Även Region Örebro har nu gått upp i krisorganisationen stabsläge på grund av avsaknad av förbrukningsvaror inom vården. I Region Uppsala har alla planerade operationer på Akademiska sjukhuset ställts in från och med fredag. Apotekstjänst har även vunnit upphandlingen för Sörmland, Västmanland och Dalarna, även om dessa ännu inte gått in i krisorganisation ännu. 25% av Sveriges landsting hotas nu av Apotekstjänsts kompetensnivå och 16% av landets befolkning riskerar bli utan sjukvård.
Örebro slott. |
Apotekstjänst AB ska ha vunnit upphandlingen hos samarbetsorganisationen Varuförsörjningen, som upphandlar förbrukningsmateriel till landstingssjukvården i Uppsala, Örebro, Södermanland, Västmanland och Dalarna.
Man ska tydligen ha problem med sina IT-system, vilket innebär att förbrukningsartiklarna inom vården tar slut, vilket än så länge alltså lett till krisorganisationen stabsläge i Region Uppsala och Region Örebro. Sjukvården för nästan 700 000 personer, eller 7% av landets befolkning är än så länge mer eller mindre utslagen tack vare att Apotekstjänst ljög bäst vid den offentliga upphandlingen och sparkade ut tidigare och fungerande leverantören Mediq efter 18 år. Uppenbarligen klarar man inte av att leverera, och manuella backuprutiner verkar inte finnas eller vara dimensionerade för behovet. Det senare bådar mycket illa vid t ex en krigsliknande situation, där dessa landstings invånare alltså inte verkar kunna få sjukvård om IT-system inte fungerar.
10% av Sveriges 20 landsting har nu fått sin sjukvård utslagen, och ytterligare 15% hotas. Drabbas även de sista tre berörda landstingen kommer nästan 1 600 000 svenskar få se sin offentliga vård utslagen tack vare Apotekstjänst AB, eller om man så vill 16% av Sveriges befolkning.
Apotekstjänst omsatte 2018 749 MSEK och gjorde ett rörelseresultat på 53 MSEK, och tillhör Bonverkoncernen.
Ur totalförsvarsperspektiv är detta förstås ett facit på hur få dagar sjukvården ens klarar sin ordinarie verksamhet – kom ihåg att folk fortsätter att vara sjuka och råka ut för olyckor även när det blir krig. Det har nu gått nio dagar sedan Apotekstjänst tog över första oktober, så kanske klarar sjukvården en veckas verksamhet vid krig? Det är positivt att få facit på detta så här i fredstid, men kan handla om personliga tragedier för personer vars liv hotas om inte planerade operationer genomförs i tid, alternativt får kraftigt försämrad livskvalitet, rent av permanent funktionsnedsättning resten av livet. Eventuella större beredskapslager hade inte varit någon egentlig tröst, då de förr eller senare ändå tagit slut på grund av kompetensnivån i upphandling och hos LOU-vinnande Apotekstjänst.
41 kommentarer
Perfekt upphandlingskompetens (inte) man avfärdar en aktör som skött uppdraget i flera år för en billigare konkurrent, kanske skulle man kräva att konkurrenten kan visa att de kan sköta leveranserna innan man byter?
Vaddå, de hade väl kryssat i rutan att de klarade kraven?
Lou och luf kräver ju ständig konkurrensutsättning, men man har stöd att inte enbart gå på lägst pris, även om det väger tyngst.
Självklart allvarliga brister hos leverantören, men givet de övergångsdatum som nämns så undrar man hur man planerat vid övergången för en så pass omfattande leverans. Rimligt hade varit att gradvis gå över till ny leverantör över flera månader. Börja med att leverera mindre kritiska artiklar och därefter utöka inköpen från den nya leverantören om allt fungerar.
Man kan handla upp med bottenpriser eller fasta priser utifrån index och sedan välja fritt på helt andra premisser.
Alltid samma sak. Ny upphandling och ny aktör lovar bättre (lägre)pris och bättre kvalitet/service samtidigt. Och upphandlaren säger nästan alltid att de inte bara går efter vad som är billigast men i slutändan nästan alltid priset som avgör.
Rörande upphandlingar ska det bli intressant att se hur det blir till slut kostnadsmässigt med Hagastationen Västlänken.
Så Sverige är som Nord-Korea nu, eller har de inte offentlig upphandling där?
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Wow. Hur orkar du.
Ok kris i fredstid alltså, lägg på några hundra skottskadade och sönderbombade infrastruktur…
Man skyller på "IT-systemen" – känns som det räcker med en härlig ransom-ware och sedan dör tusentals i sina sängar i brist på läkemedel. Lägg till problem med CPAP och du löser problemen med en åldrande befolkning.
