I Frankrike backar nu president Macron från ytterligare höjningar av skatten på fossila bränslen, efter omfattande protester och upplopp i landet. I Frankrike tar man bensinskatteuppror bokstavligt.
“I throw 5.56 in you general direction!” |
Macron backar alltså om bensinskattehöjningarna i Frankrike, som utlöst upplopp i bland annat Paris. Protesterna kanske dock kan ses som en protest mot hela jävla skiten, och det återstår att se om saker och ting nu lugnar ner sig.
Vanlig polisnärvaro på Paris gator. |
Protesterna sätter fingret på två intressanta punkter.
Dels att folket – och då inte bara i Frankrike – knappast frivilligt går med på en aktiv klimatpolitik, där man via prishöjningar och skatter ska tvinga fram ändrade konsumtionsmönster för att reducera CO2-utsläpp. Vi fortsätter således rakt in i väggen när det gäller klimatförändringarna. Vetenskapen är korrekt, men åtgärder i verkligheten bortanför moralpaniken, saknar stöd hos allmänheten. I praktiken är åtminstone inte franska folket intresserade av något annat än att leva här och nu.
Den andra punkten handlar om peak oil. Mycket av det som utspelar sig Europa och världen runt, är just sådant som prognosticerats som effekter av energibrist i spåren av peak oil, peak gas och peak coal. Det inkluderar ökad vänster- och högerextremism, blodfattig ekonomisk tillväxt, skenande energipriser (svenska elpriser är rena rean i jämförelse med på kontinenten), energibrist, upplopp, terrorism, och krig.
Nu har dock oljeproduktionen, utbudet, ökat, men uppenbarligen inte tillräckligt mycket för att hålla tempo med världsekonomins behov. Om man får en skillnad mellan det behov som finns och det utbud som kan levereras, kommer inte ekonomin utvecklas på ett vis som gör folk och makthavare nöjda. Och nej, hade priserna varit högre hade man förstås fått samma effekter.
När väl peak oil inträffar på allvar, så kommer inga uteblivna skattehöjningar kunna lugna ner folket, helt enkelt för att det inte är skatterna som driver upp priserna. Så upploppen i Frankrike är bara en liten försmak av vad som kommer.
Men det är väl bara att låta fransmännen köpa Tesla …
Tillägg: I sammanhanget kan man fundera på i vilken utsträckning främmande makt lagt sig i Frankrike. Det förekommer absolut desinformation och förfalskat bildmaterial kring det franska upproret. Ett antal av bilderna som delats i sociala medier är rent fejk.
Det som är intressant är att de fejkade bilderna först dök upp på en italiensk Putinist-sajt, som tidigare kallat sig “Vladimir, legenden” och senare bytte namn till “Putins barn”.
85 kommentarer
Har bilat i Frankrike på många sommarsemestrar och förstår ursinnet. Deras system med att låta Carrefour och andra stora matkedjor ha tankstationer i anslutning till köpladorna är supersmidigt och framför allt billigt – inte ovanligt med under €1,30/liter för diesel.
Mat är redan dyrt i Frankrike eftersom man prioriterar kvalitet och att det då skall bli dyrare att tanka är svårsmält så då drar man på sig den gula västen och trashar Champs-Elysées.
I Sverige ligger matkostnaden på 11% av hushållskassan i snitt. På Irland är siffran 7%… Det tyder på att svenskarna också satsar på kvalitet när det gäller maten… Eller?
Svenskarna äter mycket av färdigmat som kostar men ska ej förväxlas med kvalitet.
@Miggs – men det gör inte irländarna eller? Om dom är det minsta lika britterna så har dom ju aldrig sett en morot.
Enligt Åsa-Britt Hermansson, vd på Nielsen Research Group Sverige som mäter dagligvaruhandeln i Sverige varje vecka så är svensken störst på riva bort gaveln på frysta färdiga delikatesser i papplåda.
