Enligt en artikel hos DN råder det nu bred politisk enighet om en kraftig uppskalning av värnplikten, så att cirka 8 – 10% av en årskull unga kvinnor och män ska göra tvångsbaserad värnpliktsutbildning. Detta är dock sekundärt, det viktigaste är att höjd finansiering av försvarsanslagen ligger fast i enlighet med riksdagens klubbade budget för 2019. Enligt JÖKen mellan de socialistiska partierna så ska också M+KD:s försvarsbudget ligga fast, inklusive fortsatt höjda anslag.
Fortsatt höjda anslag till ÖB. |
Det finns en överhängande risk att politiker och allmänheten får för sig att värnplikt innebär ett återupprättat försvar, bara för att vi hade 800 000 värnpliktiga krigsplacerade som köttmur i vadmalsuniformer och Mauser-repetergevär en gång i tiden. Risken är då att värnpliktsutbildning blir en gökunge, som tränger ut faktiskt försvarsförmåga via sin volym och att man likt förr bara utbildar, istället för att skaffa faktiska fungerande förband med hög beredskap. Det finns också en risk att svenska folket tror att vi har ett försvar bara för att man säger “värnplikt”.
Oro uttrycks av försvarskompetenta kring detta, och värnpliktsrekrytering behövs främst för att skala upp arméns volym. Även om armén behöver bli större, så föreligger inte forna tiders totala invasionshot längre – den ryska björnen har helt enkelt inte volym på förband för att inta och ockupera Sverige, vi har trots allt både Östersjön och Finland mellan oss och diktaturen i Kreml. Det tonnage och det flyg som finns kommer inte nå Sverige utan förluster tack vare flotta och flygvapen, och är oavsett inte av en volym som behövs för annat än att ockupera t ex Gotland.
Risk finns alltså att värnpliktsrekrytering och armén tränger ut nödvändigare satsningar.
Glädjande nog ska man påminna om att enligt de socialistiska partiernas JÖKande, så ska KD+M:s försvarsbudget ligga fast, dvs stigande anslag fram till 2021. Frågan är dock vad som händer därefter.
Senast i somras bekräftade ÖB Micael Bydén till bloggen att skarp verksamhet och tillgängliga förband är prioriterat. Värnplikten ska ses som en ersättare främst till GSS/T med lägre beredskap än yrkesförsvaret, som kvarstår. Det blir också en nödvändig rekryteringsgrund för GSS/K och officerare, och värnpliktsutbildningen är helt likvärdig med den utbildning som GSS/K numera för enligt den mer förbandsproducderande GU-NY.
Samtidigt innebär detta att en utökning av armén kommer ha lägre beredskapsnivå än yrkesförsvaret, längre mobiliseringstid och längre tid tills man kommer till skott. Vi kan alltså inte förlita oss på den pliktplacerade försvaret, utan den första smällen vid det strategiska överfallet kommer tas av vårt yrkesförsvar och hemvärnet.
Avgörande blir att den angripande ryska diktaturen inte når framgång genom att reflexiv kontroll påverka politikers och försvarslednings beslutsgång i skarpt läge.
Sverige kan försvara sig, Sverige kommer försvara sig, svenska folket ligger i toppen av befolkningar med försvarsvilja i Europa, tätt efter Finland. Så länge inte femtekolonnare, landsförrädare och quislingar, samt okunniga manipulerade nyttiga idioter, tillåts hindra nödvändiga beslut i ett skymningsläge så kommer Sverige stå fast.
Sverige är inte blinda, vi har signalspaning, vi har underrättelsetjänst inklusive kvalificerat hemlig personbaserad inhämtning, och vi byter information med våra demokratiska grannar och demokratiska samarbetspartners. Det strategiska överfallet är mycket svårt att genomföra över Östersjön utan att vi får förvarning. Det gäller då att vi vågar ta rätt beslut i rätt tid.
Men värnpliktsutbildning och pliktplacering kommer stå för andra försvarslinjen. Yrkesförsvaret är det som kommer ta den viktiga första smällen.
Avgörande närmaste åren är inte värnplikten, utan att JÖKens socialistiska partier står fast vid lagd överenskommelse och att KD och M:s ökade försvarsanslag bibehålls.
