Byggfackstidningen Byggnadsarbetaren rapporterar om omfattande klagomål på Oscar Properties projekt. Kvalitetesbristerna framställs som omfattande och inkluderar översvämningar, ventilationsfel, sprickor, buller och diverse tvister. Bolaget ska nu byta strategi och börja bygga billiga lägenheter på tillväxtorter och inte bara exklusiva projekt i Stockholm.
Dagschart Oscar Properties. Logaritmisk skala. |
Den börsnoterade så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties rapporteras alltså ha kvalitetsbrister i sina projekt. Inte ens ytan verkar man alltså klara av att fixa.
Ett projekt i Hammarby Sjöstad ska ha drabbats av översvämningar. På Östermalm saknade fyra lägenheter godkänd ventilation. En annan förening på Östermalm har drivit rättsprocess mot Oscar Properties på grund av friskluftsdon och isolering och tätning har fått göras om, samtidigt som lägenheter fuktskadats. I Nacka har ett tak behövt bytas och väggputs har spruckit. Totalt listar Byggnadsarbetaren nio föreningar som än så länge har haft eller har kända problem.
Flera föreningar har också krävt ekonomisk kompensation eftersom Oscar Properties ekonomiska planer har överdrivit intäkterna från uthyrningslokaler i fastigheterna.
Bolaget säger att man inte har några tvister med föreningarna i dagsläget och menar i övrigt att byggprojekt som drabbats varit äldre komplicerade processer och att man numera inte anlitar externa byggföretag.
Byggnadsarbetarens artikel om kvalitetsproblemen hittas här. Tidningen har tidigare rapporterat om arbetsplatsbrister i Oscar Properties projekt Norra Tornen, där arbetarna exempelvis inte har tillgång till hissar vid färdigställandet av lägenheterna. Huruvida inflyttningsdatum håller är fortfarande osäkert.
Oscar-aktien verkar för stunden ha återhämtat sig något från dippen i samband med att Dagens Industri dagen efter bloggen publicerade att bolaget blivit stämt av köpare för att inte kunnat hålla inflyttningsdatum, men ändå inte betalat tillbaka pengarna. Uppgången ska ha skett på ett besked om ett strategibyte för koncernen, som nu ska börja bygga så kallade billiga bostäder och inte bara exklusiva projekt. Eller att man breddar affärsverksamheten som det också heter. Man överväger också att byta namn på moderbolaget, då de nya affärsverksamheterna antagligen kommer drivas under annat namn. Också ett vis att tvätta rent varumärket via segmentering.
Dock har aktien fallit tillbaka sedan upprekylen och den fallande trenden är förstås intakt. Nedsidan i aktien är dock begränsad till 100%. Precis som tidigare.
14 kommentarer
https://lundagard.se/2018/11/14/studentboende-obeboeligt-200-studenter-maste-flytta/
Detta bostadsområde i Lund har inte många år på nacken och är nu bedömt som obeboeligt pga fukt och mögel, bland annat. Exakt byggår vet jag inte och hittar inte med en snabb googling. Nån som vet?
Även här i Göteborg har man haft stora problem- inte utmaningar – med denne ägare/hyresvärds modulbostäder…
Problemen som var demsamma som i Lund var kända redan sommaren 2017..
https://www.bequoted.com/bolag/prime-living/pressmeddelande/prime-livings-kommentarer-till-miljoforvaltningen-i-goteborg-60287/
Oj då, det blev riktiga länkar.
Det är till gammelmedia det blir olagligt att länka utan att betala. Småmedia förblir gratis.
Jag tror inte detta är något unikt för O.P. Mer att branschen är rutten, effektiviseringen i branschen går inte direkt i raketfart. Lite bättre konkurrens skulle göra susen, tror jag.
OP verkar ha anlitat utländska underentreprenörer med s.k papperslösa byggnadsarbetare med tvivelaktigt utbildning. Därav något sämre kvalitet. Hoppas de får tag i billigare arbetskraft till de nya hyresrätterna.
