SBAB VD Klas Danielsson säger till Bloomberg att bostadspriserna i Stockholm fallit 10 – 15% och kan mycket väl falla ytterligare 10 – 15%. Killgissningar i all ära, det mest intressanta är att detta sägs i engelskspråkiga internationella Bloomberg, och alltså får internationell spridning.
På väg ner. |
Statliga SBAB:s VD Klas Danielsson säger att bostadspriserna redan fallit 10 – 15% i Stockholm och mycket väl kan falla lika mycket till. Han pekar också ut Uppsala och Örebro som andra orter med överbyggnation, orter som tidigare pekats ut här på bloggen för att bygga för mycket bostäder.
““The aggregated price data for Sweden as a whole may not look so dramatic, but there are things happening in central Stockholm and in cities such as Uppsala and Orebro where there is an extra large supply of newly built apartments,” SBAB Chief Executive Officer Klas Danielsson said in an interview. “Prices in Stockholm city are now down about 10-15 percent, and may well drop another 10 to 15 percent.””
Det skärpta amorteringskravet anges som orsak enligt SBAB, som påtalar att även endast om 10-15% av bolånekollektivet påverkas av kraven, så har det stora effekter på marginalen, särskilt på platser där utbudet är för stort, dvs Stockholm, Uppsala och Örebro, som översvämmas av nybyggda lägenheter.
Allt detta är förstås killgissningar från Danielsson, men det intressanta är att det skrivs i internationella engelskspråkiga Bloomberg. Den svenska bostadsbubblan finansieras via bankernas upplåning, som sker på den internationella obligationsmarknaderna och penningmarknaderna. Om finansiärerna drar öronen åt sig, som sig bör, så kommer det bli dyrare att finansera bolånen, dvs räntan kommer gå upp på bolån.
Nordea å sin sida menar att priserna har planat ut och nu är uppåt, men som jag visade i helgens inlägg är det högst diskutabelt.
90 kommentarer
Mina vänner! Bokraschen är inledd! Så jävla gött!
Får bara hoppas politikerna har vett att sätta rimliga regler så att vi slipper bubblor framöver.
Ja, kreti o pleti borde inte få låna till vad som helst…
Sedan borde vi ha en mer Centraleuropisk syn på lån, amorteringskrav och räntor och inte så "amerikaniserat" som idag
eller införa att man kan lämna bostaden till banken och slippa skulden
Gött, tror inte det. Alldeles för många kommer att få det svårt. Följdverkningarna blir inte roligt och dominoeffekten drabbar hela samhället. Även folk som tror det kommer att tjäna på det kan drabbas svårt några steg bort.
Så länge räntan inte rör sig blir det ingen krasch.
Men man ska vara försiktig med vad man önskar sig, det kommer inte bli något muntert efterspel när/om bostadspriserna kraschar, och att tro att man själv klarar sig helskinnad bara för att man har kapital och/eller är skuldfri är naivt. Vi kommer alla att få betala, på ett eller annat sätt.
Exakt så! Förstår inte alla som tycker att det är dax att poppa popcorn, finns inget bra med detta det är bara tragiskt.
Kapitalet styr, politikerna är kortsiktiga och använder politiken som språngbräda till ny karriär och landet missköts något fruktansvärt.
Annars är allt bra!
Jodå, det är positivt för framtida köpare att bostäder blir billigare, och det kan eventuellt också göra att bostadsbyggarbranschen börjar bli tvungna att rationalisera sitt byggande och göra det tillgängligt till lägre priser.
Självklart blir det katastrof om vi får en nedgång på 90%, men i den bästa av världar så blir nedgången utdragen.
Visst kommer vi alla åka på en smäll, men allt är relativt (som Einstein inte sa). Går alla back 2 miljoner och jag går back 100k så har man LVLat eller?
10 – 15% nedgång verkar rimligt så att marknaden kan stabilisera sig.
Nej, inte alls otänkbart, men inte speciellt relevant för köparna heller, eftersom det inte kommer att finnas så mycket att köpa.
Nybyggt kan jag tänka mig också går ner från listpriserna dock, och där finns ju utbud på vissa orter.
Om det faller 10-15% till så kommer vi få recession vilket kommer att spä på fallet ytterligare. Det kommer inte stoppa vid 10-15% om det händer.
