På en av de senaste dagarnas signeringar sålde jag en bok för endast tio kronor. Förvisso fem svenska silvertvåkronor 1914 – 1940.
![]() |
Tio kronor för en bok. |
En inbunden bok kostar runt 250:- SEK i handeln, men det går alltså att sälja den för tio kronor.
De svenska tvåkronorna 1910 – 1940 väger 15 gram och innehåller 80% finsilver, dvs 12 gram silver. Dessa rätt behändiga mynt är alltså idag värda 12*4.27=51:24 SEK styck i rent silvervärde. Som oftast cirkulerade mynt saknar de annars egentligt samlarvärde.
Fem mynt blir alltså drygt 250:- SEK, och räcker alltså till en inbunden bok.
En läsare erbjöd mig just detta för en bok på en av de senaste dagarnas signering, vilket jag förstås löste. Eftersom affären inte tog betalt i silver växlade jag förstås över silvermynten till kontanter, så löste det sig.
Överlag en intressant studie i inflation. Som bekant har dagens kontanter sitt värde via fiat och att de garanteras att kunna användas för att betala dina skatteskulder till svenska staten (genom insättning på en av de allt färre bankkontoren, som accepterar kontanter). Något faktiskt metallvärde föreligger idag inte.
De svenska tvåkronorna 1910 – 1940 är rätt behändiga och användbara i värde med sina cirka 50:- SEK. 1942 – 1966 sänktes bruttovikten till 14 gram och silverhalten till 40%, så de tvåkronorna har bara 5.6 gram silver, eller ett värde på runt 24:- SEK styck idag. Dagens nya tvåkrona har ett värde på … två kronor.
28 kommentarer
Dessa mynt har också och är helt neutrala för valutaförsvagningar. Du är lika gångbara i USA som i Schweiz.
Ja, dvs nästan inte alls. Och i sverige är de inte mycket mer gångbara.
Skillnaden är att någon dessutom kanske accepterar dem för deras nominella värde (och om man tycker att det bidrar till deras gångbarhet så tycker man det är OK att göra dåliga affärer).
Nästan inte alls? Det finns mig veterligt myntaffärer och pantbanker i de flesta städer i hela världen. Det är inga som helst problem att ”växla” gamla silver eller guldmynt på det sättet. Däremot kan man givetvis inte betala med dem i butiker osv.
Sandow: det är nog inte den betydelsen som folk lägger i begreppet "gångbar" i detta sammanhanget. Men om man lägger den betydelsen i "gångbart" så finns det en hel del som är "gångbart"…
Anonym, utveckla ditt resonemang. Vad finns det mer som är a: kompakt och lätt att transportera b: oförstörbart c: lika efterfrågat i världens alla länder, både nu och när som helst i historien.
?
Det är en liten smula bökigt att först behöva leta upp en myntaffär eller pantbank så fort man vill köpa en öl på krogen mitt i natten eller betala för sin matkasse. Att vara en kuf som vill betala med silvermynt funkar inte heller i Skyffladyngemåla som saknar just pantbanker och myntaffärer.
Droger? Inte riktigt lika oförstörbara i vissa fall iofs.
Joakim P: det är inte riktigt poängen. Det är som sagt både knöligt och opraktiskt att försöka använda ogiltiga mynt för snuset på ICA. Det jag tror bloggaren försöker förmedla är att silver o guld bevarar sitt värde över tid.
Sandow: exakt vad är det i mitt resonemang som du tycker behöver utvecklas?
Själv tycker jag det är ganska klart vad jag menar, men om det är något du inte förstår så är det väl på sin plats att vara lite mer konkret med vad du inte fattar…
Visst, guld och silver brukar funka värdebevarande.
Förutom då under t ex 40-talet, 50-talet, 60-talet, 80-talet, 90-talet och 2010-talet.
Värdebevarnade mynt som som är möjliga att gömma för farbror staten som gärna inflationskonfiskerar sparande är nog bekvämast att byta mot digitala pengar.
Joakim Persson: https://static.bullionstar.com/blogs/koos-jansen/wp-content/uploads/2016/09/Jastram.png
Här kan du se en estimering av guldets köpkraft över flera århundraden. Det fluktuerar, men går aldrig till noll.