64 kommentarer
Slaveri, nu populärt igen.
Det räcker tyärr inte med en hyfsat hög snabbmobiliserad tröskel av världens bästa yrkesförband och frivilliga, det behövs även uthållighet. Vi kan inte vara 100% säkra på blixtkrigets timing och det kan följas av en lång period med hög hotnivå och små sammandrabbningar. Det måste förberedas avlösning gör GSS/K och hemvärnet.
Och då fungerar vpl-förbanden. Men de kan inte ersätta yrkesförbanden, utan är som jag skriver andra linjen.
Sant och jag kan skylla ifrån mig med att uppretande budskap gör det lätt att tappa nyanser men det är ett svagt argument.
Jag finner det lite irriterande att invasionsförsvaret dissas pga förådrade delar och enorma bristfälligheter när dessa löstes genom att ersättas av intet. Det enda inom genren som är värre är de som påstår att värnpliktsförsvaret var bäst på allt.
Det är bra att du talar väl om dagens försvar. Jag önskar dock att vi hade fler än dessa ganska få välövade tappra och att de bakom och bredvid sig hade en "köttmur" av simpla bevakningssoldater, logistikförband och förråd.
Det behövs rimligtvis både och. En del materiel har blivit mer krävande, tekniken har blivit mer komplicerad. Svårt att sätta den i händerna på värnpliktiga.
Samtidigt finns så klart tjänster som kan skötas ypperligt av värnpliktiga, unga män med lastbilskort passar ju bra på ett logistikförband t ex.
Rätt man på rätt plats, helt enkelt, efter behov och inte efter politisk agenda.
Det vete 17, har inte militär teknik alltid varit extrem? Och när man har lyckats få till något lätthanterligt så går all tid ändå åt till övande och taktikutveckling. Under krig inses det att bara det hyfsat lätthanterliga fungera under panikstress och det är lika för både värnpliktiga och yrkessoldater så man skärper sig med ergonomin.
Yrkesförbandens största fördel finns nog i att de har mer tid att öva och utveckla taktik, vilket Cornu brukar påpeka. Nästa självklarhet är att de är lättare att mobilisera då det inte krävs några svåra politiska beslut och går snabbare. På 1950-1960 talet och nu i Israel löses detta med värnpliktiga genom att man har en lång övningstid efter den viktigaste utbildningen och då är snabbmobiliserade samt långa repövningar men det är 50 år sedan det vart för dyrt att upprätthålla detta.
Det självklart bästa sättet att rusta försvaret är att anställa så många GSS/K och officerare som man kan få tag i och mäkta utbilda. Detta både för att bemanna förband och utöka utbildningsförmågan för både anställda och värnpliktiga.
Sedan skulle jag gärna se etablerande av andra rangens värnpliktsutbildning för att få mer personal än vi förmår topputbilda, hur man får vaktsoldater, logistikpersonal osv att känna stolthet över detta lämnas som en övning för läsaren…
Unga kvinnor lastbilskörkort då? 😉
Men skämt åsido, det kan ju finnas andra flrdelar med vpl också t.ex. så kommer det säkert bland de värnpliktiga som får smak på det militära och går från vpl till kontraktsanställd. Något som aldrig hänt om man inte blivit inkallad. Just problemet med rekrytering finns ju även i länder som UK som har en större tradition av yrkesmilitär där även de har ptoblem att fylla rullorna.
https://www.theguardian.com/uk-news/2019/apr/01/numbers-in-uk-frontline-army-units-fall-by-up-to-a-third-figures-reveal
Du är också värnpliktig, det som avskaffades var grundutbildningen av några värpliktiga. Det som återinförts är grundutbildning av vissa unga värnpliktiga.
Det gamla försvaret var inte bara vadmal och mauser.. KA hade fasta befästningar som skyddade hela vår kust. Flyget kunde ställa om till krigsorganisation med mobila baser.
Det är faktiskt svårt att förstå vilka värden som har förstörts
Flyget kan ställa om till krigsorg m mobila baser även idag. Missat att man övat detta? Numera behövs det bara två bilar för att kunna upprätta en bas, i princip var som helst vägen är bred och platt, eller vilken civil flygplats som helst.
