Dags för lite härligt frädagsmüs igen. Denna dag i preppingens tema. Även om det är relativt enkelt att ha beredskap för att vid kris klara sig i 72 timmar i hemmet, skulle du klara 72 timmar om du på kort varsel måste lämna hemmet? Kort sagt – klarar din bug out bag 72 timmar?
Lätt att klara sig i hemmet. |
En oväntad kris kan innebära att du måste lämna din bostad och alltså måste klara dig utan den infrastruktur du förberett hemma. Det kan handla om översvämning, skogsbrand, storm eller för den delen krigshändelse, upplopp eller annan samhällsomstörtande händelse.
Så har du mobila förmågor som du kan ta med dig? Kan du ordna dricksvatten även om du inte är hemma? Bygger din matlagning och vattenrening på vedspis och uppvärmningen på ved i din kamin ellerpanna?
Det ursprungliga 72-timmarsbegreppet handlade om att man i Kanada skulle klara sig i 72 timmar i nedfallsskyddsrummet efter kärnvapenkriget brutit ut. Det kräver andra förmågor än att sitta hemma och rulla tummarna tills snösvängen skottat fram din väg ur drivorna.
Kan du evakuera bostaden och klara dig i 72 timmar utan att göra detta med bil som transportmedel? Det är inte säkert att bilvägar är farbara eller att bilen alls fungerar.
Det är inte nödvändigtvis så enkelt att man bara slänger ner det man har i hemmet i en väska. Beredskap handlar om system, där alla delar ska fungera med varandra. Meningslöst att ha mat om den inte går att tillaga på ett hygieniskt sätt. Har du ens portabla bestick och tallrikar?
Något att tänka på där i den fredagsmysiga soffan. Kom ihåg att med Bullens, öl, senap och ketchup kommer man långt när zombieapokalypsen är här!
170 kommentarer
Kom ihåg att med Bullens, öl, senap och ketchup kommer man långt när zombieapokalypsen är här! -Alltså, har någon funderat på om man kan äta Zombiekött utan att bli smittad?
Bra tanke
Borde ju gå alldeles utmärkt om man tillagar zombieköttet väl. Zombievirus borde inte klara kokning i flera minuter.
Nån som vill testa?
*hosthost fan va det? Nåt damm på min telefon.
Om jag har 10 min att packa väskan så.
Jag har ingen bug out bag jag har istället grävt ner det jag behöver på olika strategiska platser i landet.
Det är ju helt ohållbart och energikrävande att bära runt på alla sina ägodelar så att man bli bestulen.
Om vattentillförseln försvinner abrupt så är det nog inte så många som har ett lager vatten/vätska 2 liter * 3 dagar per person på lager i hemmet.
Vad det gäller mat har nog de flesta ett gäng konserver i hyllorna 🙂
2 liter? Pratar man inte om 4-5 liter pp o dag?
Det bor nog lite på om man menar ren vätska eller vätska utöver det man får i sig via maten.
Men har läst lite olika uppgifter om det, på 2 liter per dag överlever man iaf.
Vattenfilter, Lifestraw go klarar 1000 l. Sawyer mini klarar teoretiskt 400000 l.
2 l/dygn känns för lite för en vuxen person, 3 l är väl minimum som Alexander påpekar. Vid ansträngning så ökar så klart behovet.
Jag skulle säga att det beror helt och hållet på vart man bor. Det finns väldigt gott om sjöar i Sverige med bra kvalité på vattnet. Så har du en sötvattensjö i närheten så har du tillgång till dricksvatten om du har kunskapen. Har du tur så smakar det inte så illa heller.
Så här gör jag;
Fyll en genomskinlig behållare med lite vatten för att se hur "smutsigt" vattnet är. Är det väldigt grumligt eller har stora partiklar i sig så föredrar jag att filtrera vattnet först. Enklast genom någon form av textil, en Shemagh (Palestinasjal) är optimal. Man kan även filtrera vatten genom vissa typer av mossa. Vet inte namnet på dessa men den jag föredrar som finns i Sverige är ljusgrön och väldigt tät, lite som en badsvamp. Den suger åt sig "allt", naturens mikrofiberduk. Den tar dessutom bort kåda på händerna vilket är ett jävla bök sommartid. Använder även denna mossa för att diska allt jag använder när jag lagar mat utomhus, fungerar lika bra som Yes (nästan).
Sen är det "bara" att fixa en eld och koka vattnet i någon gammal konservburk om du inte har Trangia-kit eller liknande. Du bör koka vattnet en stund, säg 10 minuter, om du är osäker på kvalitén på vattnet. Det går även att koka te på exempelvis björklöv för att få lite roligare smak.
Sen finns det en hel drös med metoder för att samla in vatten från regn och luftfuktighet/dagg men det är överkurs och kräver framförhållning. Vintertid kan man smälta snö.
Är man prylbög som en själv finns annars väldigt bra filter som Mikael nämner. Har inte testat några personligen men den som jag tycker verkar bäst är Katadyn Pocket. Dyr som fan men verkar vara mest hållbar av alla jag läst om och ska klara av att rena 50.000 liter innan diamantfiltret behöver bytas. Dessutom ska reningen vara väldigt effektiv. Sug upp vatten ur en vattenpöl och pumpa ut det i ett glas och drick direkt. Svårslaget i en nödsituation då man desperat behöver vätska. Blir nog ett köp när rätt erbjudande dyker upp.
https://www.katadyn.com/en/de/89-2010000-katadyn-pocket
Utöver Sawyer och Katadyn kan det även vara värt att kolla upp Platypus GravityWorks om man vill göra egen research och anpassa efter sina egna behov.
Daniel
Jag har beställt den där radion du nämnde i ett inlägg tidigare, den men vev och solcells laddning 🙂
Tack för tipset.
@Milda Webben
Hoppas den ger dig lika mycket nöje som för mig, min är med på varje utflykt. P1 eller BBC (P6 om man bor i Stockholm) slår Spotify med hästlängder när man är ute och vill ha något ljud i bakgrunden tycker jag 🙂
Daniel: Vilken radio var det du tipsade om?
@Michael
http://civil.xmoms.com/?a=s%E4kerhetsprylar_26&pid=318&pnm=Radio
Tror Cornu har skrivit om den tidigare också. Bra pryl till ett väldigt bra pris.
Tycker reglerna känns lite oklara… Får jag ta in på hotell?
Gör det för all del. Den som lever får se om det var en bra strategi.
Börjar fundera på hur man bäst väljer zombiesäkrade hotell. Det är ganska ovanligt att de har med det i specifikationerna. Kanske ska ringa runt till lite olika hotell nu innan apokalypsen och kolla…
Bullens är så äckligt att man nästan kräks. Det var godare när man var barn. Måste hitta ett alternativ, hmmm…
Sibyllas kanske?
http://bit.ly/2gHPJWK
Kylkonserv! Kommer zombiesarna så äter dom upp ställverken först 😉
ICAs smakar skit men har hög kötthalt, http://bit.ly/2ggEmEv
Soldatens ärtsoppa från Knorr är fenomenal. Den har relativt hög halt kcal också vilket är bra för energidepån. Dock rekommenderar jag en nypa salt för smakens skull. Jag skulle inte röra ärtsoppa i vanliga fall men efter en lång dags arbete i skogen finns det inget godare (och enklare).
Ha ordentligt med riktig korv i frysen. Frysen klarar ett dygn om man inte öppnar dörren. Lägg sedan ut i snön så klarar det några dagar till. Grilla den och lägg ut ett par dagar till. 72 timmar är inget problem.
Se till så inte kattdjäveln äter upp den nu bara.
72h är ganska lätt för de flesta tror jag nog, för mig som ensamstående lättare troligen.
Ett antal konservburkar med vita bönor och krossade tomater räcker långt tillsammans med lite havregryn och matolja.
Vatten är knepigare men toaletten innehåller ett par liter vilket torde räcka i 72h för mig som ensamstående. Dock kanske man borde skaffa pakethållare till cykeln så man kan ta sig till landet där man har vedspis.
72h är löjligt lite tid; minst 240h som i Tyskland vore mer lämpligt.
Precis, 72h klarar du med Netflix och lite vatten.
Kan vara värt att upprepa att alla friska människor enkelt klarar sig 10 dagar på vatten, du upplever en dipp dag 2-3 när din kropp ställer om sig, men förutom lite känsligare med headrush etc så kan du arbeta.
Räcker med studsaren och hagelbössan, resten löser Darwins teorier.
Värt att upprepa den gamla principen: du klarar dig 3 sekunder utan hopp/vilja, 3 minutes utan syre, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat.
72h handlar mest om vatten, så vattenfilter är första investeringen
Agreed !
Du glömde 3 timmar utan kaffe…
Har typ 10 mil till min HELT OINTAGLIGA BOL med egen brunn. Frågan är ju intressant ställd. Jag klarar så klart att omgruppera dit på cykel. Fast varför skulle man kunna ta sig fram på cykel, om nu bilar inte kommer fram? I så fall får man vandra och då är nog fan de 72 timmarna slut (och jag också) efter 10 mils vandring.
Du borde ta dig fram 5 km per timme. Dvs även en 50 åring kan gå 3 mil per dag om man vilar några timmar vid lunch och går en 5-6 km efter middagen.
I Nijmegen kör man ju 10 kg på ryggen (+ vatten) och 16 mil på fyra dagar. Så det beror helt på hur mycket du bär, din marschdisciplin och väder (värme).
