En läsare säljer nu sin villa efter att på en vecka fixat en hyresrätt med förstahandskontrakt. Hyresrätten är dock en nödlösning av killgissningsvis så kallade vanliga orsaker, och läsaren vill nu ha förslag på vad vederbörande ska göra sen.
Bostäder i Lomma har inget med inlägget att göra. |
Frågeställningen lyder som följer:
“Hej Cornu, jag skulle uppskatta ett ärligt tips ifrån dig.
Jag ska nu göra exit ifrån bubblan. Hyresrätt fixade jag på en vecka. Så 1:a handskontrakt finns.
Huset säljs i Februari, för cirkus 5M. Ifall skattemässigt möjligt så kommer jag ha en fin ackumulerad vinst på över en M. Att för natta längre i lägenheten än till slutet av sommaren är inte möjligt p g a barn.
Så vad blir tips av följande val jag har.
1) Skaffa en rätt dyr hyres 3:a
2) Köpa en BR i Sveriges tredje dyraste stad, 10:e till storlek fort.
3) Vänta tills Maj, med en snabb inflyttning.
Alt 1, känns ekonomiskt motiverat. Men tänk två barn. Så tips mottages.
Övervintring med bunden ränta blir fullt möjlig för priser mellan 3-4M.Lön går att dubblas/tripplas ifall det börja knipa.
Behöver tips ifrån någon klok som du, Stefan eller Joakim.
Tack!”
Utifrån beskrivningen och förekomsten av barn med flytt från villa till trea så talar detta för att flytten sker av de vanliga orsakerna. Det betyder att det är en nödlösning och som sådan också tillfällig, vilket också framgår.
Grundtipset är att man ska endast köpa en bostad som långsiktig lösning, i synnerhet gäller detta villor, som har ännu högre transaktionskostnader än bostadsrätter.
Då personen uppenbarligen är väluppfostrad (välartikulerad och artig bland annat), intelligent (läser denna blogg) och har jobb med god lön (är kreditvärdig och fick ett hyresrättskontrakt på en vecka), så kommer vederbörande inom kort hitta en ny sängpartner att säkerligen flytta samman med inom ett år. Det kryllar av frånskilda på jakt efter en ny kvalitetspartner.
Således är köp av bostad mindre lämpligt i detta fall, eftersom boendebehovet kommer ändras inom 1-2 år.
Alltså är mitt svar en rätt dyr hyres 3:a. Därmed slipper man transaktionskostnader som mäklararvode för ytterligare en flytt med ny partner längre fram och kan då återigen titta på villa.
I övrigt gratulerar vi läsaren till en dubbel exit, miljonen på banken och ett fortsatt fantastiskt liv.
92 kommentarer
Stort grattis även från mig och jag håller med om att det är bästa lösningen.
Hur dyr är en dyr trea och hur står det sig mot att hyra ett hus eller en lägenhet i ett hus? Jag slarvkollade lite vilken stad som var 10:e största och där verkar villor gå hyra för runt 10kkr/månad.
Sorry, plats 11 kanske. Men det verkar ändras lite.
Tips, det är en studentstad i Skåne.
En 2:a såldes igår innan visning för 2,4M för 46kvm (normal avgift, 20-talshus).
Så man vill inte konkurrera med studenternas päron ifrån Stockholm.
Ah, och villor verkar hyras ut för det dubbla mot på plats 10. Så klart, man kan vara många studenter som delar på en villa 🙂
Hyra är det bästa alternativet som Lars och andra skriver. Landa några år och se vad som händer.
Så som jag landat några år (2011) och sett priserna gått upp och nu insett att börsen är för risky, guld är för risky, SEK är för risky och numera är även bostäderna för risky. Då väljer man inflation istället. Om 10 år är man nere i minst 20% mindre köpkraft med sparkapitalet medan bostäderna förmodligen fortsatt upp i minst samma takt som inflationen men förmödligen högre då räntan består medan skatterna på inkomst kommer att minska. Yeay. Att casha ut är förmodligen bara bra om man vill köpa sig ett utlandsboende för pengarna i ett land som inte modifierar sin valuta som Kina och Sverige.