"Svenska konsumenter sticker ut i världen då man köper och äter mer fryst färdiglagad mat än andra länder men den så kallade bekvämlighetstrenden är global"
Låt dem köpa Tesla…- Let them eat cake…
https://cornucopia.cornubot.se/2008/12/lt-svd-lsa-p.html
10 år av click-intäkter senare… ganska bra skillnad I kvalitet på den texten, trots tunnare underlag. Inte ditt fel – vi är en förstörande art.
Kan du inte skriva lite mer begripligt, Linus?
Nej, detta är ingen socialism. Men att dömma av dina tidigare inlägg är du ändå inte intresserad av mina, så det bör inte göra något.
Jag gör oftast bara korta räder in på Cornucopia? och brukar inte vilja ge tid åt en massa babbel. Man får inte nödvändigtvis så mycket responser av mig.
Samtidigt bäl detta ett land med väl utbyggd kätnkraft och med i många städer en relativt bra utbyggd kollektivtafik? Är det landsbyggdsbor som protesterar eller går det genom alla folklager?
Ja, när oljepriset drar i taket är det detta som begränsar CO2 utsläppen. På frivillig väg går det inte.
Alternativet är en fascistisk miljödiktatur med goda avsikter(tm)
Som äntligen kan trycka ner den vite mannen.
Det hade nog löst problemet med CO2 utsläpp om man fick fria händer.
Men, death by firing squad eller death by climate change¿
Det finns ingen VETENSKAP kring Global uppvärmning men det finns en trend för närvarande, som så många gånger förut i historien för tillfälligt varmare klimat.
Det är andra tider nu,eller?Det är alltid som mörkast innan gryningen.
Vetenskapen om solen håller en nedkylning som förestående.Att "peak" skulle ha någonting med social oro att göra är ett väldigt märkligt påstående.
Korkat babbel. Om oljepriserna vore som förr skulle folk ha råd med lite skatter.
Vad går alla höjda skatter till?
Flytta till ett strandnära läge i Holland för att syna klimatbluffen.
Hur förr menar du då?
30-talet? 60-talet?
Eller menar du 70-talet när oljan var dyrare än den är idag?http://ravarumarknaden.se/oljeprisets-utveckling-fran-1861-till-2013/
Oljepriserna var låga i början av århundradet.
Jag tror inte du förstår vad vetenskap är för något.
Oljan var billigare 1998 än den var 1900-1905, så jag undrar fortfarande hur förr du menar?
I början av det här århundradet!!!
I höst har priset på olja fallit mycket kraftigt eftersom utbudet är högre än efterfrågan, och då är ändå konjunkturen god. Se t ex vad kanadickerna får betalt får sin olja. Och i veckan ska OPEC träffas för att försöka strypa produktionen. Peaken på 147 USD ligger 10 år tillbaka i tiden.
På sikt är dagarna med billig olja över och när det gäller bensinpriset till kund så är det i nuläget snarare skatten som bestämmer det än oljepriset.
"(svenska elpriser är rena rean i jämförelse med på kontinenten)"
Skillnaden är att på kontinenten är det "frivilligt" med att betala skatt. Får du mer i plånboken kan du betala lite extra för elen. Sen använder man extrema mängder gas i de länderna. Gasen som ofta kommer från Putti-nuttin. I Italien betalar du skatt på din inkomst, men om du har extra inkomster betalar du ingen skatt på det.
Hur gör de i Sverige om du har extra inkomster? Då beskattas du ännu mer.
Vad jag vill ha sagt är att om du har mer kvar i plånboken betalar du för elen men det känns inte lika mycket som när vi ska betala för en höjning då vi har mindre kvar i plånboken.
Att gemene man i Sverige inte bryr sig så mycket om klimatet beror förmodligen på att vi bor på en enda jord och att på båda ändar av jorden så har vi två stormakter som sk*ter fullständigt i klimatet. Vi kan inte göra någonting åt det här i Sverige eller Europa. Bortsett att betala extra skatter då.