Fasta KA var extremt sårbara och hade ingen vidare räckvidd. Faktiskt positivt att de är borta, tung kustrobot är tillbaka, bör räcka. Rörligt kustartilleri har för kort räckvidd.
Fast KA hade väl räckvidd till det de skulle göra, skydda infarts leder till hamnar. Sårbara visst, men de gjorde ju att ett övertagande av hamnen krävde insats även mot dom och då krävde mer resurser och rimligen även mer tid. Värt i kostnad resurser, antagligen inte idag.
Modernt fast KA (7,5/57 serie 3, 12/80) hade en mycket hög skyddsnivå som kunde kompletteras med skyddsåtgärder mot precisionsstyrda vapen. Utprovades på en spärrbat, men då fast KA inte lämpar sig för fredsbevarande operationer i Fjärran land lade man ner det i stället.
En irriterande skandal när det gäller artilleri var att det rörliga kustartilleriet hade den precision som önskades för fredsbevarande operationer i fjärran land samt färdiga planer för dumpermontering för bra rörlighet. Dock vart det intern försvarsgrensstrid om vem som skulle överleva och rörligt KA skrotades eftersom artilleri är en armefunktion. Dock dög inte FH-77 utan man behövde ny ammunition och tekniknivåhöjning så KA projektet med dumpermontering vart till slut ARCHER.
7,5/57 serie 3 hade t.o.m. lätte bättre skydd än 12/80 då man i en dumsnål besparing skippade EMP skyddet i 12/80 samt även minskade på förråden för besättningen.
Den kanske största idiotin under omställningen till insatsförmåga utomlands är att man prioriterade skrotande av gammal utrustning och anläggningar högre än att bygga upp de nya förbanden. Likviditetsmässigt hade det varit mycket klokare att vänta 5-20 år med skrotandet och under tiden betala pumpar, torrluft och väktare för att genomföra skrotandet efter att det nya var uppbyggt. Detta hade varit klokare även om Ryssland hade förblivit en vänligt sinnad nation.
Men gjort är gjort, nu är det bara att slanta upp och bygga.
Magnus R: Oss MÖP:ar emellan – 12/80 hade bättre skydd mot markstötvåg.
Och det huvudkonstruktören bakom ERSTA¨12/70, jag skrev fel då 12/80 var den rörliga pjäsen, ångrade mest enligt sin bok som jag inte har tillhands för att kolla titeln var att de inte var visionära nog i sin systemplanering. De byggde traditionellt med tre fristående pjäser med reservriktningsmöjlighet och en sammanställningsplats med huvudsikten och fick då fyra ungefär lika dyra huvudbunkrar. Om de hade extrapolerat de pågående tekniktrenderna lite till hade de kunnat skippat sammanställningsplatsen och försett lite större kanonbunkrarna med full autonom förmåga och inom sedan byggt dem parvis på dubbelt så många platser inom samma budget.
Gången tid, det är roligare att spåna på vad som borde kunna göras.
Magnus R: Fel av mig, jag menade 12/70.
För att ta litet mera gången tid, så finns det de "gamlingar" som hävdar att det svenska jaktförsvaret egentligen var överstarkt på 1960/70-talet innan SovAF fick Su-24. Svära i kyrkan …
Dock är marinen som tillsammans med flygvapnet skall vara en tröskeleffekt och är det enda vapenslag som uthålligt kan säkra våra importleder i väst kraftigt underfinansierad och kommer så förbli. Viktiga vapensystem (läs luftvärn) saknas och ytterst dugliga och inte ens halvtidsmoderniserade kustkorvetter läggs i malpåse samtidigt som det råder akut brist på just den typen av fartyg. Korvetterna av Stockholmsklass har nedgraderas till patrullbåtar (om än med viss bibehållen beväpning) samtidigt som våra faktiska patrullbåtar skrotats ut trots återstående kapacitet. Skandal.
De där två bilarna, hur skall de kunna hjälpa planet att tanka om och fylla på med vapen? Måste ju finnas bränsle och/eller vapen på basen för att den skall kunna fylla annan funktion än bara "landa, stå kvar"? (Och gärna litet utrustning för felsökning och reparation.) Tror inte du kommer så långt med de där två bilarna.
