var nog bara lite tekniskt Lego, rollspel (förvisso från övre tonåren och inte direkt barngrejer) och en Märklinjärnväg kvar, samt en del barnböcker, inklusive en komplett samling Tintinalbum. Otäcka mjukisdjur var utsorterade för länge sedan, och gick förhoppningsvis till energiåtervinning. En del gammal hemelektronik försvann i ytterligare ett vindsförrådsinbrott, och till slut hade jag nog bara kvar 3-4 lådor med barngrejer, mot en gång kanske ursprungligen tjugo lådor. Trots gamla DDR-Sveriges relativa misär jämfört med idag. Btw har limmet släppt på ryggarna på de där Tintinalbumen. Albumen kostar idag 117:- SEK styck på Adlibris, om de hade varit intressanta i ett enorm brus av media och nya varumärken. Idag är det väl mest 60- och 70-talister som köper en massa Tintin-merchandise, inte till barnen, utan till sig själva?
Men verkligheten går vidare, och man kan ju fundera på hur intressant detta sista var för nästa generation. Lego är tidlöst, men knappast Märklin, som väl mest gamla 60- och 70-talister pillar med, och många barnböcker är hopplöst föråldrade.
Och nu gör nästa föräldrageneration kanske samma misstag, men med dubblat välstånd kanske barnens volym leksaker inte dubblats utan stigit inte i kvadrat utan kanske i kubik. Vi pratar enorma volymer. När de motvilligt rensas ut så sker det under löften om att inget ska slängas. Kläderna kanske kan accepteras att de återvinns via Lutherhjälpens eller motsvarande insamlingskontainrar. Eller så kan man återanvända dem till yngre syskon, eller släkt och vänners barn. Accepterar man begagnat (vilket inte alla föräldrar gör, utifrån bittra minnen från sin egen relativt fattiga uppväxt) är det inte svårt att få tonvis med gratis kläder från bekantskapskretsen.
Ett alternativ är att man faktiskt säljer grejerna innan de blir omoderna och inaktuella. Idag kommer och går varumärken, eller ser ut att bli fler och fler, samtidigt som barnens intresse kanske blir allt mer digitalt. Om 30 år kommer det mesta av dagens barngrejer vara totalt ointressanta som utvecklingen är. Om vi nu inte blir fattiga igen på riktigt (relativt sett), och man får vara glad om han har något roligare än en gatsten att jobba med.
Så hur många tusentals hektar med förrådsutrymmen i källare, vindar, garage, förrådshus och regelrätta kommersiella magasin tas upp av leksaker, kläder och böcker som aldrig kommer användas igen? Hur mycket energi går åt till att hålla dessa lokaler uppvärmda, och vad kunde man byggt på de ytorna istället, t ex bostäder?
Men att göra sig av med leksaker och böcker är inte lätt. Det tar tid, och välgörenhetsorganisationer tar inte emot vad som helst, eftersom det är så många som vill bli av med grejer.
Någon dag där i pre-teenåldern, eller yngre tonåren kommer beskedet. Barnet är nu vuxet, och allt som du som förälder inte orkat rensa ut sedan barnet blivit i kanske förskoleklass måste bort. Kvar blir några få grejer, ett skrivbord och en dator, och en del av de senaste böckerna. Fast resten får förstås inte slängas eller ges bort. Den känslomässiga kopplingen finns kvar.
Vid det laget är småbarnsåren långt borta, och föräldrarna har fått fart på sin karriär igen, och har inkomster men inte tid att sitta och avyttra bok för bok på Blocket eller Tradera, mjukisdjur för mjukisdjur. Sitta och ta foton, hantera frågor, betalningar, skicka grejer och allt tillhörande strul är antagligen mer än ett heltidsjobb. Så det blir förrådet eller energiåtervinning. Köpa går fort, göra sig av med grejer tar tid.