Varför inför man inte extremhöga viten vid leveransproblem. Borde väl vara lite avskräckande. Det är lätt att liva runt och hålla tunt.
Nu ska vi inte klaga på leverantörer eller upphandlare.
Politiken valde ju att konkurrensutsätta sjukvård och apotek för det skulle ju bli både mycket bättre och billigare.
Vi har ju fått Karolinska sjukhuset och denna materialleverantör och så om vi ställer in operationer så sparar landstingen pengar. Kanske det även kan avskedas några vårdbiträden p.g.a arbetsbrist?
Varför inför man inte extremhöga
På denna blog tillåter vi inte … jaha, extremHÖGA.
Andromeda- Lagen tillåter inte det. Det måste finnas propornalitet. Många som tycker mycket men vet lite.
Varför har man inte extremt höga viten vid leveransproblem? Förmodligen för att man inte vill ha extremt höga prispåslag på de varor man köper. I slutändan så måste man hitta en leverantör som accepterar leveranskraven och väldigt höga viten gör att du kommer ha svårt att hitta leverantörer som ger dig bra priser.
Att byggen som görs med OPS likt Nya Karolinska blir dyrt är regel, inte undantaget. Detta då de privata bolag man anlitar står för lånefinansieringen, och privata bolag kan inte låna lika billigt som offentliga aktörer. När det handlar om så pass långsiktiga lån som det vanligtvis gör för sådant här så blir den skillnaden i ränta ganska stora pengar, något som även påpekats av Riksrevisionen. Den bättre lösningen är att det offentliga lånar eller direktfinansierar och det privata bygger.
Inom ex. bilindustrin så låter man inte vem som helst leverera delar, eftersom man vet att det blir väldigt dyrt om rätt delar inte finns på plats vid rätt tillfälle. De som är ansvariga för offentliga upphandlingar verkar i jämförelse vara naiva och överdrivet fokuserade på priserna.
Jo man ska visst klaga. Vissa företag är kassa. Det här företaget vann upphandlingen om dos för några år sedan och misslyckades i den skarven med. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5706875
Visst lagen kanske kräver det – men för patienternas del är det inte bra med det här systemet. Lagar kan ändras och jag hoppas det händer.
Thomas 😂
Stabsläget borde kompletteras med att samtliga politiker i respektive landsting beordras att sätta sig i sina privata bilar och åka ned till Danmark/Tyskland och för egna pengar köpa med sig så mycket förbrukningsvaror hem som bagageluckan rymmer.
Bara dom politiker som gick på sagan om hur bra det skulle bli när Apoteket konkurrensutsattes behöver åka.
Dom andra kan ju få påpeka "vad var det vi sa"
Socialismen i DDR föll när gränsen till Västtyskland öppnades och folk slutade komma till sina kollektivistiska arbetsplatser.
Socialismen i Sverige faller nu när gränsen till Danmark stängts och förbrukningsvaror slutar komma till kollektivismens arbetsplatser?
Om Gud finns så har hon något slags ironisk humor…
För övrigt vill jag passa på att spekulera i att detta är något slags fabricerad kris för att avleda uppmärksamheten från Miljöpartiets favoritdiktator Erdogan i Turkiet begår folkmord i Syrien. Torde vara enorma spänningar inom MP just nu, å ena sidan kaplanfalangens kvarvarande proselyter, å andra sidan den generellt humanistiska falangen som alltid sajdar med beväpnade minoriteter oavsett vilken överhet de krigar mot för att få bilda en egen nation som man kan ösa biståndspengar över. Isabella var ju t.o.m ute och angrep Stefan Löfvén (alltså sin egen regering) för att avleda uppmärksamheten från hur utrikespolitiken plötsligt kraschar hela MPs världsbild.
Hade vi haft journalister värda namnet i det här landet så hade de naturligtvis jagat Isabella och Per dygnet runt just nu med frågan om MP stödjer Turkiet eller Kurderna.
Tja, bra fantasi har du ju iaf, för att inte tala om ditt förtroende för mps förmåga att iscensätta en komplex komplott.
Nu har jag inte samma uppfattning som skribenten Peter. Men jag ser inte vad som skulle vara komplext i hans scenario. Att göra politiska utspel om någonting för att ta fokus från något annat(ofta mindre bekväm fråga för poltikern ifråga) har väl förekommit sen urminnes tider. Det ju för fanken politikens modus operandi!
Håller med peter. Varför avkrävs inte mp svar?
Krävas på svar för vad. Finns det något som tyder på att mp med vilje skulle ha startat ett bolag som vinner en upphandling och precis när Turkiet startar en militär offensiv klantar till det? Om du tror det kan vi väl fråga om de låg bakom Kennedymordet också.
Har hört att även Koreakriget startades av Miljöpartiet.