Vad gör du om nedfallet från markbrisaden blåser just i din framriktning? Trär på en kådis till och sätter pannbenet i marken och trampar på?
Då ligger jag väl kvar i sängen med din mamma och går inte ut. Premissen var dock att man skulle lämna hemmet utan bil.
För att plöja marken?
Vad krävs för att jag skulle lämna varma sköna hemmet utan bil när det är +2 grader och regnar? Antagligen rätt seriöst samhällshaveri då, frågan är ju om man är trygg att vistas utomhus öht..
Kanske bättre att barrikadera sig till att börja med, men visst om scenariot är att ge sig av till fots med det man behöver i 72 timmar så kan väl tälta i otillgängliga skogen 3 mil bort duga, ungefär så långt jag har lust att gå med den packningen.
Får man ta med en säckakärra?
Om man inte kommer fram med bil så är det nog inte sådär söndagspromenad att vandra heller…
En liten jägarmarsch, hur svårt kan det va? Massor av aspiranter klarade av det bara för några år sedan. Själv gjorde jag den utan åthävor annat än att stanna till vid en stuga i obygden och fråga om man kunde få ett glas vatten. Det var bättre tåga i ungdomarna förr.
BD plöjer hellre din mamma….
Frågan är om han har någon energi kvar efter att ha plöjt din mamma och dina systrar. Specirllt om han hamnat underst.
Haha, för ynka 72 timmar räcker det att man har Chips, Cola och lite vatten. Enbart rostingbrödet i frysen räcker för den tiden. Skall man planera i system så måste väl målet vara för en månad. Det man måste tänka på är vattenrening – lifestraw eller en bättre Katadyn i kombination med en UV-lampatyp Steripen. Loosar man tillgång till drickbart vatten är det kört på några dygn.
Det man får fokusera på är att hjälpa grannar som har små barn, så att de får näring och varm mat.
Annars om man har tunnbröd, vatten och buljongtärningar kan man ju äta blöta
Varför skulle jag hjälpa grannarnas barn? De är ju inte mina? Har grannarna planerat dåligt får de väl skaffa nya?
Nej, släkt och vänner är de enda jag skulle lita på, alla andra är en för stor risk.
Alltid varit lite undrande till scenariot. De flesta av oss bor trots allt i städer eller tätorter. I vilket läge skulle jag helt plötsligt behöva ge mig ut helt autonomt i Brommas "skogar"?
Efter egen bedömning och eventuellt mot bakgrund av kompletterande info du får via din batteridrivna analoga radio.
Vad jag menar är vilken typ av katastrof eller händelse skulle föranleda att det är lämpligaste är att lämna sitt hus i en stad/tätort och inga samhällsfunktioner längre fungerar? Inbördeskrig?
Om man bor i lägenhet så är risken överhängande att någon klant sätter fyr på hela huset. I städer så sitter ju oftast hundratals lägenheter ihop. Sedan är ju nästa grupp bara tvärs över gatan. Själv skulle jag vara mest nervös för brand om inte brandkår kan komma och släcka. Vid brand är det bara att dra snabbt och lämna all sin prepp åt lågorna…Många villor ligger också nära varandra så börjar det brinna kan det nog brinna tills hela stadsdelar är borta och det krävs bara en klant för att starta. Om alla skall börja elda ljus, laga mat med eld etc så kommer garanterat någon att klanta till det.
För länge sedan deltog jag på Gotland i planering för att se hur förband i ett skymningsläge skulle kunna utveckla stridsförmåga utan huvuddelen av de krigsplacerade från fastlandet skeppats över. Svaret låg i vilket scenario som gällde: Så länge ICA och OK fanns kvar kan behövs inte lika stor tross etc. Det var motsvarande jag menade med min första fråga.
Jag ser inget binärt scenario där en stadsbo tjänar på att hux flux lämna bostad och resterna av samhällelig service. Så länge det finns en limpa kvar på ICA kan jag köpa den, rekvirera den eller till sist stjäla den. Mycket enklare än att försöka baka själv i skogen.
@BosseJ
Sannolikt scenario är ju att IS tagit över det närliggande gettot och nu vandrar ett tusental beväpnade med machetes mot ditt kvarter, du blev nyss uppringd av en kompis som berättade att de tömmer alla lägenheterna på folk. De som inte kan delar av Koranen utantill halshugges..
IS har under en längre tid tillåtits föröka sig i förorterna med hjälp av ett antal källarmoskeér och "fritidsgårdar" där det mesta av rekryteringen skett. Beväpning har köpts in och lagrats utspritt i områdena, hela kalaset finansierat av våra skattepengar och av Saudi.
Den samordnade attacken som utgår från ett stort antal förorter i bland annat Stockholm Göteborg, Malmö, Västerås, osv, och lämnar polisen chanslösa.
Myndigheterna försöker skicka fram feminiserade dialogpersoner till synes utan effekt, militären har.. Vänta lite nu glömde du att vi inte har någon militär längre?
Ja ni fattar, men så där ungefär kommer det snart att bli, denna bloggposten var en bra påminnelse om att situationen snabbt kan ändra sig.
Kalle, har du någonsin besökt en av dessa förorter? eller ska vi kalla dom "IS-fästen" redan nu?
Du måste ha samma källor till information som Trump.
Det där är bara ett mycket tänkbart framtidsscenario, inte nutid.
Men absolut inte avlägset, om du nu lurats att tro något annat
Jag har bott i en sådan och det blev bara etter värre, sen flyttade jag.
Själv då?
Islam är en offensiv "religion", hur gick det för Iran och Libanon tex?
Vi uppmuntrar den att spridas här, ger bidrag till alla möjliga extrema organisationer, särbehandlar och skyddar från kritik. Moskéer ploppar upp som maskrosor ur gräsmattan. Det finns åtskilliga vittnesmål från de som hävdar att predikanterna predikar mot oss otrogna och Kristna.
Det behövs egentligen inte några andra källor än verkligheten omkring oss..
Kör dit en grisabil bara och öppna baklämmen !
De "modiga" jihadisterna kommer att få bruna kallsonger snabbare än grisarna hinner säga nöff!
Beror på om jag får 5 min för att packa väskan. Har mat i lager, vatten i lager, vattenfilter och vattenreningstabletter osv så där är det inga problem.
Problemet jag ser just nu är kylan. Det behöver tänkas igenom och planeras bättre.
Har nog bara 2 sovsäckar, sommar och vintersäck till två vuxna och ett barn.
Skulle fixa det iofs är jag övertygad om, man får fixa en bivack helt enkelt.
Om du har fler än dig själv att ta hand om skulle jag rekommendera ett av Tentipis tält i Safir-serien. Möjligheten att kunna ha en eld "inne" löser nästan alla problem med nuvarande klimat. Kylan är egentligen inte det stora problemet utan fukten. Och det är hopplöst svårt och jobbigt att torka kläder över en öppen eld. Det blir aldrig helt torrt. Och om det inte kyler ner dig så kommer det orsaka svampinfektioner och i värsta fall börjar kläder och sovsäck mögla tillslut.
En bivack verkar dock klockren om man är ensam och planerar att bygga ett shelter som man kan elda i eller precis utanför så man kan leda in varmluften.
Jag tar med mig kofoten…
En övervikt på 10 kg innebär högvärdigt bränsle för kroppen i en månad. Ingen förvaring, transportkärl, tillagning eller miljöfarligt avfall. Tillsätt endast vatten. Övriga får ta med sig motsvarande mängd smör eller olja.
Detta låter faktiskt smart. Då räcker det som sagt med vatten och "humörhöjande" småplock. Dock jobbigt när kroppen ställer om metabolismen, men det bör gå över inom några dagar.
Äh,
Ordning är till för idioter, genier behärskar kaos.
Jag får väl improvisera längs vägen.
Verkligheten är nog snarare att allt intressant, som exempelvis liv, händer i gränslandet mellan kaos och ordning (jfr Mandelbrotmängden).
Klart jag klarar. Har ingen BOL färdigpackad, men har en packlista för att snabbt få med rätt saker. Har även provat den. Satte väckarklockan på mitt i natten och packade och utrymde därefter (traskade dock bara några kilometer). Självklart utan att använda elen – simulerat strömavbrott.
Viktigast på packlistan är förstås vattenflaskor (som redan står färdigfyllda i förråd) och stormkök för att kunna fixa mer dricksvatten senare.
Har alltså inte provat packningen under tre dagars vandring, men jag bedömer att packlistan är tilltagen för det.
Där jag bor har jag svårt att se någon annan katastrof än krig som skulle kunna tvinga mig att utrymma. Ingen översvämningsrisk.
Och du fick med familjen och deras saker där i mörkret?
Nej, jag var ensam hemma när jag provade. Självklart blir allt trassligare med barn. Men jag ville för det första inte oroa barnen och för det andra få en känsla för hur lång tid det kunde ta. Den dagen (som förhoppningsvis aldrig kommer) som det skulle vara allvar är det bra att själv vara förberedd för att kunna hjälpa sina barn bättre, så man inte både råkar ut för eget kaos samtidigt.
Jag har inte bränsle för en 72h lång transport från hemmet.
Det finns typ stormkök som kan eldas på ved. Med ett sådant tar aldrig bränslet slut de det skall mycket till om man inte skall lyckas hitta ett halvt kilo ved per dygn. Köpte ett sådant för kanske 200kr. Får väl elda upp hela lägenhetsinredningen och allt annat brännbart jag har hemma innan bränslet tar slut. Dessa stormkök är suveräna från prepp perspektiv. Inget bränsle behövs och vid evakuering så är det mindre att bära. Endast en kniv och en liten yxa och bränsle frågan är löst för evighet.
