527
Junibörsen avslutade en negativ månad positivt, men nu på morgonen är börshandeln ner igen.
Dagschart OMXS30. Ej inklusive dagens handel. |
Junibörsen var alltså nedåt, men slutade månaden med en liten upprekyl.
Inledningsvis pekar dock juli nedåt med en i skrivande stund -1.58%.
Oron kring handelskriget med USA dominerar förstås. Man ska också ha i åtanke att Sverige både har en svag krona och en fallande börs. För utländska investerare har Sverige varit en riktigt usel placering under våren, vilket kanske inte ökar viljan att stoppa in mer pengar i svenska företag. Det är ju inte heller så att svenska obligationer som alternativ lockar med någon ränta som är i närheten av att kompensera för kronfallet. Så varför stoppa in pengar i Sverige, särskilt som det är ett mycket osäkert valår?
8 kommentarer
Ja, var ska uppsidan komma från?
Nu verkar efterfrågan på svenska statspapper vara fortsatt stark, men en intressant sak kan vara att andelen utländskt ägande av svenska statsobligationer sjunkit från 50% 2015 till 20% idag — Riksbanken äger själv hälften.
Börsen som helhet _borde_ ha en lugn eller negativ period framför sig med tanke på osäkerheten. ECB, smidiga som vanligt, säger så här:
"Om du frågar mig som centralbanksföreträdare; vi har en extrem nivå av osäkerhet om prognoserna för de ekonomiska utsikterna, sade Jens Weidmann, som också är ECB-rådsledamot, i en intervju med tyska HR1 Radio på söndagen."
U.S. ambassador to Estonia, James D. Melville Jr., a career diplomat and member of the senior foreign service ranks, announced to friends Friday that he was resigning amid a string of controversial comments President Donald Trump made about U.S. allies in Europe.
Vi ser rörelser på världens börser som ev signalerar en långsiktig topp. Stor försiktighet rekommenderas. Här hemma står vi inför kraschad bomarknad och svår lågkonjunktur att vänta, en värdelös valuta, gigantiska kostnadsökningar för samhället pga massinvandring och kaos efter valet i höst. Som sagt, vad ska få börsen att stiga…?
Nej, kan inte se en enda positiv sak för Sveriges del. Däremot som du säger en mängd stora negativa faktorer som konvergerar.
Intressant och se att Svenska börsen är bland de absolut sämsta i Europa, alltså t.o.m. värre än Grekland om man tittar på valutaeffekten.
Trist att våra politiker under så många år schabblat bort vårt välstånd.
Börsavkastningen beror ju ändå på lite tidsperspektiv.
Vi kan väl ta Greklandsjämförelsen och titta på de senaste tolv åren (exklusive utdelningar, eftersom det är den data som är enklast att hitta):
År …. Grek …. Sve
2006 …. +23,1% …. +23,6%
2007 …. +20,8% …. -6,0%
2008 …. -64,3% …. -42,0%
2009 …. +26,4% …. +46,7%
2010 …. -33,5% …. +23,1%
2011 …. -50,9% …. -16,7%
2012 …. +37,4% …. +12,0%
2013 …. +30,0% …. +23,2%
2014 …. -28,3% …. +11,9%
2015 …. -22,2% …. +6,6%
2016 …. +4,5% …. +5,8%
2017 …. +27,1% …. +6,4%
Totalt sen 2006: -71,1% vs +87,8%
Grekland steg alltså 2017 mer än Sverige procentuellt sett, men från extremt låga nivåer, och har fortsatt otroligt mycket kvar att hämta in på Sverige sett ur ren börsavkastning (då är ändå inte utdelningar inräknade). Det krävs ungefär en sjudubbling innan man är ikapp och förbi.
Så, ser man bara till välståndet i privat sektor så tycks tiderna vara rätt goda. Sen kan mycket väl börsen rasa och vara sur under en utdragen tid (tillsammans med kass tillväxt per capita), men så är inte läget riktigt ännu — även om det mycket väl kan bli det i politiskt bråk i höst, på precis samma sätt som vi ser i Tyskland och Italien, bland annat.
JP, jag noterar dina siffror. Jag tittar enbart på börsutvecklingen som sådan senaste åren där kronan försvagas med 15 % mot grekisk valuta. Valutaeffekten får man också väga in. Men nu jämför vi med en av de sämsta ekonomierna i Europa.
Det är inte där vi ska ligga. Sverige borde haft en utveckling i paritet med Schweiz. Där är vi hästlängder efter pga oskickliga politiker.
Ja, Schweiz klår vi inte och Sverige gjorde många fel som skadade långsiktig tillväxt under 70-talet. Vi hade kunnat varit rikast i Europa med en annan politik.
Samtidigt gjorde vi delar rätt under 90-talet, vilket man kan säga ger utdelning nu, eller åtminstone under de år som varit.
En rätt bra bild av detta ser man om man tittar på utvecklingen under åren före och sedan finanskrisen. I klassiska BNP/capita (i volym) är utvecklingen bättre i Sverige än många andra länder — du har Finland som exempel, som gasar på först nu efter många års kräftgång (och som fortfarande ligger under sin 2007-nivå, som Sverige passerat för flera år sedan).
Men ja, det kan mycket väl bli värre framöver. Det är inte jättemycket som krävs för att sänka svensk tillväxt, egentligen — nu när bygg viker så handlar det egentligen om bland annat maskin/fordonsexporten, som ju hålls uppe av svag valuta.
Oro i världen plus oro i politiken kan sänka rubbet.
USA kommer att styra västvärldens börser och där finns det fler positiva signaler än i Sverige. Men det känns som en toppning av techbolag ligger nära, men har haft fel tidigare…