Fast vi pratar bara om en liten del av Sverige här. Recessionen kommer först om räntorna höjs.
De pratar ju om ytterligare 10-15 % från nuvarande nivåer, alltså totalt 20-30 % från nuvarande topp i Sthlm. Vid 20 % nedgång från toppen så har det ju nämnts att bankerna börjar få problem.
Var har det skrivits att bankerna börjar få problem vid 20% nedgång?
För det första kommer ingen kund ligga under isen om nedgången stannar vid 15-17% pga kontantinsatskravet och på den mängd som hunnit amorteras.
För det andra är banken lugn så länge kunden kan betala räntor och amorteringar även om de har negativt "eget kapital i bostaden" ett tag.
… med det sagt tror jag banken först börjar svettas vid 30-40% nedgång (från toppen). Även innehavare av säkerställda obligationer är lugna fram till denna nivå ungefär. Det finns rätt god säkerhetsmassa i säkerställda obligationer idag, vilket (bland annat) är anledningen till att de har så låg avkastning.
Vilket skulle kunna trigga en rejäl ränteuppgång…
Vilket är vad jag tror krävs för en bostadskrasch, även om nålsticken från amorteringskrav, kontantinsats m.m orsakar en mindre nedgång nu.
FI har skrivit att hushållen klarar 20% stresstest om priserna bara faller och inget annat händer (räntor, arbetslöshet etc). Inget om att bankerna går åt skogen då.
30% nedgång blir enligt stresstestet ett rent helvete, men det är min analys, FI lägger alltid sina stresstester över nivån där det händer något.
Tror också det händer intressanta saker nånstans omkring 30% nedgång. Mest på grund av att risken går upp och räntan stiger som reaktion. Skulle räntan stå stilla så händer inget särskilt, trots att en viss andel hushåll kommer få börja sälja med förlust av hela kontantinsatsen vid skilsmässa osv.
Bankerna får inga problem förrän bolånetorskarna faktiskt torskar dit på bokostnaderna.
En 20% nedgång ska väl i princip alla kunna hantera, så länge räntan är låg och jobbet finns kvar.
Problemet då blir väl om man av nägon anledning tvingas flytta och måste hitta nytt med en utraderad kontantinsats, men det är inte ett problem som drabbar bankerna.
30% är då sannolikt en värre sits då man helt plöstligt sitter med ett blancolån utöver sin raderade kontantinsats, men totalt sett antagligen en så pass liten summa att bankerna knappast får problem då heller.
Men ja, blodbadet börjar sannolikt därefter…
En sak som konsekvent missas i den här diskussionen är vad banker faktiskt sysslar med. Deras core business är inte att få in ränta på bolån, det är att hantera ekonomisk risk. Du kan vara väldigt framgångsrik bank utan att ha någon större mängd bolån exempelvis.
Frågan är med andra ord INTE om kunderna kan betala ränta även om bostadens värde ligger under bolånets storlek, frågan är om banken är beredd att ta risken med ett lån utan täckning och om de kan motivera sina fodringsägare att fortsätta ge dem lån.
Något annat som förbises är den effekt ett prisras får på hela den svenska ekonomin. Vad händer med konsumtionen om bopriserna skulle falla med 20-30%? Troligt är att effekten blir så stark att prisspiralen nedåt tar ännu mer fart i kölvattnen av den minskade konsumtionen. Alltså, skulle priserna inte snabbt vända upp så kommer den allt mer försämrade konjunkturen till följd av lägre konsumtion se till att priserna fortsätter ner…
Om Riksgälden vill kan den väl låna ut hur mycket den vill till de svenska bankerna, eller? Alternativt ställer staten upp med en garanti helt enkelt, för att lugna bankernas nuvarande långivare.
Inser att detta är ett högt spel för staten, och det är bra att Nordea inte har huvudkontoret kvar i Sverige längre. Den soppan får väl finnarna ta hand om. Men historiskt har dylika garantier slutat på plus när man kommit igenom sättningen.
Så länge räntan är låg eller saknas andra faktorer som påverkar bostadsmarknad och främst förmågan att betala låt tillbaka så finns det inte bubblan. Enkelt.
Det finns ingen värdeökning eller minskning om köpet/försäljning uteblir.
En och annan bostadsutvecklare lär gå i konkurs men det är allt.
