Även Helsingborg är nu drabbad av bristande överföringskapacitet i elnätet. Kommunens elbolag Öresundskraft måste nu tacka nej till energikrävande nyetableringar i kommunen. Även Ystad är det även stopp för bostadsbyggande, elbussar och industrier.
Helsingsborgs rådhus. Inte en minaret, utan ritad av Alfred Hellström och byggd 1897. |
Helsingborg har inte ännu behövt tacka nej till nyetableringar av energikrävande verksamheter, men uppger att man måste göra det. Enligt fPlus har man fört diskussioner med energislukande industrier, vilket förmodligen gjort att de inte varit intresserade av att etablera sig i kommunen.
Ystads elnätbolag har fått nej från E.On om utökning rapporterar Sveriges Radio (inte en länk sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=7110156), och kommunen måste nu stoppa byggandet av tusentals nya bostäder, en satsning på elbussar och hindra industrier från att bygga ut.
Det tål att upprepas att Sverige har levt på överdimensionerad infrastruktur, men det har nu nått till vägs ände, samtidigt som vi har en snabbt ökande befolkning.
Elen är kanske ganska konkret, men vi upplever även och kan räkna med stigande problem inom även vatten- och avlopp, samt förstås vägar, liksom annan samhällsservice. Det mesta har inte hängt med befolkningsökningen, och frågan är vad folk ska jobba med när vi inte har elnät och framöver inte eller elkraft att hantera fler arbetsplatser?
Andra orter som drabbats är bland annat Västerås, Eskilstuna, Malmö – Lund, Göteborg och Uppsala. Just Västerås och Eskilstuna har enbart sig själva att skylla, eftersom man fick lite feeling och lät Amazon slänga upp sina enorma serverhallar i kommunerna. Hur det blir med Uppsalas ambitiösa planer på kraftigt bostadsbyggande blir en intressant studie framöver
All ekonomisk tillväxt, kräver tillgång till ökade mängder energi. Kan man inte få tillgång till energin kommer tillväxten att utebli. Stoppet för etableringar och bostäder på grund av brist på elöverföringskapacitet är ett konkret lokalt exempel.
Det finns ingen grön tillväxt och det finns inget grönt välstånd. Vi kan inte få det bättre om vi inte förbrukar mer energi, eller egentligen exergi – energi tillgänglig för att utföra arbete.
86 kommentarer
För er som inte tycker detta är ett så stort problem så leder kapacitetsbrist för expansion i förlängningen oundvikligt till kapacitetsbrist vid normaldrift. Det vill säga görs inget kan vi räkna med planerade elavbrott på grund av elbrist främst under vintern.
Fast det är skillnad på normaldrift och energibelastningstoppar. Dumt att dimensionera hela systemet för topparna om man kan sätta in reservkraft vid just topparna. Effektivare utnyttjande av systemen på det viset.
Håll dig till att kommentera sådant du begriper. Det är inte produktionsbrist (ännu). Det är överföringskapacitetsbrist , både lokalt, regionalt och nationellt.
Överbelastar du de delarna av nätet handlar det om sekunder eller minuter innan det går ner eller skadas permanent.
Det fungerar inte som annat nyliberalt trams med omallokering.
Dessutom har kunderna länge betalt massor av pengar för höjda elnätsavgifter som motiverats bla "investeringar i näten när det i själva verket handlar om överföring till moderbolagen då den avreglerade marknaden inte längree ger höga vinstr på produktion måste ägarna sälja ut produktionen och dra in pengarna där man har monopol.
Dags att med hänsyn till rikets säkerhet trygga elförsörjningen och konfiskera elnäten från Ellevio och Eon.
@Rickard Ohlin: Det är bra att tänka innan man skriver.
Eftersom det är överföringskapacitet vi pratar om spelar det roll var elen produceras. Det finns produktionsanläggningar i Skåne som kan startas om det blir problem med överföringen från andra områden.
Ja, det har du rätt i och det var inte någonstans rätt i det du skrev.
De brister du har i blogginlägget gäller lokala överföringskapaciteten i statsnäten. Du kan ha 10GW en mil därifrån, gör ingen skillnad. Danskarna står still med sina dyra halmverk (ej halmgubbe) för de importerar oftast. Det hjälper.
