Enligt tjänsten Husmask, som bearbetar Boolis öppna data, rasar lägenhetspriserna i Stor-Stockholm nu i juli. Säsongsmässigt är det inte oväntat, men ändå intressant, och handlar främst om sämre lägen, medan priserna är stabila centralt.
Stockholm. |
Priserna rasar alltså nu under juli sett till månadsdata hos Husmask.
Stor-Stockholm har nu ett snittpris på 54 994:- SEK per m2, ner från 57 451 i juni, eller -4.2% på en månad. Sedan pristoppen förra året har priserna fallit 15.6%. Eller om man så vill hela kontantinsatsen vid maximal belåning för de som köpte med optimalt dålig timing. Dessa hushåll är nu inlåsta i sin bostad, då de inte kommer har översta 15% att sätta in i en annan bostad. Siffrorna för juli baserar sig än så länge på 1 002 lägenhetsaffärer.
Stockholms kommun har nu ett snittpris på 68 734:- SEK per m2, ner från 69 312 i juni. Raset är alltså 0.8%. Detta baserat på 525 affärer. Sedan pristoppen förra året är priserna ner 11.5%.
I Stockholm innanför tullarna kostar snittlägenheten 90 213:- per m2, upp från 89 596:- och är alltså +0.7%. Siffrorna baserar sig på 218 affärer. Utfallet varierar mellan stadsdelarna. Södermalm, Gamla Stan och Östermalm har fallande priser, medan Norrmalm, Vasastan, Kungsholmen och Gärdet har stigande priser.
Det ser alltså ut som att priserna nu faller hårdare i sämre lägen, medan nedgången planat ut i Stockholms kommun och rent av visar på uppgång på en del håll. Faktiskt fortsatt riktning vet vi egentligen inte förrän till hösten, då säsongseffekter kan påverka stort under sommarens normala lägre omsättning. Att jag bara tittar på Stockholm i detta inlägg beror just på omsättningsvolymerna, som ändå är mångfaldigt högre än i andra delar av landet.
40 kommentarer
Låter inte orimligt. Spännande hur det utvecklar sig framöver.
Innerstadsfolket gör inte lägenhetsaffärer i juli.
Brukar det inte vara en viss stiltje mellan midsommar och andra hälften av Augusti och att ett färre antal affärer get mer slumpvisa resultat där enskilda objekt kan påverka stort…
Hmmm…
Augusti/September drar det väl igång igen?
Att det blir ett fortsatt fall råder det väl hyfsat konsensus om vid det här laget.
Blir det motsvarande dipp som Aug-Dec 2017 kan det nog börja svida hos vissa och det får följdeffekter.
Ni som har koll: Jag ser just nu att det är 2 562 stycken lägenheter på "Uthyres, Stockholm" på Blocket. Är det en normal eller hög siffra? Finns det nån kul statistik på hur antalet lägenheter som uthyres i andra hand utvecklat sig under de senaste åren?
Känns som lågt. Augusti 2016 var det över 7000 lägenheter
https://cornucopia.cornubot.se/2016/08/bostadbristen-over-35-497-bostader.html
Utmärkt, desto billigare för skattebetalarna…
https://bit.ly/2v7DP0x
Blir ju direkt märkligt att mäta från årstoppen när vi nu äntligen har möjlighet att börja kika på utvecklingen årsvis. Verkar vara ca -10%. Återstår förstås att se hur det blir i Augusti när rädda köpare ska ge sig in i budgivningarna, men vore ju klart rimligt att vi hamnar ungefär där ändå.
Dom rädda köparna är redan inne och budar, ser man till Stockholm med omnejd så är det skambud om och om igen, på objekt som kommer ut om och om igen.
Jag är förvånad att inte bostadsrättspriserna har fallit mer i Stockholm. Det är en jäkla skillnad på vad man får betala per månad nu (med amorteringar) jämfört med för drygt 2 år sedan (då det bara var ränta och som man får göra avdrag för).
Amortering är ju sparande så det spelar ingen roll även om man hade behövt tvångsspara 15000 i månaden 🙂
Helt sant, Toni.
För att behöva "tvångsspara" 15 000 kr/månad behöver man ha ett lån på 9 miljoner, eller ett lån på 6 miljoner tillsammans med en lön på omkring 100 000 kronor per månad.
15000 kanske är mkt men 80 000 är det rätt många många U30 som har tillsammans i Göteborg. Jag känner i alla fall flera sådana. Två högskoleutbildade ingenjörer på Volvo och man är uppe i dom förvärvsinkomsterna. Med 80 000 kan man tjata till sig ett lån på 5,3 miljoner i alla fall. Då hus ligger i dom prisklasserna på bra ställen i Göteborg så krävs att arbetsgivarna betalar den lönen eller att bostadspriserna anpassar sig. Det sistnämnda kommer inte att ske.