Finns det nåt samband mellan nedgången och värdet på svenska kronan? Kronan är historisk låg nu. Kan det bli ännu värre?
Det är rimligt att anta att bostadsboomen har varit tillväxtfrämjande under många år och att en stagnation på bostadsmarknaden leder till sänkt tillväxt. Pengarna rullar då iväg åt andra håll och kronan faller. Helt rimligt.
Det är ju marknadens sätt att reglera priser.
Om det redan fallit 10-15% och ska falla ytterligare 10-15%, ja då kommer vi att se ytterligare dramatiska fall ned mot 50% eftersom folk kommer att bli desperata vid sådana nedgångar…
Eller så blir de inte alls desperata och bor helt enkelt kvar. Det är inte aktier vi pratar om här.
Iblandekonomi: Du är forumets ständige optimist, hur kommer det sig? Har du nyligen köpt eller ska sälja en bostad?
Det finns många orsaker att man inte KAN bo kvar. Den här marknaden kan bli långvarig.
@Mr Perfect: Jag talar av erfarenhet, främst hur senaste "kraschen" 2009 utvecklades när vi fortfarande hade låga räntor. Låg omsättning och snabbt uppstuds igen.
Sen om jag är optimist eller pessimist kan man nog diskutera. Finns många som ser optimistiskt på prisfall, och jämfört med dem är jag nog snarare pessimist.
@Nils Nilsson: Bankerna kan möjligtvis sätta käppar i hjulen för en, men om det finns efterfrågan kan man ändå flytta och hyra ut istället om man inte vill sälja. En affär som är bra för uthyraren så länge räntorna är låga.
Denna möjlighet borde vara extra tillgänglig för boende i Stockholmsregionen då många avvaktar med att köpa om de tror att priserna kommer att gå ner, och då hellre hyr bostad under en period.
Just detta var väl riktat till specifikt sthlm där priserna fallit som mest ca 9.5% från toppnoteringen.
Ytterligare 10-15% under nuvarande omständigheter vet jag inte om det kommer ske: dvs fortsatt överutbud på marknaden pga spekulation och högt färdigställande av nya bostäder MEN samtidigt låg arbetslöshet, rekordlåg ränta etc.
Priserna kanske går ner 10-15% under 2018.
Priserna kanske stabiliserar sig och ligger still under 2018?
Priserna kanske tickar upp ett par procent under 2018?
Den som lever får se.
Det enda jag har svårt att se är en rekyl upp där vi återhämtar tappet på 9.5% i sin helhet eftetsom faktorerna som orsakade detta fall kvarstår och är av allt att döma tom kraftigare under 2018 (dvs försäljningen av vissa objekt har stått helt still sedan ett par månader samtidigt som det kommer ut tusentals nya liknande objekt på stockholmsmarknaden under 2018).
Iblandekonomi, 2009 så räddade Borg den svenska bostadsmarknaden från att krascha med hjälp av sänkta räntor.
Jag har mycket svårt se att historien ska upprepa sig på den punkten. Inte så länge vi har kvar fysiska sedlar och mynt i alla fall.
Jag ser historien upprepa sig varje gång jag kontrollerar vilken räntenivå vi har.
Iblandekonomi: Det behöver inte bli likadant som 2009. Då hade vi inte samma överutbud på bostadsrätter och generösare utlåning till hushållen (inget amorteringskrav, lägre kontantinsats o s v). Jag tror överutbudet och hårdare lånekrav kan få ned priserna ganska bra. Stirra inte blint på räntan. Denna kan pressas upp vare sig du vill eller inte om utländska investerar börjar få kalla fötter. Finns utöver detta flera länder som haft rekordlåg ränta och dalande bopriser.
Iblandekonomi. Man kanske blir av med jobbet eller skiljer sig. Blir sjuk eller annat oväntat. Bankerna var det sista jag tänkte på. Det är inte heller säkert att bostadsrättsföreningen tillåter att man hyr ut lägenheten. Priserna kan sjunka under många år och även en lågkonjunktur.
Mycket kan hända i ens liv om man ser några år framåt.
Håller med, troligtvis kommer vi att uppleva den största inlåsning på bostadsmarknaden genom tiderna. Dels de som har förlorat kapital kan inte sälja, dels finns inga nya spelare i pyramidspelet. Hur man vrider och vänder så lär priser stanna på de låga nivåer och vi har en inlåsning. Vad innebär detta?