Den stora stationen/stamledningen utanför Hörby fungerar inte ännu men så är den också byggd av ett franskt bolag. När den fungerar kan Skåne få mer el men det hjälper inte i Helsingborg eller Ystad, då det är lokala nät som saknar kapacitet. Just de nät som våra elnätsavgifter går till att underhålla. Med tanke på att vi konsumenter betalat ca 100 miljarder i elnätsavgifter senaste 10 åren kan man ju tycka att mer investeringar hade gjorts.
Syftet med Hörbystamledningen är att förbättra export och importmöjligheterna till och från Sverige, så när den är i drift blir elpriset lika dyrt i område 1-3 som i 4.
Ska delar av Sverige behöva uppleva kaos och upprepad strömlöshet innan vi får politiker som tar ansvar?
Få förstår vilka kedjeeffekter som kan inträffa pga t.ex frekvensfel i näten när t.ex matning stängs ner.
Alla borde också läsa Svenskt Näringslivs och Energikommissionens rapport nedan;
https://www.svensktnaringsliv.se/migration_catalog/Rapporter_och_opinionsmaterial/Rapporter/energikommissionenpdf_627633.html/BINARY/Energikommissionen.pdf
Ska vi även behöva uppleva ett Dalton innan vi kan få tyst på klimatkramarna som inte förstår vad de gör!
https://www.kth.se/aktuellt/nyheter/kth-forskare-elnatet-ar-valdigt-sarbart-1.359153
@Rickard Ohlin: Din höga svansföring imponerar inte. Öresundskraft har precis byggt en ny ledning för att förse laddstationerna för sundsfärjorna med el. Det tar en stund att göra men är inte den typen av brister i elnätet som ställer till det för Helsingborgs kommun som helhet. Öresundskraft och kommunen äger det problemet helt själv, precis som lösningen.
Ja och den har säkert en viss överkapacitet då en lite grövre kabel är en marginell merkostnad.
I Hbg är det Ö-kraft som inte kan leverera. I Ystad är det Eon. I Lund är det mestadels Kraftringen, alla lokalnät. Förstår inte vad det har med Sydvästlänken att göra eller produktionskapacitet.
iblandekonomi : Och reservkraft och reservkapacitet i nätet, vad är det och hur skapas det? I Indien har man eget dieselkraftverk på varje större industri.Bra lösning ?
iblandekonomi : Vilka elproduktonsanläggningar finns det i Skåne som kan startas vid elbrist? Öresundsverket i Malmö kan startas först då man har rekryterat personal till det.
Öresundsverket är inte i drift pga låga elpriser. Om behov skulle uppstå kan det förstås sättas i drift igen.
Välstånd (ur globalt perspektiv) är i princip spenderad energi/capita. Antingen via outsourcad tillverkning eller inhemsk dito.
Det är extremt bekymrande att vi i princip nått vägs ände gällande energi per capita samtidigt som vi flyttat den energislukande tillverkningen till Kina.
Vi har inte alls flyttat den energislukande tillverkningen. Tvärtom, Kina köper energiintensiva produkter av oss som stål och papper. Vi importerar arbetskraftsinvandra produkter från Kina då det är arbetskraften som är billig där.
Det är dock intressant att notera att den elintensiva industrin i form av järn o stål och metallverken samt skog har minskat sin andel av landets förädlingsvärde ända sedan 1990. Det märks också på elanvändningssidan för järn o stål och metall där andelsökningen ändå varit ganska blygsam(13 till 15% på 22 år). Produktionen är specialiserad och mer kunskapsintensiv än förr samtidigt som el-effektiviteten ökat kraftigt. Skogen har ökat från 39 till 43%.
https://www.iva.se/globalassets/info-trycksaker/vagval-el/vagvalel-framtidens-elanvandning-delrapport.pdf
Ganska vettigt att lägga energikrävande industrier i andra kommuner då.
Suck. Läs på , läs rätt.
Det handlar inte ens om industrier. I Ystadsfallet handlade det om att bygga en ny hamnanläggning öster om den befintliga och göra om den nuvarande till fina bostäder.