Kanske är man naiv om man tror att ens Lego kommer vara intressant för nästa generation, men det är kanske en av få saker som håller för tidens tand, och dessutom med en kvalitet så när man väl kört dem i påsar i tvättmaskinen, så går de inte att särskilja från helt nytt Lego. Fast resten?
Affärsidé: Ta betalt för att ta hand om avlagda lekasaker, t ex 100:- SEK per kg. Hyr en industrilokal i något logistikområde och sälj allt där, taggat på något vis, t ex per låda med mjukisdjur, så delar man 50-50 på intäkterna med de säljande föräldrarna, och om sakerna inte sålts på en viss tidsperiod så går de till energiåtervinning (=säljs till fjärrvärmeverk, ytterligare intäkt). In genom lastporten i ena änden, ut till återvinning genom den andra. Bra plast borde ge någon krona per kg som energi kan man tycka.
Hur gör ditt hushåll? Sparar ni grejerna, lagrar ni dem ett tag tills ni kan få accept på att rensa ut i förrådet? Eller skjuter ni upp det till utflyttade telningar själva får ta över släpvagnslasterna med kartonger och lådor, och får ta det egna beslutet?
Besitter dagens föräldrageneration förmågan att bryta cirkeln av “det är bra att ha” och faktiskt sluta fylla förråden med gamla leksaker och barnböcker? Fast tänk om nästa generation inte har råd, kanske lika bra att spara grejerna ändå …
Ja, jag ska någon gång ta tag i att bli av med all utlovad gammal elektronik från 2000+ som jag har drällande i hus och lada. Ska bara skriva 3-6 blogginlägg om dagen och nästa bok, och göra researchresor till den och …
61 kommentarer
Kanske inte just leksaker – men i princip alla vuxna män jag känner har en låda full med gamla sladdar av skälet kan vara bra att ha (elsladdar, datorsladdar, laddarsladdar, spelsladdar, gamla pulsmätarsladdar, gamla klockor, klockarmband, tevesladdar, videosladdar, DVD-sladdar, etc, etc, etc).
Jag har tre sådana lådor i ladans verktygsbod, som ska slängas. Alla sladdar jag fortfarande behöver finns i sex mindre lådor på kontoret numera. Ska bara ha tid att slänga skiten också…
Fördel med lada: Man har plats
Nackdel med lada: Man har plats
Bl.a. Kristianstad kommun har ett bra system. Där har man 2 st tunnor med 8 fack + ett extra för elektronik och all sortering/återvinning sker vid hemmet. Mycket lägre tröskel att slänga en gammal apparat eller sladd på rätt sätt.
Suveränt av Kristianstad.
Kan endast kontra med att ombord i fartygens maskinrum drällde det av braatthalådor fulla med skrot … ibland vissa attiraljer uppmärkta med Kasserad men kan användas i nödfall! … Och samt och slutligen att man många gånger i kniviga situationer tackade högre makter för de där braatthalådorna!
BAH-lådorna är fortfarande allestädes närvarande i svenska handelsflottan. Märkningen "begagnad, kan användas i nödfall" känns också igen, brukar återfinnas på grejor som ligger i skåpen tillsammans med nya reservdelar. Ingen gamblar förstås på begagnade delar så länge det finns nya, så de brukar ligga där och skräpa några år tills någon tar en raid och inventerar/rensar ut. Först efter det brukar akut behov uppstå.
Trikarens låda med sparade småskruv är annars min favorit, där kan vi snacka om en räddare i nöden 😀
Kaputnik: Vi är medlemmar i samma klubb! … Det enda jag ibland kunde törna på var när man stoppat in *kan användas i nödfall* i originalförpackningar! … Eller när man sopat ihop alla tänkbara modeller och storlekar o-ringar i en och samma påse! … Trikarns låda ett måste … för att inte tala om skrivbordslådorna i chiefahytten!