Funkar även bra på vandringsleder för den late då man inge behöver släpa på t-sprit, gasol etc.
Jag syftade på bränsle till bilen eller nåt annat fordon, jag kan inte i min fantasi hitta något motiv till att jag ska promenera 72h från hemmet. Till fots tar man sig en ganska begränsad sträcka på 72h så jag skulle bara komma till ännu sämre platser att befinna mig än hemmet.
Läste iofs frågeställningen slarvigt och såg först efteråt att man inte fick förlita sig på bilen. Bilen är för mig dessutom nästan bättre utrustad för tillfällig överlevnad än huset.
Bil blir säkert oanvändbar för att lämna tätort. Tänk bara köer kring Stockholm en vanlig fredag. Om alla skulle försöka lämna i panik blir det garanterat olyckor och totalstopp på alla vägar ut. Gäller sannolikt för alla stora orter så de flesta måste ta fötterna. Det är svårt och därför blir ju så många kvar i alla städer där det egentligen är läge att lämna. Tänk bara Aleppo i Syrien. Där borde ju alla lämnat för länge sedan men tydligen sitter en hel del kvar där.
Lösningen är alltså att köra MC?
Mc är en bra lösning stora delar av året. Lite overkill att köpa för att ev någon gång används vid evakuering.
MC eller bil blir ju folk rånade på i dagsläget,utan krisläge.
Hur långt kommer man i ett oroligt område?Prova att gå genom ett vanligt svenskt ghetto en mörk kväll,rätt så tankeväckande sysselsättning.
Tänk inte ens tanken på att det går att komma särskilt långt utan problem.
Eller som msbs gd tror,bullkalas!😂
En stockholmare bör inte lämna tullarna i ett krisläge. De överlever inte länge när det inte kommer matkassar till dörren per automatik eller utan en vaktmästare som byter ut proppen åt dem eller någon jour som kommer och tar besväret med de högljudda grannarna. Och medan bilen står inplogad i snömassorna på gatan.
Nej, stanna kvar och hoppas det löser sig. Det är mitt råd till er. Politikerna bor åtminstone i samma stad.
En MC ger mycket dåligt med skydd mot kylan om det skulle bli problem längs vägen och man tvingas stanna pga bensinbrist eller kör i diket nattetid – vilket man gör på en MC vintertid. När skiten väl kommer kommer oftast allt på en gång. De som dör i kris är oftast de som tanklöst blåser iväg utav bara helvete.
Dessutom kan du bara rädda dig själv eller möjligtvis din kärring om du har en MC. Du blir inte populär hos flickvänner, släkt och vänner när du susar iväg helt själv utan tanke på att försöka rädda någon annan än dig själv…
Men släkten och många av vännerna är ju inte preppade för sådant, de är bara ledsna för att TV´n inte funkar längre och tänker absolut inte gå någonstans. De röstade på S förra valet och ser inga samband mellan det och att samhället just slutat fungera.
De kommer bara bli en kvarnsten om halsen och det gäller att ha valt rätt kvinna som är med på noterna och inte kämpar emot ens planer.
Hur många släktingar skulle ens hänga med på en 72 timmars promenad? Bara en Stockholmare fryser ihjäl på vinter, övriga klär på sig så mycket som krävs.
http://www.bike.se/nyheter/arets-kristallrally-89795
På 72h promenerar du kanske 15 mil i bästa fall, det avverkar jag på max 3h med MC även om det är vinter och trafikstockning.
Kent; Jojo, som du kör kan du säkert nå över 20 mil på 3 timmar i vinterväglag och på ett hjul dessutom.
Kallle7år;
Hoppas din kvinna (mamma) är med på noterna då. När ens vänner känns som kvarnsten runt halsen är de inte ens vänner längre.
Nej, det finns inget samband mellan S och ett kollapsat samhälle så det är inte så konstigt om dina släktingar inte kan se det.
72 timmar klarar man utan mat och med minimalt med vatten.
Värme är viktigare på vintern än vatten, man fryser ihjäl innan man dör av törst.
En schysst sovsäck och ett bensinkök så klarar man sig lätt 72 timmar.
Får man dessutom ett tält och yxa+tändstickor med sig är det ju som vilken helg i Norrbotten som helst 🙂
Då får du nog se till å få med en dunk med hembränt också om det ska bli som vilken helg i Norrbotten som helst.
72 h bör inte vara något större problem för en frisk vuxen med en gnutta förnuft och grundläggande överlevnadskunskaper samt ett minimum av utrustning och förnödenheter. Jag skulle t ex inte bry mig något vidare om att kånka runt på konservburkar tallrikar och bestick eller utrustning och bränsle för att laga/värma mat om jag visste att det handlade om en så begränsad tidsrymd. Så är premissen att klara just tre dygn utan tillgång till hemmet så känner jag ingen oro för min egen del. (Då har jag iofs prövat en fingerad överlevnadssituation på tre dygn i svensk skogsmark på sommarhalvåret med utrustning jag bar på mig i bälte och byxfickor.)
Men hur kan man veta att vad det nu är som har inträffat är över efter just tre dygn? Som Moltke sa överlever ingen plan den första kontakten med fienden. Det viktigaste blir anpassningsförmåga och att inte låsa sig vid en viss idé om hur situationen kommer att utvecklas. Den som t ex har förnödenheter för tre dygn och ransonerar efter det men inte ersätter förråden har ju inte vunnit mycket om krisen fortsätter efter det. Vid det laget är förmodligen förutsättsättningarna sämre än de var dag 1.
Så den stora utmaningen är att planera för det oväntade. Ju mer utrustning och förnödenheter man har desto bättre är det, men blir man på grund av oförutsedda omständigheter av med sin bug out bag, kniv, kompass, vattenreningssystem eller vad det kan vara så måste man kunna göra ett omtag och fortsätta.
Kunskap, erfarenhet och träning har fördelen att man alltid har dem med sig. Däremot kräver de initialt en större insats än att köpa prylar.
Kunde inte sagt det bättre själv, du besparade mig tiden att skriva en egen kommentar 🙂
Har du viljan och lite fantasi så klarar du det mesta.
Daniel Johansson.
"Har du viljan och lite fantasi så klarar du det mesta."
Det var väl inte riktigt det han skrev.
Vilja och lite fantasi har även tre-åringar. Det som krävs är kunskap, erfarenhet och träning. Eller att man har turen att vara tillsammans med någon som besitter denna kompetens.
Sen underlättar utrustning, färdighuggen ved, bra fordon och livsmedel ganska mycket för de allra flesta för att klara av anpassningen till ett försämrat läge och kunna hjälpa andra än bara sig själv. Det kan vara bra om flera familjemedlemmar överlever krisen eller katastrofen för att man ska orka med att leva i det långa loppet.
@Frihet
Nä, det var verkligen inte det han skrev. Jag var säkert otydlig som vanligt, för mig är vissa saker uppenbara men inte för andra har jag märkt.
Jag orkar inte rota fram källor för att bekräfta mina påståenden men det är allmänt känt att om viljan att överleva är tillräckligt stor så klarar kroppen av väsentligt mer än en person med likartade grundförutsättningar men utan motivation. Det var det jag menade med vilja.
Med fantasi menar jag att människor är varelser med en kapacitet som sällan kommer till användning. När instinkten och "paniken" tar över så ser man nya samband och söker andra lösningar på problem man annars har en kognitiv rutin för att lösa. Men det är sant, fantasi är helt fel ord för kunskapen krävs även om du kanske inte är medveten om att du har den.
Jag håller dock med om den sociala aspekten. Det blir väldigt ensamt väldigt snabbt. Därför skaffar man hund.
Nja. När paniken väl tar över så slutar det sällan lyckligt. Motivation är dessutom överskattat och bara något chefen lurat i dig. Motiverade människor ska ofta visa sig på styva linan. Helt i onödan.
Hundar behöver ut och rastas och det kan bli det sista man gör i en hotfull situation. Dessutom ska du dra på en massa hundmat för månader framöver.. om du inte är djurplågare förstås.
Jag ger mig. Vi kopplar inte.
Vilja är givet. Utan vilja hjälper inget.
Fantasi är givetvis bra men har begtänsad nytta utan kunskap och erfarenhet. Det är svårt att fantisera ihop ett fungerande skydd eller en metod att göra upp eld utan några förkunskaper.
Sällskap är givetvis bra, om sällskapet inte är en belastning. Helst ska sällskapet kunna bidra.
Tur är givetvis det bästa men inget man kan förlita sig på.
Jag menar inte att utrustning inte är bra och att förbereda utrustning som kan vara användbar är givetvis ingen nackdel.
Min poäng är att dessa diskussioner ofta får fokus på materiella förberedelser. Men jag vill lägga större vikt vid utvecklandet av personliga egenskaper och förmågor. Allt färre i dagens samhälle har kunskaper och erfarenheter som är viktiga för att kunna klara sig utan civilisationens resurser. Och det verkar som att dagens instinkt är att ersätta kunskap med saker.