Ja om man kan tredubbla lönen enkelt borde väl inte en rätt dyr trea vara något att fundera speciellt mycket över… Ibland ser man inte skogen för alla träden…
Ok, låt säga dubbelt då efter skatt. Jag har en för utbildningen modest lön (15års erfarenhet inom IT). Men det går liksom inte spara ikapp, ett fall på kanske 30%.
Dessutom vet man ju aldrig med hälsa och ev bättre part. Som du ser har jag nog bestämt mig att göra exit bubble. Uppsidan känns högst begränsad. Ni som sitter i hus, får nog räkna med en större ökning av avgift/skatt än inflationen (hint V och MP vill vara med och fylla lådorna).
Hur tripplar man lönen snabbt och enkelt? Om man har denna möjligheten är det underligt att inte redan ha denna lönen…
Kanske driver ett eget företag där han inte tar ut så mycket pengar vanligtvis utan återinvesterar i verksamheten? Eller så menade kanske personen att han enbart konsumerar en tredjedel av lönen i vanliga fall. Ett tredje alternativ är att personen menade +30% och arbetar deltid. Rena gissningar från min sida.
Personen driver troligtvis eget och har en del pengar "inlåsta" i bolaget? Kostar mer skatt att gå upp över vissa brytpunkter i lön men kan göras vid behov.
Jobbat arslet av sig med massa övertid/tar ut större lön ur firman.
Genom att gå upp till heltid fast man egentligen föredrar att jobba 33%.
Rimligen har man ett eget bolag som går bra, enklare att löneförhandla med sig själv. Eller svårare beror nog på ekonomin 😉
I min branch är det åtminstone ganska vanligt att jobba halvtid (eller annan fördelning) när man rotat sig i karriären. Det kan ju ändå generera en bra bit över medianlönen att jobba halvtid, så givet att inte medianen svälter är det ju uppenbarligen möjligt. Och kör han eget kan det ju handla om att bara tacka ja till fler jobb.
Sen när det blir lågkonjunktur kan man prata om den gamla goda tiden.
Jag har inte valt karriär, med är andledningen. Jag väljer nog även framöver 25-30h veckor. Men elbilen ska ju laddas, så det görs med fördel på jobbet. Billigt
Grattis.
Går det snabbt att skaffa förstahandskontrakt kommer kanske inte staden vara tredje dyrast så jättelänge.
Går det att hitta en hyresfyra i ett område som känns bra i några år?
Jag håller med Cornu om merparten av inlägget men skulle planera för att bli kvar i bostaden länge än 1-2 år.
Det är värt att betala mer för en bostad som inte stressar andra livsbeslut.
Tre anledningar till att det gick så snabbt.
– Ej centrum (tar 20minuter att gå)
– För dyr för de flesta studenter.
– Är en studentlägenhet på 25kvm
Jag kommer använda den var-annan vecka. Sen bor jag stort med barn fram tills sommaren (Juli)
Rolig läsning, jag hoppas på fler bullenbrev från en kompis ��
Jag kan helt och hållet hålla med Lars i det här fallet. Även om hyrestrean är dyr, så är det ett gott alternativ om man inte vet om man ska bo på samma ställe under en längre tid. En exit från bostadsmarknaden med +1 miljon (780k efter skatt) är inte heller särskilt dumt.
Enbart vinsten räcker för att kunna "övervintra" under lång tid i hyresrätten. Jag tycker personligen att _bara_ om man vet vad man ska göra de kommande 5+ åren, så lönar det sig att köpa. Typiskt när man skaffat barn och har haft ett jobb ett tag.
Det finns ju också ett annat alternativ — att man lyckas få en billigare HR på sikt. Då är det enklare om man sitter i en dyr HR, det blir inte lika jobbigt att flytta från HR till HR. Jag tycker också det är mindre lockande än på länge att ge sig in på bostadsmarknaden. Jag tyckte själv det var intressant läge 2015, men hittade inte en "perfekt" bostad, och nu är det inte lockande längre efter prisuppgångarna.
