Mäklarfirman Erik Olssons VD Erik Olsson varnar återigen för en sprickande bostadsbubbla via en artikel som TT kablar ut. Varningen bör ses som en partsinlaga, då det handlar om att politikerna riskerar spräcka bubblan genom sina åtgärder.
Bubblan existerar alltså, men Erik Olsson verkar vilja varna för att t ex amorteringskraven kan punktera bubblan.
“Jag tror det planar ut, absolut. […] Tittar man framåt är det väldigt mörka moln på himlen. Och det har mycket med politik att göra. […] Går politikerna in och gör för kraftfulla åtgärder kan vi få en bubbla som spricker.”
Stockholms kvalitetsjusterade lägenhetspriser enligt Valueguard. Den tillfälliga utplaningen är normal för sommartider, men kan förstås också vara en topp. |
Kort sagt måste politikerna låta bli otrevligheter som amorteringskraven, skattehöjningar inklusive eventuella justeringar av ränteavdragen, vilka är de som listas i TT:s artikel.
Erik Olsson har tidigare varnat för dykande priser. Exempelvis i januari 2015, oktober 2014, mars 2014 där det hette att de toppar ur efter valet, och rent av redan i februari 2014. Istället har som bekant uppblåsningen av bostadsbubblan bara tagit ännu värre fart, driven av Riksbankens negativa räntepolitik.
Men nog kommer bubblan att spricka. Exakt när är som bekant helt omöjligt att förutse. Det är positivt att seriösa aktörer som Erik Olsson går ut med detta och håller denna linje, även om det luktar partsinlaga. Det går inte att säga att Erik Olsson i sak har fel, då man inte pekat ut något datum. Vi är fortfarande “efter valet”, och ingenstans sades det att priserna skulle krascha omedelbart. Därtill lever vi i en föränderlig värld, och det finns alltid en möjlighet till omvärldsfaktorer kan skjuta på tidpunkter för tidigare bedömningar.
KPI-deflationen fortsätter och är nu på -0.1%, men det hela är nog att anse som brus. Det finns spekulationer att Riksbanken inte sänker räntan eftersom deflationen var -0.4% förra månaden, men man ska aldrig underskatta hur vansinnig penningpolitiken kan vara.
7 kommentarer
Jag har tidigare sagt 1 år efter valet, och jag står fast vid det.
I höst får vi toppen…
Har aldrig tänkt på detta förut, men vore intressant att se ett valutakorrigerat index mot exempelvis dollarn. Svenska börsen till exempel toppade ju i maj 2014 för en amerikansk investerare. Sedan dess har den gått nedåt eftersom kronan depricierats så mycket sedan dess. Se här: https://www.ishares.com/us/products/239684/ishares-msci-sweden-etf. Vore intressant att se en liknande graf för bostadspriserna. Kanske går att plocka ut data och ta fram själv. Kronan har ju blivit en skräpvaluta, varför alla tillgångsslag skjuter i höjden.
Nja, tillgångsslag med ett internationellt värde gäller det nog för, ex. ABB-aktien.
Knappast en BRF i Råcksta.
@vinstmaskinen Men bubblor är penningpolitiskt skapade och där spelar valutakurser en stor roll. Brf:en i Råcksta har inte fördubblats i pris för att bostadsytan fördubblats. Bostadsmarknadsspecifika faktorer som byggande och boende är irrelevanta för bubblan.
Tja, om räntan går upp är det troligen för att svensk ekonomi går så bra att lönerna och disponibla inkomsterna ökar (för) snabbt.
Politikerna bör fokusera på att öka utbudet av bostäder genom att ytterligare gynna nybyggnation, ombyggnad av existerande bostäder, förenklad uthyrning, lägre bygg- och transaktionsskatter (för att minska inlåsningseffekterna) och lägre bensinpriser och utbyggd kollektivtrafik för att möjliggöra boende längre ut på landet.
Va? Du pratar om räntan som om den vore ett ekonomiskt fenomen. Det är den ju inte. Den är ett politiskbyrårkatiskt fenomen. Ekonomisk teori är inte tilläömpbar för att förutse räntan. Räntan är ingenting som "går upp", det är en siffra som en handfull byråkrater godtyckligt bara hittar på.
Alldeles för sent att göra något. Man skulle ha passat på när man hade tillfälle vid förra kraschen att införa i lag 30 års amorteringskrav för BRF och fastigheter (inkl jordbruks och skogsmark) som är det normala i andra länder i Europa. Då hade bostadspriserna varit hårt knutet till människors nettolön som agerat som ett maxtak och vi hade haft en bråkdel av dom bostadspriser vi har idag. Kanske en fjärdedel av dagens priser.