Att köpa en el-bil finns inte ens i mitt huvud förrän om kanske 10-15 år. När man på en snabbtankning (under 2 minuter) kan koma 100-150mil. Då köper jag. Innan dess kör jag på fossilt…
Kanske bör vi förbjuda bankerna att låna ut ymnigt till bostäder men istället ge dem frihet att låna ut ymnigt till energirelaterade investeringar, inklusive elfordon.
Mycket tokigt i ett och samma inlägg.
För det första, vad var det som skapade liknande situationer i början av seklet, dvs kommunism och nazism, hade vi peak oil då också? Nä just det, den gemensamma nämnaren är okontrollerad kreditexpansion med skulder och dålig ekonomi som följd.
Det finns mängder med olja fortfarande och priset är inte speciellt högt.
Att folk inte tar klimathotet på allvar beror på att hotet aldrig materialiserar sig. Temperaturerna ökar knappt och haven stiger inte mer än de har gjort de senaste hundra åren.
Till sist en liten kuriositet, "Let them eat cake" är en vandringssägen, det finns inga historiska bevis över huvud taget att hon yttrade dessa ord.
Hur vore det om politikerna faktiskt satsade så bara en minimal del av de s.k. 'klimatskatterna' på faktisk forskning och utveckling av alternativ?
Istället då för att straffbeskatta populasen och använda pengarna till statens egna, minst lika klimatpåverkande, verksamheter?
Frankrike har dock mycket generösa incentives för elbilar, upp till 87000 per bil
Vi behöver ny ideologi. En ekologisk social liberal demokratism. En ekosolidism, snarare än ekologism.
Det bör vara tydligt att de etablerade ideologierna inte fixar det här. Både Miljöpartiet och Liberalerna är på väg att trilla ur riksdagen. Kvar blir sossar och konservativa, som man nog inte skall vänta sig för mycket av. Skruttiga ideologier har de i alla fall.
Jävla mes han är, Macron. Han borde tagit lite tips från Islam Karimov och mejat ner demonstranterna i hundratal och sen bara "Sorry, men det var faktiskt farliga islamister".
Du menar att lajva Pariskommunens fall?
More like Nadir Shah vs Delhis civilbefolkning 1739.
Bloggaren bör nog hålla sig till att skriva om försvar och bostadsmarknaden. Orsaken till de Gula Västarnas protester är långt mer komplicerad än en fråga om drivmedelspriser. Vill man som svensk bilda sig en något så när korrekt beskrivning av läget kan man läsa Chris Forsnes artiklar på Ledarsidorna.
Såsom boende i Frankrike sedan 1985 kan jag med absolut säkerhet konstatera att protesterna är genuina och har inget som helst att göra med Ryssland. De ny skatterna på drivmedel är bara droppen som fick bägaren att rinna över. Den alldeles övervägande delen av demonstranterna är gifta heltidsarbetande med en sammanlagd inkomst av strax över 3 000 euros per månad. Redan nu har de svårt att få ekonomien att gå ihop. Och det beror inte på att de är slösaktiga. Själv bor jag på landet och dessa människor är mina grannar. Då har vi ändå inte talat om alla pensionärer som bor utanför storstäderna. De får klara sig på 400 – 800 euros per månad. Det är oanständigt att säga att de ska skaffa sig en elektrisk bil.
För de fransktalande rekommenderar jag att titta på den här korta videon som har visats 6,2 milj gånger sedan slutet av oktober. Den ger en mycket god idée om vad det rör sig om. Sök på: Video Jacline Mouraud Où va la France.
Har inte påstått att det enbart beror på bränslepriserna. Läs följande mening från blogginlägget: "Protesterna kanske dock kan ses som en protest mot hela jävla skiten, och det återstår att se om saker och ting nu lugnar ner sig."