Instämmer sa Bill. Håller med sa Bull.
Stockholm är ju annars tillbaka på just 2015 års nivå (Q4).
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-4rum-eriksberg-frontview-goteborgs-kommun-monsungatan-92-a-15598256
Göteborg börjar också bli riktigt riktigt attraktivt numera. 🙂
Linus: I Skåne är man fortfarande en bra bit över 2015 års nivåer. Fortfarande inte särskilt dyrt, men det får vara något riktigt exceptionellt för att det ska vara värt att byta. Inte värt det ur ren finansiell synvinkel.
I Stockholm är man på nivå med Q3 2015.
Hela riket är på nivå med Q1 2017.
Malmö är i princip på ATH.
Nej, usch. Att köpa kortsiktigt och spela bort pengarna är nog inget att rekommendera. Hade jag kunnat välja helt själv så hade en ägd villa eller en hyrd lägenhet varit alternativen. Bostadsrätter är djävulens påfund.
– https://utbrytningen.blogspot.com
Håller till stor del med. BRF är som en 18håls golfbana. Med 18 hål, så får låt säga, jag bara spela på hål nummer 7. Jag får klippa gräset men inte flytta bunkern.
Vad gäller villor så kommer även dessa falla kraftigt vid BRF fall. Folk kommer fortfarande behöva sälja och vi får en helt annan marknad. För att väldigt många som tidigare var kreditvärdiga nu måste sälja innan. Hotellpriserna går upp.
Köpare som Joakim P, hoppar in i matchen och lägger skambud som säljaren till sist accepterar på inrådan av sin personliga bankman.
Mig veterligen får medlemmarna spela på alla hål. Gräset klipps väl av klubben utsedd ansvarig för skötseln. Dessutom får väl även icke-medlemmar spela mot erläggande av extra avgift.
Jämförelsen haltar betänkligt. Det är ju mer likt en hyresfastighet.
Så du menar du får ligga i alla lägenheterna. En bostadsrättslägenhet kan ha en egen gräsmatta, t ex ett radhus. Du får klippa gräset men inte byta ut häcken, du äger inget. Jämförelsen haltar inte alls ifall du frågar med.
Utgå ifrån att ALLA BR kan sjunka med 100%, i praktiken till och med mer än 100%.
En villa kan sjunka mycket men i motsats till en BR är botten rimligtvis högre än noll. Tycker du att det är ok och hanterbart ifall den nya lägenheten inköpt för X miljoner inom en framtid är värd 0kr?
Kanske inte det mest sannolika utfallet men ponera en styrelse som gör lite bedrägerier som i Malmö, ja då kan det sluta på noll och miljonskulder kvar.
Inte så troligt, men bör kunna hända en äganderätt också…
Faktiskt så har BR den fördelen att du inte binds vid några åtaganden pga ditt ägande och därmed finns det en gräns för hur mycket den kan falla. I teorin iaf…
I Lunds stadskärna, mot noll känns inte rimligt. Visst en nedgång på 30-40% kan tänkas hända.
Husen där jag tittar just nu är relativt nybyggda. Så andelslån på runt 900'.
Gamla hus är förstås charmigare, men saknar ofta balkong och vettigt badrum. Samt garage för elbil.
Min tidshorisontellt är 10år. Men visst jag träffar kanske just "henne" som är söt snäll smart snygg och det andra s:t. Då kanske man vill ha en större lägenhet med fler rum.
Så HR är lockande, pengar under bordet är förstås en olaglig genväg där till fina HR.
Lund. Oddsen kunde varit värre.
Pratar du Bens favoriter, så är det bra odds. Det finns förstås studentnationer som släpper in vanligt folk. Ser man yngre ut än folk tror, säg 27 år och bjuder frikostigt vid happy hour. Så kanske det blir modell yngre i den central övernattslyan, 90kvm.
Vet inte vad en drink där kostar nuförtiden, 20kr för 2 styck var standard vid sekelskiftet 😊
Ben hänger väl på Grand må jag tro. Så jag lär springa på hen.
