Nu när mycket talar för att Moderaternas budget kommer gå igenom riksdagen, bör man ställa sig frågan vad som händer med solcellsstöden. Moderaterna har tydligt uttalat att de anser att stöden utöver de generella elcertifikaten till förnyelsebar energi ska tas bort. Med en egen budget kan alltså stöden till sektorn försvinna helt från årsskiftet.
Iskallt med solceller och Moderaternas egna budget? |
Investeringsstödet för solkraft är höjt från tidigare 20% (i praktiken 25% momsen tillbaka) till 30% från förra årsskiftet. Stödet har vissa tak, som dock inte är relevanta för privatpersoner. Till detta kommer för privatpersoner ett stöd om 60 öre per såld kWh i form av ett skatteavdrag. Även här med vissa tak – många har drabbats av ovanligt hög solenergiproduktion i sommar och gått över gränsen, vilket trappar ner ersättningen.
Moderaterna är ideologiskt generellt emot riktade stöd till olika branscher och sektorer, vilket förstås även inkluderar sollenergi. På solcellskollen svarar partiets näringspolitiske talesman Lars Hjälmered bland annat som följer, min fetstil:
“Politiker är satta att vårda och förvalta våra gemensamma skattepengar. I den rollen krävs det prioriteringar och avvägningar mellan åtgärder som ger bäst effekt och nytta. Moderaterna väljer att prioritera forskning och introduktion av ny teknik på energiområdet framför ökade subventioner till solceller som redan inkluderas i elcertifikatsystemet.”
Frågan landar då i om man alltså accepterar liggande beslut och bara vänder sig mot ännu högre stöd. Artikeln är daterad 31:a augusti 2018, och bör alltså gälla innevarande år.
Annars kan förstås stödet helt strykas från årsskiftet, så marknadskrafterna får ordna frågan om svensk energiproduktion. Det är en lågt hängande frukt, som knappast kommer kränka särskilt många politiskt. Drabbar ingen fattig, som det heter.
Detta väcker frågan om man ska skynda sig och installera solkraft och tillhörande ansökning om investeringsstöd innan årsskiftet. Kommer en ansökan inskickad före årsskiftet att följa befintliga regler, eller kan anslagen helt strykas från årsskiftet så att man aldrig får medlen utbetalade i väntan på pengar?
Idag vet vi inte vad som kommer hittas i Moderaternas budget. Normalt är för regeringar att under året pumpa ut nyheter kring vad man avser att göra i budgeten, men med nuvarande sandlåda blir det istället spännande överraskningar.
Själv fick jag den 9:e november mitt solcellsstöd om 30% utbetalt. Vad min anläggning kostade går alltså att i detalj få ut via offentlighetsprincipen, då alla kvitton etc är inskickade offentliga handlingar. Svaret på det är 120 000:- SEK brutto och 84 000:- SEK efter investeringsstödet, och inkluderar samtliga kostnader.
I skrivande stund producerar solcellerna en effekt på 1.42 kW och har idag producerat 1.82 kWh än så länge. Denna månad är produktionen nere i 28.96 kWh, men bör nog landa på uppåt samma siffror som för februaris ca 39 kWh. I kontrast mot som mest ca 30 kWh per dygn i juli är maxproduktionen per dygn nu i mitten av november nere i ca 4 kWh vid full sol.
47 kommentarer
Ja, och?
Det är väl fel med bidrag, i synnerhet som det inte tillför något till målet öht.
Vad är målet?
Eftersom varje installerad panel i Sverige ökar det genomsnittliga koldioxidavtrycket är målet rimligtvis att öka produktionen i Kina för att på så sätt sänka priset per panel.
Rent teoretiskt sänker det i sin tur de globala utsläppen när fler paneler kan installeras på ställen där de ersätter fossilkraft.
Lönsamt med solceller för de flesta. Ur prospektet för svenska Midsummer framgår att deras SIGS solceller ger en sjättedel så stort CO2-avtryck som kisel när de tillverkas med deras DUO i Kina. Borde vara ännu mindre här.
Ja de ger kraftigt sänkt CO2 om de ersätter fossilkraft. Och jag äger aktier i Minesto.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Frukta icke! Jan och Annie kommer att rösta på sossebudgeten.
