755
Det drar ihop sig till uppvärmningssäsongen, och som söndagsenkät denna vecka kan man lämpligen fråga hur din bostad värms upp. Svara på enkäten nedan.
Uppvärmning av villa. |
Så hur värms din bostad upp? Det finns en hel del alternativ, av vilka några är angivna nedan. För lägenheter har de flesta inte någon koll, så där angav jag inte så många alternativ.
Vid flera olika uppvärmningsmetoder, så avses nedan den primära uppvärmningen vintertid.
47 kommentarer
Två sommarstugor med direktverkande el, den ena med vedkamin (=egen ved). Tveksamt, om luftvärmepump skulle löna sig, eftersom man då skulle behöva byta huvudsäkring från 16 A till 20 eller 25 A och det blir en dyr årsavgift plus kanske en ny elcentral.
Har en luft/luft på landet som värmer upp c.a 80 kvadrat och bara 16 A i säkring, dessutom en massa annat det räcker gott, värmepumpen ligger över en säkring på 10A 230 Volt.
Min luft-luft drar 800w. Det klarar man på en 6A säkring
http://faktabanken.nu/ohm.htm
Samma här, vi behövde inte byta upp någon huvudsäkring för vår värmepump.
Vår frånluftspump ligger på 16A med. Inga bekymmer. Om man är orolig kan man ju alltid koppla på (vet ej namnet) sådana saker som hindrar apparaturen att toppa över en viss effekt.
Men startströmmen kan vara mycket högre. Om man råkar starta många elapparater samtidigt, så kan summan av startströmmar vara hög och någon av huvudsäkringarna kan lösas ut. När vi har haft hantverkare hemma, har det gått åt en liten låda 16 A porslinssäkringar per dag i huvud-elskåpet, men annars händer det i princip aldrig.
Ved+gas
Villa, vattenburet med elpanna och luft/vattenvärmepump
Ved i form av flis. En bra funktionell lösning där maskiner sköter jobbet. Det enda som saknas är automatisk askning.
En flismaskin som drivs av en stirlingmotor kunde kanske vara något, om fliset som åstadkommes får hålla stirlingmotorn igång. Stirlingmotorn är nog ganska tyst, men flismaskinen bullrar förstås.
Jag svarade, frånluftvärmepump. Antagligen den bästa hävstång, ifall man nu som jag har ett litet energisnålt hus i södraste Sverige. Ifall man vill vara i knäna på sin kommun, så är säkert fjärrvärme ett bra alternativ. Men frånluft ihop med solceller känns som en vinnande kombo.
Varför år inte alternativet Luft Vatten med ?
Vänta här är detta din katt, varför har vi inte sett fler bilder på vederbörande.
Snygg kisse, liknar min gamla "pälstrasa".
Direktverkande "kattvärme"!
Ingen Tuxedo katt. Så inget att skryta om 😉
Det ser ut som en norsk skogskatt?
Norsk skogskatt och robotdammsugare? Hur går det ihop? Jag anar konspiration!
Katter brukar ju vara mästare på att sparka ner saker från t ex bord. Har katten inte försökt att sparka ner robotdammsugaren från övervåningen ännu? Det skulle min "Hizbollah-katt" gjort för länge sedan!
Mindre kedjehus i Härryda kommun som hänger ihop med varandra med garagen.
Frånluftsvärmepump, liten enkel billig braskamin och jag har tittat på solceller!
Jag är fortfarande INTE Bengt eller BH
mvh J
"Drar ihop sig till…"
här har vi eldat både el (primär värme) och ved sedan nästan en månad. Kanske skall göra något åt isoleringen, men i gammalt hus med stomme av stockar vill man inte rodda för mycket…
8500 kWh direktel + 2500 kWh luft/luft VP + 8 m3 ved är väl ganska OK i alla fall.
Vilken luftfuktighet uppnår du vid eldning och direktel?
Låter som en kombo som drar ner luftfuktigheten till oönskade nivåer fast huset kanske fixar det?
Gick över från el/vedpanna till fjärrvärme i oktober 2006. Eldade innan dess i 12 år. Mer fritid, i princip samma årskostnad eftersom vedpannan saknade ack-tank och det blev eldrift när ingen var hemma.
Önskar att det varit en flervalsfråga. Frånluftpump och vedkamin.
Japp, där hamnar Fattigbonddräng också!
Vit medelklassilska över tingens ordning anno 2018 håller huset på lämplig temperatur mestadels av året
Räcker inte det till finns det elelement och luft luftvärmepump. Det finns också en kamin som kan ge några kW i nödfall men annars mest eldas med surved som tänds direkt av ilska.
Medelklassilska? Det förklarar varför du är så ocool. Har du provat metangas från grisskit?