Annars så blir jag en genusvetare, som skriver på ett teorem om varför kvalitativ forskning inte gäller på uppdrag av Södertörns Universitet. Jag arbetar även extra på p3.
Niklas, det behövs bara en styrelse som förskingrar pengarna så kanske hela er fastighet måste säljas och du sitter helt plötsligt i en hyresrätt men miljonskulderna har du kvar att amortera tillsammans med din höjda hyra.
@Kent: Hur stor är sannolikheten att en slumpmässigt vald brf står på öronen, bedömer du?
Kent: visst, men hur vanligt är det med sådana styrelser?
Notera att till skillnad från från ditt påstående så innebär detta **inte** att värdet sjunker mer än till 0.
Däremot är det möjligt för en fastighet att falla mer i värdet. Ta t.ex. istället en samfällighet som försätts i skuld. Det innebär att pga betalningsansvarig att fastigheterna påförs ett betalningsansvar. Fundera en liten stund på vad du skulle betala för en fastighet som normalt varit värd 1M, men som är belagd med en 2M-skuld? Jag skulle då inte ta över fastigheten med mindre än att jag får 1M för besväret (och kanske inte ens då) – fastigheten skulle i ett sådant läge ha ett negativt värde.
Givetvis är man i så fall med i styrelsen. Hur vanligt tror du BRF Ida exemplet är egentligen?
För tillfälliga lösningar passar hyresrätt bäst. Man ska dock vara medveten om att dessa "tillfälliga" lösningar ibland blir ganska långvariga. Bodde själv i hyresrätt i åtta år som tillfällig lösning, men sen är jag ganska kräsen med mitt boende och ville hamna rätt direkt efter hyresrätten.
Extremt svårt att försöka tima in bubblan. Dessutom rör det sig väldigt olika på olika platser i landet. Jag skulle rekommendera att köpa bostad på en ort med lägre priser där fallet inte kommer bli lika stort samt att man t.o.m. skulle kunna köpa helt utan lån.
Kunde du inte varit lite schysst och korrläst mailet innan du publicerade det?
Du hade väl kunnat maila mig direkt istället för att ställa frågor offentligt?
Jag skriver som kratta, så det vad varit lämpligt. Men det var ju ett citat. Telefonen fixar ibland själv lämpliga ord, men en bättre genomläsning hade varit på sin plats att jag gjort.
Hade också sneglat på att hyra en mindre villa med tanke på barnen. Kanske i en lugn förort. Man måste ju inte bo på gångavstånd till espressohouse.
Då önskar vi frågeställaren lycka till i jakten på en kvalitetspartner så de stackars barnen så snart som möjligt kan fly från den hemska hyresrätten till ett mer drägligt boende i villakvarteren.
Mycket beror på var man vill bo, vill man bo fritt på landet, men med en del pyssel, eller vill man bo bekvämt i staden utan trädgårdsskötsel. Visst när man går och väntar så är en hyresrätt en bra lösning.
Ja och sen finns det alltid lite pussel runt om. Kanske man vi behålla en närbelägen skola i annan kommun. Barnperspektivet väger tugnt där på flera plan.
En HR 3a är inga problem alls för ensamstående med två barn på halvtid. Varannan vecka med barn, annars utan antar jag.
Det finns många möjligheter att möblera praktiskt, pragmatisk och smart i en 3a, förekomsten av två barn ska inte spela någon större roll i att stressa fram något annat än en hyrestrea under rådande och framförallt kommande ekonomiska läge.
Vet detta av erfarenhet samt i bekantskapskretsen.
Skulle aldrig flytta till en 3:a med 2 barn.
Tråkigt om bostadspriserna går upp. Då har han slösat bort pengarna. Både genom att han måste köpa dyrare. Och allt han brände till hyresvärden som kunde varit amorteringar.