Ja, precis. Folk har alltså lön och lånekapacitet att efterfråga de husen. Det finns inget som tyder på att lönerna skulle minska framöver.
Men då ska allt förbli. Det såg enormt mörkt ut för hela Västsverige under 2008-krisen, det var rätt få individer som drabbades hårt, tillslut, men många företag fick svårigheter, sänkte löner etc.
Lånekapacitet och att hyra från banken.
Ja, så var det. Det kommer ändras om vi får en ny djup exportlågkonjunktur. Men då kommer sannolikt inte heller räntan att stiga särskilt kraftigt, så…
Precis Joakim. "Om" och inte när. 🙂
Det kommer hända igen, 2020 kanske? Eller så blir det en mildare nedgång, typ 2011/2012 som ju var hemska år som alla minns…
Nä, jag tror faktiskt det blir en exportdriven kris, men det är en ren gissning. Det är fortfarande så att det akademikerpar som har 80 000 kr i bruttolön idag (och 100 000 kr om några år) gott och väl kan efterfråga även lite dyrare villor. Eller så skaffar man något mindre och pendlar till jobbet och gör nåt kul för mellanskillnaden.
Räntan drivs ju inte av Sverige självt egentligen, ECB och framförallt FED styr, som åskådare ser vi ju bara på men kan man inte tjäna på att bo blir kalkylen en annan.
Och, inte minst, hur många har ekonomi att ha två barn med de lånen, det reala arbetstvånget blir ändå högt. Visst går det men staten måste nog fundera på om det funkar, det är inte lätt att separera, alla separerar.
Instämmer P.M.A. Priser satta i miljö med minimal arbetslöshet, extremt låg ränta, frikostiga utlåning, centralbanker som pumpar in miljarder i stimulansfesten är ingen bra förutsättning. På dessa prisnivåer skulle en 20% nedgång innebära stora ekonomiska konsekvenser. Exportdriven nedgång blir såklart katalysatorn för en negativ spiral. Mkt spekulationer här men 2022 tror jag vi har ett nytt scenario för många "80 000" par.
Och lika sannolikt som minusränta i högkonja kan vi ha hög ränta i lågkonjunktur.
@Joakim: Köper man en villa i Varberg och pendlar till GBG så får man lägga 4000 kr netto för pendlingen + tid. Man har råd med en 3-4 miljoner kronor dyrare villa med cykelavstånd till kontoren i Göteborg så det frigör absolut inga pengar till nöje att bosätta sig i dom dyra kranskommunerna utan snarare tvärtom. Skåne är en annan sak.
P.M.A. Eriksson: Det kanske inte är tänkt så att hårt arbetande akademiker ska ha råd med barn. Dom ska jobba och betala skatt så att andra kan ha råd med barn. Unga resurser kommer ju dessutom via invandring så vi har inget att oroa oss för.
Mjae, om vi går tillbaka lite så kan vi minnas införandet av maxtaxan, hur borgerliga borgerligheten var när Göran Persson introducerade kraftigt sänkta taxor för barnavård, jämfört hur det låter nu, tror jag inte det är fallet.
I Göteborg kommer det att vara rent kaos under byggandet av västlänken, och, jag har vid samtliga tillfällen som jag besökt Göteborg via automobil, köat. Det gör ju cykelavstånd trevligt, det är samma sak här i Sthlm, de som köper svindyra små stugor är ju de som är mest för cykel och kollektivtrafik, sen har de en dieselpickis som mest används för stenhämtning och lämning. Då trafiken allt för ofta drabbas av infarkt och flödena är styrda till några få vägar så ser det riktigt illa ut för båda våra storstäder, och invandrarna tar dessutom över kollektivtrafiken genom att hoppa på först så rika svenskar som tar miljöansvar i Bromma, Mälarhöjden, Enskede får stå och glo i sin Iphone, farligt! De måste ju kolla före det viktiga jobbet börjar.
Precis Bengt, dessutom måste man ju inse att folk som sagt separerar hela tiden. Det krävs en stigande marknad för att det ska funka tekniskt.
Toni: Nästan alla akademiker jag känner har barn, och en del av dem är unga. Vissa hyr, andra äger, någon bygger nytt. Det är inga större problem.