Enligt uppgifter i pressen så är skattetrycket i Frankrike någon procent högre än i Sverige. Man brukar inte berätta hur det ser ut på individuell nivå, men en pension på €400-800 torde väl inte vara beskattad? Eftersom svenska pensionärer (efter 65) har dubbelt grundavdrag så brukar den skattefria zonen vara upp till 55 000 – 65 000 kr per år. Den skattefria zonen för arbetande folk i Frankrike är väl runt 10 000 kr (€1000) per månad? I Sverige är grundavdraget varierande så ju högre inkomst (eller pension) desto högre grundavdrag. Det innebär att de som har €3000/2 betalar bara skatt på en tredjedel, vilket är ganska måttligt jämfört med Sverige… Så frågan blir – Var tas skatten ut som förklarar ett något högre skattetryck i Frankrike än i Sverige?
Bland annat mycket högre fastighetsskatt och andra skatter på boende, och att man ens har kvar arvsskatt och gåvoskatt, plus höga "sociala avgifter" (också skatter) och lokala skatter. Direkt inkomstskatt på statlig nivå verkar lägre, oklart hur det är på kommunal nivå, det verkar skilja sig rätt mycket.
Man kan klicka fram lite data hos OECD.
Då kommer man fram till följande, enl OECDs klassificering av skatter:
Totalt skattetryck, % av BNP:
Frankrike: 45,3%
Sverige: 44,1%
Skatter på varor och tjänster, % av BNP:
Frankrike: 11,1%
Sverige: 12,4%
Skatter på löner och vinster, % av BNP:
Frankrike: 10,6%
Sverige: 15,7%
Sociala avgifter, % av BNP:
Frankrike: 16,7%
Sverige: 10,0%
Egenavgifter, % av BNP:
Frankrike: 1,6%
Sverige: 4,7%
Skatt på egendom, % av BNP:
Frankrike: 4,1%
Sverige: 1,1%
Övriga skatter, % av BNP:
Frankrike: 1,1%
Sverige: 0,0%
Som vi konstaterat ett antal gånger; det är inte sveriges totala skattetryck som är sjukt (även om det är högt), det är att vi hittat inversen av kapitalism: sätter väldigt lite press på vilande kapital, och världsunik press på produktion av värde. De poster vi toppar internationallt är de poster som ligger allra närmast produktion av värde (tex inkomst av tjänst), medan de poster där vi hamnar i botten ligger längst ifrån (arvsskatt, fastighetsskatt).
Man får väl låna någon folieöverdragen bitter-hatt här, men det är svårt att inte dra paralleler till kommunism. Det vill säga inte kommunistisk utopi, utan kommunism som vi känner den i verkligheten: ett litet lager lata soffpotatisar som lever gott på att stjäla alla andras resurser (så att den stora massan får ungefär lika lite allihopa).
Det vore kul om fler kunde betrakta Pikettys r>g utan att hoppa ned i den ideologiska sandlådan och gråta för att han råkar ha en något extrem ideologi. Det berör inte underlaget. (Man behöver förövrigt rent generellt inte gråta krockodiltårar för att andra människor har åsikter; det har ingen påverkan på empiska underlag, inte ens om dessa presenteras av samma person som har en åsikt)
Det Sverige gör är alltså att statligt direkt interventionistiskt istället förstärka r gentemot g. Dvs även detta extremistisk politik – men åt andra hållet.
Som du ser ovan så är fransmännen lika jävliga — de beskattar arbete på liknande sätt som Sverige, fast dolt i "sociala avgifter" (likt svensk "allmän löneavgift").
Fransmännen var ju nära att slänga på en _sjuttiofemprocentig_ marginalskatt till råga på allt.
Är för dåligt insatt i Frankrike. Är det som i Sverige – att det är dolda skatter i avgifterna?
Jepp. Du har det som kallas för "CSG", "Contribution sociale généralisée", som dunkelt beskrivs som både en skatt och en avgift. Känns igen från "Allmän löneavgift", inte sant?
Denna är inte kopplad till någon särskild förmån utan går rakt in i socialförsäkringssystemet, utan att ge den betalande några särskilda förmåner (och tas dessutom ut på både löner, pensioner och kapitalinkomster — givetvis med lite olika skattesatser för respektive kategori).
