Det svenska forna undret och storbolaget H&M slaktas på börsen idag och har i skrivande stund fallit 5.41%. Det är intressant ur perspektivet att gifta sig med en aktie och investera i backspegeln, och att det inte ens gäller forna gunstlingar och storbolag.
Veckochart H&M. |
Dagens ras i H&M drar förstås också ner svenska börsindex. Storbolagsindex OMXS30 går -1.30% och bredare OMXSPI går -1.28%
Hennes & Mauritz, numera H&M, har varit en svensk framgångssaga. Bolaget var till och med orsaken till att det infördes undantag i den numera avskaffade förmögenhetsskatten om man ägde tillräckligt mycket i ett börsnoterat bolag. Detta för att ägarfamiljen Persson inte skulle drivas ut ur landet.
Aktien har länge varit en favorit hos sk value investors, som alltid motiverade innehav i H&M med att aktien alltid återhämtade sig, gav hyfsad utdelning man kunde återinvestera och att den alltid skulle stiga.
Detta gällde förstås tills det inte gällde längre.
Storbolag måste uppfinna hjulet igen och igen, för att inte tappa marknadsandelar till yngre, hungrigare och mer lättfotade konkurrenter. Tillväxt är heller i princip aldrig exponentiell, utan en S-formad kurva, där nybörjare under den brantaste fasen i uppgången får för sig att tillgången är exponentiell och kommer gå till himlen. Verkligheten är att ju större och högre värderad man är, desto större ansträngning krävs för fortsatt tillväxt, och kurvan planar ut. Men ett tag ser det exponentiellt ut.
H&M verkar nu nått denna punkt sedan några år tillbaka – se grafen ovan – och de flesta value investors tiger numera om deras tidigare gunstling. Det som knäckt decennier av framgång påstås vara att man missat e-handelståget, men jag är inte så säker på det. Det finns helt enkelt en gräns för hur långt man kan vara en dominerande, eller åtminstone stor, aktör i en given marknadsnisch. Konkurrensen ökar alltid, och med det går också lönsamheten mot noll.
H&M kommer finnas kvar länge än, om man inte fusionerar eller blir uppköpta av någon annan i en framtid. Vem trodde t ex för 20 år sedan att IBM skulle sluta med IBM PC, en marknad man i princip skapade, och sälja av den verksamheten till Lenovo?
Det enda vi kan vara säkra på är att enskilda aktiers framgångssaga inte varar för evigt. Blanda inte ihop enskilda aktier med börsindex. Aktier kommer och går, börsindex består – justerat för aktier som försvinner eller kickas ut ur index.
En enskild aktie ska regelbundet, minst en gång i kvartalet i samband med rapport, utvärderas av dig som aktieägare. Det som en gång gällde, gäller inte nödvändigtvis framöver och om du genom backspegelinvesteringar gifter dig med en akite, så blir det svårt att klå index. Och kan du inte klå index, så kanske du inte ska försöka. Vad är timpenningen på din aktieförvaltning?
Det var jätteenkelt att investera i H&M när aktien var i en starkt stigande långsiktig upptrend. Alla är experter på aktier i en uppgång. För många var det desto svårare att göra rätt analys och kliva ut i tid.
32 kommentarer
Hej Cornu, du säger ju att Amazon-effekten är en tankevurpa. Börsen verkar dock inte hålla med.
Amazon konkurrerar i princip inte ut värdeskapande modeller – det blir tvärt om synnergi. Tex har vi i Sverige stenhårt konstruerade USPer i form av integrationer som kräver lokal expertkunskap. Amazon skulle driva den e-marknanden rätt upp till himlen, utan att konkurrera med den överhuvudtaget. Man ska förstå att väldigt liten del av Sveriges BNP handlas digitalt.
Vad bolag som Amazon med vänner gör är däremot att rensa skiten ur marknaden. Nyckelord är tex rent seeking och arbitrage. Självklart även gamla stora klossar som lever vidare på gamla modeller, men de är mer självklara. Så undvik rent seeking och arbitrage i marknader under förändring (man kan såklart *alltid* undvika det om man är en respektabel människa, men det är upp till var och en att värdera pengar högre [banksektorn har ju tex gått hyfsat även senaste åren]).
OK Linus, många ifs and buts där inpackade i ordbajs (förlåt det var ordet som först dök upp i min tanke). Men det är fullt möjligt att du har rätt, så varför rusar inte inte HM med alla dessa synnergier? Aktiemarknaden ser till framtiden, inte hur det ser ut idag, så detta argument du använder ovan är väl rätt värdelöst?
HM agerar just som en sådan gammal stor kloss. Och då är det smuts som ska bort.
