Det finns en enkel regel, tre-regeln, som beskriver vad man behöver prioritera i en överlevnadssituation. Även om vatten är viktigare än mat, så är det inte det viktigaste.
Tre-regeln lyder som följer.
Du överlever utan mat i tre veckor (eller månader), utan vatten i tre dagar, utan skydd mot naturens krafter i tre timmar, utan syre i tre minuter och utan hopp i tre sekunder.
Vi är trots allt fortfarande bara 200 generationer från stenåldern och med det är vi fortfarande anpassade för stenålderns jägar- och samlarliv. Det kan innebära långa perioder utan mat. Efter någon dags dålig stämning går kroppen över i svältläge och man förbränner kroppens reserver, så länge man har tillgång till vatten. Det kan dock ge en del andra effekter som sk personlighetsförändringar och prestationsförmågan både mentalt och fysisk behöver inte ligga på topp. Men man överlever.
Utan vatten sänks vår mentala och fysiska prestationsförmåga redan inom 12-24 timmar och efter ett dygn utan vätska så lever vi kanske, men presterar riktigt uselt. Samtidigt ska man komma ihåg att mat innehåller vätska, varför det dagliga intaget av 2-3 liter vatten delvis uppfylls av mat.
Vattnet måste också vara rent. Dåligt vatten kommer sabba din mage och göra att både mat och vatten passerar rakt igenom, samt i värsta fall också dränera dig på den vätska som redan finns i kroppen.
Därav dör man t ex av vätskebrist pga kolera inom ett dygn om man inte får behandling när sjukdomen dränerar din kropp på upp till 20-30 liter vatten på ett dygn.
Svenskt kranvatten är utmärkt. Det beror på att det behandlas och plockas från rena platser, som åtta meter ner i Mälaren i Stockholmsregionens fall, eller filtrerat genom Fjärås Bräckas rullstensås i när det gäller Lygnerns vatten för Kungsbacka.
Det betyder alltså inte att det ytvatten du som privatperson kommer åt från vare sig Lygnern eller Mälaren inte kan ge dålig stämning. Skiten och bakterierna har en tendens att hamna på ytan. Skulle du t ex vilja slicka på en fiskmås? Varför vill du då dricka vattnet den just simmat runt i?
Kokning eller annan rening löser dock ytvattenproblemet och utanför stadsområden kan rinnande vatten vara okej. Så länge det inte råkar vara avdräning av något avlopp i närheten… Fjällen och sk källsjöar brukar dock vara okej.
Men det är en myt att allt vatten går att dricka. Det kan gå bra, men i en krissituation vill du inte chansa.
Viktigare än vatten är dock skydd mot naturens krafter.
Är vädret illa kan man säga att du överlever i tre timmar. Prova att gå ut i en snöstorm utan rätt kläder? Prova att trilla i vattnet på hösten när du fått feeling och tagit en roddbåt för att hämta dricksvatten långt bort från stranden.
Till skydd mot naturens krafter ingår förstås även uppvärmning, även om det tar mer än tre timmar för en bostad att bli utkyld. Men kan du ordna värme, kan du också ordna (koka) vatten.
Att man bara klarar sig tre minuter utan syre är inte helt relevant och svårt att göra något åt. Försök inte trilla i vatten och drunkna bara.
Viktigast är dock hopp. När man väl ger upp tar det tre sekunder att dö. Om det så är att sluta göra motstånd, eller inte fly från den sabeltandade tigern du som stenåldermänniska snubblade på i den där grottan. Du måste inte springa ifrån tigern. Det räcker att du springer snabbare än din följeslagare.
Hopp även i hopplösa situationer är evolutionärt utvecklat. Den som ger upp dör och förde inte sina gener över. Kanske dock 95% av de som inte gav upp, men de överlevande fem procenten är ett kraftigt selektionstryck.
Genom kunskaper, planering och förberedelser är det enklare att behålla hoppet. Och inte hoppa från bron. Vilket tar tre sekunder.
26 kommentarer
Prepping verkar vara en rätt skoj prylsport för alla som gillar coola prylar och fräna manicker. Det är ju inte lika coolt att säga varmtröja, sittlapp och fikatermos som de tre viktigaste prylarna att ha i sin EDC-väska…
Hoppa från bron?
I Göteborgstrakten försvann ju bron ( Tjörnbron?) rätt hastigt.
Man måste ha tur ävenledes!
Hur var det korsikanen, herr Buonaparte, sade: om jag fick välja mellan en general med skicklighet och en med tur skulle jag välja den med tur.
Därefter startade han ett fälttåg som nådde Moskva…
Väldigt få människor ger upp för att strömmen försvinner och julgranen brinner upp. Visst är det en viktig del men alla har överlevnadsinstinkter, vad många saknar är kanske kunskaperna att tillämpa dessa i praktiken under en längre tid.
Hopp är viktigast antingen om situationen blir väldigt långvarig eller om du helt är oförberedd på vad som hände (går vilse på fjället utan utrustning etc)
Säg om det där om strömmen försvinner under finalen i fotbolls-VM.
Bra artikel hörru, Cornu-Lars. Jag har inget att klaga på, hur mycket jag än försöker hitta nåt.