Jag skulle tro att många länder har en kategori "sociala avgifter" som inte motsvarar faktiska förmåner i socialförsäkringssystemen. I Sverige är det extra illa, för det är inte bara "Allmän löneavgift" som inte ger rätt till förmåner, utan nästan alla andra delar av arbetsgivaravgifterna/egenavgifterna slutar ge förmåner vid ett ganska lågt tak (pension vid 8,07 PBB, sjukförsäkring vid 7,5 PBB, föräldraförsäkring vid 10 PBB). Samma sak kan man se i t ex Norge ("trygdeavgift"). Belgien vill jag minnas gömmer undan skatt på arbete som "sociala avgifter" som "arbetsgivaren betalar", allt i ett försök att blanda bort korten.
… liten rättelse: för pensionen stannar intjänandet vid 8,07 inkomstbasbelopp och inte prisbasbelopp. Det innebär också att arbetsgivare som är anknutna till t ex det vanliga ITP1-avtalet ovanför denna nivå betalar cirka 1 700 kronor för varje höjning av bruttolönen med 1 000 kronor som man erbjuder den anställde (som netto kan få utbetalt så lite som 390 kronor av total lönekostnadsökning på 1 700 kr), eftersom man glatt måste betala in pensionsavgifter trots att man nått taket för hur mycket allmän pension man kan tjäna in på ett år. En rimlig reform av sociala avgifter i Sverige vore att slopa dem över intjänandetaket för respektive försäkring, och avskaffa allmän löneavgift.
Tack. Det förstärker min bild av att Frankrike, viss finesse till trots, är ett land jag skulle irriteras nästan lika mycket av att växa upp i som Sverige. Baserat på egna erfarenheter är de också socialt näst mest osköna i världen (efter Sverige), så det passar bra in i min generaliserade bubbla (tar man producenternas pengar tar man också deras naturliga/organiska produktion av värde).
Respekt till Fransmän, helt fantastiskt om det nu stämmer! Det är mycket sällan vanligt folk viner över globalismen! Egentligen är jag nästan säker att skatterna kommer ändå höjas men det kommer att ske lite senare utan "onödig" mediabevakning.
Nej, globalister bryr sig inte ett skit om miljön de bara hittar på nya sätt att ta våra pengar och belåna oss över öronen…
Hur är det här en vinst över "globalismen"?
Ordet "globalism" brukar användas av antisemiter och samma personer som gillar att använda ordet "kulturmarxism".
Jaha, klart det ska vara nån omskuren jävels problem när saker och ting inte går som man vill.
F ö, enligt den väldigt gamla masoretiska versionen av bibeltexterna så var Moses mamma och pappa helsyskon. Lite ofräscht kan man tycka. I gamla testamentet är dom bara kusiner.
Allt brukar ändå vara Soros, Rothchilds och Bilderbergs fel ändå….
Om man får globalisten Macron att backa då borde det vara en vinst över "globalismen".
Finns säkert sådana också. Men de säger vi inte hej till.
Blablabla brukar användas av blablabla är en jävligt lam argumentationsteknik. Guilt by association är ett annat ord för just det.
Just på denna blogg är det väldigt tacksamt att använda ord som anammats av extremistträsket eftersom folket här verkar väldigt insatta i dess innebörd. Konstigt.
Så vi kan inte diskutera kulturmarxismen, dvs, att ta över institutionerna och sätta agendan, vi kan inte heller diskutera vettet i Globalismen.
Man kan säkert diskutera både kulturmarxism och globalism, men om du läser innantill så undrar jag vad det har med just det här ämnet att göra.
Tyvärr verkar efterblivna foliehattar tycka att Moses och Abrahams omskurna ättlingar är relevanta i precis alla sammanhang oavsett om det handlar om månlandningar, kakrecept eller Moldaviens regering.
Globalismen förändrar spelplanen, drivmedelsskatter är poppis när den verklighet man konstruerat hänger på låset. Planerna är inte hemliga, detta är ingen konspiration utan en agenda och i den ingår drivmedelsskatter.
