Valueguards kvalitetsjusterade lägenhetspriser följer säsongsmönstret och priserna stiger kraftigt i hela landet. Därmed kan marknaden sägas ha normaliserats igen och även nedgångarna i maj och juni kan bortförklaras som säsongsvariationer.
Valueguards kvalitetsjusterade lägenhetsprisindex för Stockholm steg med +3.5% i juli. Det är den största uppgången på en enskild månad sedan 2014. |
Valueguards statistik (=behandlad data) baserar sig på Mäklarstatistiks data och tar hänsyn till vad det är som sålts. Medan Mäklarstatistik rapporterar om ett prisfall på 1% för lägenheter i Stockholm, så rapporterar Valueguard om en stigning på +3.47% under juli månad när man tittar på vad som sålts.
Valueguard tar hänsyn till faktorer som läget (avstånd från centrum), storlek på objekten, balkong, hiss, våning, byggnationsår och även månadsavgift till bostadsrättsföreningen.
Normalt är att bostadsrättspriserna i Stockholm stiger med en dryg procent i juli, medan maj och juni är svaga månader. Det vi sett än så länge följer alltså säsongsmönstret och det handlar inte om någon vändning på bostadsmarknaden.
Prisuppgången var i själva verket extremt stor under juli, kanske som en rekyl på den kraftiga nedgången på grund av amorteringskraven och säsongseffekten i maj och juni.
I hela landet steg BR-prisindex med +2.89%, Stockholm +3.47%, Göteborg +3.34%, Malmö +2.08% och i mellanstora svenska städer med +2.03%. Däremot föll villapriserna marginellt, också detta tvärt emot vad Mäklarstatistik rapporterade.
Naturligtvis kan det hela handla om en sk bull trap i enlighet med marknadsbubblans anatomi, men eftersom beteendet helt följer väntat säsongsmönster är den enklaste förklaringen helt enkelt att det just handlar om säsongsmönster och inte något annat. Stora rörelser likt de senaste tre månaderna talar dock för en orolig marknad, vilket rimligtvis handlar om amorteringskravet.
15 kommentarer
Jahap. Kakel, möt bopriskrasch.
Bara det är nyligen insatt i badrummet ska det nog vara lugnt 🙂
Tja, nu när jag bytte mjukfogarna så upptäckte jag våtrumsmatta under kaklet. Så det får bli nytt lagom till kraschen -17.
Knappast förvånande. Priserna faller inte innan en oväntad påverkande faktor inträffar, t ex att räntorna stiger eller att ränteavdraget slopas (jo det är så, folk väntar sig inte att detta ska hända). Det finns inget tak så länge pyramidspelet fortsätter och folkets törst efter exklusivt boende ligger allra högst upp på livskvalitélistan. Förmodligen kommer inte ens ett krig påverka negativt så länge som Sverige kan hålla sig utanför.
Men, som alltid finns det problem. Det kommande problemet kommer bli en huvudvärk för våra politiker då missnöjet jäser för varje procent priserna fortsätter stiga. Det finns en gräns för hur länge politikerna kan ignorera sina väljares viljor och behov, oavsett hur orealistiska dessa är. SBAB:s boekonom Claudia Wörmann utryckte för ett par dagar sedan: ”Det är helt befängt att beroende av var du bor är det lättare eller svårare att göra viktiga livsval". Detta som en kommentar till bland annat faktumet att barnen aldrig flyttar ut från föräldrahemmet och på såvis "tvingar" folk att bo kvar i villorna mot sin vilja. Oavsett vad man tycker om det uttalandet är det ett missnöje som gror hos en allt större del av väljarna.
Sedan är den fortsatta skuldökningstakten en ohållbar ekvation men det är svårt att säga när det spricker. Som tidigare nämnts, subprime utgjorde endast ca 8% av marknaden men höll ändå på att krascha hela systemet. Hur ser Sveriges motsatta riskexponering ut idag för hushållens skulder?
Hela SBAB-artikeln i DI:
http://www.di.se/artiklar/2016/8/10/bostadssituationen-paverkar-vara-livsval/
Det har visats tidigare på bloggen att det är en myt att ungdomar är fast i hemmen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Så kan det säkert vara generellt men jag tror skillnaden kan vara stor mellan olika områden. Enligt undersökningen är problemet störst i Stockholm där 37% av de tillfrågade svarar att dom själva eller bekanta haft problem att flytta tack vare barn som fortfarande bor hemma. Rent anekdotiskt hör jag mycket snack från äldre kollegor att det stående diskussionsämnet på middagar är hur f-n man ska fixa bostad till ungarna framöver. Sen är inte det den enda anledningen enligt artikeln. även uppskjutna skilsmässor etc.
Sedan är ju diskussionen fortsatt som vanligt – hur rimligt är det att vänta sig att ungarnas första bostad är placerad max 3 km från Stockholm C?
Bostadsfrågan har börjat figurera mer och mer i media efter en lång tids tystnad men nu börjar allmänintresset i frågan öka. Jag tror och hoppas att det blir knivigare i nästa val för politikerna att gömma sig.
Är nog rätt perfekt att sälja detta rallyt.
Det är bara att se på kreditökningstakten. När den minskar så vet man att kraschen kommer. Klassisk kreditbubbla, inget nytt under solen.
När folkmängden ökar kraftigt så ökar också efterfrågan på lägenheter så det är inget konstigt. Det är förstås väldigt många flyktingar, en stor majoritet som saknar medel men det finns säkert en mindre del som kan betala för sig. Anta att det tillförs 5000 kapitalstarka köpare varje år så lär det synas på priserna.
Det är väl också så att de köpstarka som ändå hyrde förut nu tvingas köpa när allt är uthyrt. Om de behöver byta alltså.
Men allt är ju inte uthyrt, som bekant. Det finns mycket gott om hyresrätter.
Du verkar ha missat vilka som flyttar UT när du analyserade flyttandet.
Sandow: Allt är uthyrt i områden där folk vill bo (även i de "svåruthyrda" lägenheter som nämns i ett annat inlägg här – alla lägenheter är uthyrda när huset står klart inflyttning, då är det inte svåruthyrt, oavsett kötid hos hyresgästerna). Och ska man ändå betala marknadshyra för en hyresrätt kan man ju lika gärna betala marknadspris för en bostadsrätt och bo billigare.
Linus: DU verkar ha missat vilka som flyttar ut, om du anser det vara ett problem att Sjunkbomben inte tagit hänsyn till det…