Haha, ja, O-ringspåsarna ja. Ibland ligger de som ett ormbo i botten på en skitig sortimentlåda också. Det är ju så himla lätt att mäta O-ringar, särskilt sådana i lite större storlekar, och identifiera vad de är till för. Allra bäst är det när man slängt med ett par begagnade ringar i soppan också…
Hur det än må låta, så tycker jag dock fortfarande det är lite för skoj att härja runt i maskinrummet för att ha fått mer än tillfällig tillgång till chiefalådorna. Men en vacker dag är jag väl där mer permanent också, då ska jag minnas ditt tips 😀
När jag själv flyttade hemifrån blev jag uppmanad att ta hand om min egna gamla grejer, sagt och gjort, mycket lite skulle sparas av sentimentala skäl som t.ex. favoritnallen, resten skulle slängas kort och gott.
Men nu blev det inte så enkelt, för det som jag tänkte slänga kunde inte mina föräldrar acceptera att det skulle slängas för det var ju "bra att ha till barnbarn".
Nu har iaf min bror producerat barnbarn men då duger plötsligt inte våra gamla grejer längre utan då ska ju självklart farmor och farfar köpa nya saker.
Man kan inte vinna, helt enkelt.
Precis som Yxan beskriver det är det.
Med den kvalitet på saker som finns idag så blir inget sparat. Har byxor som är 20år gamla, skjortor som är 60 åt gamla. Bra grejer. Idag håller inget mer än några år och sen är det ett jävla problem att bli av med det.
Leksaker används ofta bara något år och hinner inte bli dåliga. Legos kvalitet är suverän, håller nog hur länge som helst. Hittar då och då legobitar från förra ägarens barn när man gräver i trädgården. Tvätta av dem, så ser de ut att vara nya, trots att de är 13+ år gamla och legat utomhus i jord.
De trista leksakerna kvarstannar i nyskick,de roliga slits ju ut.
Inte om det är bra kvalitet. T.ex. brio trätåg.
Att du har plagg som fortfarande håller faller in under survivalship bias. Inget bevis för att kvaliteten var bättre förr.
Jag sparar på en hel del saker över tiden. Men då jag flyttat var 3e år eller så har detta medfört att jag slängt ganska mycket vid varje tillfälle, och sen börjat om… Knappast så att det är något större utrymme som stått uppvärmt i onödan, den lilla värmen som kommer upp på kallvinden är på grund av den för dåligt tätade vindsluckan.
Vi har faktiskt en del leksaker från vår uppväxt som våra telningar leker med. Inklusive en del sedelärande böcker från 70-talet.
Annars skänker/energiåtervinner vi generellt obsoleta leksaker. Det blir för mycket att härbärgera och mycket av det är rena skräpet redan från början. Legot kommer jag dock antagligen att spara för framtida generationer.
Min fru sparade sitt gamla NES konsol och spel. Särskilt ett spel som hon aldrig spelade av olika anledningar. Det har visat sig att spelet är i så bra skick med låda,frigolit, manualer, etc att det är värt ca 15000kr idag. Ibland är det bra att samla på sig 😊
Men har ni sålt det? Annars har ni inte tjänat något på det.
Vem har sagt att vi har tjänat något? 😉 vi pratar om värde
Ok Patrik. Vad ska du med värde till?
Ska ni låta barnbarnen ärva konsolen? Hoppas att den så småningom kan bytas mot en hel hästgård?
Sälj medans det fortfarande finns en möjlighet.
Woohoo. Vilket spel?
Tom bokhylla?
Vi tar gärna emot avlagda grejer från andra och ger också bort när det är urvuxet/avlagt. Finns hur många fora som helst – fejsbook, Emmaus, loppisar och all möjlig skit. Sälja grejerna fôr småpengar känns ibland lite väl pyssligt,skänker hellre och förlorar några hundra. Sen har fru Dover sparat några enstaka grejer men det är typ en enstaka kartong.
Lever ni efter det gamla ryska ordspråket "Man ska inte äga mer än man kan ta med sig upp i en björk"?
Nej, det kambodjanska ordspråket "man ska inte äga mer än man kan gömma i anus".
