Mäklarstatistiks “månadsutveckling” är i själva verket tremånaders medelvärden. Den nu på morgonen publicerade statistiken reflekterar alltså inte utvecklingen i oktober. På grund av viktningen på antalet affärer är utvecklingen i augusti mer betydelsefull än utvecklingen i oktober för de siffror som nu på morgonen redovisades av Mäklarstatistik som “oktober”.
Mäklarstatistiks procentsiffror baserar sig på tre månaders glidande medelvärde. Utvecklingen “senaste månaden” är alltså (augusti+september+oktober)/(juli+augusti+september).
Man redovisar också en tremånadersförändring, som är (augusti+september+oktober)/(maj+juni+juli).
För att göra det extra bedrägligt redovisar man dock medelpriser per m2 för enbart oktober, med formuleringen att “medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar”.
Det hela står i det finstilta efter siffrorna:
“Statistiken baseras på försäljningen av 29 934 bostadsrätter under augusti 2017 – oktober 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med maj 2017 – juli 2017.”
Det väsentliga är att Mäklarstatistiks sätt att redovisa är framtaget för att dölja prisrörelser, inklusive nedgångar. Ändå föll exempelvis centrala Stockholms priser med 2% “i oktober”, trots att den siffran alltså är med augusti och september både i täljare och nämnare.
Man skriver det också uttryckligen på sin sida om statistiken:
“Prisutveckling redovisas utifrån viktade 3-månaders glidande medelvärden. Principen för glidande medelvärden är att bilda medelvärden av närliggande observationer (se illustration). Det är samma metod som exempelvis SCB’s Småhusbarometer använder.
Glidande medelvärden används bland annat för att rensa bort säsongsvariationer och tillfälliga avvikelser som kan påverka statistiken på ett sådant sätt att utfallet blir missvisande. Glidande medelvärden har en stabiliserande effekt och ger en bra beskrivning av utvecklingen över tiden. Då ett glidande medelvärde har mindre variation än en enskild observation kommer slumpens inverkan att reduceras.”
Vidare viktas månaderna efter försäljningsvolym.
“Det viktade 3-månaders medelvärdet räknas ut genom att ta det genomsnittliga kvadratmeterpriset för innevarande, föregående och efterföljande månad – och vikta mot antalet sålda. En månad med stort antal försäljningar kommer då väga tyngre än en månad med färre. Så det slutgiltiga värdet för en viss månad tar hänsyn till vad, och hur mycket, som sålts de två omkringliggande månaderna.”
Då omsättningen (enligt Husmasken) fallit kraftigt jämfört med augusti, så har fortfarande augustis utvecklingen en övervikt i de siffror Mäklarstatistik rapporterar som “oktober”.
Valueguard publicerar sina siffror klockan 09:00. Vad jag vet baserar de sig enbart på affärerna i oktober, men är förstås ändå medelvärden för oktober och bör ses som läget den 15:e oktober, dvs för en månad sedan.
25 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Men då har de ju det roliga kvar? Penates kvalitetsjusterade brukar vara den bästa prognosen.
Den ser än så länge rätt mycket värre ut i November än Oktober.
Du skojar inte Sherlock? Nä, vi som följer utvecklingen mha husmask och alla anekdoter här inne ser ju en annan verklighet än den som beskrivs på exempelvis SvD idag. Några procent hit eller dit spelar väl ingen roll tänker den genomsnittlige Feminist-Svenne-Bananen och fördjupar sig inte mer än så i ämnet.
Popcorntajm
Dölja ? Snarare FÖRdröja och dämpa.. 😉
Men "världens navel" är ju mellan Stureplan och Nytorget.. 😉
Och i tidningen Metro med deras "äkkspärrter" kan vi ju läsa att vi inte skall "oroa" oss..
"..Inget ras för bopriserna.." 😉 *ASG*
Jag tycker faktiskt synd om dem som får hela sin "verklighet" från denna "boulevardpublikation".. !
https://www.metro.se/artikel/inget-ras-f%C3%B6r-bopriserna-xt
Enligt mäklarbekant tar det nu närmare 1,5 mån att sälja en bostad mot ett par dagar till en vecka innan sommaren. Utmaningen är att få säljaren att förstå att de inte längre kan tro på budrally…
Man kan också se det som ett korkst sätt att dra ut på pinan. Säg att det mot förmodan skulle vända upp så får de ändå redovisa nedgång i nästa rapport.
Kan bjuda på en dagsfärsk anekdot..
Bekanta boendes i sthlm flyttade ihop för någon månad sedan, då de ägde varsin bostadsrätt lades båda ut till försäljning och man köpte samtidigt direkt en ny/större/dyrare bostad innan dessa var sålda.