Att det byggs fel är inget konstigt, det händer alla byggen, det är därför det krävs att man har ganska omfattande kontrollprogram och självbesiktning under tiden, dessa redovisas till byggherren och utgör bevis vid byggfel. Det tas generellt ganska seriöst.
Att fel uppstår beror alltså inte nödvändigtvis på grund av slarviga byggare utan allt oftare slarvig eller icke existerande kvalitetskontroll och avhjälpning av fel.
Ett stort undantag till kontroll och besiktning är när det byggs i egen regi och byggherre och entreprenör är samma person. Dessa nybyggen ska man generellt undvika, även om det är att dra alla över en kam. Men jag anser att det lämnar ett viktigt motsatsförhållande utanför byggprocessen som ofta leder till osunda slutresultat. Jag tillhör de som ser stora fördelar med den klassiska byggprocessen med tre parter "mot varandra", konstruktör<->entreprenör<->byggherre, för då kan man hålla varandra under kontroll. Jag säger mot varandra bildligt då ett bra bygge alltid är en konsekvens av gott samarbete.
Varför avhjälper man inte fel? Varför har man inte tillräckligt med kontroller? Svaras i 19/20 fall med pressad tidplan, inget utrymme för oförutsedda händelser och stora pengar på spel om byggtiden inte hålls. Den enda gången man klarar sig med slarv på grund av en pressad tidplan är när inga motsatsförhållanden finns och när byggherrens och entreprenörens ekonomi är densamma.
Har man en motpart med kvalitetskrav blir det DåligStämning(tm) om det slarvas, vilket för en byggherre kan leda till en i juridisk mening god stämning. Samma gäller om en byggherre hetsar en entreprenör att bli klar om oförutsedda saker sker, då har entreprenören mycket gott lagstöd för att ta den tid det tar för att avhjälpa fel. Samma sak gäller mot konstruktören men det är nästan alltid en tredje part och rent ekonomiskt en ganska liten spelare.
Internationellt används FIDIC flitigt och har i mitt tycke en bra balans och det skulle inte skada om man började använda sig av det kontraktet i Sverige.
Vi har ju AB04, ABT06, ABK09, men vet inte hur de skiljer sig mot FIDIC. Tycker de fungerar bra.
Kommer det andra tornet vid Hagastaden att ens byggas…? Någon som vet? Fundamentet är ju påbörjat men i övrigt ser det väldigt stillastående ut…
Projektet pågår för fullt. Går att detaljstudera via denna webbkamera:
http://www.webbkameror.se/byggkameror/stockholmsstad/hagastaden_2_1280.php
Man får dock ge O.P credit för att dom har lyckats sälja undermånliga bostäder till överpriser ganska länge men med sådana svindlerier är det ju svårt att bygga ett stabilt varumärke så O.P torde inte existera om ett par år.
Speciellt inte eftersom dom planerar att stå ut från mängden genom att bredda verksamheten till att bygga helt vanliga dussinbostäder i en fallande byggmarknad där byggstarterna i det närmaste upphört, nybyggnation dränker hemnet och bopriser väntas falla rejält framöver.
Vad kan egentligen ett renodlat företag som O.P göra när konjunkturen viker?
De stora drakarna flyttar ju över till infrastruktur och statliga/kommunala bostadsprojekt istället när stat och kommun lägligt drar igång sådant för att hålla dom sysselsatta.
O.P kan ju inte direkt börja bygga sjukhus eller vägar så har dom per definition en dagsländas livslängd och ledningen kallt räknar med att slå igen när det blir lågkonjunktur eller har dom en -realistisk- plan för att övervintra?
OPs preffar går för strax över 440 kr i nuläget. Inlösen i Juni för 500 kr, plus två utdelningar tills dess om sammanlagt 25 kr.
Kort sagt, viss risk för konkurs beräknad. Köp 550 för 440. 25% vinst på sju månader är alltså 25/7*12=43% i ränta på preffarna just nu. Säger något om skräpstatus.