Fasta KA:s sårbarhet är en myt som spreds efter Desert Storm. Irakisk kalksten och svenskt urberg är två helt skilda saker. Träff inom tre meter med rb av typen Tomahawk hade behövts för att åstadkomma någon skada. Den precisionen har inte Tomahawk, och framför allt har inte dess ryska motsvarigheter det.
/Ulf
Två bilar förutsätter civil flygplats med bränsle. Annars är det tre bilar. Ska man sedan vara kvar en längre stund vill man har närskydd också, men FV har tagit fram ett mycket lättrörligt koncept för att kunna basa var som helst, inte bara på Bas-90 dit ryssen hade färdiga GPS-koordinater för kryssningsrobotarna. Mobilteten är idag högre än någonsin, mkt tack vare modern logistik och teknik. Krävs inte ett kompani för att ta ner ett plan idag, räcker med två nissar och en radio. Sedan får man nog i konceptet samverka med i första hand hemvärnet för lokalt skydd osv.
Det var inte så att det var särskilt många i gamla flygbasbataljonerna som egentligen pysslade med planen. Har man bara klargöringstropp på plats, och en flygledare med radio, kan man idag basa var som helst. Något förenklat, men så är det.
Du kan också lita på att Försvarsmakten har rekat var dessa "var som helst" är, och fortsätter göra detta.
Det är helt riktigt att det var få som pysslade med planen. Utöver klargörningstropparna fanns det en stor mängd stödfunktioner. Ur gubbminnet: Amtropp för att transportera och förbereda ammunition. Bränslelogistik till basen och från basens egna 100 m3 tankar till flygplanen. Amröjning för att oskadliggöra fientlig ammunition så som minor. Banreparation med anläggningsmaskiner, ett lager betongplattor osv. En hel del baser hade med sig mer flygverkstad än att kunna byta hjul och motorer i fält. Föråldrat eldrörsluftvärn men ändå något som påverkade fiendens uppträdande. Två staber med normal gruppering i bunker för ledningen. Två lager med soldater för att skydda markytan. Och så mat& potatis för allt detta plus det jag glömt. (Lite mer efter korrekturläsning, vi hade en bilverkstad för att reparera förbandets egna fordon. )
Det nya moderna basförbandet låter för mig som den sidobas, en andel av Basbataljon 85 personalen kunde åka iväg och sätta upp en liten bas på närliggande flygfält utanför det egentliga bas 90 området.
Om bas90 inte hade lagts ner utan sakta förtvinat med för liten investeringsbudget hade jag säkerligen beklagat det gamla luftvärnet , diverse sliten utrustning och brist på förnödenheter och att rörligheten som koncept inte användes konsekvent, det senare gjorde jag redan när det begav sig. Det hade dock varit oerhört lättare att rusta upp en organisation som har personal och småtråkig infrastruktur som är densamma 1960, 1990 och 2020.
Just KA är lite roligt. Rent anekdotmässigt lär det där ha förekommit vadmalsuniformer och repetergevär för soldaterna som vaktade KA som innehöll det bästa som då gick att bygga inom eldledningsradar. Något som förlorades med nedläggningen av av fast kustförsvar var närvaron av sensorer över stora ytor. Det går självklart att bygga bättre sensorer nu men storleksordningen tusen små och en del större bunkrar för lokal elförsörjning och ledning är borta med minlinjerna, kanonerna osv.
Inget oersättligt men upprustningen blir dyrare.
Skulle gammalt KA ha en nutida roll skulle jag tro att det blir som en väldigt tydlig men låg tröskel som det måste klivas på för att det skall gå att angripa sjövägen. En närmast ceremoniell gränsvakt som när han blir skjuten vet man att det fullskaliga kriget är här.