I Helsingborg fick man lägga en helt ny 10MW kabel för att tramseriet med elfärjorna skulle gå att genomföra. Den nyttjas till 15%…
Tagga ner eller? "hindra industrier från att bygga ut": det var de jag menade.
Det vore ypperligt med lite stökigt i elnätet i vinter med "rolling blackouts". Gärna lagom till ett extraval så folk är frusna när de går till valurnorna. Då åker MP ut för gott. Sån tur lär vi inte ha, alternativt spinner SVT det till att det är M+KD budgetens fel som tar bort solcellsstödet.
Klockrent! Vedboden är full och elverket tankat så bring it on!
Kan mycket väl hända.
"Under mötet kom det fram att Skåne riskerar en akut effektbrist om temperaturen någon gång i vinter kryper ner till 15–20 minusgrader samtidigt som vindarna mojnar."
https://www.sydsvenskan.se/2018-12-11/elbristen-i-skane-hotar-viktiga-investeringar
Men även andra begränsningar i infrastruktur är kännbara. Se tex på Stockholm där både trafik och kollektivtrafik är alldeles överfulla. Inga fler kan bo och jobba i Stockholm, de får ju inte plats att pendla till jobb. Alltså begränsas ju toppen på högkonjunkturen till kapaciteten i systemen.
Dags att installera oljebrännaren i källaren igen då! Eller nä.. men batteribank för att driva värmepumpen vid avbrotten?
Just nu känns det gott att ha självcirkulation till vedeldningen.
Väntar på Gävle-Sandviken att sälla sig till problemkommunerna. De har just sålt en massa mark till Microsoft för datorhallar. Gamla tråkiga företag som Sandvik får väl stänga sina anläggningar när Azure skall fram.
Källa: https://www.gavle.se/gilla-gavle/naringsrika-gavle/gavle-sandviken-saljer-mark-till-microsoft/
Fantasipriser på 2 miljoner/ha när man kan hitta mark betydligt billigare (runt 50kSEK/ha) i samma område på LRFKonsult just nu.
Var ligger problem, låt marknaden lösa det?!?
Om inte elproducenten, nätägaren och elkonsumenten kan hitta en lösning på marknadsmässiga villkor så var inte intresset så stort.
Vilken marknad?
Ni nyliberaler skapar bara privata oligopol, vilket är lika illa som statliga monopol.
Nej, men produktionen är begränsad av olika skäl, du kan inte bara bygga ett gasverk och ringa Gazprom, vi ville inte ens ha en liten pluttledning då vi skulle styras av densamma, ryssen kan frysa ut oss.
Adam Smith är död, dags att du inser det.
Precis Rickard men naturliga monopol behöver inte drivas ineffektivt. Att inte ha överskottskapacitet i nät och produktion är vansinne. Detta krav på att "systemet" inte ska ha tillräcklig kapacitet för att privata ägare inte får betalt för varje oanvänd dito är själva essensen i att energiproduktionen ska vara statlig. Staten kan alltid skapa nödvändiga resurser(pengar) för att bygga och driva det som utgör det grundläggande behovet i samhället, t.ex tunga investeringar i kärnkraft byggd på nya teknologier samt tillräckliga nät. Men på nått "djävla" sätt har företagen börjat flytta ut ur samhällsmodellen (deras ansvar). Sådan är ju diskursen sedan avregleringshysterin på 80-talet. Lägg till vänstern och global-karriär-byråkratin om CO2-bluffen som fortsätter att skada västländerna. Vindkraften t.ex är pga skatterna dubbelt så lönsam som kärnkraft!
Hälsa Karl och Fredrik.
Jaha @jahadu
Jag förutsätter att du åtminstone har den teoretiska bakgrunden inom mikro- och makroekonomi samt jobbat såväl i offentlig och privat näring.
Du kanske t.o.m kan något om energibranschen!
Ja, det naturliga är så klart att vi ökar kraftgenererande resurser i södra Sverige, Mälardalen osv.
Men det är ju så klart viktigare att öka Rutavdraget.