Ja ve och fasa med 90kvm. Samt en nöjd pappa, där barnen själva valt boendet. I vissa andra länder i Europa så bor större familjer så. Men 140kvm hade varit trevligt men då hade jag nog inte kunnat komma hem vid 3 varann vecka. Samt troligen fått amortera 3% per år eller 12000kr/månad. Så nej tack och då har jag råd att vara sjuk samt ha 7 veckors semester. Mitt val
Att ha råd att komma hem 15:00 de veckor du har barnen måste ju ändå väga rätt tungt… Jag hade eventuellt tittat på att köpa någon skruttigare villa och lagt den barnlösa fritiden på att fixa upp den.
"Behöver tips ifrån någon klok som du, Stefan eller Joakim"
Är inte Löfven ganska upptagen i dessa dagar?
Nä det har varit klart ett tag. Han sågs precis dela en flaska rött med Gudrun. Om hur de skulle hantera Jonas.
Har flera bekanta som spekulerat i boendet, sålt för att bo "tillfälligt" tills priserna går ned… och som blivit deras permanenta hem då priserna bara gått upp, och/eller av andra skäl. Och det är inte roligt att bo permanent i en "nödlösning"…
Oavsett vilket boendeform du i slutändan väljer, fff, inse att det kan bli din bostad för lång tid framöver…
Försök hitta ett billigt ägt eget boende. Men INTE en nybyggd BR
Hyr inte bort dina pengar eller reavinstskatta bort dem. Göd heller inte hyresvärdarna.
Man "måste" inte bo mitt i smeten på östermalm eller Södermalm.
"..Det kryllar av frånskilda på jakt efter en ny kvalitetspartner.
.."
Ha ha ha..
Vimlar av frånskilda fruntimmer med barn på alla platser längs norrlandskusten..
Scandic Statt i Sundsvall säger jag bara..
Ni som tycker att man ska hyra och hoppas på lägre priser i framtiden. Ni tänkte förmodligen samma sak 2008 (jag är en av dom but I got balls to admit it). Vad tycker ni man ska göra med sina Bolivar (förlåt SEK) så länge då? Då SEK verkar korrelera med bostadsmarknadens utveckling men bara när det går nerför verkar det ju i alla fall vara dumt att vara likvid mer än max 1 dag.
Det finns dom som hoppas på lägre/högre priser.
Hoppas kan dom, fast vet gör de inte.
Det enda som är säkert är att kostnaden för att bo i hyres/köpes kommer att gå upp.
Förutom att det inte är säkert att kostnaden för att bo i hyres som andel av inkomsten kommer att gå upp. Däremot kan påståendet stämma med bostadsrätter. Priserna på bostadsrätter kan komma att anpassas efter priset på pengar i framtiden (vad priset på pengar i framtiden kan vi bara spekulera i. Kan bli dyrare men också billigare). Har man då pengar vid detta scenario kan man sänka kostnaden som andelen av inkomsten jämfört med om man köpt innan en sådan korrektion. Om man då köpt innan priset på pengar stiger så är ditt påstående förmodligen sant.
Jag har placerat i fysiskt guld, har gått upp lite på sistone. Ska köpa mer.
Toni
Låt mig bara konstatera att kostnaden för att bo i hyres/köpes gått upp på årsbasis.
Sen vad gäller löneökningar så gäller det bara halva befolkningen. I klartext innebär det att för de flesta har boendekostnader ökat i förhållande till disponibel inkomst 2018.
Vi kan nog vara säkra på att kostnaden för att hyra det socialiserade beståndet kommer att gå upp, och ganska övertygade om att kostnaden hyra det icke socilaserade beståndet kommer att gå ner ett snäpp till (åtminstone realt). Inte ens övertygade kommunist-visioner håller hur länge som helst när lösningarna slutat fungera.
Citat SCB:
"2018 års hyresförändring är i genomsnitt 1,1 procent i beståndet. Det är en blygsam höjning sett över en tioårsperiod."
Citat medlingsinstitutet:
"Under årets första tio månader ökade lönerna i Sverige med 2,5 procent jämfört med samma period i fjol."
Det ser ut som att — i genomsnitt för löntagare! — hyran sjönk i förhållande till disponibel inkomst under 2018.