Det är inte orbajs, det är tvärt om extremt komprimerat (som du ser blir det långt ändå). Det går exempelvis att be om att utveckla någon sådan kompimerad snutt istället för att kalla det ordbajs.
Hej Linus, ja det blev lite oförskämt sagt. Förlåt för det. Det blev för komprimerat för min del, hade du extraherat det istället så hade jag förmodligen inte orkat läsa det. Som du förstår så är det svårt för oss andra som inte känner dig att veta när du komprimerar dina inlägg. Trevlig dag
"HM agerar just som en sådan gammal stor kloss". Precis som Ikea då, tycker du att de är jämförbara i denna kontext?
Har för mig att IKEA går m förlust i Europa numera?
@Niklas, jag har länge fachinerats över att IKEA “råkat” hamna så rätt för en pivot. De är redan byggda som stora lager, och det ter sig ganska oproblematiskt att skifta deras säljkanal mot en digtital upplevelse (med reservation för att jag bara sett deras byggnader i Sverige och i USA). Att gå runt i deras byggnader påminner inte så lite om att just promenera runt i en slags märklig utställning av en digital upplevelse.
Sen kanske de har tagit tag i det försent. De gillar historiskt att hålla sig internt, och att då först 2018 ta krafttag för att ombilda sin personal – varav stor andel säkerligen är gamla hundar – låter väldigt sent.
Och en faktisk digital upplevelse lyser med sin frånvaro idag. Men samtidigt lägger de stora resurser på det.
En till aspekt är att de möter en mer effektiv marknad där man inte längre kan plocka konsumentens hela uppmärksamhet på samma sätt, åtminstone inte i samma utsträkning. Hur stor del av deras modell bygger på kundernas naturliga konsument-slarv under den dagen de spenderar i IKEA-land? Nu skulle de behöva fånga kunden i en omni-kanal… en något större utmaning.
Men jag skulle inte räkna ut dem ännu, tycker mig se många sätt att pivotera.
https://www.cnbc.com/video/2018/08/28/we-visited-inside-alibabas-new-retail-store-sweeping-through-china.html
Hej, förlåt för sent svar. Arbetar till vardags. Ja IKEA och HM är rätt lika här, vill också minnas Ikea Europa inte går så bra numera. Dock ger jag IKEA bättre odds till att lyckas. Nyheterna brukar mest ta upp det negativa, uppsägningar etc. Undrar hur många personer IKEA kommer att anställa, misstänker att diffen innebär fler arbetstillfällen.
Ja, det IKEA gör är mer att byta kompetens än att “säga upp”. Om de kunde välja själva skulle nog många fler bytas ut – trots deras strategi att rekrytera internt – men riktigt så enkelt är det ju inte. Ska man avskeda gamla trogna hundar som inte alls passar för de nya uppgifterna måste man även avskeda (och får inte anställd) de nya som passar perfekt in i de nya initiativen.
Och nej, jag menar inte att detta är ensidigt negativt på något sätt, bara att det är en realitet.
Se även GE. Vem trodde att det bolaget och dess aktie skulle kollapsa?
Ja, GE är ju ett klockrent exempel, om än på andra sidan pölen.
GE omvandlade sig till ett finansföretag och kunde låna utan "kostnad". Avtagande avkastning finns dock överallt och inom banking tar man till slut för mycket risk och glömmer bort sin läst.
Det är därför de stora globala "varumärkena" liksom de små ägs av ett fåtal jättar. Horisontell och vertikal integration + branschutvidgning. Ja t.o.m "konglomeratiska" affärsmodeller existerar igen.
tack vare det extremt billiga kapitalet och börsutvecklingen
Hej Perspektivrik! Vill bara säga att jag uppskattar dina kommentarer. Håller inte alltid med om allt men de aär alltid intressanta att läsa. 🙂
Tänk vad tråkigt om alla levde i consensus? Och vilket helvete det skulle bli på jorden…..och särskilt för en del….de drabbade 🙂
Tack för komplimangen mr.K
@mr.Knowit.All, jag måste bara säga att jag fäster väldigt lite värde till både dig och Perspektivriks kommentarer. Ni lever just i konsensus med varandra, så för enkelhetens skull är det enkelt för er att hylla varandra.
Var inte så avundsjuk nu! Försök utvidga ditt perspektiv till andras och det som vi ev. kan bidra till även du alltid har rätt.
Förlåt, jag är inte lika perspektivrik som dig. Nej, jag har verkligen fel i mycket. Då jag inser det så kan jag också utvecklas. Just nu jobbar jag på att bli mer ödmjuk (det går sådär som du ser), men jargongen här på bloggen påverkar oss alla till något annat (min personliga åsikt). Vet inte ifall Cornu håller med?