Men det fattar du väl att det är det låga ROT-taket som förhindrar att Barsebäck återuppstår. (Såg görresten att ABB powergrids sålts till Hitachi, undra hur länge verksamheten blir kvar i Sverige)
Återstarta Barsebäck NUUUU!
Ad helvdede med danskerne.
Kan vi inte bygga några reaktorer på ven istället och kalla dem Uraniborg 2 & 3 istället.
Om Finland lyckas starta sin nya reaktor 2020 (planerat ursprungligen till 2009) så får vi sådär 1500 MW ytterligare i Norrland som kan bli lite lite svårt att kunna exportera söderut. En lösning är mer industrier i Norrland som större datacentraler kompletterade med växthus för att nyttja värmen och den billiga elen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Pepparholmen kanske? Bara fylla ut lite mer och dynga upp ett par reaktorer, så kan dom stå där som ett finger i ögat på köpenhamnarna. Alla som åker förbi påminns om den svenska nationens makt och styrka, en slags teknokratisk triumfbåge i paritet med Saddams Qasidiyah-monument.
@gbd crvx – haha. Bra förslag.
Dessutom skulle kylvattnet värma stränderna på Hven, satan vad där är kallt ute i sundet…
Den tjockläppade multen och klumpfisken kanske kan övervintra där ute till tjuvfiskande danskar glädje dessutom så kanske de håller truten/måsen om kärnkraften.
Fast såvida du inte tänkt att införliva österbotten i Sverige så är väl frågan om hur mycket industrier som det blir i Sverige.
"Här Danmark. Utskitet av kalkvatten… och där Sverige… hugget i granit"
Nanoteck, när det är ljust nog att odla i Norrland behövs inte överskottsvärmen utom vid korta perioder på våren och hösten. Det är väl iofs om man vill odla tropiska frukter o dylikt.
De där 1500MW skall ju ner till Hörby också från Barkeryd , övriga delarna verkar fungera (Hallsberg till Barkeryd) och klarar 1200MW , troligen mer så det är nog lugnt.
Nu när jag kollade förbrukades 22GW innanför rikets gränser varav 300MW vind.
1300MW exporterades. Det finns lite drygt 6000MW installerad vindkraft.
Go figure.
Men det ändrar sig lite hela tiden.
Ben, menar du vi helt enkelt ska ockupera danskarna?
Ponera att det skulle bli rejält kalla vintrar under en 20-årsperiod(som vi hade senast på 1700-talet). Skulle våra grannar då vara intresserade av att sälja el till oss. Ja kanske Finland med sina nya rektorer men har vi importkablar och nät som räcker? Säg snitt-temp på -10gr C under 4-5 månader, varje år i 20 år. Ringhals läggs ner 2020 lagom till kanske en ny köldperiod.
@Snetmot Nosrorb: Tyskarna såg till att hindra fortsättningen på Kalmarunionen och bygget av en stornordisk nation, framförallt genom stödet till Gustav Vasa. Hade nog ändrat Nordeuropas historia ganska kraftigt om de inte gjort det.
Med plutonium tvingar vi dansken på knä https://www.youtube.com/watch?v=YlTukY9fV9Y
Rickard 12:45 det är klart överskottsvärmen bör brukas maximalt året om. Belysning med spektra för olika växters behov i deras utveckling. Med all sannolikhet odlas av ekonomiska orsaker olika växter under året och för en del räcker solen som belysning mesta tiden.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ja, Ben har redan ockuperat de vuxna Danska mammorna. Nu vill han dessutom bygga Kärnkraft på danskt territorium.
Jo, i den bästa av världar hade kkverken gett kraftvärme så hade vi inte behövt tramsa vidare.
Är det så här fegt man planerar stoppa invandringen? Typ oj vi har inte mer el och kan inte ta imot fler… Vi borde skämmas!
Har du invandrings-tourettes eller tror du på allvar att allt handlar om invandring?
Är du/ni schizofren(a)?
Befolkningsökningen blir ett hinder för näringslivsetableringar. Det kunde nog aldrig våra svagsinta politiker tänka sig.
Tänka sig att befolkningsökningen också vill ha el. Hade jag ingen aning om.