Problemet är inte att MP den här gången inte avkrävs svar. Problemet är att politiker och andra makthavare de senaste 25 åren inte avkrävs svar när de gjort bort sig. Och bort sig har de gjort ska gudarna veta.
Den svenska journalistkåren har tappat det helt, och jag ser inte hur de ska komma tillbaka in i matchen. Flera västerländska demokratier har problem med inkompetens bland politikerna och myndigheternas tjänstemän. Men jag tror inte de har lika stora problem som oss med inkompetens bland journalister. I vart fall hoppas jag inte det…
Alltså…om vi haft en dålig eller enligt många iaf en all sämre skola i många år, osv, vad tror du händer till slut när de som då var barn växer upp?
Teheimar. Jo,jag förstår din poäng. Personligen gick jag i grundskolan slutet av 80-talet och början av 90 talet. Minns en hel del "nedskärningar" under de sista åren, ärvda böcker, ransonering av pennor, suddgummi och liknande förbrukningsmateriel. Men lärarna var fantastiska och förmedlade kunskap till den värsta av odågor. Problemet inom journalist kåren kan säkerligen i vissmpn härledas till sämre skola, men detta gäller nog de som är yngre. Det ursäktar inte journalister som är i min ålder eller äldre. Men det är klart, se skulle kunna påverkas av inkompetens bland deras yngre kollegor.
Förövrigt anser jag att det är mycket bra av bloggaren att belysa att detta haveri sker i fredstid, med ett hyfsad ekonomiskt klimat, inga naturkatastrofer eller liknande i närtid etc.
Hur ska denna verksamhet fungera i skymmningsläge, under en finansiell krasch eller i anslutning till en större naturkatastrof? Jag killgissar på; inte bra.
Problemet med restnoteringar av mediciner är värt att nämna, och förekommer i hela världen för vissa typer av cancerbehandlingar (kemoterapi). Har ökat på senare år även i det receptfria sortimentet, i våras var det exv. brist på Vanquin (medel mot springmask) vilket nog gjorde rätt många familjer irriterade. Kan nämnas att när orkanen Maria slog mot Puerto Rico (och övriga Karibien) slog det även mot många medicinska företags verksamheter (PR gav länge ett slags statsstöd för medicinsk tillverkning på ön, PR är ingen delstat i USA men fick grönt ljus från Washington för att förlägga tablettillverkning och labb där efter andra världskriget)
Vad som inte framgått i media rapportering hittills är huruvida företag behöver betala vite eller om kontraktet kanske kan sägas upp i förtid, någon som vet?
Undra om Apotektjänst lagerhåller eller är de någon slags förmedlingstjänst mellan leverantörer och sjukvården. Leverantörerna levererar då direkt tilö kunderna och Apotektjänst skär emellan med höga påslag. Trots allt gjorde de 53 miljoner i resultat innan de vann upphandlingen och utan egen tillverkning så verkar detta vara en dyr och inkompetent mellanhand.
Det som skett är något vi kommer att se mer av framöver. Ingen vill ha lager idag. En liten störning får därmed stora konsekvenser. Även det offentliga måste spara och arbetar idag aktivt med att minska sina lager. Ja, vi blir alltmer sårbara.
..och lite längre ned på sidan med nyheter på Region Örebro hittar man andra nyheter om besparingar inom administrationen på 100 mille (2019-08-27):
"- Vi har en mycket bra verksamhet i vårt län men framförallt under våren kunde vi se att kostnaderna ökade kraftigt. I det läget måste alla bidra i besparingsarbetet, även ledning, styrning och administrationen, säger Torbjörn Ahlin (C), regionråd."
Torbjörn hade otur när någon nitisk ekonom även tyckte att det går att spara på patienterna?
Det låter lite son Apoteksbolaget kanske växt för snabbt och inte hunnit bygga ut sina IT-system. Eller att de inte kunnat ersätta sin föregångare som kund smidigt hos de riktigt leverantörerna.
Har man nytta av din överlevnadsbok Lars vid sådana situationer?
Har inte köpt boken än.
Det offentliga kanske skulle börja med prepping…
Jag tycker det låter som att Sverige på område efter område allt mer liknar en bananrepublik. Utan bananer dock, men gott om muppar.
Hörde att op i Uppsala ställts in. Kan få allvarliga konsekvenser!!
Problemet är att alla tycks ha gått på sagan om "just-in-time deliveries", en omskrivning för att alla lager ska vara rullande inuti långtradare på tyska motorvägar.
Det enda rimliga är förstås att landstingen tvingas LAGERHÅLLA viktiga varor själva.
Från en äntligen entledigad landstingsslav som sett eländet med "Lean Production" drabba sjukvården med full kraft.