Ja Niklas, jargongen kan t.o.m förändra oss som människor. Det gäller inte att glömma det när tangentbordet alltid ger en möjlighet att säga sin mening och skita i andras. Och ofta lite förhastat. Jag lär mig ständigt en massa av andra men drar mig inte heller för att provocera lite vilket kan störa andra. En blogg tillåter en sällan att komma till kärnan eftersom det kan bli komplicerat och långt.
Ta detta med ABB nu och deras försäljning av Grid. Hade en diskussion med Joakim Persson om riskerna för åderlåtning av dels ägande men också framtida kompetens- och kapitalförsörjning när svenska bolag försvinner. I takt med att den svenska delen krymper minskar chanserna på sikt för svenskar att komma in i bolaget på ett naturligt sätt. Det kan gå fort, det kan gå långsamt.
Vi får hoppas att Wallenberg genom sitt uttalande inte har fel. I fallet Scania gjorde man ett uppenbart strategiskt fel.
Perspektivrik: I fallet ABB handlar det väl om att ägarna vill ha kapital till annat. Det är gissar jag Investor och Cevian som vill omallokera genom att realisera värden i gamla kassakor.
Man får se om de har någon lämplig nysatsning på lut. Annars brukar de svenska investmentbolagen (dvs Investor och Industrivärden) ändå ha haft tålamod med flera stora svenska industriföretag och hjälpt dem med omställning — här tänker jag på jättarnas agerande i SSAB och Ericsson som exempel. På samma sätt har Fredrik Lundberg om jag minns rätt gått ut och sagt till bolagen där han är ägare att hålla igen på utdelningarna något, för att vara mer motståndskraftiga under kommande lågkonjunktur.
Vi får se, som vanligt. Tyvärr har den svaga svenska valutan delvis räddat deras av svenskt näringsliv från nödvändiga omstruktureringar, jag är inte alls så säker på att man är så produktiv som man skulle kunna vara i industrin (försäljningen i SEK har ju gått bra ändå).
Jo Investor säger det men så sade de även när de sålde Scania. Pengar skulle investeras i den nya ekonomin. I backspegeln säger man tydligt att det var ett misstag. Heder ändå åt dem ändå som inte släpper taget överallt. Långsiktighet är en familjetradition och det är inte alltid så lätt när den globala ekonomin snabbt byter skepnad.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stefan Östergren´s analys av H&M verkar inte direkt motsägas hittills. Ja ni vet han som en del här brukar mobba!
Han som verkar så klok. Hoppas han återvänder hit.
Nu kanske H&M inte är ett klockrent value case. Har handlats runt PE19 med sjunkande lönsamhet. Allt annat lika så trendar H&M mot 5% cagr, botten är inte nådd. Möjligen är det ett case för income eller turnaround seekers. Value investing handlar om kvalité, att hitta dolda värden, vara opportunistisk vid breda nedgångar eller överreaktion av temporär karaktär. Ser få eller inga av dessa attribut hos H&M. Vid PE<14, stabil lönsamhet och hyfsad DA kan det vara worth waiting for.
En tillväxtaktie likt Apple som i dagens värderingsmiljö hamnar på pe14-nivå har nog gjort sitt i den livscykeln.
Tillväxtbolag som mognar och med en jättekassa som Apple´s tenderar lätt att slänga pengar i sjön när de letar andra sätt att tjäna pengar snabbt. Nu är man ute efter bilar. Jaja..vem vet?
Yep, därför bör de betala en fin DA. Bättre att kasta pengarna på aktieägarna än i sjön. Tveksam till bilar, svårt med lönsamhet där, men vem vet.
Har en mindre post knappt lön att sälja. Intalar mig att de faktiskt säljer mestadels billigt skräp och att vi haft goda tider alldeles för länge.
En bubblare inför kommande lågkonjunktur?
För vem handlar där i Sverige idag när alla har jobb, ny bil, båt och (det där sista man köper, vad det än är)?
Ej insatt i deras siffror så jag reserverar mig – men de är trots allt klädbranschens Netto.
Vi har aldrig haft det bättre……räntorna aldrig lägre, levt på krediter överallt, dessutom har vi kunnat njuta av varmare väder än någonsin(som människa) på våra breddgrader. Börsen på topp, fastigheten på topp!
Sådant varar inte. Dags för Dalton Minimum under 20 år kanske redan fr.o.m 2020?
Personligen tror jag på fallande REALA fastighetspriser under kommande 30 år.
De´du……
Men världen går inte under för det…….människan anpassar sig alltid.