Anonym: du behöver utveckla hela ditt svar, för jag förstår inte vad du menar!
Sandow:
Ja, den grafen säger exakt det jag sa. Guldets köpkraft föll från 1940 till 1967, steg kraftigt under 70-talet, föll kraftigt fram till år 2000, steg kraftigt fram till år 2011 ungefär, och har sedan dess fallit tillbaka något. Se den röda linjen.
Guld är alltså ganska medioker som köpkraftsbevarande enhet under modern tid. Fastigheter och aktier har varit mycket, mycket bättre värdebevarare.
Jämför själv guld vs den svenska börsen under olika tioårsperioder under modern tid.
Eller se här för en kanske lite tydligare bild.
Guld ligger fortfarnande under sin topp från 1980, köpkraftsjusterat.
Joakim Persson: det är sant att aktier och fastigheter är värdebevarare över tid, men vi (eller i alla fall jag) pratar om pengar här i tråden. Aktier och fastigheter är inte pengar, utan något man köper för pengar. De är förknippade med avkastning och därmed risk.
Det är rimligare att jämföra guld (o silver) med papperspengar. Då kan vi se att det vanligaste ödet för en fiatvaluta är att bli värdelös. Eller hur mycket kan du handla för en D-mark eller en jugoslavisk dinar idag?
Sandow: Ja, men frågan på nästa nivå är: Varför ska man över huvud taget "hålla pengar"?
Det är nästan helt meningslöst, och har varit så sedan lång tid. "Pengar" använder man till månadens konsumtion, det som blir över växlar man snabbt som attan över i något som bevarar värdet.
Joakim Persson: jag antar att du är bekant med talesättet ”den som spar, han har”. Att ställa frågan ”varför man överhuvud taget ska hålla pengar” är bland det märkligaste jag hört? Skojar du nu eller? Man håller ju pengar för att vara likvid, för att kunna köpa saker när det är lägligt.
Och en del av pengarna kan man naturligtvis investera på olika sätt.
Sandow: Jag menar mest att "spara" genom att hålla mynt, sedlar, eller pengar på sparkonto är riktigt korkat om man vill behålla sin köpkraft.
Allt utöver några (tre till sex) månaders utgifter är bara dumt, enligt min mening — en garanterad förlust efter inflation och skatt. Det är alltså bättre att investera pengarna.
Tack Joakim! P.g.a. dumma personer som mig utvecklas dina värdepapper bra.
Sandow: om du inte klarar av att läsa en kort text på enkel svenska och förstå det så är det nog inte mycket man kan göra genom att utveckla. Det finns ju inte mycket som säger att du skulle förstå bara för att man utvecklar texten…
Bitcoin?
10 kronor är nog allt vad som blir kvar i fickan efter att dom politiska partierna har grävt i fickorna på skattebetalarna till alla nya utspel och förslag.
Garanterat Tryckfels-Nisse som inte kan räkna men "tio svenska silvertvåkronor" blir inte tio kronor… Fem tvåkronor blir 10 kronor.
Boken kostade 199,- så det ser ut som att man får bara ut 80% av silvervärdet vid försäljning – men mer än två kronot iaf och det finns väl också kostnader vid reningen av silvret sen.
Inte enda platsen jag signerat, andra priser, SF har mkt bra priser.
Det finns ingen anledning att "rena" silvermynt.
Snyggt exempel, dessa gamla mynt kanske inte är så dumma att ha som nödreserv vid oförutsedda händelser om det kontantlösa samhället havererar en dag. Eller för den delen om kronan fortsätter att rasa, svenska kronor som är värdebeständiga mot kronfall måste vara utmärkt i dessa tider.
Kravet på att vi ständigt har inflation innebär väl att princip riktiga mynt av metaller nästan alltid till slut blir dyrare att tillverka än sitt nominella värde. Mynten måste göras allt mindre för att den inflationsdrivande utgivaren ska ha råd att tillverka myntet.
Koppar nickelmynten som nyligen drogs in är väl också tillverkade av material som numer kommer efterfrågas vid tillverkningen av olika batterier, sannolikt är även det nominella värdet av koppar/ nickel snart högre än myntvärdet för den gamla kronan vi nyligen löste in.