Osäkerhet främst vilket skadar ekonomi. Dock inte på det sättet som många tror. Krasch, skulle inte tro det.
Dock, varningsfinger är förtroende för svensk ekonomi. Tappar vi den, höjer skatter eller utländska investerare som får panik, ja då är det tack och god natt. Den sista släcker lampan efter sig.
Jag ser inte idag och troligen kommer aldrig att inträffa men lite risk finns det ändå. Den som lever får se.
@Mr Perfect: Självklart kan räntan gå upp. Men det är inte det som händer. Därför liknar det mest 2009. Vilka länder har haft låg ränta och dalande bopriser (alltså inte bara tillfälliga dippar?).
Jag räknar inte riktigt med USA som exempel eftersom man kan dumpa över huset på banken där och vara skuldfri, så det är inte ett bra exempel för svenska marknaden.
@Nils Nilsson: Om man blir av med jobbet eller skiljer sig så finns alltså möjligheten att "hyra ut", se ovan. Svårt att se att just bostadsrättsföreningarna vill att grannarna dumpar sina lägenheter på en dålig marknad.
Om man tingas att bli hyresvärd med god förtjänst under en lång period, kan jag tänka mig många värre öden, även om det förstås medför ett visst besvär.
@Iblandekonomi
Det är väl rätt vanligt att att det står inskrivet i föreningens stadgar att man inte får hyra ut. Jag har själv bott där det var så.
Rekommendationen från bostadsexperter är att man ska kolla upp sådant innan man köper. Inget man kan ta för givet.
@Nils Nilsson: Nej, det förstås, men styrelsen kan ändra på det om den får en bra anledning.
Japan, Danmark, Norge m fl.
Återigen i ditt svar anger du bara räntan, som dessutom inte kan bli lägre, finns andra faktorer som kan orsaka en nedgång. Du missar överutbudet och hårdare lånekrav, psykologin?
Varför skulle priserna fortsätta upp när inget talar för det? Högkonjukturen lär ju inte hålla i sig så länge till.
Tror vi har en flerårig nedgång framför oss. En marknad är inte en marknad om inte priserna går ned. Speciellt när de har stigit mycket under en lång period.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Mr Perfect: tror du är inne på helt rätt spår. De sista två årens extrema prisökning har till viss del drivits av spekulation. Denna är nu som bortblåst och marknadssentimentet har vänts till risk-off.
Det kommer florera många skräckexempel på hur vissa (direkt och indirekt) spekulerande hushåll har hamnat i kläm vid försäljning, vilket i sin tur effektivt kommer lägga en våt filt över marknaden och tron på stigande priser.
Till detta kommer de fundamentala faktorerna överutbud och hårdare lånekrav som Mr Perfect redan nämnt.
Iblandekonomi verkar argumentera för sin sak baserat på känslor. Därmed inte sagt att marknaden inte kan fortsätta vara irrationell.
Mr Perfect:
När det gäller Norge och Danmark så har räntan varit högre än i Sverige vid respektive nedgång. Och har egentligen priserna krashat i Norge, eller bara dippat?
När det gäller Japan och m fl har jag inte kollat räntorna, men jag misstänker att samma gäller där.
Och om man tror att det inte är så stor skillnad på kostnaderna vid 2% och 4% så föreslår jag en räkneövning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Iblandekonomi: menar du att priskraschen i Danmark framförallt hör ihop med stigande ränta?
Du behöver släppa räntan för en sekund och börja i andra änden med att förklara vilka faktorer som rimligen kan vända det nuvarande negativa sentimentet på bomarknaden som verkar ha bitit sig fast. Vad är det som ska kickstarta den snabba studsen uppåt? Argumentet att bopriser inte kan falla av andra faktorer än stigande ränta från låg nivå är extremt svagt.
Bland de fundamentala ser jag personligen ingen faktor som kan förbättras (plus en all time high på börsen) – vilket inte var utgångsläget 2008. Möjligen att finanspolitiken skulle kunna stimulera något, men den har å andra sidan en svag koppling till bopriserna. Några av de regleringar som införts sen 2008 kanske kan justeras och bli mer liberala, men det ligger i så fall en bra bit bort.
