751
Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index backade 2.56% under gårdagen. De amerikanska börserna fortsatte nedåt under gårdagen.
Dagschart OMXSPI. |
Till ingens förvåning följde alltså världens börser efter den amerikanska nedgången igår, inklusive förstås Stockholmsbörsen.
Dagschart NASDAQ Composite. |
Även de amerikanska börserna fortsatte att backa.
S&P 500 gick -2.06%
Dow Jones gick -2.13%
NASDAQ Composite -1.25%
Bland index utanför USA hittar vi t ex
Tyska DAX -1.48%
Euronext 100 -1.83%
Brittiske FTSE-100 (“Footsie”) -1.94%
Då de amerikanska börserna föll vidare efter europeisk stängning kunde man normalt vänta sig fortsatt nedgång i resten av världen, men i skrivande stund är det faktiskt plus i Asien och DJ World Index ligger +0.20%. Dags för upprekyl?
16 kommentarer
Sättningen skulle kunna vara över nu(januari-fallet) men det mesta tyder på motsatsen. Skulle vilja råda tekniska analytiker studera småbolags-fonderna, t,ex Russel 2000 bolag. Vi vet hur starkt de gått länge och vi vet också hur mycket stryk den typen av bolag får under djupare börsnedgångar. IWM t.ex har nu fallit knappt 12% från toppen. Totalt bör de falla dryga 30% som minst(-41% =Fib50) innan denna korrektion från 2009-nivån är klar för dessa bolag. Våg 4 är således i görandet. Därefter en klassisk helomvändning med kraft under sista uppgångsvågen.
Jag hoppas alla förstår att det är centralbankspolitiken som förlängt konjunkturen tillsammans med kreditpolitiken allmänt. Men tyvärr går det inte att skjuta upp affärscyklerna hur länge som helst. Sverige är som vanligt det land som utmärker sig åt båda hållen. Bäst under uppgång och bland de sämsta under nedgång(denna gång oräknat vissa EMU-länder men det andra orsaker).
Stockholmsbörsen (om vi nu kollar ex OMXS30) har presterat bättre än många andra börser i lokal valuta under år 2018, men inte särskilt bra mätt som EUR eller USD. Norge betydligt bättre (olja och lax), Finland något bättre (återhämtning), Tyskland sämre (verkstad).
Tror inte Sverige sticker ut så mycket som du vill göra gällande. Vi har dock svag utveckling mätt som BNP/capita. Ur rent egoistisk synvinkel vore det trevligt med en större nedgång, så man slapp tjatandet om att börsen är övervärderad som trummats ut de senaste fem åren, och så att t ex diverse småspararbloggar och fikadiskussioner om hur man blir rik på börsen svalnar lite.
Du gör ofta väldigt kortsiktiga analyser. Jag ser bakåt sedan tidigt 80-tal. Yep, jag jmf i lokala valutor där vi gått betydligt bättre än de flesta utvecklade västländer ex. USA och Tyskland. Visst hämtade OMX30 in lite av DAX30 försprånget under Q3 då DAX föll medan OMX30 gick åt motsatt håll. Spegelbilden finns om vi lägger till t.ex EUR eller USD, dvs vi ser vår börs från en utländsk investerares perspektiv. Kronans sista 12 mån är väl ett bra uttryck för hur börsen gått. Intresset för Sverige kan åderlåtas med en sådan långsiktig valutapolitik. Alla investerare är inte intresserade av att ständigt behöva valutahedga!
Trots stort globalt intresse för euron som konkurrerande valuta är det utan tvekan så att EMU-konstruktionen försämrat tillväxtmöjligheterna(utom för Tyskland kortsiktigt). Problemen driver dessutom kapital från Europa(bortsett från Tyskland i viss mån).
Att börserna i USA och några till går på "övertid" beror enligt min mening(förutom cb-politiken) på att mer kapital(än förr i tiden) söker "passiva" investeringar via förvaltare(yield-searching i zirp-miljö) pga den snabba finansiella kredittillväxten inom olika tillgångsmarknader.
Nu läser man t.o.m på DI att regeringarna måste gå in och förhindra en större naturlig börssättning. Patetisk om man tänker efter hur politiken(marknaden har alltid rätt;hands off) på ekonomiområdet förändrats på 30 år.