Men katastrofens natur är att den är oförutsedd och svårförutsägbar. Hur vet man var man befinner sig när den inträffar? Vilka man har med sig? Tänker man sig något scenario som tvingar en att plötsligt överge sitt hem med endast sådant man kan bära med sig så kan det lika gärna inträffa när man befinner sig någon annan stans än hemma. Ska man förlita sig på utrustning måste man alltid ha den tillgänglig. Ska man förlita sig på andra människor måste man alltid vara tillsammans med dem och vara säker på att de finns kvar.
Det är givetvis bra att ha förberett så mycket man kan i form av förnödenheter, utrustning, transporter och andra resurser men all sådan planering kan lika gärna visa sig vara förgäves om fel sak inträffar vid fel tillfälle.
Min rekommendation är att -oavsett hur mycket tid och pengar man lägger på sin BOB, BOL eller andra materiella resurser – se till att prioritera att utveckla sina personliga förmågor.
Allt för många har ingen aning om hur de reagerar och fungerar när de är trötta, kalla, blöta och hungriga. Hur man hittar ved och gör upp eld. Hur man orienterar i terräng. Hur man gör ett fungerande skydd. Förlitar man sig för mycket på utrustning blir man sårbar. Utrustning kan gå förlorad eller gå sönder. Kunskapen har man kvar. Och den sorts kunskap som det handlar om är till stor del praktisk och den kan vara både obekväm och tidskrävande att skaffa sig.
Ger du upp så lätt överlever du inte särskilt länge.
Hahaha, touché!
Faktum är att jag tycker du är för korkad för slösa tid på. Eller så trollar du bara. Oavsett så vet jag att du kommer säga emot allt jag påstår.
@Daniel och Misantropen,
Jag tycker det ligger mycket i det ni säger.
De som känner att de måste planera och förbereda allt, fixa förnödenheter, BOL och sådant tenderar att vara sådana som gärna kräver strängt fastställda områden av tvekan och osäkerhet.
Det blir säker jättebra??? den dagen de drabbas av just tvekan och osäkerhet.
Det är sådana som gärna pulsar fram i 30 cm snö bärande på tio liter vatten i sin packning.
Helst på en oplogad väg också, i stället för inne i den täta skogen brevid där det oftast är lättare att gå på vintern.
Som sagt var en stor portion med kunskap och förmåga att se möjligheter kommer man väldigt långt med.
Oftast längre än vad en 72 timmars BOB gör.
Vilja och motivation får man bara om man känner att det finns en mening med det hela. En ask med tändstickor (som ger dig möjligheten att få överleva natten), ens barn, en gammal snuttefilt, ett stulet ciggpalet, en framtida lön, grannens spritförråd eller något annat som inger hopp om framtiden. Prioritera det som är viktigt i ditt liv så ser du till att överleva längre. Att förlora känslan av ett sammanhang är detsamma som att snart gå under. Ta reda på vad som är viktigt för dig innan katastrofen är ett faktum.
Det finns forskning om sådant där. Det är en känsla av sammanhang som fått folk att vilja överleva fångenskap i koncentrationsläger OCH sedan ta sig vidare i sina liv. Sen ska man givetvis ha en djävla tur också.
Mat, vatten, värme och andra fysiologiska behov har de flesta baskunskaper om hur de ska skaffa i vårt överflödssamhälle. Till och
med lagen ger oss rätt att bryta oss in i någons sommarstuga, kura ner oss i sängen med en gammal hårdmacka ur skafferiet och en kopp med smält snö för att överleva om nödbehovet är stort. Att försöka ta självmord är förbjudet och straffas med ett LPT och ger inga bonuspoäng hos överlevnadssällskap.
Hört talas om restauranger och hotell? Man kan ju ta en oplanerad semester och bara dra till något ej drabbad turistort.
Jag har sedan några veckor tillbaka förnödenheter så jag kan klara 10 dagar utan el och vatten i mitt hem. Jag kan förmodligen få ihop saker som jag kan transportera på min cykel så jag klarar mig 72 timmar men jag skulle då behöva leta i källarförråd, skåp, lådor och klädkammare för att samla detta, och det kan väl ta några timmar. Att göra en lista och kolla om man har det hemma, och i så fall var, verkar vara en bra början.
Fyra veckor.
Det svåra är förstås att behålla maten. Men man får väl i värsta fall bejaka sina psykopatiska talanger.
I BÄSTA fall erbjuds tillfälle att bejaka sina psykopatiska talanger menar du väl?
En med psykopatiska talanger kan få en svältande människa att ge ifrån sig sin sista mat och verkligen tro. Hur svårt kan det va!
Förövrigt finns det gott om käk i skogen som de flesta inte känner till, så varför utöva psykopati överhuvudtaget.
I vanlig ordning så fläskar cornu på med begränsningar. Varför inte samtidigt säga att där ligger 7m snö och du måste minst 15mil från hemmet? Varför inte lägga till att din BOL också är tillgänglig, och att någon mordrånar dig på dina förnödenheter?
Ett sånt scenario klarar jag nog inte, så jag låter bli att planera för det…
Ringer såklart Putin och ber honom skicka en Mi24-Hind och några Spetsnaz för att evakuera mig.
Men har ju fjällvandrat ensam 10 dar rakt genom Sarek, får väl plocka fram grejorna igen om Putin inte svarar.
Många som snackar om vatten och att det är det viktigaste. En sanning med modifikation tycker jag. Klarar du 72 timmar i 10 minusgrader även med 1 kubik dricksvatten? Klarar du 72 timmar i 5 plusgrader och hög luftfuktighet (tidig vår/höst)? Förklara gärna för mig då hur du håller dig torr. Du kanske överlever 72 timmar så länge det är plusgrader men det förutsätter att du får ordentlig vård/hjälp efter dessa 72 timmar.
Att överleva ute under sommarhalvåret klarar vem som helst. Du kan rent av lägga dig under ett stort rabarberblad med pipen ner mot munnen. Öppna munnen och slut ögonen. Du kommer få tillräckligt mycket vätska från kondens och dagg för att din kropp ska klara sig utan större problem. Sen är det bara att pilla i sig några sömntabletter (det har väl varje svensk hemma) och sova i ett par dagar. Visserligen kan sömntabletter orsaka muntorrhet men det är knappast livshotande.
Testa hur det känns att sova ute en natt sent på hösten. Har man inte upplevt luftfuktigheten (beror visserligen på vart i landet man befinner sig) och problemen det för med sig vet man inte vad man ger sig in på. Har man inte upplevt kylan som sprider sig i kroppen när elden slocknar mitt i natten bör man testa detta. Jag blev faktiskt chockad första gången. Det fick mig att omvärdera hela min ursprungliga strategi.
"By failing to prepare, you are preparing to fail."
När vi ändå snackar om "prepping"..
En eld får helt aldrig slockna om man sover ute på höst/vinter eller vår. Hellre trött än död.
Är du ensam är det inte realistiskt att hålla en eld vid liv konstant i 72+ timmar. Och så länge det inte börjar regna/snöa så kan du alltid få igång elden igen från glödbädden så dö ska man inte behöva göra. Men glöden värmer inte så mycket genom en eldstad om du tänkt sova bredvid elden.
Men det är ändå en bra poäng du tar upp för jag tror inte så många har den inställningen. När man lärt sig läxan en gång så ser man till att ha bra "eldstartare" redo hela tiden i form av torkad näver och torrt trä med mycket kåda. Brinner i snudd på alla väder.
Det självorganiserande system som vi känner som verkligheten anpassar sig naturligt till den minst energikrävande nivån, om det inte finns störningar. Som toppredator bör vi således fortsätta att generera störningar, annars avstannar allt. Således bör man inte helt förkasta störningar som Trump och Putin. Även de bidrar till vår överlevnad, typ. Om inte annat blir det bra underhållning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Är utan ström ikväll sedan några timmar tillbaka. Vi har värme i ett halvår framåt, varmvatten upphällt (har alltid varmvatten på kaminen), ett välfyllt skafferi, har fungerande kommunikationer, fylld bensindunk (20L) plus halv tank i bilen, har vattendrag i närheten… Det enda som inte fungerar är ljuset. Men om det behövs finns både fotogenlampor, batteridrivna lampor och stearinljus i en låda.
Sitt inte uppe och oroa er för mig inte.
Ytterst få av er som varit inne på det viktigaste
Att inte frysa ihjäl.
Förmodligen en test av herr Lars om vi har lärt oss något.
Tydligen ej ,Wilderäng1
Du får repetera för mängden
Trevlig helg på er.
Viktigaste? Det beror väl på vem man är, var man är och hela situationen. De flesta kan ju krypa ner i sin säng och mysa sålänge de inte behöver lämna hemmet. Det viktigaste för överlevnaden kan vara hjärtmedicinen för mormorn, mamman för den nyfödde och vapnet för soldaten.
Hela frågeställningen är ju dock "Klarar du 72 timmar om du måste lämna hemmet?". Det står i rubriken. Eller är din verklighet skapad utifrån "Beppes godnattstund"? Annars är det svårt att ligga kvar o mysa.
Jag tänker på fler än bara mig själv eftersom jag vet att jag kan ta vara på mig själv. "Måste" bör man överväga om det verkligen är ett "måste". De som bor i Mosul eller Aleppo kanske "måste" överge sina hem. Men Svenssons måste sällan det.
Om man nu måste överge sitt hem så finns det saker som är viktigare än värme. Det beror hur långt du ska, när du "måste" överge hemmet (antal grader, natt/dag, hur långt du planerat att åka, mm). Värmen behöver inte vara det viktigaste. Det beror på.