Dock tror även jag att det finns en tröghet nedåt vid någon nivå som hyfsat snart kommer infinna sig, då de fundamentala faktorerna faktiskt är gynnsamma. Men då utbudet av nyproduktion inte kommer matchas av en (köpstark) efterfrågan under ett par år framöver så kommer priserna troligen fortsätta krypa nedåt.
Nedgång eller krasch, iallafall en markant boprisnedgång.
Kolla Japan, minusränta till låg ränta i många år och -50 % i bopris sen 1990. Vet med att Japan har en minskas befolkning o s v och inte helt jämförbart m Sverige.
Jag instämmer m Per. Känns som iblandekonomi har en dold agenda. Köpt rätt nyligen eller ska sälja eller jobbar m ett yrke som är beroende av att priserna ska upp?
Själv har jag sålt min bostad i tid och står utanför den nedgående marknaden. Kan va skönt ibland.
@iblandekonomi
Ja de kanske sitter kvar ner till noll. En BR kan faktiskt gå från 5 miljoner ner till noll, precis som en aktie. Det har aktier gjort förr och det har BRer gjort förr.
Iblandekonomi förtränger eller glömmer "de stora talens lag"…Idag, med de gigantiska lån som många har, är skillnaden enorm mellan 2 eller 4%. Här går många bort sig och för ett resonemang om att "räntan minsann aldrig kommer att stiga till 6-7% igen"…nej, det är möjligt, men effekten blir densamma om räntan bara stiger lite grann eftersom så många har så stora belopp i lån…
@Per Det jag hävdar är att så länge räntorna är låga kommer det inte att bli någon krasch. Faktorn som kommer att studsa upp marknaden är att utbudet försvinner och det kommer att bli konkurrens om de få objekt som finns kvar.
@Unknown Exakt det är min poäng. Låga räntor = ingen krasch. Höjda räntor = stor risk för krasch. 0% ränta på 10 000 000 är som bekant en kostnad på 0 kr / mån, som kan vägas upp med en hyresintäkt på 10 000 kr / mån.
@Nyans Hur långt ner värderingen går på en bostadsrätt spelar ingen roll om man får behålla lånet, har låga kostnader och kan hyra ut. Den första punkten är förstås osäker.
Kan för övrigt konstatera att en del verkar bli väldigt provocerade av enkel matematik. Kanske för att de "vill" att det ska komma en bokrasch snart.
Kan i och för sig förstå om man vill det när man sitter i ett tillfälligt boende i väntan på att köpa tillbaka till rabatt. Mitt tips är som sagt, håll koll på räntorna.
iblandekonomi: Eller så vill du inte att den ska komma? Jag försöker se objektivt på det utan känslor och jag kan inte köpa dina argument som framförallt bygger på räntan.
Din mening ovan: "Själv har jag sålt min bostad i tid och står utanför den nedgående marknaden." skulle kunna tyda på att du har en del att förlora på att priserna fortsätter uppåt.
Själv tror jag att längre nedgång i priserna kommer när räntorna höjs. Glöm inte heller att vi har att se fram emot ett golv i lönebildningen baserat på 2% inflation. Det kommer också att motverka prisfallet det närmsta året, (och ja, jag pratar om nominella priser).
Det enda som talar för att det ska komma ett varaktigt prisfall just nu är psykologiskt flum. Jag säger inte att marknader aldrig styrs av psykologiskt flum, bara att jag inte tror att den kommer göra det det närmsta året.
Eller jag kanske missuppfattat dig. Vad är det främsta argumentet för att den senaste nedgången är början på ett varaktigt prisras på bostäder?
Glömde ett argument som jag har svårt att värdera, nämligen eventuellt överutbud av nyproduktion.
Om dessa prisdumpas för att avyttras snabbt blir prisnedgången också snabb, och priserna går kanske upp igen efter perioden av utförsäljning.
Om stora byggbolag hävdar nuvarande prisnivå (i alla fall officiellt) och sitter på tomma lägenheter under några år, har dessa liten påverkan på övriga priser.
Historien upprepar sig gång på gång. Upp och ner i cykler och man får lära sig den hårda brutala vägen. Hur mycket det kommer att gå ner och under hur lång tid är ju bara gissningar. Men i och med den brutala uppgången så är det väl inte orimligt med en brutal nedgång.