Jag har svårt att se att läget skulle vara så särskilt annorlunda i Göteborgsområdet. Det handlar som vanligt om att prioritera. Man kanske inte både kan ha barn, jobba deltid, ha flera dyra fordon, åka flera veckor utomlands varje år och samtidigt bo jättestort, jättedyrt centralt. Du kan själv lägga upp en budget för det paret som tjänar 80 000 eller 100 000 kronor brutto per månad så ser du att det räcket ganska långt.
En parentes på tal om bil så kostar det kanske 4-6000/månad med normal körsträcka. I Skåne fungerar inte tågtrafiken så då åker man bil.
I villaförorten har de flesta 2 bilar (been there). Tror många underskattar hur mkt man tjänar på att bo nära arbete trots dyrare bostad. Sen kan man faktiskt både cykla och gå mycket mer, man behöver inte ta bilen till brevlådan i änden på garageinfarten.
@Joakim: Du känner akademiker med barn. Det gör inte jag. Faktum är att jag känner knappt någon med barn mellan 30-40 år. Ska jag också likt dig dra slutsatsen att så som det ser ut inom en radie av 10 km från där jag bor är måttstocken för hur det ser ut i Sverige överlag.
När jag bodde i Angered hade nästan alla hem släckta lamport (folk sov) när jag var på väg till jobbet. Trots detta drog jag inte slutsatsen att ingen i Sverige arbetar.
Toni: Tro det eller ej, men väldigt många mellan 30-40 år skaffar eller har skaffat sig barn. Du behöver inte tro på min bekantskapskrets utan kan leta upp statistik hos SCB om du inte blir övertygad.
Vem tror du budar på villorna?
Ja men du sa att nästan alla du känner har barn. Jag kontrade med att nästan alla jag känner har inte barn. Är dom du känner mer representativa för Göteborg än dom jag känner menar du?
Jag var inte medveten om att barnafödandet var så lågt i Göteborg, men det kanske finns nån statlig statistikmyndighet som har information om det hela.
Barnafödandet är inte lågt i Göteborg. Däremot är det snett fördelat precis som sparandet. Dom som gick i min klass i grundskolan och hoppade av gymnasiet har 3-5 barn. Dom som pluggade vidare och idag jobbar som ingenjörer är mellan 30-40, singlar, barnlösa och har ett högt sparande.
Jag tror ju självklart inte att ingenjörer är representativa för hela befolkningen men det säger ju en del om hur samhället ser ut ändå. Det är dock extremt vanligt med singelhushåll. Kanske till och med kan vara så att det är den vanligaste boendeformen i Göteborg och Stockholm i alla fall.
Jag stör mig på begreppet skambud. Det är ju fri budgivning på en lägenhet och det av mäklaren påhittade utgångspriset behöver man ju inte bry sig om egentligen. Om en lägenhet läggs ut för 1,6 miljoner men jag bara tycker den är värd 1,2 – varför ska det vara skamligt att bjuda 1,2? Om det inte kommer några fler bud så är ju uppenbarligen skambudet marknadspriset…
+1
Inget är "värt" mer än vad högste budgivaren erbjuder.
I svenskan har vi alltså "skambud" för ett lågt bud, men har vi något ord för "orealistiskt hög budförväntan"? Tror inte det?
1,6 är ett skampris
Skampriser kan ju bli normalpriser, kanske indikation.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag kan även garantera er att värmen sätter sitt avtryck på priserna, jobbar inom bygg och förfrågningarna samt besluten är på all time low… den extrema värmen påverkar mycket. I början på året var det istället rekordtryck för att vi hade en så mild vinter… sen när det blev på tok för kallt så stannade allt av, och nu när det blev så varmt istället så är folk helt slutkörda.
Jag tror att det här kommer att gå jättebra till slut. Vi är ju bara världens mest skuldsatta befolkning och det är klart att alla ska ha rätt till en nyproddad 3:a i Djurgårdsstan. Och lågkonjunktur finns ju inte längre, eller hur? Det är ju bara att sänka räntan ännu mer och att vi kommer att skuldsätta staten Sverige upp över taknocken är ju nästa väntade steg. Låna mera bara vetja, bostäder stiger ju alltid över tid, eller hur?
Letar du efter ett företagslån, personligt lån, bostadslån, bil
lån, student lån, skuldkonsolidering lån, osäkra lån, venture
kapital osv. Eller var du nekad ett lån av en bank eller en finansiell
institution av en eller flera skäl. Du är på rätt plats för
dina lån lösningar! Jag är en privat långivare, jag ger ut lån till
företag och privatpersoner till låg och överkomlig ränta på
2%. Intressera. Vänligen kontakta oss via e-post
[email protected]