Nedan följer utvecklingen i The Economists demokratiindex sedan 2006 för några utvalda länder.
Demokratiindex i Ryssland och några jämförelser. |
Ryssland har som bekant fallit i demokratiindex till en hård diktatur på samma nivåer som Kuba, Vitryssland, Vietnam eller militärdiktaturen i Egypten. Det är rent av så att Ryssland har sämre demokrati än samtliga dessa länder.
Georgien har haft en positivt utveckling, medan Ukrainas demokrati successivt blivit sämre fram till man kastade ut Kreml-överlöparen till president 2014. Sedan dess har utvecklingen varit plan, men det är inte lätt att förbättra demokratin samtidigt som man är i krig.
Vietnam visar på en svagt positiv utveckling i takt med att ekonomin utvecklas och är alltså nu mindre diktatur än Ryssland.
Den “underbara” arabiska våren är också intressant att titta på i en titt på några av diktaturerna i Mellanöstern.
Demokratiindex 2006 – 2016 i Mellanöstern. |
Mellanösterns enda två demokratier är Israel och Tunisien. De palestinska territorierna uppvisar en kontinuerligt fallande trend, liksom islamiseringen av Turkiet och dessa kan inte längre kallas demokratier.
Tunisien är det enda positiva utfallet av den underbara arabiska våren, även om både Egypten och Libyen tillfälligt fick förbättrad demokrati. I Egyptens fall ledde det dock till att islamisterna i Muslimska brödraskapet tog över, vilket fick militären att ta makten istället. I Libyen är landets parantes av förbättrad demokrati och mänskliga rättigheter efter att diktatorn Gadaffi störtades nu över.
Syrien upplever förstås fortsatt försämrad demokrati genom inbördeskriget och är nu nästan nere på Nordkoreas nivå. Ändå hyllas regimen av t ex Kremls nyttiga volontärer. Kaka söker maka får man förmoda och gillar man en diktatur så gillar man väl en annan? Givet några års “utveckling” till så är kanske Ryssland nere på Syriens nivå?
Likt Kuba är demokratiläget i Saudi-Arabien ganska stabilt uselt och diktatur, medan Iran visar upp något förbättrad demokrati de senaste två åren.
The Economists demokratiindex mäter 60 olika egenskaper hos en demokrati – allt från valprocessen, rättsväsende, fria medier, fungerande institutioner, yttrandefrihet mm.
17 kommentarer
Stämmer säkert!
Sverige finns ej på kartan.
( ja, vet.!)
Kunde inte låta bli som vanligt.
Men hur utvecklar sig vårt allt dyrare fosterland efter utländska mediers granskning.
Skall bli intressant att se.
Eller finns en mutfond som sköter det bättre än svenska politiker när de skall lägga saker tillrätta?
Vad är maxpoäng?
10
Se på nätet direkt!
Sverige 3:a 2016
Portugal före Israel…
Hur räknas saker som Decemberjuntan in i såna index?
Det har ej TRUMP-etats ut internationellt -än…
Är det någon av diktaturerna som separerat stat och religion, förutom Ryssland och Nordkorea då där Putin respektive Kim Jong-un är religion.
Apropå demokrati så fortsätter jag slipa på mitt proto-parti, som fortfarande heter EkoSoLiD (för Ekosocialliberaldemokraterna) men också har tillnamnet Medborgardemokraterna. Vi behöver ju något parti utöver SD som inte gjort sig skyldigt till trolöshet mot huvudman, dvs mot medborgarna.
Jag har föreslagit Medborgerlig Samling att lägga till namnet EkoSoLiD, men inte fått något svar (än). Det förutsätter förstås också att man inte behöver kalla sig liberalkonservativ för att vara medlem. It's not my cup of tea…
Facebook lägger på en ultraful grå gradering på mina omslagsbilder och jag vet inte hur jag får bort skiten. Men ta i alla fall en titt på facebook.com/ekosolid 🙂❗
Tvinga mig med i Facebook?
Ånej!
Man behöver väl inte logga in för att se sidan, vad jag vet… Däremot för att kommentera, men det kan du göra här istället, om du vill förmedla några synpunkter.
Grått=
Nej, märker ej.
Facebook?
