Börsen gick ner rätt tungt igår, vilket genast ledde till de sedvanliga berättelserna från experterna. Men i verkligheten stod Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 i princip helt stilla under gårdagen, mätt i USD. Den svenska kronan rörde sig mot dollarn i princip exakt med börsen.
Slutsatsen kan endast vara att svensk börsutveckling inte hade något alls med amerikanska konjukturbesked att göra under gårdagen. Istället var det Riksbankens beslut att inte katastrofsänka räntan, som stärkte kronan på en förvånad marknad.
Jag bevakade utvecklingen under gårdagen och USDSEK och OMXS30 rörde sig i princip exakt likadant. Efter stängning fortsatte detta, dvs USDSEK stabiliserades. OMXS30 stängde på -2.58%. Vid klockan 20:53:35 var USDSEK -2.57%.
Månadschart OMXS30 |
Även om Stockholmsbörsen alltså inte rörde sig alls ur ett amerikanskt perspektiv, så var det förstås dubbelt negativt för svenska investerare. Utländska aktier och börsindex föll mätt med SEK, och svenska aktier och börsindex föll också.
Idag återhämtar sig för stunden börsen marginellt i skrivande stund, men kronan fortsätter att stärkas mot dollarn.
OMXS30 har nu haft två svaga månader och bubbeleuforin från januari och februari verkar bortblåst. Det var ett tag sedan börsen stampade sist. Börsen ligger som bekant alltid före konjunkturen, återstår att se om detta är ett varsel om vad som komma ska?
I skrivande stund är OMXS30 upp +11.80% sedan årsskiftet. Guldet har gått +7.77% i SEK per gram.
11 kommentarer
"Guldet har gått +7.77% i SEK per gram"
Jag misstänker att guldet också har gått +7.77% i SEK per kilo, eller varför inte +7.77% i SEK per stor säck med blandade guldtackor (med reservation för eventuell hanternigskostnad). 🙂
Ja, men det är för att förtydliga, plus att få kommentarer från kalenderbitare, som jag skriver så.
Ibland blir onödig information tydligare, ibland inte.
I det här fallet blev det mer humor än någon större påverkan på just tydligheten tycker jag.
"Stärkte kronan"? Ja förvisso men det var ett internationellt fenomen sett till dollarns försvagning mot alla andra valutor, dvs man sålde dollar som i en övermogen reaktion utlöst av USA´s dåliga BNP-utveckling. Inget annat. Likaså är börserna övermogna för en rekyl nedåt. Däremot har kronan mer att vinna gentemot dollarn(QE eller inte av Ingves) om europeisk ekonomi som eftersläntrare knappar in på USA. Jag bedömer att kronan har knappa 50% kvar att stärkas mot dollarn. 7,90-8 kr innan nästa stora dollaruppgång startar. Alltså fortsätter börsnedgången. Look out….
För att ytterligare förklara rådande volatilitet på valutamarknaden bör man fundera på vad centralbankernas agerande skapat. Den extrema lågränte-miljön har skapat allt färre investeringsalternativ. Alla jagar med allt lägre och lägre avkastningskrav(med ökad risk i sig). Tyska statspapper är det ultimata exemplet. När dollarn störtdök igår hände det motsatta med euron förstås. Hur många storplacerare och spekulanter och banker tror ni det är som ligger bakom ränteuppgången på den långa sidan. Statspapper är detsamma som cash men med ränta. Långa tyska statspapper med positiv ränta har varit den överlägset mest attraktivaste placeringen i Europa av storkapital. Nu när räntan även gått ner mot noll för de tyska Bund´sen har tiden blivit mogen för exit. Sannolikt återstår hälften av ränteuppgången på den långa sidan(t.ex 10 årig Bund) innan det lugnar ned sig. Svenska 10-åringar reagerar på samma vis. Ingves köper. Men som med all QE så klarar inte cb säljtrycket, räntan stiger. Alla utgår från att man kan sälja stort utan för stora "förluster".
Är det vi ser räntebotten? Omöjligt att säga men sannolikt återstår knappt hälften av dollar/euro-rekylen och därmed en fortsatt uppgång i de långa räntorna i Europa innan det lugnar sig. Vart tar detta mycket stora kapital vägen? Inte till börsen som det ser ut! Och inte till dollar-tillgångar. Fundera på det. Det är vi sådana här tillfällen som volymstatistik är som viktigast för att förstå vad som händer. Centralbankerna(och bankerna) har alltid denna insider-kännedom. Det är därför bankerna alltid handlar mot sina kunder(går före) och varför banktrading i egen portfölj i allmänhet borde stoppas förutom s.k renodlade MM´s eller dealers..
Intressant observation Cornucopia!
USA börserna har knappt rört sig i år. Men i SEK så är det upp!
För aktier noterade i två valutor måste deras rörelse harmoniseras, vilket arbitagehandlare gör , för andra så är det enbart marknaden som gör detta.
Look out for a flash-crash på börsen! Valutan brukar visa vägen i god tid. Dollarn studsar nu efter jobb-siffrorna men börsen gillar det inte kortsiktigt. Börsen stiger alltid med stigande räntor men först efter att det sker en anpassning av positionerna. Stigande räntor är normalt stigande vinster…….
OK, Cornu, verkar som du har rätt där, men kan du filosofera lite kring det faktum att OMX30 gått ner från +17,38 % till idag +11,21 % bara på 4 dagar. Alltså sedan Måndag. Verkar som om de s k experterna i tidningar och andra ekonomiska skrifter samt finansbrev inte har en susning. I varje fall säger dom ingenting! Det är ju ett ganska stort ras! Lite för stort för att mötas med tystnad!
Stockholmsbörsen har som vanligt rusat i förväg(världsbäst efter Tyskland(gissa varför)). +20% på USA. Nu kommer anpassningen, dvs en normalisering sker där Sthlm faller mer än de allra flesta andra börser. Från toppen kan det handla om ett fall på 20%. Man kan inte använda årsvärden som jämförelsevärlden. Hela cykeln gäller(korta eller långa).
Tack för den teorin!
Arne; under nuvarande period spelar avskilda utdelningar också en signifikant roll. I USA utdelas det året runt eller per kvartal. Nämnda anpassning behöver förstås inte ske nedåt genom större kursfall.
Följer man sp500 och omx utvecklas de hyfsat lika(utdelningar ej medräknade!) sedan 2012 men med kortare avvikelser. Ser man till en längre cykel, t.ex från år 2000 så har omx släpat efter när det gäller att nå ATH. Vi(omx) brukar annars jämföra oss med/följa Nasdaq 100 där ATH efter dot.-busten inte nåtts än(några punkter kvar). Vi ligger alltså en bit före tack vare tjurruset från oktober 2014(ECB beslutade om QE med start "covered bonds").