Fortsatt osystematik om Basbataljon 85. Man hade sop&blås banröjning, självklart allmän snöröjning, lite sjukvård och rekade krigsgravfält… (Appropp köttvägg och det blir många att begrava om flygbaser blir mål för taktiska kärnvapen)
Ett sätt att börja rusta upp vore att ge statsbidrag till flygfält som håller sig med överkapacitet för husbehovsfunktionerna och har lite extra logistik så som nedgrävda bränsletankar. Detta skulle vara motsatsen till trenden med fjärrstyrda flygtorn och absolut minimerad serviceorganisation.
Jag skulle säga att Kustartilleriet lades ned innan det behövdes men bara ca 10 år innan det var omodernt.
Laserstyrda bomber går att skydda sig mot men GPS styrda med tröghetsnavigering där blir det övermäktigt.
Lyckats dessutom Spetznas placera en signalfyr någorlunda nära objektet så får ju ett styrt vapen millimeterprecision enligt samma princip brobyggare använder.
GPS och andra satellitbaserade system är lätta att störa ut, radiosignalerna är svaga.
De "ordinarie" krigsbaserna var primära mål för strategiska luftlandsättningar och hade därför ett markförsvar av typiskt en lf-skyttebataljon (fo-grupp), värnkanoner (gamla stridsvagnstorn med kanon och koax ksp), lf-haubitskompani 10,5 cm/34), lvakantroppar 40/36. Inte så roligt att luftlandsätta mot ett sådant mål utan tidskrävande förbekämpning! Adrian: Enbart tröghetsnavigering ger inte meterprecision. Krigsbaserna hade ett "områdesskal" på marken för att försvåra infiltration.
Juridisk översiktskurs?
Kanske inte väl? Ibland verkar en idé bättre än vad den är. Det är då det är dags att slå ihjäl den.
Jag litar inte på att de kommer stå fast med ökade försvarsanslag, det kommer förmodligen urvattnas rejält.
Det är inget problem med ett värnpliktsförsvar så länge man kombinerar det med en tillräcklig del stående trupp samt snabbt kan mobilisera. Vi har ju Finland som ett föredöme och ja, de har ett värnpliktsförsvar. Sen får inte ett värnpliktsförsvar innebära att alla ska göra värnplikt eller att man inte tar ut de bästa – ingen kvotering tack utan det är krigets krav som gäller.
Under tidigare värnpliktsförsvar lockade man unga begåvade män med en bra ersättning för att bli reservofficerare, skattefria bonuspengar efter avslutad examen samt möjlighet till att få välbetalda sommarjobb som trupputbildare. Sist men inte minst, extra högskolepoäng. Inget problem med att rekrytera kompetenta reservare och detta system kan man med fördel utvidga.
Vi behöver nu snabbt komma upp på minst 75 miljarder per år i anslag och det man borde göra är att omedelbart lägga beställningar på materiel med lång leveranstid – det gör inget om vi skulle ha materielen före personalen till den. Det som måste beställas omedelbart är:
Mer artilleri – helst ytterligare 112 archers – 10 bataljoner a 16 pjäser
Fler stridsvagnar – Ytterliager 160 Leopard 2
Kanonvagnar CV120 – ca 100 stycken
Uppgraderade CV90 till mk4 alt nya
PV-robotar – Spike
Luftvärn till 5 brigader och 3 stridsgrupper
Iron Dome till brigaderna som luftvärn mot rakart
LV till Visbykorvetterna
Ny AESA-radar längs kusterna
Mer ammunition generellt inkl robotar
Mycket av detta är redan på gång men bör accellereras.
Mer materiel behövs, men samtidigt bör man komma ihåg att utan förband att sätta dem i tjänar de inte mycket till. Det behövs mer mekförband än vi har idag och för dessa är antagligen mer av samma som finns nu den enklaste lösningen om armeen nu ska expanderas snabbt. Ska man däremot ha fler av förband som inte finns just nu såsom förslaget av sign unknown för några veckor sedan, bör man nog fundera lite fost och köpa sedan. Detta till trots, det vore bra om mtrlbudgeten fick fonderas lite istf att var tvungen att spenderas upp varje år.
Skulle själv föredra att vi köpte in Panzerhaubitze 2000 för Pansarbrigaderna och låter Archer vara artilleri i Motoriserade brigader och på fördelningsnivå.