Problemen som uppkommer klipper sällan duktiga läsande flickor med varma sockor och tekopp men ofta män på landsbygden med dieselfordon.
Wow, nu har vi alltså lärt oss att folk som använder begreppet kulturmarxism förmodligen hatar judar. Den var fint placerad. Det enkla kvar: nu ska vi bara insinuera att alt right generellt använder begreppet kulturmarxism, sen placera in en massa människor vi inte gillar i alt right-facket.
Hej Freud, varifrån fick du alt right?
"Globalisation is good" är titeln på en film av Johan Norberg (2003) som sannolikt är höggradigt Timbrofinansierad. Johan Norberg förespråkade alltså globalism. Är han då anti-semit eller SD-are? Eller är han jude? Är det okej att prata om globalism om man gillar globalism men inte om man ogillar globalism? Med samma logik är det okej att tala om islam endast om man gillar islam.
Nej. Det är begreppet globalism, inte globalisering, som foliehattarna och antisemiterna använder.
En tro på globaliseringens välsignelser kallas rimligen globalism.
Kuck, nej, globalism är en term som foliehattar och antisemiter använder. Punkt. Tror du att det är samma sak så har du en hel del överutmaningar att hantera. Antar att du tror att kommunism och kommunisering är samma sak?
Eller liberalism och liberalisering. Också två helt skilda saker.
Men poängen kvarstår, globalism är ett begrepp antisemiter och foliehattar använder, och slänger du dig med det ordet så säger det rätt mycket om dels vad du är för någon, och dels vilka sajter du låter indoktrinera din lättpåverkade hjärna.
Är det tillåtet att säga något snällt om globalisering/globalism?
Liberalism är en tro på liberaliseringens välsignelser.
Skulle ni kalla Lars Bern, teknologis doktor, bl a fd näringslivstopp (vd Incentive, Ångpanneföreningen, vice ordf för Cancerföreningen, och ordförande för det Naturliga steget, för en foliehatt och antisemit? På sin fb sida har han skrivit att han fått ett mycket positivt intryck av många judar (av vilka han har lärt känna många genom sina tidigare uppdrag) samtidigt som han är mycket kritiskt till hur EU och Sverige låter sig påverkas av George Soros. Mer att läsa finns på hans blogg Antroposcene och Swebbtv.
Vad det gäller klimatfrågan ska mediaportalen Kvartal en eloge för att de anordnade en mer nyanserad expertpanel diskussion om ämnet i somras. Den finns på deras sida tillsammans med flera andra expertpaneler, t ex om den svenska skolan.
Du listade just Sveriges ledande foliehatt, ja.
Söker man på "globalism" i svenska Wikipedia så hamnar man på en sida om globalisering. Där sägs om globalism endast att "Globaliseringsskeptiker menar istället att vi visserligen har en internationell ekonomi i viss utsträckning men att nationalstater fortfarande spelar en viktig roll och att globalisering mer är en ideologi (globalism) än en beskrivning av verkligheten."
Engelska Wikipedia har till skillnad från svenska Wikipedia skilda sidor för globalisering och globalism. Artikeln om globalism inleder med detta:
"Globalism refers to various systems with scope beyond the merely international. The term is used by detractors of globalization such as right-wing populist movements. While primarily associated with world-systems, other things with global reach have also been so described.
Historically, it has been associated with international endeavours begun after World War II, such as the United Nations and the European Union, and also sometimes the later neo-liberal and neoconservative policies of "nation building" and military interventionism between the end of the Cold War in 1992 and the beginning of the War on Terror in 2001."
Globalism handlar historiskt sett i hög grad om amerikansk kapitalistisk och militär dominans över världen.
"The word itself came into widespread usage, first and foremost in the United States, from the early 1940s.[10] This was the period when US global power was at its peak: the country was the greatest economic power the world had ever known, with the greatest military machine in human history.[11] As George Kennan's Policy Planning Staff put it in February 1948: "[W]e have about 50% of the world's wealth but only 6.3% of its population. […] Our real task in the coming period is to devise a pattern of relationships which will permit us to maintain this position of disparity".[12] America's allies and foes in Eurasia were suffering the dreadful effects of World War II at this time.