Blanda inte ihop elnät med elproduktion. Elnät delas upp i:
Stamnät som Svenska Kraftnät ansvarar för och just nu exporterar vi el till Finland, Polen och Danmark samt importerar från Norge. Nettoexporten är 1574 MW.
Regionalnät som twx Vattenfall och Eon äger.
Lokalnät som ägs av många olika företag.
När det inte går att etablera fler kraftkrävande företag i en stad inom rimlig tid är det någon av dessa tre typer av företag som inte hinner bygga ut. En lösning är något mer lokal produktion, som Ben Dover nämner. Men vi har för det mesta exportöverskott så även om stamnätet till delar är mycket gammalt och behöver moderniseras så ligger problemet oftast i regional eller lokalnätet. Ibland är priset dyrare för el i söder men inte idag så just nu verkar stamnätet duga.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det är främst de lokalnät som ägs av Vattenfall och Ellevio (fd Fortum) som trissar upp priserna på elnätsavgifter OCH underinvesterar i utbyggnader. Hittintils har en motivering till ökade avgifter varit investeringar i näten pga utbyggnad av förnybar energi, främst då vindkraft. Men vindkraftsparkerna går direkt på regionnäten. I viss mån är höjningarna motiverade men elnätsbolagen skjuter upp ganska många miljarder till moderbolagen.
Det finns ex lokala aktörer som Kraftringen eller mindre aktörer , ibland offentligt ägda som gör investeringar.
Fn är lokalnäten begränsningen, ibland i gränssnittet mot regionalnäten.
Mer lokal produktion kommer inte lösa något av detta, då all ny produktion är intermittent och kräver att nätet backar upp.
Jag hoppas verkligen inte det blir aktuellt för då blir det som när jag arbetade i Indien och det fanns reservdieslar på alla siter för att näten gick ner ibland. Men vi är på väg ditåt.
Har du någon bra research kring hur bolagen använder sina enorma nätavgifthöjningar?
Läs årsredovisningarna.
Ja syftade nog på extern sammanfattande forskning etc
Det verkar som om människan har den förnuftsmässiga förmågan att förstå gränser men inte den mentala förmågan att dra de nödvändiga slutsatserna av dessa gränser. Där tar i stället hennes mystiskt-religiösa väsen vid och fantiserar fram lösningar som är just så fantasifulla som detta väsen tillåter.
Alla djur har ett omedvetet förstånd som motsvarar deras liv i naturen (en följd av det naturliga urvalet). Det är så livet gestaltar sig för alla djur men människan (=också ett djur) har på något oförklarligt sätt begåvats med ett onaturligt tänkande;hennes medvetande.
Livet på planeten har alltid styrts av dess omedvetna varelser men har sent – efter att den medvetna människan börjat lägga sig i – styrt in på ett onaturligt spår och därmed skapat olösliga problem men som hon ändå försöker lösa m h a sitt medvetande. Det är i denna osannolika värld vi alla nu lever och utan möjlighet att gå varken framåt eller bakåt.
Människan vågar inte titta efter hur verkligheten ser ut och hennes naturligt irrationella väsen kan inte acceptera en värld som bara går under. I det enda utrymme mellan dessa ramar som återstår riktar hon sin blick upp mot himlen och når då sin sökta sinnesfrid genom sina egna illusioner i sin Guds skepnad.
Bristen på kapacitet för nya abonnemang innebär troligtvis att det även saknas redundans för att med enkelhet utföra underhåll, ansluta nya ledningar, byta ställverk till nya med högre kapacitet samt hantera fel utan att kunderna märker något.
Detta är samma fälla som järnvägsnätet hamnade i för ungefär ett decennium sedan när trafiken ökade och trängde ut underhållet till udda tider eller nästa år.
Det finns bara en enda rimlig sak att göra och det är att låna pengar och bygga ut kapacitet på alla nivåer. I basen av bristpyramiden i södra Sveriges elnät saknas det ett par riktigt stora generatorer i Barsebäck.
En tröst är att anläggningsarbetena för nya kraftledningar passar fint när konjunkturen är på nedgång.
Skurkar i Stockholm. Jag kräver avsättning av högsta hönsen. DN meddelar: "att Sveriges största koleldade fjärrvärmeverk, Värtaverket i Stockholm, har lämnat felaktiga siffror om utsläpp av växthusgaser.