Tre Pansarbrigader I19/P5 P4 och P7
Två Motoriserade brigader I1 och i Linköping eller Eksjö
En Norrlandsbrigad i Falun eller Sollefteå
En Stridsgrupp på Gotland.
Ett luftburet Regemente eller Brigad i Karlsborg med heltidsanställda soldater (snabbinsatsförband)
För detta skulle vi behöva ca 120 Stridsvagnar till.
Ca 50 Infanterikanonvagnar i form av Strf90120 till dom tre infanteribrigaderna.
Ett antal nya Strf90 (dessa borde placeras i Södra Sverige) dom äldre utan extrapansar kan användas i Norrlandsbrigaden och på I19 för framkomlighetens skull.
Bandvagn 410 till norrlandsbrigaderna och PATGB 360 till infanteribrigaderna.
Ca 24 Apache helikoptrar till den luftburna brigaden för eldunderstöd samt 12-24 Haubits 777 som är lufttransportabel. och fler och tyngre helikoptrar
NASAMS 2 som brigadluftvärn ett väldigt flexibelt system med ett stort urval av robotar att välja mellan.
Ska vi ha Iron dome så borde det vara mot kryssningsrobotar och i fredstid. Tex för stridsgrupp Gotland. Det är en omöjlig uppgift att duellera med fiendens raketartilleri.
LV till Visbykorvetter helst Evolved Sea Sparrow block 2 (aktiv målsökare)
Ny AESA radar om den är funkar (SAAB har inte utvecklat färdigt och det vore bra att veta om det funkar först)
Som sagt var, man bör nog först fundera vilken militär organisation man vill ha (som du gjort) och sedan fundera vilken typ av materel som behövs och inte låsa sig vid vissa system.
I de fall materiel redan finns så kanske det är att föredra mer av samma för att förenkla logistik och utbildning. I de fall något nytt behövs inte låsa sig för något t.ex. medelräckviddigt luftvärn så kan ju NASAMS vara ett av några alternativ som prövas osv.
Vackra våta drömmar!
T: Förslaget med extra poäng i högskoleantagningen lades fram omkring 1970 men slopades lika fort när det påpekades att det vore orättvist mot flickor som (då för tiden) inte kunde göra värnplikt och givetvis inte heller resoffutb. Kanske gångbarare i dag?
Det är ohållbart om regeringen agerar så här reaktivt så fort omvärlden ändrar sig. Vi måste vara proaktiva och förutspå fiendens nästa drag och vara beredda att slå hårt och djupt.
Soporna som sitter i regeringen nu har extremt dåligt koll på nästan allt. Förvänta er inga positiva åtgärder från den skaran.
Om vi anfalls isolerat och Ryssland är beredd att köra utnötningskrig så förlorar vi också.
Ryssarna invaderar Gotland dag 1 genom trojanska hästar och luftlandsättning. Sedan påbörjas en månadslång förbekämpning med flyg varefter vi inte kan bjuda motstånd och Ryssarna kan därefter med hjälp av civilt tonnage och kraftsamling genom att ha förstärkt Östersjöflottan med enheter från Stillahavsflottan under total dominans till sjöss landstiga på öppen kust.
Dock har vi ju så få förband idag att ett antal cykelskyttebataljoner med AK5 och Robot 57 skulle göra stor skillnad.
Dom skulle ha noll rörlighet men det gör ju ingenting om dom bara ska försvara strategiska objekt i stadsmiljö.
Blir intressant att se hur lokalförsvarsbataljonerna kommer att se ut.
Det är ju där dom stora besparingarna kommer tas.
Värnplikt är inte en militär åtgärd, det är en social värdegrundsåtgärd, mycket behövlig sådan. Framförallt bör man drafta alla unga flickor i hederskultursmiljö så att de får chansen att komma bort därifrån i minst ett år och upptäcka att det finns en annan värld där kvinnor inte förtrycks enligt påbud i någon gammal sagobok. Försvarsviljan hos sådan befriade kvinnor kan inte mätas i pengar.
Har du några belägg för att 19-åldern skulle vara en lämplig ålder för att uppnå det du föreslår? Känns som du utgår från vanlig svensk sedvänja om du påstår det.