In their position of unprecedented power, US planners formulated policies to shape the kind of postwar world they wanted, which, in economic terms, meant a globe-spanning capitalist order centered exclusively upon the United States.[13]"
"Manfred Steger distinguishes between different globalisms such as justice globalism, jihad globalism, and market globalism.[2] Market globalism includes the ideology of neoliberalism. In some hands, the reduction of globalism to the single ideology of market globalism and neoliberalism has led to confusion. For example, in his 2005 book The Collapse of Globalism and the Reinvention of the World, Canadian philosopher John Ralston Saul treated globalism as coterminous with neoliberalism and neoliberal globalization. He argued that, far from being an inevitable force, globalization is already breaking up into contradictory pieces and that citizens are reasserting their national interests in both positive and destructive ways."
"Alternatively, American political scientist Joseph Nye, co-founder of the international relations theory of neoliberalism, generalized the term to argue that globalism refers to any description and explanation of a world which is characterized by networks of connections that span multi-continental distances; while globalization refers to the increase or decline in the degree of globalism.[3] This use of the term originated in, and continues to be used, in academic debates about the economic, social, and cultural developments that is described as globalization.[4] The term is used in a specific and narrow way to describe a position in the debate about the historical character of globalization (i.e. whether globalization is unprecedented or not)."
Jag vet inte hur det står till med globalism, men jag vet många icke-antisemiter som använt ordet kulturmarxism. Det verkar rent av provocerande mot judar att säga att alla dessa personer är antisemiter.
Som man kan se av ovanstående citat från Wikipedia är "globalism" ett ord som används inte bara av alt right utan också av militärer, kapitalister, nyliberaler och högt respekterade statsvetenskapliga forskare. Själv talar jag om vänsterglobalism, högerglobalism och anarkoglobalism. Ordet globalism är ett alldeles naturligt och nödvändigt korrelat till ordet globalisering.
På tal om globalist, kejsare Macron är en sådan av Guds nåde. Det är riktningen mot en global planekonomi med skattehöjningar bl.a förklarat med s.k. klimatförändringar som fransmännen vänder sig mot.
Något som vi svenskar tyvärr aldrig skulle göra. Vi lever i konsensus och tror blint på myndigheter och klimatrapporter och accepterar alla pålagor och globaliseringstrender
som förs fram av massmedia/politiker.
F.ö är numera är skolkande Greta 15 år vår nya "klimatexpert" i Katowice, det säger lite om nivån.
"global planekonomi"
Alufolie kan man vika hattar av.
Bland kommentatorerna finns ett föraktligt antal gubbar som slänger ur sig vad som helst på alldeles onyanserade sätt bara för att de hatar verkligheten.
Cornu, du vet väl att Al inte funkar. Det måste vara äkta stanniol.
Nu har jag ätit lunch och är på bättre humör. Får därför säga : Tack för repliker!.
Trots ganska intetsägande
Som man ropar får man svar.
Ja du Bengt, jag märker att antiglobalister är ofta mycket artigare också (specielt efter lunch). Vi kan föra en lugn och vaker diskussion utan att katigorisera folk. Vi godtar vad andra tycker.
Dock den ultraliberala delen av debatörer tycks sakna etikett rätt ofta. De för en aggresiv och respektlös dialog som att yttrandefrihet ej finns. Tolerans finns inte med på agendan.
Peak gas och kol är inte här i närtid vad jag vet?
http://www.oil-price.net/
#Cornucopia?2018-12-04 11:48#
Det är att märka ord.
Det frågas bland kommentarerna om hur skatterna tas ut i Frankrike. Inkomstskatt är en liten del. Vad som har stigit kraftigast på senare år är otaliga specialskatter dolda som avgifter. Eftersom dessa avgifter är lika för alla drabbas låginkomsttagare hårdast. Många av dessa avgifter motiveras med hänsyn till miljö eller klimat. Härom dagen räknade någon ut att av ekoskatterna gick 5% till miljöåtgärder medan de övriga 95% gick in I den allmänna budgeten.