Du verkar ha mycket ilska, hodor. Surved ska du inte elda med, värme utan "rök" är det som gäller
Värmepumpsmesar. Knyter näven i fickan när elpatroen stödvärmer i kylan.
Där jag bor finns inga grisar, det är längre norrut.
Vi eldar med det vi kommer över, vi tattare. Pengar, knark, papperslösa. Allt brinner lika bra bara temperaturen är hög nog.
På senare tid har vi bytt ved,
hden höggspå 90-talet och har legat i en lada sedan dess. Det är som balsa.
Behövs ingen "arg som satan över våra politikera senaste trams" utan det rcäker med lite irritation så sprakar den igång så fint.
Villa, luftluftVP >+4 ute. Vedkamin december – april när det är kallt i skåne.
Mangårdsbyggnaden värms med ved och en fristående gårdsverkstad värms för närvarande med luft/luft v-pump men installerar snart vedvärme där också.
Kör med öppenplanlösning på villan och har som primär källa frånluftsvärmepump och en stadig kamin som sekundär värmekälla. Kaminen mäktar med att hålla värmen när pannan står, vilket har visat sig vara en räddning fler än en gång.
Riksbyggens lägenhet uppvärmd med Fjärrvärme.
Riksfuskens bygge. Bor du dessutom i ett s k bonum, 55+. Så blir du extra uppvärmd.
Lägenhet, området i Stockholm med 850 lght håller på konvertera om från Fortum fjärrvärme till bergvärme.
Berg luft och eld. Norrland.
Jag tycker bergvärme är fantastisk. Vi har bott i hus i 6 år och det är inget jobb. Växte upp med ständigt eldande dom barn och tonåring. Blir det strömavbrott så eldar vi i kamin istället.
Kunde svarat lägenhet med fjärrvärme, men eftersom det är varmhyra, så bryr jag mig inte.
Lägenhet, djupt insyltad, fjärrvärme, men motvilligt.
Lägenhet och varmhyra men bryr mig… just nu fjärrvärme men kommer bli bergvärme snart.
Flispanna från ETA värmer mangårdsbyggnaden och lillstuga. För vår del en mycket bra investering jämfört med värmepump. I Österrike, där ETA tillverkas, kostar el 3 kr/kWh och nätavgiften 2 kr/kWh, så därför är österrikarna bäst på avancerade flis- och pelletspannor. Över 80 % av bostäderna utanför fjärrvärmeområde i Österrike värms med flis, pellets eller ved.
Lägenhet, lokal fjärrvärme.
Hur blir man självförsörjande på el i en vanlig villa med villaträdgård?
Det har ju börjat pratas om att lösningar för att lagra sol-el börjar bli kommersiellt gångbara, finns det någon sådan lösning till vettigt pris eller är det det vanliga – finns på marknaden om tre år – och det flyttas ett år framåt varje år?
För att en solcellsanläggning verkligen skall löna sig så vill man väl helst kunna ge fingret och inte betala årliga 15000kr för förmånen att få transportera sin el genom (fortums) nät.
För att kunna ge det fingret så måste man ju ha 100% självförsörjning.
Skulle en kombo av solceller och bergvärme + att man kan lagra el ge önskat resultat eller räcker det med solceller?
Är kapaciteten på solceller så pass att dom skulle kunna driva allt 24hr om man kunde lagra el även vintertid eller måste man ha det så energi-snålt det bara går i huset för att få det att fungera?
nu när vi verkar gå mot vansinneshöjningar av elpriserna så börjar det bli lite lockande att försöka bli självförsörjande på el.
Jag vill också ge fingret! Taket, med 27 graders lutning, sluttar tyvärr mot väst, så det är förmodligen ingen bra riktning för solceller. Dessutom är taket med betongpannorna 40 år gammalt och behöver snart läggas om, fast pappen har ännu inte hunnit bli krispig. Jag brukar ha ca 16 grader inne och går klädd i en T-shirt i min stuga, medan hyresgästen är extra frusen och måste ha 23 grader plus en ylletröja i gäststugan. Om jag skulle skaffa en sån Solfläkt till honom? Gäststugans tak sluttar mot söder, men är ganska litet och skärmas av en stor ek.
Varför saknas alternativet "Lägenhet, fjärrvärme"? Även om det ingår i avgiften till BRF är jag inte sån att jag tänker "bryr mig inte" – särskilt inte med tanke på att det är BRF's enskilt största utgift och jag sitter i styrelsen.
Medelstort kejdehus/villa i södra Skåne, dvs. vi granna värmer varandra lite grann. Kör Luft/luft vintertid till det börjar gå ner under 0'an, då blir det stödvärme med direktverkande el genom oljeradiatorer.
Ligger på 12-13000 kWh per år
Villa, fjärrvärme och ved.
I huvudsak använder jag veden som ett "gratis" 9kw stöd, vilket är optimalt när man är ensam om att styra hushållet.