Enligt Naturvårdsverkets register rör det sig om ”väsentliga felaktigheter”. Utsläppen kommer nu att skrivas upp."
DN verkar inte veta att Värtaverket också producerar el.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ryskt kol dessutom.
Kanske skall köra lite roterande bortkoppling på DN skrapan till att börja med.
Tänk om de stackars latteberoende sk journalisterna måste ta trapporna ner 🙂
Tre veckor tar det att transportera 40000 ton flis på båt från Brasilien till Stockholm där den ska värma upp stadens bostäder. Flisen går till Fortums och Stockholms stads nya biokraftvärmeverk KVV8 där den eldas upp och skickas ut som värme till huvudstadens hushåll.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vmBmqp/flis-fran-amazonas-varmer-upp-bostader-i-stockholm
CO2 – livets gas? Då är det inga problem. Elda på.
Apropå Värtaverket som bränner importerad regnskog som biobränsle. Undrar hur många klimatkramare som vet det?
Biobränsle, juh!
https://cornucopia.cornubot.se/2016/09/rakneexempel-biobranslen-okar-co2.html
Tack för din länk!
Undrar hur långt man kommit när det gäller att "hantera de extrema marina utsläppen"? Som bekant är det väldigt svårt att nå överenskommelser med världens utflaggade rederier 🙂
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1229857/How-16-ships-create-pollution-cars-world.html
Vedboden full, check.
Elverken provkörda, check.
Bensinlagret fullt, check.
Matförråden fulla, check.
12V systemet fungerar, check.
Dåså, då var det inget som berörde mig
Off topic men..
https://www.youtube.com/watch?time_continue=188&v=C1ZrFqUgcME
Och där gick strömmen på Östermalm i Stockholm…
Verkar vara åtminstone ett par kvarter som svartnade. Brandstationen gick igång på reservkraft men resten är svart.
"Det tål att upprepas att Sverige har levt på överdimensionerad infrastruktur, men det har nu nått till vägs ände, samtidigt som vi har en snabbt ökande befolkning. "
Det korrekta är väl att vi nått vägs ände pga snabbt ökande befolkning? Hade vi varit 8 miljoner invånare hade knappast detta och många andra kapacitetsproblem uppstått. Samma sak om de nya invånarna bestått av fulltidsarbetande inom kvalificerade yrken som därmed kunnat finansiera utbyggd infrastruktur.
Även Trelleborg är hårt drabbat, kanske hårdast av dem alla. De ska bygga en helt ny hamn och ny klimatanpassad sjöstad och behöver 40-50 MW extra inom 10 år. Som jämförelse fick Ystad nej till ynka 1 MW mer av Eon.
Sydsvenskan har haft en artikelserie om elbristen i Skåne de senaste veckorna.
https://www.sydsvenskan.se/2018-12-11/elbristen-i-skane-hotar-viktiga-investeringar
I sammanhanget är det bara för svenskar att börja vänta sig denna typ av u-landsproblem som elbrist.
Arbetade för cirka 15 år sedan en kort tid på EON. Redan då visste inenjörerna på golvet om bristerna och underhållsskulden på låg- och mellanspänningsnätet. Så helt väntat.
Vet du hur Vattenkraft vid den tiden såg på sina nät? Menar du med lågspännings- resp. mellanspänningsnät alltså lokal- resp. regionalnät. Borde väl ha varit ungefär lika illa? Varför väntade man så länge? Ja elpriserna steg ganska länge i början (efter avregleringen) så man kanske tyckte det var taktiskt svårt att höja ännu mer pga infrastrukturens skick? Avregleringen hade ju lovat fallande elpriser så industrin, den tunga t.ex , sålde ut massor av vattenkraft.
Verkar vara samma fenomen som inom järnvägen! Marknaden löser detta omedelbart! Jovisst!
Perspektivrik farfar menade förmodligen lokalnätet. När jag satt i styrelsen för en lokalnätsägare såg vi till att ha reserver för akuta förstärkningar av nätet. Betyder att vi såg till att ha budget med planer för nya transformatorer och byte av äldre ledningar år i förväg men som sedan ändrades vid nya utbyggnader i samhället av industri eller bostäder. Vi försökte alltid att markförlägga när det grävdes för vatten, avlopp eller tele.