Överlevnad handlar om att försöka se sin verklighet i situationen och göra det bästa möjliga. Om du bor i Sydafrika är kanske inte värmen det viktigaste om du behöver lämna hemmet. Eller om grannen intill har en domedagsbunker som han bjuder in dig till i bara du kan transportera dig tio meter i rå kyla. Då kan det vara att hålla en god relation med grannen din viktigaste prioritering. Vapen och ammo kan vara det svåraste att införskaffa (enklare med värme, mat och vatten) och då kan det vara din viktigaste prioritering.
Det beror som sagt på omständigheterna, de kunskaper som man har och vem man är och vilka man riskerar att möta.
Du har självklart rätt i sak men eftersom frågan är ställd på en blogg som till stor del handlar om säkerhetsläget i Sverige och är skriven på svenska så kan vi utgå ifrån att det handlar om hur man ska överleva i just Sverige. Just nu är det vinter så då handlar det om att hålla sig varm. Hade frågan ställts under en värmebölja mitt i sommaren hade det kanske varit mer relevant att kyla ner sig och det gör man enklast genom vätskeintag eftersom skugga finns att tillgå överallt (Sverige, inte Sahara). Men man kan ju vrida o vända på allt till förbannelse..
Syre är självklart viktigast om vi ska köra med den retoriken. Sen kommer faktiskt kroppstemperatur. Är den för extrem åt något håll så dör man. Snabbt.
Men men, ligg kvar o mys med familjen i sängen du. För majoriteten kommer säkerligen inte behöva flytta på sig. Men har du av någon anledning en jävla otur att det inträffar en naturkatastrof just där du bor samtidigt som Ryssland angriper Gotland och IS/Daesh utför koordinerade attentat mot vitala samhällsfunktioner i din region och det dessutom finns en luftburen muterad svininfluensa som sprids som en pandemi så kanske du också behöver lämna ditt hem och inte bara kan checka in på hotell eller åka till släkten 50 mil bort. Allt handlar om omständigheterna, korrekt?
Frysa ihjäl? Håll dig fysiskt aktiv så kommer du inte frysa, gör en ordentlig eld när du ska sova med stenar och en bivack av gransris med ordentlig bädd osv.
Du fryser inte ihjäl så lätt framförallt inte om du vet lite vad du gör ännu mindre om du slår dig samman med några till.
Alldeles riktigt, Paul.
Ville bara fokusera att det inte är så dumt med lite tändstål, Mg eller rejäla don som inte släckes av lite vind.
Att springa omkring hela natten för att hålla sig varm är energikrävande och gör dig törstig.
Enkelt litet tält inte så dumt, till exempel.
Paul Göransson;
Precis. Antingen jobbar man sig varm (ex klyva ved, smälta vatten, tvätta kalsongerna, jaga hönsen, mm) eller så passar man på och sparar på sin energi genom att kura ner sig under täcket med frugan, pojkvännen eller hunden. Beroende på vilken sexuell läggning en har.
Daniel Johansson;
"Du har självklart rätt i sak"
Tack, det var det jag ville att du skulle komma fram till. Stanna där…
"…men eftersom frågan är ställd på en blogg"
…Eller inte. Bloggen ligger ute på world wide web och kan översättas till en mängd olika språk och kan läsas av alla utom ryssar i Vitryssland och koreaner i Nordkorea. Vi vill väl att en outbildad i tredje världen som äntligen lånat en mobil och kopplat upp sig till världens största bibliotek också ser till att överleva? Men nåväl skit detsamma. Sverige är också ett avlångt land och det som gäller för överlevnad för den gamla råbarkade gubben uppe i den kalla tätorten Karesuando gäller inte alltid för hippie-tösen nere i palmstaden Trelleborg. Oavsett om det är vinter eller inte.
Har en BoB men tror tyvärr det inte blir så bra i 72 timmar. Den är felpackad, inte det näst viktigate (mat, typ 1 ölkorv inpulad i mitten av liggunderlaget). Vattendunkar (2st 5 liter) finns och är påfyllda. Även Sawyer vattenfilter.
Men jag köpte på mig ett triangakök (och T-Sprit). Det tar plats och gör att jag inte kommit mig för att packa mat! Så att läsa på mer om detta vore bra. Tror receptet är Ready to eat måltider istället?
Mer intressanta saker som verktyg är det rätt väl utrustat med.
Inget tält, där behövs det tips. Är ensam så skulle klara mig med enmans. Men lätta bivacker kostar ju multum. Vad ska man välja? Är ingen friluftsmänniska i övrigt så dyr pryl skulle bara bli liggandes tills man ev. behöver BoB:en.
Ett bra tält kostar minst lika mycket som en bra bivack. Ett mindre bra tält kommer vara så fyllt av kondens att du vaknar dyngsur varje morgon. Ett mindre bra tält med ett mindre bra innertält för att motverka kondens kommer vara väldigt tungt och otympligt. Och ändå kosta rätt mycket.
Enligt mig finns det inga genvägar i Sverige. Vi har ett klimat som man bör vara nomad för att överleva utan rätt prylar. Men även om du planerar att vandra till Spanien i händelse av kris så "måste" du ändå ha ett par kängor för 3000 och då kan du lika bra köpa en bra bivack.
Tack, bra med infon om kondensen. Så att köpa litet är inte det smartaste (och så kan man nog inte få in BoB:en i bivacken samtidigt som en själv).
Inte gick de på 3000 men mer än hälften, Haglöfs vandringskängorna jag fick i present. Har den varje dag på vintern och stortrivs. Finns säkert ännu bättre modeller men man kommer nog långt med dem.
Har släkt i just Spanien så vore faktiskt bra att ge sig av dit om det går helt åt fanders med Sverige (obeboeligt) men jag får försöka att åka i så fall istället för att gå hela vägen 🙂
Jag har själv ingen optimal lösning för att övervintra utomhus i Sverige. Inte till ett billigt och smidigt sätt. Finns alla möjliga metoder men inga som är enkla och går snabbt och kan fixas i en halvmeter snö. Jag skulle nog ha som mål att försöka hitta en grotta/skreva och isolera den så gott jag kan.
Min plan är att köpa ett Tentipi Safir 5 tält. Det är för mig kanske inte en optimal lösning eftersom jag är ensam eller med en vän och tältet är relativt stort och tungt (runt 9kg inkl innergolv). Men möjligheten att kunna elda "inomhus" gör att du kan torka kläder och uppleva en komfort som du knappt upplever i en sommarstuga på hösten. För mig är det viktigast att vara torr för att hålla humöret uppe. Dessutom äter fukten på all utrustning så snackar vi veckor eller månader så är det en livsnödvändig investering för mig. Prislappen är dock extrem så jag avvaktar med ett köp för att se om det kommer på någon rea under december.
Man kan visserligen bygga ett bra shelter och få det tillräckligt tätt för att få bort all fukt men det tar tid och är svårt att bygga om det mot all förmodan skulle snöa i 2 veckor.
Sommartid kan man lika gärna sova under bar himmel med ett myggnät över ansiktet.
Själv använder jag en "tarp" så länge det är några plusgrader ute, bra som vindskydd och regnskydd och det är väldigt flexibelt, du kan vika o binda och skapa din helt egna design på vindskydd. Dessutom tycker jag om att få en känsla av ett "instängt utrymme" när jag är ute, känns mer som hemma. Motsägelsefullt så det skriker om det.
https://www.outdoorexperten.se/p-23330-bergans-tarp-large.aspx
Så några bra personer som ressällskap som åtminstone kan turas om att vakta elden.
Kunskap i hur man bygger en bivack av granris och minst en yxa så kommer man långt?
Personligen vill jag ha med en hel del kallpressad kokosfett.
Den har en massa fördelar energittätt som tusan man kan ha det för att starta en eld dessutom är den lätt antiseptiskt.
Enda nackdelen är att om man är ovan att äta det kan det vara lite laxerande.
Så för att sammanfatta: kokosfett, yxa, snöre, något att tända en eld med samt en massa kunskap i att överleva i naturen så har man en bra BOB?
Jag har varit väldigt intresserad av själva psykologin i en extrem situation och med det gruppdynamik. Ju större grupp desto fler viljor. När humöret är i botten och energin tryter gäller det att man har en välfungerande grupp, synergi på något sätt. Eftersom jag själv ser mig som en ganska "svår" person så skulle jag inte fungera i en större grupp exempelvis, jag går min egen väg.
En större grupp kan ha sina fördelar också eftersom möjligheterna blir så oerhört mycket större. Och det går att utnyttja så länge man är vaksam och har en "egoistisk agenda" tror jag. För att inte låta som en psykopat så kan man ursäkta sig med "För att kunna hjälpa andra måste du först hjälpa dig själv." Men i ett längre scenario skulle jag bara vilja ha mig själv och max 1-2 andra människor att föda. En större grupp syns, hörs och lämnar avtryck på ett helt annat sätt vilket är negativt om det finns ett mänskligt hot.
Kokosfett låter vettigt, har själv grubblat på något liknande. Har själv ett "läderfett" som utöver naturligt fett innehåller tjärolja och kådharts. Men det är nog inget jag skulle vilja äta så där vinner kokosfettet helt klart. Kokosfett ska tydligen vara väldigt bra som balsam och hårinpackning har jag hört från motsatta könet. En bra universalprodukt helt enkelt och det är alltid ett vinnande koncept.