Mer ekopåbud är på väg. Redan Hollandes regering föreslog att obligatorisk energiförbättring av bostäder skulle införas och det arbetas fortfarande på utformningen. Grunden för förslaget är att alla bostäder i landet ska isoleras upp till en viss miniminivå. De som rest i Frankrike har sett att en stor del av byggnaderna består av äldre stenhus. Dessa är i det närmaste omöjliga att isolera utan negativa konsekvenser. Vid isolering invändigt brukar man montera glasull i ett metallramverk på vilket gipsskivor skruvas. De ursprungliga ytterväggarna, 60 – 80 cm tjocka, består av murad natursten utan grundpapp. De är alltid fuktiga. Därför bildas mögel i den nya isoleringen. Likväl vill regeringen gå den vägen.
Det kontroversiella i förslaget är att de som inte själva kan bekosta den obligatoriska ombyggnaden ska tvingas till att bilda ett sorts aktiebolag vari staten blir aktieägare i proportion till vad bostaden värderas till och vad renovationen kostar. I många fall överstiger kostnaderna för arbetena husets värde. Då övergår husets ägande till staten och den förre ägaren måste betala hyra för att få bo kvar. Det verkliga skälet är att reducera proportionen mellan statens tillgångar och skulder. Staten får sålunda gratis mer tillgångar.
Den här ”reformen” berör många miljoner fransmän. Samtidigt är en annan på gång och det är så kallad ”fiktiv hyresinkomst av bostad”. Speciellt på landsbygden finns många hus-och lägenhetsägare som betalt av sina bolån och är skuldfria. Detta kontrasterar skarpt mot hur det ser ut i storstädernas centrum där lägenheterna är högt belånade. En taxering av hur mycket bostaden skulle kunna hyras ut för görs och inkomstskatt ska betalas för beloppet. Om fastigheten är belånad görs avdrag för relationen värde och belåning samt betalad låneränta. I praktiken innebär det att stadsborna undkommer skatten medan landsbygdsborna betalar den fullt ut, samtidigt som andra blivit av med sin egendom.
Om de gula västarnas protester verkar våldsamma idag, är det inget jämfört med vad vi kan se fram emot om de två nya förslagen blir lag.
Kul med nån som är påläst (?) Eller så hittar du bara på, fan vet jag. Hur som haver, de där åtgärderna låter verkligen helt vansinniga.
Jag trodde redan det fanns både fastighetsskatt/landsskatt och en sån där "fiktiv hyresinkomstskatt", låter helt tokigt att slänga på ännu fler fiktiva egendomsskatter eller konfiskationsåtgärder ovanpå detta. Märkliga fransmän.
Nje, jag har många gånger hört ekonomerna bubbla om "möjlig inkomst av uthyrning" (som kan beskattas) och "besparing" (förmån) för att man inte behöver betala hyra. Vidare gillas ju alltid mer lån, skuld, då blir man rik!
Vad gäller isolering och statligt övertagande av huset om man inte hår råd, ja, det är uppenbart en skrivbordsprodukt som tjänstehennen sliter med. Goda intentioner har nästan alla. Faktiskt.
Tja, kan fastigheten beslagtas av staten så lär inte bankerna acceptera ens bostad som säkerhet vid ett lån.
Värst är det kanske för de som bor i slott/större anrika vingårdar.
Hm, arroganta politiker som har studerat på École Nationale d'Administration…
Behövs inget peak oil för att fransmännen ska ut och bråka. Det är en gammal tradition.
Medan svensken knyter näven i fickan över höjda skatter går fransmannen bananas. Se hur franska bönder beter sig när något inte faller dem i smaken. Då blir det gödselsprindning framför parlamentet.
Let them eat cake
Avser inte någon dessert utan "skinnet" runt pat`en.
Skröna eller inte,vem vet
Sänk skatten på klimatvänligare alternativ istället…