Killens lägenhet på söder såldes ganska omgående då det var en stabil förening, låg månadsavgift etc. Men tjejens lägenhet är stendöd, en nybyggd bostadsrätt i Solna. Senaste visningen kom det exakt 0 personer på. Som en nödlösning tänkte de istället hyra ut den i andrahand, vilket nekades av föreningen. Så nu sitter de med dubbla lån och har inte ens ett skambud att ta… Det kan nog bli ett jobbigt uppvaknande för många närmaste tiden.
Gnetig missunsam småsint skit-"sosse förening som inte låter ägaren hyra ut åtminstone 6-12 månader ens..
Mardröms situation att sitta i, köpt nytt dyrt boende och sen inte få befintliga såld till det pris man tänkt sig. Kan ta månader att få sålt om man vägrar sänka priset. Sålt får man alltid till tillräckligt lågt pris, men med X antal hundratusen i mindre vinst/förlust.
Bättre sälja först och köpa sen om man har möjlighet att magasinera sina prylar och sova på soffan hos vän/famlj ett par veckor/månad.
Bara att överklaga till hyresnämnden, lagen säger idag att man skall ha skäl för att få hyra ut. Att inte få sålt alls är ett skäl.
Det sitter en massa småpåvar ute i föreningarna som hittar på egna regler, finns ingen anledning att låta de bestämma.
Dom kan vara lugna. Snart kommer kommunen och köper deras lägenhet till våra pensionsräddare.
Jag vet inte om det är skäl att få hyra ut i andra hand att "inte få sålt". Finns det prejudicerande domar i hyresnämnden på det? Däremot så är "prova att bo samman" med flickvän/pojkvän skäl till att får hyra ut i andra hand i 12 månader.
Lätt att förstå dock varför föreningarna säger nej. Det handlar nog inte i första hand om småpåvar som sätter sig på tvären, utan om att man inte vill lämna fältet öppet för att det kommer in helt fel sorts människor i huset.
Det finns ju en fri marknad för BR och alla lägenheter går att sälja. Det är snarare en prisfråga. Skulle man då kunna ange som skäl i Hyresnämnden att man inte får sålt? Är "jag-vill-inte-sälja-med-förlust" skäl till att säga att bostaden inte går att sälja?
Varför skulle det komma in helt fel sorts människor i huset vid andrahandsuthyrning?
Det är precis som Mnils skriver, en massa småpåvar som leker boss i BRF.
http://www.hyresnamnden.se/Skalig-hyra/Upplatelser-enligt-lagen-om-uthyrning-av-egen-bostad-privatuthyrningslagen/
Nu sitter de ändå i en rätt god sits då den ena BR blivit såld.
Och de har all rätt i världen att hyra ut en tjejens bostad utan att bedriva näringsverksamhet.
Nej, Stefan. Det är Bostadsrättsföreningen som ska ge tillstånd, och man ska fortfarande ha skäl för andrahandsuthyrningen, även om skälen är generösare för bostadsrättsinnehavare än för innehavare av förstahandskontrakt på hyresrätter.
"En bostadsrättshavare har rätt att upplåta sin lägenhet i andra hand om föreningen går med på det eller hyresnämnden lämnar tillstånd till andrahandsupplåtelsen."
"Bostadsrättshavaren kan också ha rätt att upplåta sin lägenhet om den tillfälligtvis är svårsåld på grund av de marknadsförutsättningar som råder. I så fall kan man normalt sett få upplåta sin lägenhet under högst ett år."
http://www.hyresnamnden.se/Hyra-i-andra-hand/Bostadsratt/
Vad vill du egentligen ha sagt?
Har tjejen i denna story rätt att hyra ut sin lgh eller inte?
Sedan finns ju möjigheten att "hyra ut del av lägenhet" dvs att ha en inneboende, vilket inte kräver något tillstånd, det ska räcka att föreningen informeras. Kravet är att man fortfarande behåller kontrollen över lägenheten, normalt brukar ett rum spärras av så hela lägenheten inte kan upplåtas fritt åt hyresgästen. Vet personer som utnyttjat denna möjlighet innan nuvarande lag blev så generös som den är idag.
Ja jag tycker helt klart det är bättre med artiklar där man drar tvärsäkra slutsatser utifrån 7 försäljningar på en halv dag och så.
Baghdad Bob som hittat nya jaktmarker? Han lär ju trivas i Sverige.
Lägre priser->lägre belåning-> bra för de flesta, tråkigt för dyr nyproduktion och de som köpt på högsta nivån och är tvingade att flytta annars gäller kalkylerna för de som bor kvar då räntan är oförändrad.