Låter rimligt alltsammans. Något som är ganska trevligt är ju också att värderingarna på bolagen den här gången inte blivit lika högt uppblåsta som tidigare långa uppgångsvågor (kanske i USA, men det har ändå drivits av tillväxtbolag). Så det vore trevligt med ytterligare 25% ned för den som är långsiktig.
@Joakim: Word! Tänk om bostäder kunde gå ner med 25% i SEK.
Då hade helt plötsligt svalnat vid fikabordet med vänner och kollegor om hur många miljoner man tjänar på att köpa bostad.
Tony, den tiden kommer garanterat….men det behöver inte gå fort…kanske handlar det bara om 25% i reala termer?
@Joakim, nog är det som du säger i USA som värderingarna är riktigt höga bland storbolagen. Återigen kanske det handlar om skillnader i kapitalflöden och det internationella intresset. Men hos gäller väl det även "de nya"
dot.com bolagen m.fl. ?
@Perspektivrik: Bostadspriserna kan vi påverka genom diverse lagar, bidrag och dylikt. Värderingen av börsnoterade bolag är lite svårare att påverka för en enskilt stat så därför är väl risken högre kortsiktigt att värderingen av ens aktieinnehav halveras än att bostadspriserna här hemma gör det.
@Perspektivrik: Värderingarna är / har varit höga överlag. En skillnad är att FAANG-bolagen nu nått en sådan stark marknadsposition att de kan skörda riktigt rejäla vinster, och man hoppas givetvis hitta "nästa Amazon" bland enhörningarna ("unicorns") bland de lite mindre bolagen. Men torkar kapitalflödet upp så kommer många av dessa att försvinna.
I Europa är värderingarna mycket lägre, men så är också stämningen och tillväxtkraften mycket sämre också.
Brukar inte frodandet av "småspararbloggar", "fikadiskussioner om aktier" eller för den del taxichaffissars malande om aktier, sammanfalla ganska väl med att börsen är övervärderad…;))?
En utomordentlig säljindikator. Denna gång har de dock kunnat frodats extra länge tack vare också ny snabb teknikutveckling som drivit optimismen till nya höjder. Som vanligt alltid lite för högt och för snabbt…men dock naturligt mänskligt.
Precis så. Högt intresse för börsen = ökad risk om man kollar historiskt. Jämför med 1979 och "the death of equities" på framsidan av BusinessWeek. Det är så en riktig botten ska se ut.
Som anekdot kan jag berätta om faktiskt 2 helt olika personer men båda inom småbutiksbranschen som precis när dollartoppen nåddes för två år sedan hade insett att dollarn måste du äga. Var och varannan gång man besökte butiken den här tiden så pratade han alltid med vänner och affärsbekanta och få dem att köpa dollar. Därefter föll kursen 15% på relativt kort tid. En klassisk tjurfälla efter en längre tids uppgång. De som köpte sålde säkert av i botten före vändningen igen uppåt. Så här fungerar psykologin…jämt.
När MSM skriver ofta om olika finans-fenomen typ stora vinströrelser och lockar in aningslösa som alltid, som ett brev på posten, får se en motrörelse av kraft. Man är oftast ute på toppen(må vara en deltopp) med sina rekommendationer och dyl. Också det en mänsklig reaktion eftersom kreti%pleti oftast är med bara i den sista uppgångsfasen av 3.
1:a Insiders, 2:a Institutioner och "de rika/välutblidade" med kontaktnät, 3:e fasen är "loosers" om inte den 5´e vägen är en s.k förlängd våg(inte ovanlig). Dock brukar "de ovana" sitta kvar med sin investering mot botten 🙂
Ett 1979 igen för aktiemarknaden kommer vi nog inte att få uppleva igen förrän den politiska dagordningen förändrat finansialiserings-ekonomin till vad som då rådde. Aktier endast för en liten klick obskyra människor. Men det är klart, när denna resa är till ända kanske vi har skapat en ekonomisk depression som "tvingar" pendeln över till andra extremen igen. Så fungerar demokrati.Ständigt dessa diskurser som inte sällan drivs av mer eller mindre osans och okunnighet. Känslor är det som styr våra liv. Rationaliteten kommer därefter.
Så är det, se även Bitcoin december 2017 / januari 2018 (mätt som "antalet artiklar" eller "antalet sökningar"). Har också en bekant som jag skrivit om innan som lyckades sälja euro och köpa dollar 2001, dvs sämsta möjliga tillfälle. Spekulation i valutor och råvaror är svårt.
Förlustbolaget Tesla ner 29% senaste året.