Men det intressanta är ju att det upprepas utan att många experter aldrig lär sig.
Vi har stark ekonomi, låg ränte, låg arbetslös. Kronor är redan biligt i historien. Varför ska bostadsprier går ner 15% till? Det händer aldrig i historien.
Det har hänt tidigare och det kommer hända igen.
Vikande konjunktur, överutbud på bostäder, hårdare lånekrav.
När ska stackars människor förstå…vi HAR inte stark ekonomi…trots vad såssar, Aftonbladet och andra pumpar oss fulla med. Svensk ekonomi är kreditdopad sedan många år. Bostadsbubblan har skapat en chimär av en stark ekonomi. Och en gång för alla…trots av vår BNP ökar så faller det centralaste av värden; BNP/capita.
Nej, BNP/capita har stigit senaste åren.
Se länk: BNP per capita
Tror han menar att derivatan är negativ
Andraderivatan då, eller?
Hur kunde priserna gå ned 10% trots "stark ekonomi, låg ränte, låg arbetslös. Kronor är redan biligt i historien"?
"Kronor är redan billigt i historien".
Nu ska vi inte vara såna men verkar som någon gått i svensk flumskola från 90-talet och framåt? 🙂
Känns som vi är i otakt med den globala konjunkturen som precis verkar ha kommit igång igen? Det borde eventuellt dämpa effekterna, om våran konjunktur får sig en smäll av bostadsmarknaden?
Ja Sverige har varit i otakt med den globala konjunkturen sedan 1990-talet.Hade vi anslutit oss till Euron hade vi visserligen fått en bostadsbubbla i takt med övriga Europa men den hade varit betydligt mindre allvarlig.
Våra politiker har inte agerat klokt när det gäller finanspolitik.
"Uppsala-Paketet"!
33 000 nya bostäder !!
"..Idag skrev Uppsala kommun, Region Uppsala och Knivsta kommun på avtalet om det så kallade Uppsalapaket i regeringskansliet i Stockholm.
Den historiska infrastruktursatsningen innehåller bland annat 33 000 bostäder, en miljardsatsning på spårvägar i Uppsala med omnejd och en utbyggnad till fyrspår på järnvägen mellan Uppsala och Stockholm…"
* VEM skall betala dem`?
* VEM skall bo i dem?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6845231
Uppsala är så nära till Stockholm som kan lösa bostadsbrist för Stockholm. Det tar endast 30 mins till T-centralen med pendeltåg. Kanske i framtiden, Uppsala blir en del av Stockholm också. Gränbystaden projekt i uppsala är större än barkarbystaden i Järfälla.
Uppsala har stort utbud av bostäder, men att det behövs byggas nytt innan 2033 är inte konstigt? Är det tillräckligt billigt kan ju även Stockholmspendlare tänkas vara intresserade?
Nej, det tar ca 60 minuter mellan Stockholms central och Uppsala med pendeltåg
Jepps 54 min enligt SL.
Har haft en del kollegor i sthlm som pendlat från Uppsala och de har sällan varit nöjda med det arrangemanget. 1h centralstation-centralstation sen tillkommer ju pendling till och från respektive C.
Det tar även 1h med tåg från Nyköping, Västerås, Eskilstuna etc. Eller bussen till Norrtälje. Och jag tror inte att någon som verkar i sthlm ser någon av de orterna som lösningen på Stockholms bostadsproblem.
Nej fel. Man väljer SJs direkttåg som tar 30 minuter.
30 min är väldigt nytt.. men 38 har det varit i minst 15 år…
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sj-s-lofte-30-minuter-mellan-stockholm-och-uppsala
12 000 nya bostäder i Haninge !!
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/12-000-bostader-planeras-i-haninge
Alltså vem f*n vill bo i Haningen eller ens söder om centralen? Låter som ett skämt!
Är miljonprogrammet hetl bortglömt eller har dagens styrande INTE de historiska referenserna ? Har de helt tappat koncepterna och relationerna och ser bara naivt okritiskt och orealistiskt framåt utan att dra erfarenheter a historien ?
Eller är de (hemska tanke) för unga, naiva, godtrogna perspektiv och historielösa… ?