Försvarsviljan hos sådana befriade kvinnor kan inte mätas i pengar. Kolla bara hur de kvinnliga delarna av den kurdiska kampen mot IS skötte sig i kriget där.
Men de kvinnorna slogs väl för familjen, de som ska befrias här ska ju ofta slåss mot familjen?
Trevligt med försvarsvilja men hur ska Sverige försvara sig med endast en utrustad armébrigad, en flotta om sju korvetter som saknar adekvat luftvärn, ett flygvapen som opererar från 3-4 flottiljer utan basskyd?
Till detta kommer brist på ammunition och inga beredskapslager för t ex livsmedel.
Håller dock med om att Ryssland är en osannolik invaderare av Sveriges fastland.
Lögn. Vi har två fullt utrustade och bemannade brigader. De har bara olika beredskapsnivå. Flottiljer är fredsbaser, vi har betydligt fler krigsbaser, både officiella och ej officiella.
Vi har cirka 80% av vårt kaloribehov lagrat inom landet. Finns inget självändamål att maten ska ligga i statliga lager.
Sluta med desinformation.
Det är meningslöst att bedöma sannolikheter för att en makt som Kreml skall göra det ena eller det andra. De har överraskande utfall som en etablerad metod för inrikespolitik och utrikespolitik och dessutom är denna typ av maffialik makt instabil och kan snabbt byta ledarskap vilket kan göra de som har makten desperata och vi vet inte vad de som tar makten vill göra.
Vi måste planera efter deras förmåga att ställa till sattyg, inte våra önskedrömmar om vad de borde ha för logiska resonemang.
Nej! vi har INTE två armébrigader. Skönmålning gynnar ingen utan kan rent av bli kontraproduktivt då politiker kan få för sig att det finns krigsorganiserade brigader fast så inte är fallet. I bästa fall om allt faller väl ut kan två armébrigader finnas tidigast ca 2022. Om ekonomin blir en begränsning avsevärt senare.
Läs t ex Särskild redovisning enligt regleringsbrev och regeringsbeslut; FM2017-11490:26 vilken är en öppen handling som bl a avhandlar om hur Försvarsmakten avser organisera brigader. Utdrag ur ovanstående dokument; "Intill dess att de nya krigsförband som beskrivs ovan utvecklats (tidigast 2021 enligt tabell, min inflikning) samt påverkan på övriga i brigaden ingående krigsförband analyserats bedömer Försvarsmakten att skapandet av brigad som krigsförband bör anstå."
Så Nej, vi har tyvärr inte brigader ännu. Endast en samling förband löst organiserade under en brigadledning vilket inte är det samma som "fullt utrustade och bemannade brigader".
Slut med alla drömscenarior och om inte fanns osv.
Läs igenom rapporten från icds.ee om försvar av manöverförband, infrastruktur m.m. vid överraskande överfall där ingen eller mycket kort tid finns tillhands att mobba på, snackar vi fortfarande kalla kriget så glöm det.
Va? Ingen har nämnt nåt om "massinvandringen" ännu. Vad har hänt?
Robottar, robottar dom kommer an masse!?
Någon som försöker falsifiera Godwins lag…?
Naturligtvis behöver vi både anställd spets och värnpliktigt/frivillig tyngd.
Att hela försvaret skulle vara heltidsanställda är inte realistiskt och det är inte realistiskt att tro att värnpliktiga ska hantera det mest avancerade vapensystemen som finns eller tjänstgöra som specialförband. Dagens blandning av frivillighet, värnplikt och anställda förband är kanske det bästa som går att åstadkomma för ett land i Sveriges storlek.
…Noterar att den ena samverkansövningen med NATO/USA följer ganska direkt på nästa (från Norrbottens SE, FI, NO, GB och US övningar till samverkande u-båtsjakt i Stockholms skärgård med SE, FI och US) samtidigt som 6 st B52 Stratofortress kvickt placerats i UK och flyger kors och tvärs runt Österjön med avskräckning österut som syfte.
..Förutom det ordinarie gradvist försämrade/förändrade säkerhetsläget till något ytterligare läge? Fattar att planerade övningar legat i planering ett tag men kombinationen av det hela sänder ju en bild av att det är något mer än vanligt grus med Kreml….