Istället för yxa skulle jag verkligen rekommendera en större kniv. Betydligt mer mångsidig och smidig. Kostar lite mer men har du kokosfett så kan du köpa en kniv i kolstål, betydligt billigare än rostfritt stål. Du borde kunna få en rejäl och vettig kniv för under tusenlappen. Eller min personliga favorit, Fällkniven A1.
Om du menar paracord som snöre så håller jag med till fullo, låter som du har en rimlig plan/BOB 🙂
Som BOB kan jag rekommendera Bergans PowerFrame 3810 130L+. En helt underbar ryggsäck som rymmer hur mycket som helst. Med några kompressionspåsar så kan du packa med dig enorma mängder då kläder, sovsäck, tarp och liggunderlag knappt tar någon plats. Ramen sitter bra på höfterna och har många inställningsmöjligheter. Jag köpte en billig (800) ryggsäck på 100 liter till en början, utan ordentlig ram, och det fick jag bittert ångra när jag kom över 15 kilos packning. Efter bara någon timmes vandring började det göra rejält ont i nacke och axlar. Med en PowerFrame känns det som att jag kan bära 25 kilo utan problem så länge jag packar rätt och det finns utrymme för mer ju mer man tränar att vandra med tung packning.
Som jämförelse är en mindre sopsäck på 125 liter.
Det är dock lite overkill, skulle rekommendera 60-80 liter i volym för den som inte är van vid en större ryggsäck.
Kokosolja är energitätt men det är nog inte alla som pallar att äta ens 1000kcal från detta utan vissa problem,testa och berätta gärna!
Anders;
Ja. Eller också laddar du ner ett bra Youtube-avsnitt till mobilen om hur du bygger en bra bivack av granris och ser till att ladda upp mobilen med powerbank eller genom att ta den sista strömmen från din bärbara dator exempelvis. En yxa, kniv eller såg kan du tillverka ganska lätt innan du ger dig iväg. Annars så kökskniv och brödkniv duger rätt bra att plocka med i nödsituationer.
Dina skosnören kan du använda som rep. Det går även klippa av sitt eget eller frugans hår och göra om det till ett bra rep. Eld kan du t.ex. göra med hjälp av ett trasig glasflaska, en pajad mobil eller med en trasig bil.
En gammal sopsäck kan bli din nya härliga sovsäck och regnställ.
Grannens katt, en råttfamilj eller en ekorre kan bli middagen som gör att du kan leva riktigt gott ett bra tag. Ta granbarren till vattnet och du kan ha en mysigt te-bjudning för dina vänner.
Daniel;
Ryggsäcken kan du tillverka med hjälp av lite pinnar (från en stol t.ex), en filt, gammal jacka, bilklädsel, krock-kudde eller en madrass.
@Frihet
Har du testat alla dessa metoder du pratar om? Låter mest som du kollat på allt med Bear Grylls. En bra källa till inspiration men den snubben gör underhållning för TV i första hand. Du pratar om att tillverka egen yxa och såg och göra eget rep av hår. Varför? Man kan käka daggmaskar också även fast man har en hel trädgård full med fruktträd. Men varför?
Varför ladda ner ett avsnitt från Youtube hur man tillverkar en bivack, måste väl vara enklare att bara gå ut o tillverka en idag så har DU kunskapen. Att behöva räkna med en så skör livlina som en smartphone verkar inte så genomtänkt tycker jag.
Du är för övrigt ett bra exempel på varför jag inte tror på större grupper i en överlevnadssituation. Skulle du och jag hamna i samma grupp så skulle våra viljor krocka precis hela tiden. Och i min enfaldighet skulle jag behöva välja mellan att lämna gruppen eller någon form av duell om vem som ska leda gruppen. I en desperat situation när man handlar i affekt skulle en av oss säkert bli halvt ihjälslagen beroende på omständigheterna.
Nä du, bättre om du ligger kvar i sängen och kollar på lite mer Bear Grylls så får jag skogen för mig själv.
Jag tänkte faktiskt formsy en ryggsäck av mitt hår på kroppen och använda tånaglar som nålar för att hålla ihop den. Det funkar i teorin så det känns som mitt starkaste kort för överlevnad.
Som föda tänkte jag använda torkad hud från mina fotsulor och blir jag törstig kan jag ju bara dricka mitt eget urin. En vätskekälla som aldrig tar slut för man blir ju alltid pissnödig tillslut, eller hur?
Istället för ett eldstål tänkte jag ta med mig ett paraply i metall för att leda om blixtnedslagen och på så sätt ha ett naturligt sätt att starta en eld. Åskan tar aldrig slut, eller hur?
Vi pratade om fantasi innan, tror du kommer komma väldigt långt med din fantasi för du verkar ha spännande lösningar på det mesta 🙂
Som sagt var laxerande för de som inte är vana att äta kokosfett.
Du måste vänja din mage vid kokosfett innan du kan ha det i ett skapt läge.
Optimalt är ju något man inte behöver tillvänjning för att tåla.
Har du verkligen provat mitt exempel på 1000 kcal utan problem?
Daniel Johansson;
Varför? Ja. Om det behövs för att överleva så kan man göra det. Det är väl det som kallas för överlevnadsinstinkt? Behövs det inte så behövs det inte. Varför lägga tusentals kronor på något som antagligen inte behövs? Då kan du ju förlora hem och annat viktigt om du glr dig av med alla pengar på onödiga prylar. Jag äter inte råttor för att jag inte behöver äta råttor. Men om jag behövde för att överleva skulle jag nog krydda dem lite extra och sen äta dom. Grodlår är ju rena delikatessen, så det kan jag äta utan kris om nån tillagar den det åt mig. Myrägg går bra att käka det med. Slipper man bära med sig en massa kokosfett. Lägg ut dina vita kalsonger på backen så ska du se att myrorna samlar ihop äggen åt dig.
Jag har bl.a. vandringsryggsäckar hemma eftersom det är ett fritidsintresse. Men dom som inte har det intresset behöver inte lägga dom resurserna eller pengarna på det. Jag går i skogen varje dag och har sovit gott under bar himmel mitt i vintern. Jag har sovit ute på fjället i höstväder och i ett dåligt tält bland mygg i träskmarker på sommaren. Jag har sovit i rullande bandvagnar och på hårda kalla cementgolv.
Det mesta går att lösa med lite förstånd. Att ha en massa dyr utrustning innebär ofta en falsk trygghet som skapar panik när det inte funkar.
Lita på dig själv och dina prioriteringar. Då behåller du lugnet och med lugnet kommer du behålla förståndet att ordna saker och ting. Trygghet sprider trygghet omkring sig. Går hoppet förlorat så spelar ingenting snart längre någon roll. Det är hoppet du ska vårda. Om du så måste bli religiös för att behålla hoppet om att återse det verkligt viktiga i ditt liv (pengar, barn, kärleken, spriten, vännerna, mamma, mm) – så är mitt tips att du ska bli det.
Även om du innebär måste ljuga för dig själv och andra – upprepa det tills det blir sant för dig och de andra. Sen ser du förhoppningsvis till och löser dina övriga behov om det så är att ligga få se på Bear Grylls hela dagarna eller nåt annat.
Daniel;
Apropå TV-program så gillar jag hellre på typ Dual Survival, diverse krigsdokumentärer, föreläsningar (har bl.a. sett Cornu-Lars föreläsa) och diverse prepping program framför Ultimate Survival med Grylls.
@Frihet
"Varför lägga tusentals kronor på något som antagligen inte behövs?"
En intressant fråga som jag tror dom flesta har olika svar på. I mitt fall så ser jag detta mer som en hobby. Jag spenderar inte tiotusentals kronor på detta för att jag springer runt och tror att ryssen ska komma imorgon. Jag har inte en färdigpackad ryggsäck med massa prylar som kan vara "bra att ha" i en krissituation. Jag använder mina prylar och kläder regelbundet eftersom jag spenderar väldigt mycket tid ute i skogen. Dessutom är prylar helt värdelösa om du inte vet hur du använder dom. Och att försöka lära sig med adrenalinpåslag är inget jag skulle rekommendera heller. När rutin och muskelminne redan finns där kan du lägga energi på att lösa oförutsedda situationer istället. För du har trots allt en begränsad mängd energi att förbruka i den inledande fasen och under denna tid måste du ha en bra strategi för att uppnå en grundläggande trygghet att utgå ifrån. Ett "hem" om man så vill.
Så vill du gå runt i sopsäckar sammanknutna av människohår så gör det, funkar det för dig så kan jag bara gratulera. Jag vill inte bara ÖVERLEVA under ett visst antal dagar för att sedan hoppas att allt löser sig. Jag vill LEVA under obestämd tid under alla tänkbara omständigheter med ett gott humör. ÖVERLEVA är något negativt tycker jag, det är ett "måste". Att LEVA är något jag själv har valt och har kontroll över. Och vill jag LEVA som jag planerar så behöver jag en del prylar har jag märkt av erfarenhet.
Jag hade samma resonemang som dig för några år sedan och tyckte att jag var så jävla badass att jag tar problemen som dom kommer, finns inget jag inte kan lösa. Och visst var det så men fan va mycket jobbigare och svårare det är. Det är inte kul helt enkelt. Med den utrustning jag har nu är det kul att sitta ute i skogen i duggregn mitt i natten och splinta ved till en eld. Förr var det ren och skär desperation och envishet som höll mig igång. Jag föredrar att ha kul faktiskt.