@Stefan, "Det enda som är säkert är att kostnaden för att bo i hyres/köpes kommer att gå upp", utgiften tror jag du menar (eller räknas inte värdeminskning som en kostnad? jaja jag är inte ekonom. Men folk räknar ju på andra hållet.)
Fråga t ex de med gröna putsfasader på organisk material. Ifall de ångrar att palten fick sparka boll mot väggen. Misstänker nämligen att de finns fall där en luftad konstruktion inte är på plats, och huset är mer eller mindre avskrivet. Ett osäljbart hus på en tomt i en villaförort alltså, känns tragiskt nog typfallet där.
Men det är klart det är lite som, bättre en fågel i handen än tusen i skogen.
Joakim. Du svalde betet 🙂
Du pratar om löntagare och de är inte i majoritet i Sverige (50/50).
Låt oss istället blicka framåt för år 2019.
Sällan eller aldrig jag säger något tvärsäkert men att hyrorna/boendekostnaden för 2019 kommer att överstiga 1.1% är jag helt säker på.
Elen kommer att snitta cirka 40% högre kontra de senaste åren.
Fastighetsavgiften för 2019 är 3% högre än 2018.
Räntekostnaden för de flesta belånade hushåll ökar med 20% pga reporäntehöjningen med 25 punkter (0.25%).
Niklas
Värdeminskning/värdeökning har jag inte ens spekulerat i.
Det finns typ en handfull människor i Sverige som är riktigt duktig på räntemarknaden, inte ens dom kan tvärsäkert säga åt vilket håll det far så eventuell värdeminskning/värdeökning kan vi lägga därhän.
Stefan: Nej, men jag talar i just detta sammanhang om bloggens målgrupp (Toni mfl).
Men för all del, även pensionärernas inkomster stiger snabbare än hyrorna (både garantipension och allmän pension stiger 2019, plus då att skatten sänks).
Hyrorna kommer stiga någonstans mellan en och två procent 2019. Det tyder hittills tecknade avtal på. Högre än 2018, men jag vågar nästan lova att hyrorna stiger med mindre än två procent i genomsnitt under 2019, och kanske stiger de strax över två procent i genomsnitt 2020.
Övriga kostnader håller jag med om kommer stiga, särskilt framöver med tanke på kommande kraftigt ökande miljöskatter (som kommer höja priset på el för hushållen, bland annat).
Jag kalkylerar inte med ökad köpkraft i Sverige 2019.
Iof sig kalkylerar jag inte med lägre hellre utan flat då vi i dagsläget har alldeles för få parametrar att spela med för att ens kunna dra en någorlunda vettig slutsats.
Håller med. Bästa gissningen är nog oförändrad köpkraft i genomsnitt.
Specifikt löntagare skulle kunna (knappt) ligga på plus med tanke på inkomstskattesänkningarna, särskilt de som fullt ut tjänar på höjningen av gränsen för statlig inkomstskatt.
Det handlar om omkring 500 kronor per månad vid oförändrad lön, och för bloggens vanligaste målgrupp ("tjänstemän 30-50 år och egna företagare") ser det alltså hyggligt ut. I eget fall höjdes hyran med 111 kr, så det känns helt OK så långt.
Swedbank håller med på ett ungefär:
"Alla Swedbanks typhushåll1
får mer i plånboken i januari 2019 jämfört med januari 2018, förutom den
som är arbetslös. Löner och pensioner ökar något, inkomstskatten sänks för många, men TV-avgiften läggs på inkomstskatten och den gör att den disponibla inkomsten för den arbetslösa minskar något. Men inflationen gör att inkomstökningarna äts upp, det blir mer i plånboken men med högre prisläge så sjunker ändå köpkraften."
Sett som helhet får du nog rätt. Hindrar inte att vissa grupper kommer ha ett hyggligt 2019.
Känns som jag måste komma med ett klargörande här.
Hyra i förhållande till disponibel inkomst är relativt konstant runt 28% och har legat så under i princip hela 2000-talet.