Miljonprogrammet fick mycket tydligt bromsas in rejält när det stod klart att många kommuner kom att stå med stora områden med tomma och svåruthyrda lägenheter. På 90-talet rev många kommuner, däribland Göteborg, ett stort antal av fastigheterna..
Med få undantag så kan man ju konstatera att alla nya bostadsområden blivit 'ghetton' eller underklassområde.
Söderorts miljonprogramsområden från 50-60-talen har ju först de senare åren börjat anses beboeliga för de övre stånden
Södermalm ansågs väldigt ohippt så sent som på 80-talet.
Bostadsbristen, mycket tillverkad av immigrationen, är dock verkligt, och det kommer knappast bli några bekymmer att fyllabostäderna, problemet är väl att det inte kommer bli de som flyttar in som betalar för det.
Det sista i Göteborg byggda "miljonprogramsområdet" – Rannebergen – byggdes när bromsarna slagit till. Bostadsbolagen valde här mycket hårt bland dem som fick flytta in och än idag är området mycket "etniskt svenskt". I.a.f i jmf med de övriga områdena inom Angeredskomplexet (Lövgärdet – här rev / monterade man ner / bostäder på 90-talet, Gårdsten, Hammarkullen och Hjällbo)
"Komplex" låter faktiskt riktigt Sovjetryskt ! 😉
Resultatet är dock att de boende är aktivt engagerade på ett sätt som styrande (S) inte riktigt gillar, de inte finner sig i att behandlas som "möbler" och säger nej till att kommunen vill sälja ut delar till ett "ökänt" bostadsförädlingsföretag i Malmö samt att man har Göteborgs största %-andel SD-röstare …
@Greenious
Ja så brukar det vara. Jag vet flera områden där jag bor där inte vanligt folk hade råd att flytta till. De blev lägenheter som socialen betalade. Beror bara vad som händer med mängden, kostnad och samtidig en konjunktur och därmed skattekronor som backar.
OM "Svensson" ser att exv. nyanlända eller polygamister från "Naqqa" 😉 får flytta in i de nya fina fräscha lgh och att dessa betalas av den höjda skatten, nedskärningar och försämringar i välfärden, skolor och ålderdomshems samt sjukvård …
Kombinera detta med ens tigande arbetslöshet mm.
Ja, då kommer SD att närma sig 40% utan att behöva göra ett enda dugg…
Jag fattar inte grejen med södermalm. Det är ett sunkhål ärligt talat. Trångt, skitigt, konstig trafik, bil går inte köra där, cykla går inte heller bra och kollektivt är ett skämt. Vem fasen vill bo där? Vem betalar miljon efter miljon för gamla ålderdomliga ettor på femte våningen utan hiss?
@Nyans
Men det är ju HÄFTIGT och RÄTT I TIDEN. Det kostar att ligga på topp. Det som just nu är inne. Sen att det skiljer 10 000 tals kronor/m3 ett pendel/T-bane stopp bort spelar ingen roll.
Fast för den som har ben som fungerar är det väl inget konstigt att bo högt upp utan hiss? Värre för pensionärer och småbarnsfamiljer kanske.
Håller dock med om att innerstaden nog är överprissatt jmf med förorten, generellt sett om man nu sitter nära bra kommunikationer…
Svårt o bestämma mig för om jag ska stanna upp o njuta lite eller inte. Tog de stora beslutet att flytta till hyresrätt för 6 mån sen för jag förstod att priserna skulle sjunka.
Flyttade för ett år sedan till HR. Har garvat hela hösten åt BLTs misär. Livet blir inte mycket bättre.
Hehe, rakt svar. Hade nog unnat mig att le mer om jag inte hade haft en del av mina kära brf intjänade pengar på börsen, börsen o brf bubblan hänger ju ihop en hel del.
Det är lättare att sälja av aktier än en bostad nu. Och man kan stå vid sidan om helt och hållet.
Sant NN. Helt sant.
Märks att det snart är jul
Tittar man i norrort i Stockholmsområdet så är det många bostäder i 10-miljonersklassen till salu nu, där man har pantbrev på 6, 7, 8, 9… miljoner. Jag gissar att dessa personer använt bostaden som bankomat under de senaste årens hysteriska uppgång. Ångesten är nog hög för dessa personer nu. Kan inte vara kul att riskera att sitta med en restskuld på flera mille.