För de överintresserade som vill opponera sig mot det Lars skrivit kan jag tipsa om att kolla upp KASAM-begreppet (Känsla Av SAMmanhang) som myntades den israeliske professorn Antonovsky.
Var Himmler inblandad?
Sen har vi ju det där med vapen för att försvara sig mot andra svultna och törstiga. Är förmodligen rätt viktigt att kunna behålla eventuella preppingförråd och prylar.
Jo.
Men sånt andas man väl inte om!?
Att börja skjuta hejvilt omkring sig för att försvara sina välfyllda prepper-förråd mot desperata människor är nog det säkraste sättet att dra till sig ännu mer uppmärksamhet och garanterat bli lemlästad när de desperata väl överrumplat dig.
Precis. Den som gör sig sådant omak att avvärja inkräktare måste ju vakta nåt helt fantastiskt värdefullt.
Det är därför man försåtsminerar grannens eller nästgrannen hus som skenmål.
Jag ser förresten att du varit aktiv i prepping nyligt Ben: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6579259
Att försvara sitt prepper-förråd är ett intressant ämne.
Att försöka dölja att man ens har ett eller flera förråd är väl prio 1. Men prepper förrådet är en lyx som man egentligen bör klara sig utan om man håller sig frisk och det hettar till ordentligt i området. Att dö för att försvara några konserver är ingen höjdare. Då är det väl bättre att laga till en sista brakmåltid av det man har, stoppa på sig det man behöver och ge sig av mot en BOL eller liknande.
Hur gör ni med medicin? Säg att mina ungar blir sjuka och behöver antibiotika. Går det att få tag i de utan recept?
När någon i familjen blir sjuk nästa gång och får antibiotika utskrivet så ringer du bara läkaren dagen efter och säger att tabletterna försvunnit/förstörts så får du ett nytt recept. Så länge du inte är "andra klassens medborgare" så bör det inte vara några problem.
Någon som vet förresten hur antibiotika fungerar när det passerat "bäst före"?
Köp billigt utländskt kött och ha i lagret där hemma så får ni väl i er tillräckligt med antibiotika som ska hålla djuren friska trots misära förhållanden och snabba tillväxt. De är väl proppfulla med antibiotika-medicin.
Antibiotika fungerar hyfsat efter bäst före, dock något nedsatt effekt, allt är relativt i hållbarhet precis som med mat. Men det som är dumt vid bakteriell infektion är att bara ta antibiotika och tro att det fungerar då det enkelt sätt finns massa olika bakterier och massa olika antibiotika och liksom nycklar passar de inte i alla lås. Med största chans som du beskriver kommer det inte hjälpa pga fel antibiotika och ännu större chans behandling av virusinfektion, vilket är meningslöst. Det jag kan lova är en härlig diarre. Lycka till 😉
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"Vi är trots allt fortfarande bara 200 generationer från stenåldern och med det är vi fortfarande anpassade för stenålderns jägar- och samlarliv. Det kan innebära långa perioder utan mat." Iofs så är väl jakt en lite mer chansartad verksamhet, men jag har för mig i de flesta sådana samhällen står samling (och i förlängningen kvinnorna) för större delen av kosten och samling brukar väl ge en mer jämn mattillförsel? (Inte för att jag betvivlar möjligheten att vara utan mat så länge man har skydd och vätska)
Du har helt rätt. Jag såg för ett tag sedan en dokumentär om ett folk någonstans i Afrika som fortfarande lever som jägare och samlare. Männen jagade, men det var inte varje dag som de fick med sig något kött hem. Och på de dagarna så fick man nöja sig med att äta de grönsaker och rötter som kvinnorna samlat in.
En burk Bullens pilsnerkorv och en konservöppnare bör räcka.
Skulle du kunna skriva lite om hur din, *host* förlåt – jag menar andras, vattenplan kan se ut efter att vattenreserven tagit slut?
Finns så mycket på det här området, men vad är praktiskt på kort och lång sikt?
Cornu bor ju på landet med egen brunn. Kan ha bara hålla sig hemma kan jag inte tänka mig att det går någon nöd i vattenhänseende. Sen har han garanterat ett förråd med life straws i en låda
Enligt Lizzie Dorons mamma Helena (jude från Krakow(s ghetto), överlevare från Auschwitz o Buchenwald) behöver man bröd, mjöl och socker för att inte dö. O smör, ost, batterier o radio för att överleva. Jag antar att hon använder erfarenheten från ghettot.
När det gäller hopp som överlevnadstrick, påpekar Primo Levi att de som hade en stark tro (oavsett på vad) överlevde bättre i lägren. Exemplet han ger är frisören som stenhårt trodde att Joseph (Stalin) skulle komma till deras räddning. (Och det hade han ju rätt i.)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Känns som att denna artikel är lite väl inspirerad av en artikel publicerad på prepparen.se https://www.prepparen.se/overlevnad-the-rule-of-three/ ett par dagar tidigare. Eller ? 🙂
Ej läst.
Pratat om tre-regeln på föreläsning i Göteborg för någon månad sedan. Skrev ner det som en text, där är min inspiration.