För övrigt är det här en blogg med läsare som överlag har god ekonomi. Dom flesta har säkert redan nu en garderob med Arcteryx, Fjällräven och Norröna kläder. Åtminstone ett par vettiga vinterkängor, underställ och i bästa fall ett par rejäla handskar. Kanske inte köpta för överlevnad utan snarare en skidresa till Alperna men det är likväl kläder gjorda för extrema miljöer. Så varför inte komplettera med lite annan "överlevnadslyx" i så fall?
Jag har skrivit om detta många gånger tidigare på denna blogg och allt handlar om att man måste ha en grundläggande plan för sig själv. Jag "övar" inför ett scenario där jag kan behöva klara mig mitt ute i skogen i flera månader, oavsett årstid. Med det som utgångspunkt så känner jag att jag är rustad för alla situationer. Jag kanske bara tröttnar på att jobba en dag och vill ha full kontroll över mitt eget liv. Packa väskan och ge mig ut i skogen och skita i allt. Som filmen "Into the Wild" exempelvis, som för övrigt är en grymt bra film, där han bara lämnar sitt vanliga liv och ger sig ut på vägarna med målet att bosätta sig i Alaskas vildmark.
Ditt överlevnadsscenario verkar snarare vara att hålla ut tills strömmen kommer tillbaka och då duger säkert dina prylar och din kunskap alldeles utmärkt. Jag föredrar lite mer svängrum i min planering.
Vad gäller TV-program så kan jag tipsa om Alone som produceras av History Channel. Säsong 3 ska snart börja sändas. Konceptet går ut på att 10 deltagare ska överleva i vildmarken så länge som möjligt med bara en ryggsäck full med utrustning som dom själva fått välja ut. Den som klarar sig längst vinner. Och dom lever ensamma med stora avstånd till varandra och civilisation. Vildmarken råkar vara Vancouver island med liknande klimat som vi har i Sverige men betydligt farligare rovdjur i skogarna som pumor och svartbjörnar. Och även vargar men dom är väl ingen rädd för förutom Stockholmare med en chihuahua under armen. Dom filmar allt själva så det är svårt att fuska, det känns äkta helt enkelt.
Alone handlar för övrigt om typiska "överlevnadsproffs" som visar att även den mest kunniga personen är körd om man har otur eller brist på vilja. Se och lär.
Även om du inte vill anamma något av det jag säger så glädjer det mig att du lyssnar på Misantropen iallafall, uppenbart att du tagit åt dig av det han skrivit. För jag skriver inte inlägg efter inlägg i detta ämnet bara för att jag vill framstå som så jävla cool eller duktig. Tycker bara det är tragiskt att den moderna människan i Sverige inte verkar besitta kunskaper för att ens kunna göra eld och koka vatten utan tändvätska och en vattenkokare. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter så andra slipper göra samma misstag som jag. Dvs köpa onödiga/dåliga prylar och inte hamna i en situation där man är hjälplös när man i själva verket trodde man hade full kontroll.
Men men, börjar känna mig som en idiot som bankar pannan i väggen gång på gång. Om någon finner det jag skriver intressant så räcker det gott, spelar inte så stor roll om du håller med mig för jag vet vad som funkar för mig. För jag har testat. Du hävdar att du gjort ditt o datt men det du säger bekräftar inte direkt dessa påstådda erfarenheter.
Daniel Johansson;
Då tänker vi rätt lika. Jag nöjer mig inte heller med att enbart överleva, men jag anpassar mig till situationen. Kan jag få en hyrbil gratis när min egen bil lägger av så utnyttjar jag det. Kan jag ta en kaffe gratis så tar jag det. Kan jag sova i en lyxsvit i en krissituation så gör jag det. Men om jag måste sova i skogen så gör jag det. När strömmen kommer tillbaka eller inte kommer tillbaka spelar mig ingen större roll. Jag har varmvatten, värme, en fungerande telefon, ett socialt liv, hygienmöjljgheter, sysselsättningar, mm i vilket fall som helst. Däremot använder jag den självklart elektricitet och vattenkokaren om jag har möjligheten. Annat vore dumt. Mina barn får lära sig att använda det de har. Har jag en fungerande telefon så ser jag till att hålla den i gott skick och skaffa fram ström till den och använda den klokt. Det finns solceller, bärbara datorer med tillräcklig ström, bilbatterier, powerbanker, mm. Att utnyttja.
Att anpassa sig och dra fördelar av det som finns runt omkring är självklart. Men jag drar inte ut i skogen i en krissituation bara för att försöka bevisa någonting. Att överleva ute i skogen behöver inte vuxna lära och öva på, det bör de ha vett nog för. Det är snarare barn som ska lära sig det.
Bara att tillverka en egen såg,yxa eller kniv …hur menar du då?
Visa helst i nämnda ordning,och då i krisläget som är.
Vad har du som utgångsmaterial till dessa?
Kanske en smidig liten ässja till ryggan?
Inte ens Bear klarar detta😂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
72 timmar är ju bara att fasta… Vatten är problemet, har man bara det så är det lugnt.
Bor i satelitort i Stockholmsområdet. Tror inte att det spelar någon roll om jag har en bob; upploppen och det efterföljande kaoset som kommer att följa ett sådant läge där en bob blir nödvändig kommer med all sannolikhet att döda en. Bob:s är möjligen relevanta om man bor på landsbygden eller semilandsbygd, har tillgång till vapen och ammunition samt en jeep eller likande så att man kan ta sig till säkra zoner eller liknande utan att använda vägarna.
-Det man får hoppas på är att läget inte går så långt. Samhället är inte längre organiserat på ett sådant sätt så att man (i alla fall inte i städerna) kan klara sig med sin ryggsäck, primuskök och en termos svart kaffe. Det spelar ingen roll om hur survivalistisk du är när man möter på en arg hungrig mobb utanför ett plundrat ICA, tungt beväpnat förortsgäng på torget du måste passera eller varför inte som Kalle7 föreslår; de lokala islamisterna kör igång, vilket triggar igång diverse lika tungt beväpnade motkrafter…
-Men å andra sidan; kan du ta dig till skogs eller liknande, och lämna det postapokalyptiska helvete som kommer att utgöra resterna av våra centralorter så är ju en bob absolut nödvändig…förutsatt att den kan hålla dig gömd tills krisen i fråga blåser över eller fly till Norge eller liknande…
Jag bor också under liknande omständigheter. Det är just här som behovet att snabbt kunna lämna är störst. De som bor på landsbygd är sannolikt mycket säkrare och i större utsträckning förberedda på att klara långa avbrott i samhällsförsörjning. Men i tätorterna kommer samhället braka samman mycket fortare och när det sker bör man inte dröja sig kvar för länge.
Men även i storstädernas miljonprogram har man sällan mer än en halv dags fotmarsch till en plats dit få plundrande förortsgäng lär söka sig i första taget. Jag bor 20 min från Stockholms innerstad med bil och är en bra bit in i skogen efter mindre än en timme till fots. Hade jag bott i Gamla stan hade det varit värre.
Ett tips. Klockan 06.00-06.30 när vettiga människor går upp och ska till jobbet så ligger buset däckade. Det är vid denna tidpunkt man kan ta sig någonstans i ett kollapsat samhälle. Är man rädd för islamister så kolla när de ber mot Mecka och smit undan då.
Tidig morgon är bra för att undvika buset. Sedan är buset normalt fegt, rör sig i grupp och undviker platser de inte känner till och känner sig hemma i. Undviker man torget, t-banestationen, p-huset och andra platser där de brukar hänga så kan man minimera risken att stöta på den kategorin. De kommer vara de sista som lämnar betongens trygghet.
Älvens reservkrigsrum igengjutet o sålt.
Norra Marinens torped ammunition o drivmedels rum tömda o igengjutna.
Banverkets reservelcentral med elverk o ånglok, avluftningen igenfyllt o in-uthålet igengjutet.
det enda farliga kvar är att gamla 'röda-linjen' den kopparledda 2st gick på var sin sida om kåken, nån – några 100-meter, men Chrusse svarar nog inte längre på nån av dom då avverkning slitit av iaf. den ena.
Så jag bor nog på den däringa platsen som kallas nått BOUxxx,nånting, =utrymningsstället.
Så min grej blir: hinner stadsfolket invadera mej på 72-timmar, hittar dom mej?
MEN klarar jag att vid ålderns höst att traska några mil med 1-liter rödsprit till Triangian o nån ärtsoppsburk eller liknande som ju alltid finns hemma, (det är ju gott med soppa o smet o ostmacka när man blitt blöt om tån), o sånt i ryggsäcken o att farsans överblivna hagel inte blitt blöta o klickar borde jag klara ett oherrans bra tag, finns ett ruckel som iaf. hålls tätt uppifrån, jägare tycker det är bra att jag håller stugan vid liv dom kan ju gömma sig för regnrusk o elda upp lite värme då . . .tån blitt blöt.
Enl. Gåggle bor jag 45m över älven
Mina barn har naturligtvis flyttat in till storstan och klarar sig inte, pga. små barn.
Blir lite förvånad att vattenfrågan får så stor uppmärksamhet i ett land som är ett av de mest vattenrika i världen. Vatten är viktigt, men behovet att _lagra_ vatten torde inte vara överdrivet stort i Norden, då det finns rinnande vatten av Evian-kvalitet inom gångavstånd från i princip varje boplats i hela landet. Som bekvämlighetsfaktor kan det för all del vara bra att ha en dunk vatten stående om ledningen slutar rinna, men för överlevnad? Kanske vore lättare att plotta ut några källor, brunnar och bäckar på valfri "Gröna Kartan". Eller bara se till att kunna koka (eller än hellre filtrera) det vatten man har att tillgå i princip några steg utanför fönstret nästan var man än bor i Sverige.