Så snacket om att löne-pensionsökningar ger en förbättring gällande hyra/disponibel inkomst är politisk myt för att vinna röster.
Vad gäller BRF och småhus kalkylerar jag inte heller med en förbättring gällande boendekostnad/disponibel inkomst 2019.
Anledningen till det är som redan nämnt höjd fastighetsavgift, höjda energipriser, högre finansieringskostnader.
Absolut. På sikt tror jag dessutom att hyran så sakteliga kommer stiga snabbare än KPI (under en hygglig tid har den stigit långsammare), särskilt när regleringarna luckras upp även om det kan ta tid.
Nackdelen med att mäta boendekostnad/disponibel inkomst för hyresgäster är att det inte tar hänsyn till att populationen hyresgäster byts ut (till exempel, hyresgäster som får högre inkomst / skaffar barn / gör karriär osv flyttar i genomsnitt till andra boendeformer). Jag föredrar att mäta hyra för identiska objekt över tid och jämföra denna med allmänna ökningar i disponibel inkomst. Där har det sett bra ut på senare tid, men som sagt, läget kan ändras framöver.
Generellt sett är ägt boende billigare, även om det i undantagsfall kan vara tvärtom (med undantagsfall menar jag då t ex de som köpt bostadsrätt i Stockholm tidigt 2017). Utöver hyror och räntor så tror jag även en kommande skattereform kommer höja den totala beskattningen av bostadssektorn, via avtrappade ränteavdrag och höjt tak för kommunal fastighetsavgift. Notera skrivningen "… utjämna dagens växande
ekonomiska klyftor, sänka marginalskatten och uppnå att färre betalar statlig
inkomstskatt, förenkla genom att begränsa undantag, minska hushållens
skuldsättning och bidra till att förbättra bostadsmarknadens funktionssätt".
Dessa punkter kan mycket väl sluta i just höjd fastighetsavgift (L/C vill inte ha förmögenhetsskatt eller höjd kapitalvinstbeskattning, men är nog ideologiskt OK med höjd fastighetsbeskattning) och på något sätt en begränsning av ränteavdragen -> högre boendekostnader för de allra flesta.
Tack för alla tips. I go exit!
90kvm hyres centralt är nog rätt ok för lite äldre barn. Jag har inga barn som gungar om jag säger så. Kommentarer som stackars barn etc, bemöter jag inte. Jag gör detta för dem.
Mvh
Good luck!
Gick också ur åt helvete för tidigt redan 2004. Eftersom jag hade kraschen på 90-talet i färskt minne fegade jag ur efter en uppgång på 300%. Motsvarande bostad saluförs idag för ytterligare 300% högre pris än vad jag fick. Kapitalet investerades dock med god spridning på börsen och har växt med 250% plus utdelningar så det är väl egentligen inte så mycket att gråta över. Klart månadskostnaderna för boendet ha ju även varit varit högre under åren. Frågan är väl vad som komma skall? Fallhöjden för bostäder i Sverige känns nu än mer större än för aktier.
Att hyra är risk, att köpa bostad är risk.
Att ligga likvid i SEK är risk, att köpa aktier/obligationer/korträntefonder är risk.
Ingenting är riskfritt.
Jag tycker du och ditt ex skall gå i parterapi och försöka rädda er relation för barnens skull. Jag har sett många skilsmässoskadade barn i mitt jobb som psykolog.
Jag läser vad du skriver. Skrev jag att vi inte gått i terapi?
Jag har träffat många vuxna vars föräldrar borde ha skilt sig. Kännetecken för dessa, är ofta rastlöshet, missbruk och dålig självkänsla. Men långt ifrån alla förstås, men anmärkningsvärt stor andel mot referensgrupp.
Jag har läst mycket psykologi och omgås privat med psykologer samt psykiatriker. Men visst det är en riskgrupp. Men jag är vuxen med dem.
Lycka till!