Solcellsstöden bättre än solcellsdöden
(Bara ett lamt försök av mig att vara rolig. Få gärna till något roligare…)
En sak till, stödet är 30% av installationen, material o arbete
Alternativt får man ROT på arbetskostnaden, det motsvarar ca 15-20% på hela kostnaden. Det har inte varit aktuellt heller att röra.
Oavsett får man 60öre/exporterad kWh i skattereduktion. Normalt exporterar man minst hälften av produktionen och med en pay off på säg 12 år (med stöd a 30%) har det ganska stor betydelse
Branschen förespråkar själv att stödet tas bort så det är inte så kontroversiellt, utom i en miljöpartist huvud såklart och kommer användas så i debatten av vänstermedia och politiekr samt influencers på sociala media.
Analogt med att "sparka på de som redan lgger" – vs "bryta ryggen på kostnadsökningen"…
Say no more, nudge , nudge.
Nej, just att det inte är så kontroversiellt så är det rimligt att det ryker. Om inte nu, senare.
Så är det sagt eftersom det blir billigare och billgare med solcellspaneler, växelriktare och annan teknisk bråte. DEt som inte blir billigare är arbetskostnaden, och när försäkringsbolagen börjar ställa rkav på installationerna för att husförsäkringen skall gälla kommer det krävas spezzialcertifierade med behörighet (el) för att ens skruva upp skenor och takfästen, för att inte tala om allt det andra med kabeldragning. Då drar arbetskostnaden iväg ORDENTLIGT.
Varför tror du branschen förespråkar ROT avdrag före solcellstöd (som är begränsat) ?
Jag har engagerat mig en del i debatten och diskussionen…
Betyder detta att om solcellsstödet stryks är Miljöpartiet säkert i extravalet?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Egen energiproduktion förefaller idag vara en bra idé om man bor i villa(sedan länge i en brf).
Utgångspunkten är att elpriset kommer att öka mer än inflationen t.ex och att det beror på:
Konstant ökat energibehov per capita
Endast satsningar på lågintensiv energiproduktion(dvs kärnkraft m.m nedlagd)
Klimatförändringar antyder antingen torka(fortsatt varmare) eller ny kallperiod.
Antar att Cornu i sin investeringskalkyl räknar med högre elpriser i framtiden även om anläggningen redan idag kan avkasta dryga 5% exkl ränta, underhåll(?)och avskrivning. Är den tekniska livslängden(hållbarheten) på cellerna 20 år?
Vad hoppas du på för årsmedelvärden(mini och max) i produktion över t.ex en 20 års period? Baserat på på historiska soltimmar i din region t.ex.
Intressant investering att följa.
Teknisk livslängd 50+ år. När man pratar 25 år är det garantitiden m minst 80% i effekt. Och energipriserna stiger förstås.
Är det verkligen säkert att energipriserna stiger från dagens nivå inflationsjusterat?
Långa kontrakt är billigare än korta och dagens 48.52 EUR MVh är avsevärt högre på årsbasis.
Nu är det nominella pengar som ger avkastning. Jag har räknat med 2% stigande priser per år, dvs inflationsmålet. Om jag investerar 84000 kronor och inflationen gör att avkastningen blir 8000 om året istället för 6000 om året, så får jag högre avkastning på investerat kapital. Punkt slut.
Och som sagt, man får betalt för solcellerna när man (eller arvingarna) säljer huset, så det är nonsens att sitta och prata om "återbetalningstid". 8% avkastning om året skattejusterat är det som gäller. Återbetalningstid ointressant.
Din anläggning kommer inte hålla i 50+ år. Solcellerna kommer fortsätta fungera minst 30-40 år men kablage, växelriktare, överspänningskydd kommer inte hålla så länge.
Räkna med 30 % återinvestering under kommande 30 år. Mer om du behöver göra ett takbyte under tiden. I
Kablaget lär hålla. Växelriktaren lär behöva bytas tids nog. En mindre kostnad dock.
Jag har ej studerat elmarknaden närmare t.ex vad som driver contango/backwardation-prissättningen. Menar du att backwardation ständigt råder och dessutom på de längsta kontrakten(hur lång är dessa?)?
Statistiskt sett kan priser(spot)fortsätta fortsätta upp under backwardation. Här måste man ju in och studera både producenters (och spekulanters)produktionsförmåga(portfölj-värde) kontra efterfrågan(vinterväder typ). Bortsett från vattenkraft saknar väl elmarknaden lager(-kostnad) vilket har betydelse för det kortsiktiga priset(spot).