Lägg till att finnarna slog ut femtekollonnarstationerna i Åbolands skärgård för en tid sedan. De klippte ju även till mot långtradartransport inne i Finland. Allt med specialutbildade förband med i bilden. Organiserad brottlighet…
Vad är det verkliga säkerhetsläget? Det i sin tur avgör vad som kan lösas på kort, kanske medellång sikt.
Kan förmoda att det nu görs en del åt ryska krigsförberedelser enligt ovan, och signalpolitiken med B-52 är för att visa Kreml att man menar allvar.
Har man kört in en Ohiosub med kryssrobotar och placerat den i Landsortsgraven tillsammans med en massa gamla SL bussar och annat skrot!?
För dem vilkas allmänbildning inte omfattar Ohio SSGN kan påpekas att varje ubåt av denna ombyggda typ kan bära upp till 154 kryssningsrobotar.
Skulle vara lite intressant om det på något vis gick att få bilden av var/hur/när ev. ryska förberedelser har för konturer i närtid.
Om fallskärmsjägarna i Pskov förstärkts, övats på särskilt vis, om andra relevanta förband förflyttats, om marininfanteriet i K-grad har förstärkts med mer kapacitet, tränat nya uppgifter, Omplacering/förstärkning av strategiskt bombflyg, flertal skyddsförstärkningar av ammunitionslager och ledningsplatser, om relvant tonnage tillförts Östersjömarinen, om mobila robotplattformar förflyttats, situationen vid Vita havet/Murmansk etc.
7×22=154 att avfyras på 6minuter, då får dom ligga i på mamutsidan!?
Synd bara att vår nya Blekinge inte får 18 sådana i sitt skrov 3×6=18!?
icds.ee rapporten heter -Air Defens of the Baltic States.
Det hade varit alldeles för aggressivt för vår utrikesminister. Tacka vet jag Finland som inte drar sig för att beväpna sina Hornets med kryssningsroboten JASSM, som ger möjlighet att slå mot mål långt in i Ryssland. Se https://ilmavoimat.fi/en/article/-/asset_publisher/jassm-rynnakkoohjuksen-onnistunut-koeammunta-yhdysvalloissa och notera särskilt tredje stycket. Vid jämförelse med detta framstår Gripens beväpning som skrämmande dålig. Även Polen har skaffat JASSM.
Bra artikel! Mycket bättre än den där jag anmärkte på för en tid sen. Vi saknar varken försvar eller förmåga att försvara oss. Mycket glädjande också att se att politikerna vaknat till liv och verkar vilja bibehålla ökande anslag. Helt enig också angående värnplikten. Värnpliktens primära syfte i nutid bör vara att se till att det ständigt finns en pool av kandidater som uppvisar potential som försvaret kan hämta personal från. Att lämna rikets säkerhet till "de som känner för det" är rent ut sagt löjligt. Att jämföra med att barn kan få gå i skolan "om de känner för det".
I övrigt behöver vi också kraftigt motarbeta diverse skadliga influenser i samhället. Kanske värnplikten kan vara en bidragande faktor i det arbetet.
Vill tipsa om historikern Christer Bergströms Luftwaffe helg i Eskilstuna i maj. Finns en restaurerad Fockewulf 190 på plats.
Verkligen OT!
Det skulle va intressant att höra mer om hur armén ska sätta upp en tredje brigad! Blir det nya regementen, eller ska samtliga nuvarande regementen producera fler bataljoner? Tänker särskilt på funktionsförbandens regementen. Det skulle t ex kännas bra med ett nytt artilleriregemente i södra Sverige, för att sätta upp två nya artbat (en till den nya brigaden, och en till Stridsgrupp Stockholm, alternativt som extra divisionsartilleribataljon). Kanske ett återupprättat A1 i Linköping/Kvarn?
Varför skulle det vara mer provocerande om Sverige skaffade kryssningrobotar? Kommer Ryssland anfalla Finland nu ??
Tycker du överdriver! Jag gjorde lumpen på 6:e amfbat -95. Vi hade inte Mauser och vadmal! Utan var välmotiverade och välutrustade, till och med mörkergoogles! =)