Ful blaffa nedtill vill tvinga mig med.
Som för alla nya partier: gäller komma över 4% för att ej vara bortkastade röster.
Jag ändrade nu lite inställningar, men jag brukar kunna titta på sidan även när jag inte är inloggad och förutsätter därför att andra också kan det.
Jag gillar inte heller Facebook, men vill kunna skriva i ett par Facebookgrupper.
Omslagsbilden är den översta bilden. Jämför med samma bild en bit ner så har den en alldeles vit bakgrund. Det kan väl inte vara bara för mig som omslagsbilden får en grågraderad bakgrund?
Precis likadant som vid första försöket!
Om nu jag kan vara till någon hjälp.
Det är inte särskilt svårt att komma in i riksdagen/EU om man bara får några framstående företrädare. Och har något intressant att komma med. Man kan förstås också försöka modifiera existerande partier, men det känns nästan svårare. Partikulturen sitter hårt även om den är idiotisk.
Bekymra dig inte över att de vill att du skall skaffa ett konto. Sådant brukar man bara behöva klicka bort om inte sidinnehavaren är angelägen om att kontrollera vilka som får titta på sidan.
Det finns en funktion för att få se sidan som besökare ser den och när jag använder den är den översta bilden fult grålagd. Jag förutsätter att det ser ut just så för besökare.
Turkiet lär sjunka som en sten när nästa mätning presenteras.
Intressant att Saudi-Arabien bara är snäppet bättre än det krigshärjade Syrien.
Sverige ger en hel del bistånd till de palestinska områdena, hur påverkar detta bistånd utvecklingen som totalt blir sämre?
@Kuckeliku 19:08
"trolöshet mot huvudman" 🙂
Regering och Riksdag sitter på ett mandat från svenska folket. De är således förtroendevalda inom den gren inom demokratin som kallas representativ demokrati. Men detta är bara en papperstiger. Verkligheten är en annan.
Den springande punkten är att ca 80 % (enligt EU-parlamentariker Lena Ek) av de beslut, som fattas i Riksdagen, redan är fattade utomlands och av utlänningar. Riksdagens huvudsakliga uppgift har degenererats till att implementera dessa utomlands fattade beslut i vår nationella lagstiftning. Regering och Riksdag har därmed frånsagt sig sin lojalitet gentemot det svenska folket och det gamla fina Sverige, och istället slickat Brysselröv, med undantag för att en gång i månaden slicka Strassburgröv. För detta kontinentaleuropeiska rövslickande som de svenska så kallade förtroendevalda hänger sig åt, måste svenska folket årligen punga ut med ca 45 miljarder kronor.
Då det fortfarande står skrivet i Grundlagen att ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare.” så gör sig regering och Riksdag skyldig till trolöshet mot huvudman.
I det beslutsfattarvakuum som har uppstått i Riksdagen, har regering och Riksdag tagit det som sin huvudsakliga uppgift att bryskt omvandla Sverige till en ”humanitär stormakt” samt nu på sistone försvara en förljugen Sverigebild.
För ett högt demokratiindex krävs också respekt för rättsstaten. I en fungerande rättsstat ska domstolars inklusive migrationsdomstolars utslag följas och framför allt inte motarbetas.
När migrationsdomstolar har dömt illegala invandrare till utvisning så är det i strid med rättstaten, men i den humanitära stormaktens namn, när Riksdagen fattar beslut som underlättar för illegala invandrare att stanna olagligt i Sverige. De illegala invandrarna får nämligen rätt till förstklassig skattefinansierad tand- och sjukvård till det facila priset av 50 kronor. Tand- och sjukvårdsinrättningarna får heller inte avslöja för rättsvårdande myndigheter att de har gett tand- och sjukvård till illegala invandrare. Rättsvårdande myndigheter motarbetas således i sitt tjänsteutövande när de ska försöka utvisa illegala invandrare i enlighet med rättstatens fundamenta.
Demokratin i konungariket Sverige är således satt på undantag och Sverige borde få ett lågt värde på demokratiindexet om "The Economist" är seriös i sin demokratiindexering.
Tror du att "miljöpartiet" m fl bryr sig om Europa? De krossar Europa med samma glädje som de krossar Sverige.