Gammalt djungelordspråk som var till ingen nytta år 0.
Förresten, har du fuskat som utbildare?
https://www.theguardian.com/world/2019/oct/10/homemade-invisible-ink-earns-ninja-student-an-a-for-half-an-essay
I samband med en flytt gick hushållet från källar- + vindsförråd till enbart källarförråd. Gjorde susen genom att reducera junket med 50% på en gång. Då försvann barndomsgrejerna i någon återvinningsstation.
Nu med gård och lada har visserligen en ny samlar-epok påbörjats men på en annan nivå och utan gamla skolböcker, gosedjur eller datorer. Clean sheet.
Inga leksaker. Men däremot en stor säck med kläder som ska till Kupan, när jag får tid…
Föräldrarna har sparat en låda med duplo och en låda med lego plus fyra-sex böcker, tillräckligt för att just nu hålla kusinbarnet roat och i framtiden möjligen barnbarn. Resten har rensats ut och skänkts/slängts.
Har kvar lite men det mesta av mina gamla leksaker har antingen slängts eller getts till mina brorsöner. Min syster säljer av nästan allt brorsönerna inte länge använder i kläd och leksaks väg.
Ska naturligtvis vara systersöner ovan.
Jag har låtit yngre generationer ärva allt mitt Lego. Allt Meccano har jag dock behållit och jag använder det ibland för att bygga små prototyper och jiggar för annat jag ska tillverka.
Tagit över släktgården med samtliga ekonomibyggnader fulla av bra att ha-grejor. Det har blivit åtskilliga släp till återvinningen.
Vad göra med 10 m3 halm i oklart mögelmässigt skick liksom? Brandkåren är ju inte så roade av egna bål.
Kört iväg med 50+ färgburkar som stått frostfritt inne.
Vet inte om det är något kulturellt i Norden, men denna hoarding behöver man börja prata om, inlägget sätter fingret på något mycket viktigt.
Begagnade barnkläder är dock bra, tar inte så mkt plats och spädbarn bryr sig ju inte direkt om vad de har på sig.
Det är en fjäder i hatten från omgivningen när de ser det. Skuldslavarna skulle aldrig få för sig att klä barnen i ärvda kläder, det är väl en annan gräns mot äkta medelklass.
Du har ingen traktordriven slåtterbalk liggandes i någon lada?
Jo, faktiskt. Rostig och kan jag få igång den behöver jag den själv.. lång historia.
Tror den här lite låg kapacitet för dig, för du kör väl med djur etc i fullskala om jag minns rätt?
Den där halmen är kanon om du tänker påbörja trädgårdsodling! Välj plats för odlingen, lägg ut utsädespotatis på marken och fyll därefter på ett rejält lager halm. Om det är löshalm så över en halvmeter. Vattna ordentligt en gång (kanske vattna marken före om det är torrt). Skörda till hösten. Sedan har du odlingslandet redo!
Även om den är möglig på sina ställen?
Jag slänger allt i havet. Såg en film hur man skall göra. Fyll en påse med ordentligt med stenar så allt sjunker.
https://www.youtube.com/watch?v=wVnMBGXVVUI
Det finns en förklaring till allt sparande.
Förr eller senare kommer de "dåliga åren", detta "tänk" är inprogrammerat i våra gener.
Och ja, de "dåliga åren" kommer förr eller senare och den som då har störst lager av prylar har störst chans att överleva.
Och när de dåliga åren kommer är det bra att ta fram ett Märklintåg och den där illasittande studentkostymen? Njae, va?
Det är lättare att överleva om barnen är glada!
Vi använder mycket av kvalitetsleksakerna från 80-talet till våra barn. Alla våra favoritgosedjur allt Lego, bilar, bilbanan, brio-tåget etc. Det som säljs idag är mest dyrt skräp.
Lådorna med kläder som vi fick hamnade dock i stort sett oöppnade i klädinsamlingen
Det är svårt att sälja leksaker på ex loppis. Vi skänker. Hamstrar de som känns i hjärtat :). Svårt att förutse vad de kommer att älska att leka med. Brio går inte hem (mint condition) lego är hårdvaluta.