Misstänker att en del ekonomer fick för stort inflytande på sina håll och tex lyckades flytta förebyggande underhåll några år framåt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kan ngn berätta hur stor vår nationella produktionskapacitet av energi(el) är momentant? Av ngn anledning verkar det vara svårt att hitta. Just nu produceras 23,3 GW!
Jag tycker det verkar dåligt att inte kapacitet nämns på t.ex Sv Kraftnäts sida.
Siffran kan av kanske naturliga skäl inte uppdateras momentant som produktion men det är ganska oviktigt. Stänger man ner ngt tillfälligt ska man se sådana kapacitetsförändringar samt kunna jämföra med "full normal kapacitet".
På 5 min ändrades Sv Kraftnäts prognos om elproduktionen med ca 5000 MW. Det var inte en liten standardavvikelse det. Och det nu när kontor och fabriker startat upp 100%.
Tack Nanotec. Antar att du jobbade hos en äldre lokalägare som inte "drabbats" av uppköpshysterin inför/efter avregleringen!? Nya ägare brukar iofs alltid se över infrastrukturen mer i detalj men frågan är/var hur fort man isf kunde verkställa nyinvesteringar efter förvärv. Som du säger måste man ha kunskap om den miljö som man ska serva.
Ja Perspektivrik underligt nog hamnade jag i styrelsen pga uppköpshysteri. Hade ingen ambition för det. Läst hela tjocka utredningen inför årsmötet vilket få utanför gamla styrelsen gjort eftersom bara en tillrättalagd sammanfattning sänts ut. Hade som tur besökt företaget några veckor innan och träffat en anställd som gav mig en kopia på den fullständiga utredningen. Läste den noga under en två veckors kurs i Trollhättan och hann fram till mötet med taxi från Arlanda och rullade in en stor väska med kurslitteratur och smutstvätt precis när mötet började.
Ordföranden visade valda oh från utredningen samt talade om den stora elbristen som skulle tvinga oss till kraftiga prishöjningar om vi inte accepterade ett samgående. Mutter från de tjugo raderna bakom första raden som inte kunde läsa de 25 raderna på skärmen.
Fick ordet efter ordföranden och sa att jag precis kommit med taxi från Arlanda efter en kurs i Trollhättan där det under tiden varit en extra fallens dag för att Vänern var överfull. Ordföranden blev allt röd i ansiktet av möjligen värmen i den överfyllda lokalen. Jag visade några egna ritade oh från resan, orföranden blev rödare och sedan ville "alla" ha ordet.
00:30 begärde valberedningen ordförande ordet och sa att vi i valberedningen har ändrat oss om vårt förslag till styrelse och yrkar på nytt årsmöte med nytt förslag till styrelse.
Sedan ringde valberedningens ordförande mig och ville ha ett möte. Osv.
Satt sedan i över tio år i styrelsen och företaget lever fortfarande bra med lönsamhet och låga priser.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kul anekdot Nanotec, ja då kan du antagligen energibranschen bäst här på bloggen (däremot inte sagt att du har en kristallkula 🙂 ).
Du sade inte om du kom från köparna! Men det antog jag förvisso inte här utan du fick via samgåendet förtroendet från det förvärvade bolaget!
Å andra sidan berättar du inte om ett samgående så jag antar isf att ni övertalade ordf m.fl i styrelsen att avstå?
Nja Perspektivrik vi blev inte uppköpta utan är fortfarande självständiga. Finns nog några av läsarna som jobbar aktivt inom energibranschen. Den potentiella uppköparen däremot är nu köpt av en större aktör.
Alla i gamla styrelsen utom en byttes ut vid nästa möte 14 dagar senare mot nya ledamöter däribland jag. Det var valberedningen som lade fram det nya förslaget som antogs. Sedan dess har förnyelsen varit långsammare men alla har bytts efterhand. Jag är mycket nöjd med nuvarande styrelse.
Vänliga hälsningar
Nanotec