+1 på det.
Ett till fenomen jag uppfattar "följt med" från amerikansk prepperrörelse är just "Bug out bag". Idén med en sådan är nog egentligen främst kopplad till att man bor i en mångmiljonstad. Om något uppstår som gör att man måste lämna en sådan stad är det fruktansvärt bråttom, eftersom det gäller släppa allt och snabbt hinna ut innan paniken slår till och "alla andra" kommer på att man ska fly staden. Det går oerhört snabbt att korka igen alla evakueringsvägar – och normupplösning och kravaller tar över.
I USA finns dessutom gott om vapen – och förorter du ofta måste passera igenom för att ta dig ut ur staden. I dessa förorter härskar inte sällan beväpnade gäng, som sannolikt tar chansen att hålla en högre profil vid en samhällskris.
I Sverige finns inga så stora städer alls. Svenska förorter är dessutom separata områden vid sidan av allfarvägarna, så för den som inte bor mitt i innerstaden i Sthlm, Gbg eller Malmö torde de flesta förutsägbara katastrofer ändå inte innebära att man behöver släppa allt i en enda sekund och dra som en avlöning på stående fot utan att ha tid att tänka efter eller packa.
Men, det är klart, det skadar väl aldrig att vara förberedd för det mesta.
@Morgonsur
Tror du förväxlar "Bug out bag" med EDC (EveryDay Carry). EDC går ut på att man ALLTID har med sig en liten väska eller nyckelknippa med så många olika funktioner som möjligt kan man säga. EDC-trenden är ganska intressant med många coola och fiffiga prylar men känns inte så användbart i Sverige om man tänker sig att det ska räcka som "prepping". En EDC enligt amerikansk mall innehåller nästan alltid ett skjutvapen som hjälpmedel för att fixa övriga förnödenheter och det är inte riktigt applicerbart på svenskt samhälle.
EDC känns mer som en gimmick dock, något att visa för polarna på AWn. Ungefär som att cykla till jobbet på en downhill MTB för 50 loppor. Men jag handlar massa dyra prylar för att bestiga Mt. Everest bara för att hajka i skogen så jag ska nog bara vara tyst.. 🙂
EDC-kitär bra. Hellre bra EDC än BoB. En telefon är en bra EDC-pryl som man inte tänker sig är en EDC. Det går att ha till mycket sålänge du har en del grejer i minnet och har möjligheter att ladda upp den. Fick-kniv, skärpet och plånboken med kontanter likaså. Ett litet tändstål i nyckelknippan istället för en smurf o liknande eller en tändare (även om man inte röker). En kondom i plånboken kan användas till mycket. Druvsocker i fickan för att få upp energi-nivån snabbt. Pappersnäsduk att tända med eller skriva meddelanden på. En guldring att sälja/byta mot något bättre. En konservöppnare i miniformat. En klocka… visselpipa, en penna, en liten powerbank, ett kreditkort, en hundbajspåse… plåster, mini-ficklampa, vantar som kan fungera som skor, det finns mycket som går att stoppa på sig utan problem och som kan hjälpa till en hel del. Saknas något så får man fixa det när det kommer. T-shirt som bandage. Med mera. Vi har oftast redan det mest nödvändiga som vi behöver på kroppen, i fickorna eller i bilen men att komplettera sitt EDC kan hjälpa en del och behöver inte kosta mycket.
Vad händer efter 72 h? Är krisen över eller? Måste man lämna hemmet enligt beskrivningen så handlar det om katastrofer som inte Sverige sett på ett par hundra år. Går man i 72 h själv så kanske man hinner 20-30 mil för en frisk vuxen person, har man något handikapp eller barn så kommer man inte långt.
Här är en rätt intressant artikel om de som är kvar i Aleppo och hur de får ihop sin vardag. Det som inte framgår är vad alla får pengar ifrån för att köpa dessa dyra nödvändigheter.
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-37561618
Det är rent av olagligt att behöva vara utan ström i mer än 72 h, så du kan vara lugn.
Vad krävs för att kunna dricka ex vatten från Mälaren. Koka + vattenreningstabletter eller?
Det är ganska drickbart sålänge som du inte står i Slussen och surplar det. Jag har för mig att reningen sker mest för att det ska kunna levereras till slutkund utan att bakterietillväxt och skit ska ske på vägen, plus att det smakar och ser trevligare ut.
Eftersom vattnet i Mälaren är bräckt så fungerar att dricka i några dagar medans du söker alternativa vattenkällor. I längden är det ohållbart, du torkar ut kroppen inifrån, skadar dina organ och ditt psyke påverkas efter ett tag så du kan få hallucinationer och generell delirium. Börjar du bli tokig utan att vara medveten om det är så kan det bli lite jobbigt.
Generellt är allt sötvatten i Sverige drickbart som det är med sunt förnuft. I större sjöar går det bra en bit ut från stranden, sedan kan man undvika bäcken nedströms där bonden gräver ner sina självdöda djur för att slippa destruringsavgifter.
Mälarens vatten är inte bräckt, det är Östersjön. Mälaren är den huvudsakliga vattentäkten för Stockholm och en sötvattensjö. Mälarens vatten är i allmänhet hyggligt rent men det skadar inte att filtrera och koka det om man ska ha det som dricksvatten. Sedan bör man undvika att ta vatten nära tät bebyggelse och jordbruk. Under varma somrar brukar vattenkvaliteten försämras. Under längre bortfall av ordinarie vattenförsörjning skulle vattenkvaliteten nära tätorterna förmodligen snabbt försämras när många hundra tusen människor skulle bli tvungna att nyttja Mälaren för sina vattenbehov samtidigt som avlopp och rening förmodligen skulle vara utslagna. Men som Morgonsur skrev högre upp så har vi gott om färskvatten i vattendrag över nästan hela landet. Om man tittar på en karta hittar man dem lätt.
Stockholms dricksvatten hämtas från åtta meters djup långt bort från centrala Stockholm.
När man säger att vi har bra dricksvatten i Sverige avses det som är behandlat och kommer ur kranen. Du kan inte räkna med samma kvalitet om du tar vatten själv från vattentäkten.
I fjällen går det bra, eller från källsjöar utan tillrinnande vatten från bebyggelse eller vägar.
För att förtydliga – det vatten du själv kommer åt är inte speciellt lämpligt att dricks alltid. Du når nämligen bara ytvattnet alternativt kommer kontaminera ditt vatten med ytvattnet.
Självfallet är det så. Avsåg aldrig att antyda att vattnet direkt ur sjön höll samma kvalitet som det i kranen. Men allt är relativt och i en katastrofsituation kan man inte förvänta sig den vattenkvaliteten som vi är vana vid, om man inte befinner sig vid en fjällbäck. Men det handlar förstås om avvägningar och sunt förnuft. Välja lämpligast plats för att ta vatten och så långt praktiskt möjligt rena det.
Men vi har, om man jämför med jordens befolkning som helhet, rikligt med färskvatten av relativt god kvalitet. Om man inte envisas med att stanna i de större tätorterna och ta vattnet närmast ska det inte behöva vara törsten vi dör av. På så sätt har vi en fördel framför en majoritet av jordens befolkning.
Jag tror mycket på att härda sig mot bakterier. Många blir sjuka av allt möjligt på semestern för hygienen inte håller samma nivå utomlands, vänjer man sig vid massa skit hemma så kommer man inte reagera lika kraftigt på bakterier.
Inom rimliga gränser såklart.
Har man rätt mat så klarar man sig antagligen utan att tillföra vatten i annat än matlagningen i 72h. Speciellt om man som mig hoardar grönsaker och frukter. Äpplen består t.ex. av 85% vatten, morötter håller också länge och innehåller mycket vatten speciellt om de kokas.
Tim; Utomlands blir folk (svenskar) lättare sjuka pga andra bakteriekulturer som vi inte är lika vana vid. Kulturkrock så att säga.
Östersund och Skellefteå hade ett utbrott för några år sedan(cryptosporidium)
Samtidigt hade kommunen tagit mot nordafrikaner,ingen koppling som media viljat tala om öppet.
Mm. Annars visar väl Folkhälsomyndighetens statistik att typ hälften av smittan sker inhemskt, och den andra hälften oftast kommer från semesterländer som t ex Spanien.
Men visst, det kan ju vara invandrarnas fel också.
En av de bästa investeringarna om man ska "klara sig själv" är fiskenät. Var och varannan pöl i landet har ju fisk. Häruppe i norra delen av landet är vi kanske extra lyckligt lottade när det gäller den biten.
En intressant tråd. Men förutsättningarna är oklara, kan man återvända hem efter 72 timmar? Är ensam alltid stark? Varför inte förbereda ett eget nätverk i grannskapet, i första hand med folk som har en bra militär grundutbildning och en användbar civil kompetens. En färdig struktur och planering på många områden. Fördela uppgifterna i en styrka av en grupps storlek upp till en tropp. Vem har bara sig själv att tänka på i en krissituation? Hur bygger man i det här fallet sitt nätverk? Hur hittar man varandra?
Exakt rätt där,nätverket ska givetvis finnas om man nu är riktigt petig.
Jag har allt som behövs och en cykel för transport
Har jag blivit lagd till spamlistan ?