Briotåg går bort, pga att man kan köpa mkt billigare med samma kvalitet på IKEA för småpengar. Går att komplettera upp med trendiga varumärkeslok och vagnar om man vill.
Vete fan.
SJälv tycker jag IKEAS trä-tågbanor spricker lätt och flisar sönder men det kanske nyare BRIO också gör?
Nu när BRIO knappast tillverkar sina grejer i Sverige har jag heller inget dåligt samvete att köpa kopior, annat var det förr.
Hos oss är det knökfullt, hyr ett förråd fullt med grejor som inte används. Huset får vi inte in en strumpa till. Försöker få till regeln, en kasse in, en kasse ut med blandat resultat. Det enda som inte sparats och som jag saknar är den gömman i skogen med vuxentidningar….
Brigadmuséet <3
Det mest tidseffektiva och billigaste är att 1. Skänka bort allt 2. Släng –> elda upp> generera värme och el.
Otroligt skönt att "släppa" materiella saker och fokusera på tjänster och upplevelser istället!
Här förutsätts att leksakerna inte innehåller kemikalier och andra gifter som kan vara skadligt för människan
Har fortfarande alla mina böcker kvar t.o.m. den allra första pekboken från 1953 eller så. Mycket Tove Jansson och Astrid Lindgren. De pytsas ut i små portioner till nya generationer i släkten. Har även en del av mammas gamla sagoböcker som absolut inte passar för dagens barn eller deras föräldrar. Tidigt 1900-tal, mycket nationalromantik, fyllda med våld, barnaga och Gud på var och varannan sida. Jag älskar dem och läser dem ibland fortfarande men en modern känslig förälder skulle väl få dåndimpen. 😀
Hade några Barbiedockor men de försvann i ett inbrott.
Jag har några lådor på vinden från när barnen var små. Vi började första året med i stort sett bara begagnade kläder. De som är bra finns kvar, tillsammans med en uppsättning tygblöjor. Det kan vara bra att ha 😉
Nappflaskorna gör nytta varje år i samband med lamningen. Mjölkpumpen lika så. Den fungerar mycket bättre för får än för människor…
Från egen barndom återstår endast två små "gosedjur", inte mjuka. Synnerligen icke politiskt korrekta små djur med äkta djurpäls på (den ena av sälskinn).
I lador finns annat bra att ha i mängder. Jag har ofta glädje av det jag sparat och finner därför ingen orsak att slänga det.
En person vill spara allt, den andra är mest skyldig till en eller kanske två, ok tre (små) lådor med sladdar. Men jag ska slänga sladdarna nästa helg tänkte jag. Bästa lösningen här hemma är att skänka bort så fort som möjligt, innan det hamnar i källaren.
Hade själv nån bild av att jag skulle ha väldigt mycket böcker när jag blev stor, så jag tog i många år emot allt möjligt. Typ far- och morföräldrars dödsbon plockade jag alla böcker osv. Läkarmissionen tog emot dem förra året när jag till sist insåg att ingen vill veta vad jag har i min bokhylla.
Angående böcker har jag funderat på var alla människors Harry Potter-böcker tagit vägen. Finns oproportionerligt få begagnade exemplar att få tag på, och de har väl aldrig kommit som pocket på svenska? 200-250kr kostar de fortfarande som nya… Kanske ligger blckerna nerpackade i lådor i väntan på att alla 90-talister ska få barn?
Vårt äldsta Duplo börjar vara lite slitet efter ca 40 år.
Rensar ut precis allt, några ytterst få nostalgisaker får vara kvar. Har tre barn. Att förvara kostar pengar. Men även kostar det i tid och energi, varje flytt ska ju sakerna gås igenom. Jag dumpar allt till ”Sellpy” som har som affärsidé att sälja på Tradera men mycket skänks bort.