Gjorde själv exit från sthlm brf våren 2017 med god vinst. Flyttade till o med in i en möblerad lägh tillfälligt i 3 månader (!) bara för jag var övertygad om att de skulle hända saker på bostadsmarknaden. Hade följt den maniskt under väldigt lång tid. Tajmade brf försäljning ungefär 6 månader innan första oron på marknaden kom.
Ringde i god tid innan runt till närliggande orter utanför sthlm och ställde oss i kö för hyreslägenhet. Tog 6 månader så ringde dom och berättade att nu var de ledigt. Flyttade iaf till hyres lägh 40 min utanför sthlm, superfin med uteplats och kritvit befolkning och välbärgad ort. Nu idag blev de klart att vi byter vår hyres mot en 3a hyres i sthlm. Mitt mål var skuldfri och ett förstahandskontrakt i sthlm. Nu blir de verklighet. Har varit ett helt fantastiskt 1.5 år utanför sthlm i lugn trygg miljö men saknar vänner o familj. Vill man gå mot strömmen måste man offra en del, men livet är långt och lite slit nu kan gynna en i de långa loppet.
Jag har exakt noll tilltro till att stat och bank vill folket väl och kommer rå om oss när de kommer till de gigantiska skuldberg. Tvärtom är det ett sätt att få makt över folket. De kommer kunna ta vilka jävla beslut som helst för folk är slavar under banken och har inte ett skit o säga till om. De börjar med sänka eller ta bort ränteavdrag och sedan kommer räntehöjningar, osv osv.
Och slavar under bank, nej jag pratar inte till er på den här bloggen med 100k i lön och låg belåningsgrad. Pratar om dumsvensson som tagit ett gigantiskt lån för att imponera på sina instagramvänner.
Snart byter jag namn från utflyttadsthlmare till inflyttat (bott i sthlm 30 år)
+1 på den. Jag tjänar själv lite över Svensson. Men genom att byta jobb och arbeta mer så går dubbla sin lön. Utan att nå över 100k. Men var och en prioriterar ju själv. Att prioritera utifrån sannolikheter brukar fungera någorlunda.
Tänk solcellsbidrag, elbilspremie, slopad fastighetsskatt på hus med värdeår 2012 i 15år etc etc.
Jag använder bl a denna blogg för att räkna på utfall.
Lite papegojvarning på mig här men varför skulle det bli räntehöjningar på den långa sidan (obligationer 3 år eller mer)?
Tvärtom så flyr ju oroligt kapital till dessa tillgångar.
Räntemarknaden är sjukt svår, även om du jobbar heltid med det känner du dig säkert helt lost mellan varven. Så att man då som lekman ens ska spekulera i det är tämligen meningslöst.
Vad är bolåneräntan i usa?
Styrräntan i US är 2.25-2.5%
10-åringen har en viktig nivå runt 2.75% (som de flesta är nöjd med, varken risk-on eller risk-off).
På detta får du räkna med långivarnas marginal.
3,5 – 4,5% ungefär
Exakt! Kan någon förklara varför bolånen är så relativt höga i bland annat USA?
Det normala i USA är att man tar ett lån med en avbetalningstid och räntebindningstid på trettio år. En enkel titt hos storbanken Wells Fargo:
30-Year Fixed Rate 4,500%
30-Year Fixed-Rate VA 4,375%
20-Year Fixed Rate 4,375%
15-Year Fixed Rate 3,875%
Tur att vi inte har dom bostadsräntorna i Sverige.
Vi har en annan bolånekultur (precis som tex Danmark). Men vill du ta ett lån på tio års räntebindningstid (det längsta jag hittat) så ligger räntan då på cirka 3%. Rörliga lån är ovanliga i USA.
Bör ju ha varit tvärtom egentligen. Vad är incitamentet i att betala hög ränta i form av bunden ränta i ett land där man kan lämna in nyckeln och köra en walkaway från skulden. Det kan man ju inte göra i Sverige och därför bör ju Svensken vara mer intresserad av att binda än Amerikanen.
Du kanske inte för all framtid vill skada din kreditvärdighet?
Intressant, jag anar ett enormt räntenetto bland amerikanska banker.