Så kom en första bekräftelse på den viktiga månaden juli där lägenheter normalt stiger i pris efter svag maj – juni. Mäklarstatistik rapporterar om fortsatt fallande priser för lägenheter i Stockholm. Facit får vi dock först när Valueguards kvalitetsjusterade siffror kommer klockan 09:00.
Moln drar ihop sig över Gärdet. |
Mäklarstatistik sätter rubriken “små prisrörelser på lugn marknad”. Man rapporterar om -1% på lägenhetspriserna i juli utom i centrala Göteborg med +1%, Stor/Göteborg +0%, Stor-Malmö +2% och Centrala Malmö -2%.
Till Bonnier/DN säger man att man inte ser någon prisuppgång i närtid.
“Frågan är om priserna har nått en tillfällig plats eller om det kommer att fortsätta att stiga när väl marknaden kommer i gång på allvar under slutet av augusti och under september. Per-Arne Sandegren tror dock inte på någon större förändring i närtid.”
Notera ovan hur de enda alternativen är att priserna står tillfälligt stilla, eller fortsätter att stiga. Att de kan falla existerar inte som möjlighet.
Juli, augusti och september ska vara
starka månader för lägenhetspriserna. |
När Valueguard rapporterar sin kvalitetsjusterade statistik klockan 0900 så vet vi. I medel har Valueguards index stigit drygt 1% i Stockholm i juli när föräldrarna börjar köpa studentlägenheter åt sina telningar. Mäklarstatistiks siffror är basen för Valueguards statistik, men på grund av kvalitetsjusteringen kan resultatet bli annorlunda.
Varför Stockholmsfokus? Bostadsmarknaderna är lokala eller kanske regionala i Sverige, men om det går åt helvete i Stockholm är det detta som storstadsmedia, inklusive Public Service, kommer kabla ut över landet. Journalisterna på Södermalm kommer personligen drabbas och kommer börja dreva i media när kraschen intensifieras, för att kräva att staten måste göra något för att höja priserna. Så bilden av bostadsmarknaden i rikstäckande media kommer präglas av utvecklingen i Stockholm.
7 kommentarer
Detta är ju bara en enskild anekdot.
Men vi budade på ett hus som hade utropspris 4.850.000 häromdagen strax utanför centrala Göteborg och i nuläget är högsta bud på strax under 6 mil.
Antingen var det ett riktigt lockpris från mäklaren (är väl olagligt?) eller så har iaf inte villamarknaden stabiliserats på bred basis.
För villor i Stockholm som jag tittar på verkar det hittills som attraktiva objekt håller sig men att mindre attraktiva eller hus med renoveringsbehov är trögsålda. Egna-hemstugor drar med andra ord inte upp till 6 miljoner direkt som dom gjorde tidigare under de sjukaste perioderna utan verkar skvalpa någon miljon under. Inte för att det är ett försvarbart pris.
Jag tror fortfarande på det jag sagt tidigare – mindre attraktiva objekt, framförallt där större renoveringar är nödvändiga, kommer tappa. BR kommer vara ledande för hela marknaden (tyvärr för min egen del) då det är där det är som mest uppblåst. Det ska bli mycket intressant att se hur tomtpriserna kommer fortsätta, troligtvis håller dom sig på höga nivåer i fortsättningen också men jag gissar att byggskuttarna som är inne där och budar kommer bli försiktigare.
Jag fattar fortfarande inte hur en byggare kan köpa en tomt för 2,8 miljoner, ställa dit ett Hjältevadshus spira och marknadsföra det som lyx för att senare sälja det för 7 miljoner långt ut i förorten?
*ett Hjältevadshus spira kan beställas som byggsats från 1,5 miljoner.
Ja det är otroligt. Såg i somras en "villa" på hemnet, på Ängö i Kalmar. Utropspris 850k. Det visade sig vara en fiskebod med tillhörande brygga. "Tomt" på 15 m2, som hyrs av kommunen. Man fick vare sig bo eller ha någon verksamhet i boden. Endast förvara fiskeredskap och nät …
Denna friggebod kostade max 90 k att köpa som byggsats. Den ekonomiska nyttan är nära noll eftersom det knappt finns någon fisk i kalmarsund längre … 🙂
Det var för mig sista spiken i kistan.
Självbedrägeri-fasen fortsätter. Kommer att bli intressant att läsa media när det börjar gå nedåt (mer än ±0%) och alla förnekar verkligheten.
Jag tror att det kommer plana ut. Det blir en platå. Visserligen en platå som lutar ca 45 grader, men ändå …
Lars W: På vilken websida hittar man grafen i artikeln? Eller har du skapat den på egen hand? Jag lyckas inte hitta den på Valueguards websida.
Skapat själv, förstås.