Jag tror nog att det långsiktigt(stigande!) elpriset inte syns i den typiska forwardmarknaden.
Nu är jag inte insatt i dessa nya utrustningar för enskilda hushåll. Men det skulle vara roligt att kunna följa din investering genom olika diagram utvisande t.ex 4 st säsongsmässiga(vinter,vår, sommar och höst) produktions-nivåer där du även lagt in t.ex ackumulerad break-even-nivå mht till alla kostnader. Oavsett att investeringen redan ökat fastighetens värde.
Contango, backwardation. Läser på i natt och glänser på fikarasten imorgon med detta.
Glöm inte Basssackwards (popkulturell referens)
Yes…..ankdamm och småskurenhet präglar många när de drabbas i sina känslor!
Med tanke på att elpriserna kommer skena tills man byggt ett nytt känrkraftverk (aldrig) så vore det ju inte en dum ide att få solpaneler till en folkrörelse men det kommer ju M uppenbarligen ta död på.
Med de elpriser nedstängd kärnkraft kommer ge oss (kanske upp till 2:- SEK per kWh utan skatter och moms) så kommer solceller vara mycket lönsamma på egen hand.
Vad baserar du 2kr/kWh?
Det kommer stänga ner i princip all basindustri samt mycket annat så det är orimligt.
Säg någonstans runt 1 kr/kWh före skatter mm , där går smärtgränsen när industrier lägger ner i Sverige.
Tajmar bra med lågkonjunktur och bostadspriskrash.
Men elbrist blir det aldrig med de priserna.
Ve oss. Ve oss.
Vi kommer inte att mer än kortvarigt nå 2:- SEK per kWh. Närmast sker en stor utbyggnad av vindkraft, sedan kommer solceller, mycket mer sann timtaxa, högspänd likström, lokala billiga batterilager som inte är Li-jon,stora avtalsblock med villaägare och företag om tillfälliga (någon timme rullande) avstängningar av elvärme samt vv-beredare, elfordon som tankas mest nattetid och därmed än lönsammare vindutbyggnad. Samtidigt blir det lönsammare med återvinning av värme och besparingar som med nya värmepumpar och isolering av värmeläckor. Möjligen stopp för aluminium men knappast för skog och stål. Aluminium tillverkas billigast i Norge och på Island.
Ve oss ve oss skriker Rikard, vissa kärnkraftägare och ryska oligarkägda Kubal i Sundsvall med 500 anställda.
Äger aktier i företag som nyttjar månkraft, tillverkar komponenter för självstyrande bilar, geotermisk energi, sol och vind i nämnd storleksordning.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Att staten tvingar folk att betala för dina solceller med hjälp av våldsmonopolet kan väl knappast vara moraliskt försvarsbart.
Nja, sist jag kollade betalade jag cirka 20x stödet i skatt senaste året (privat och via mitt företag). Och då ska cellerna hålla i åtminstone 25 år (garantin). Så jag betalar i runda slängar under garantilivstiden för anläggningen 500x pengarna jag fick tillbaka.
Ditt uttalande är generellt korrekt om den som får stödet inte själv betalar någon skatt. Betalar du mer än stödet i skatt är det faktiskt bara skatteåterbäring.
Jmf med att gamla nivån på stödet, 20%, i praktiken innebar att man slapp betala moms. Det var en vettig nivå, men hade kunnat göras byråkratiskt enklare genom att helt enkelt sätta 0% moms på solcellsinstallationer och slippa allt pappersarbete.
På samma sätt kan man stryka ROT och RUT, och istället momsbefria dessa tjänster. Sparar rejält med byråkrati.
Visst, så kan man resonera om man vill.
Men samtidigt, då är ju alla bidrag samma sak som "skatteåterbäring", och vips har du legitimerat välfärdsstaten för all framtid genom att kalla bidrag för "skatteåterbäring" för alla människor som betalar skatt.
Barnbidrag? Skatteåterbäring!
Föräldrapenning? Skatteåterbäring!
Bostadsbidrag? Skatteåterbäring!
Studiebidrag? Skatteåterbäring! (Studenter betalar också inkomstskatt och indirekta skatter på sina sommarjobbslöner, plus moms och punktskatter på sin konsumtion).
Moderaterna har rätt här, alla riktade stöd är en stöld (omfördelning) från skattebetalarna och det vore givetvis mer rättvist (i ordets sanna bemärkelse) att från början inte ta ut skatten alls. Det ska bli gott att se detta försvinna.
Absolut. Sänk min skatt istället. Det är jag helt med på.
Tyvärr försvinner inte stödet med Moderaterna. De ska lägga en "alliansbudget" har de sagt och C vill definitivt ha kvar stödet alltså kommer det ligga kvar.
Tveksamt. C och L har sagt att de lägger ner sina röster om deras egen budgetmotion faller. Kvar blir då M+KD+SD, och en M-budget har i så fall fler röster än en övergångsregeringsbudget. Vi får se om det blir så.
Ja, visst har de fler röster men syftet för M att lägga en budget är mindre att få fram 100% moderat politik utan att tvinga C+L att välja mellan socialisterna eller alliansens politik. Så en hel del av Centern och liberalernas intressen kommer ligga i budgeten för att sockra det. Om inte M vill bli irrelevant för mycket lång tid så måste de tvinga C+L att aktivt rösta mot sin egen politik så att deras väljare som inte vill ha socialism byter sida.
Ah, du tänker så.
Ja, det är fullt möjligt. Vi får se om nån vecka.
25års PRODUKTgaranti eller bara effektgaranti?
80% effekt/energigaranti är brukligt.
Dvs dina 5kWp som år 1 gav 5000kWh ger alltså minst 4000kWh.
Nu finns det en del data på äldre paneler och i svenskt klimat är det inte så troligt att de försämras så mycket. Enstaka paneler möjligen.
@Rickard – LG paneler garanteras 87,5% effekt efter 25år. Eftersom de är dyrare så undrar jag ifall de är värda den extra kostnaden? Förutsättning: Båda täcker upp energibehovet/yta finns. Hur ser avklingningen ut efter år 25 i respektive fall?
Läs på. Effektgarantin friskriver sig från defekter såsom sprukna/döda celler. Typiskt uppkomna över tid. Inte osannolikt fel som avgör verklig livslängd. Dessa fel omfattas istället av den sk produktgarantin, vanligen på 10-12 år. Betalar du extra för tex sk glas-glas-paneler kan du dock få 25år även på produktgaratin.
Känner mig lite stressad, har nyss ansökt om solcellsstöd…men det känns nu rätt osäkert om man får ta del av det. Blir inte riktigt samma 'drag' med bara rotavdraget.
Bor även i ett område där det är undantag och krav på bygglov 🙁
Misstänker att det är en massa mijöpartister i området men märkligt få solceller ändå trots detta.
Det rimliga är att reglerna som gällde när du sökte gäller. Så var bara lite orolig.
Håller tummarna att du har rätt!
Skulle kännas fint att få hyfsad avkastning på investering samtidigt som man (hoppas jag) gör en insats för miljön. Har även en PHEV som jag laddar flitigt och blir nog en BEV om ett par år. Leva tillsammans med solceller och elbil i harmoni…
Tyvärr är det så att om pengarna är slut har du bara etr könummer, och får vänta på att nya pengar förs till.
Däremot måste du använda bidraget inom en viss tid och är området undantager från lovbefrielse är det hög tid att aätta igång med bygglovsansökan så kan du fokusera på det istället 🙂
@Rickard, pengarna är väl redan slut? @IZZE – Förlåt men din phev gör förstås mer skada för miljön än nytta. Dubbel onytta faktiskt el+fossilt, samt en hög tjänstevikt och höga servicekostnader. Jag antar din phev är en tjänstebil, men den gröna hatten får du svårt att få med i ekvationen.
Rickard, jupp känner stressen!
Niklas, håller faktiskt med i mer eller mindre av allt det du säger. Bästa med PHEVen (förutom
sjukt billig som tjänstebil) är nog att man får smak för elbilsdrift. PHEV segway to BEV.
Har du garanti för 80% verkningsgrad efter 25 år eller har du t o m 87,5%? Hur ser du på det ekonomiska valet runt detta?
Fick tips ovan, att läsa på. Nu har jag läst på. LG neon mono 330W känns som ett klokt val. LG utlovar 25 år garanti, och minst 86% "kvar" efter år 25. Med 7500kwh/år landar jag isåfall på 120k (efter bidrag). Vid extraval kommer jag rösta 🍄