Den sk bofesten fortsätter till allmän lycka och nöje för alla och envar, land och rike runt. De kvalitetsjusterade bostadsrättspriserna steg enligt Valueguards HOX-index med 3.24% i Sveriges medelstora städer i januari eller större och i Stockholm steg priserna hela 3.48%.
Kvalitetsjusterat lägenhetsprisindex
för Stockholm. Källa: Valueguard |
Samtliga HOX-index steg, med den största uppgången om 3.67% för mellanstora svenska städers villor, medan Malmö och Göteborg fick nöja sig med +1.11% för villorna och +1.26% för lägenheterna i Malmö.
Med ytterligare räntesänkning från Riksbanken i veckan bör även de marknadsräntor som styr bolånetorskarnas räntor gå ner något, och bubblan kan fortsätta blåsas upp.
Hotet om amorteringskrav ger än så länge ingen effekt, vilket snarare varit förutspått – det blir istället en tävling om att ordna sina bostadslån före kraven kommer, då befintliga lån ska slippa amorteringskrav. Kort sagt skuldsätter sig svenska folket ännu mer för att slippa betala av på skulderna.
Nominellt är indexökningen för lägenhetspriserna i Stockholm den största sedan innan 2007 och procentuellt är det en av de större även om exempelvis januari 2009 innebar +5.08% i Stockholm. Januari brukar dock innebära rejäla hopp i bostadspriserna efter en normalt svag december.
21 kommentarer
Kan man få önska sig en graf där du petar in de nya siffrorna i en historisk chart från, låt oss säga, 1970? Vore väldigt kul att se hur stark den exponentiella kraften är. Jag tror, som du skriver, att många vill köpa innan de "tvingas amortera" men jag vet också att många helt enkelt köper eftersom det VET att priserna kommer att stiga. Det är därför bättre att köpa tidigare (tänk mindre, handla mer) än att avvakta. Även i sthlms ytterförorter råder total prishysteri. Lägenheter (Brf) som jag vet är uppförda med bristande kvalitet (ombildade hyresrätter där det kommunala bostadsbolaget sålt ut och där större renoveringar kommer inom max 10 år) försvinner innan visning. Kvadratmeterpris runt ca. 30.000 för dessa. Sunkiga lyor med utsikt över trafikleder och med nedgången 70-talsinredning där totalrenoveringar kommer att ske går också som smör i solsken.
Vore även också väldigt intressant om du kunde skriva om den kinesiska fastighetsbubblan som verkar vara på väg (eller redan har?) spruckit.
Du behöver inte vara orolig. De som styr Kina kommer inte tolerera att bubblan spricker och den sociala oro som lär följa i dess spår.
Välfylld kassa och total makt över lagar och regler (inga jobbiga remisser etc) lär skjuta alla sådana kriser i sank.
Priserna sjunker i Kina.
Massor av bostäder står tomma
Var på utbildning i kungliga hufvudstaden där en revisor för en större revisionsfirma håll ett föredrag som en del av kursen. Av någon anledning kom diskussionen in på bopriser, inflation osv varpå mina snällt formulerade varningsflaggor för en EVENTUELL boprisktasch möttes med kommentaren " i stockholm kommer priserna ALLTID stiga". Efter några argumenteringar där övriga Tokholmare höll med revisorn var det bara att hålla tyst. På gränsen till sentbeteende vad gäller just boprisfrågan på 9 av Tokholmare… Jisses.
Ja, att priserna kommer gå upp i Stockholm är en naturlag.
Pratade med min bankkvinna för några dagar sedan då jag är intresserad av en skogsfastighet uppåt Hälsingland. Kunde inte få samma förmånliga ränta där då en brf i Stockholm är mycket säkrare som säkerhet även till dagens värdering!
Undrar om någon sett grafen över fastighetspriser i Japan 1990–dags datum (inte 20 procent värdeminskning utan 80). Lustigt också att kraschen synkar skapligt med räntesänkningar.
Det handlar om att bostadsbristen i Stockholm är enorm.
Den är enorm i rätt områden. Det vi ser är det som kallas White Flight.
De goda Stockholmarna betalar skjortan för att slippa mångkulturen som de vurmar så mycket om bara inte på NIMBY.
Tror att priserna i Stockholm kommer att öka ett par år till.
Nu vart det off topic igen men white flight triggar.
Hade ärenden nedåt Småland för eventuell produktion av plastdetaljer, ganska lite invandrare runt Gnosjö och andra Småländska orter. Konstigt att de håller igång hjulen så bra där och så dåligt i Malmö. Iinvandring är ju så lönsam och mångkultur ett absolut måste för kreativitet och utveckling, eller….
"Borallyt" liksom "börsrallyt" i sina sista maniska uppgångsfaser. Vilken bubbla spricker först?
Riksbanken gjorde fel.
Riksbanken skulle köpt statsobligationer direkt av staten, (ren sedelpressning helikoptermodell) pengarna skulle öronmärkts till vår infrastruktur, järnvägar vägar sjukvård skola med mera, det skulle skapa riktiga jobb direkt.
Inte en skattekrona inte en krona i ökad skuld.
Om dom gjorde så så kunde ränta i stället höjts till ca 0,5%
Riksbanken vägrar att lösa krisen för det skulle avslöja att man kan ge pengar till staten och det vill inte bankerna.
Tryck pengar och ge pengarna till staten tills vi når 2% inflation.
Nu vill dom att vi ska låna pengar på banken och sprida ut dom i ekonomin tills vi når 2% inflation.
Dagens ekonomimodell fungerar inte det är påhittade teorier för att berika bankerna med ränteintäkter, folket är förda bakom ljuset.
Modellen är påtvingad folket ej demokratiskt infört.
Att bara öka mängden pengar får inte upp inflationen vi måste även öka lönerna
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6092496
Riksbanken erkänner att kvantitesteorin bara är fantasier nu.
Milton Friedman sa Inflation Is Always and Everywhere a Monetary Phenomenon
På 70 talet så var arbetslösheten låg och facket starkt, ökar man mängden pengar under dom förutsättningarna så leder det till löneökningar inflationen kommer som ett brev på posten.
Nu när arbetslösheten är över NAIRU och alliansens arbetslinje har tryckt ner lönerna så kan vi inte få inflation av att trycka pengar, därför vill riksbanken att vi ska öka lönerna.
INFLATION ÄR ALLTID LÖNEÖKNINGAR.
"INFLATION ÄR ALLTID LÖNEÖKNINGAR", vet inte om jag håller med. Riksbanken diskuterar även importerad inflation pga svagare krona. Varför skulle alltid inflation innebära löneökningar? Det vore förstås en dröm för lönearbetarna om i inflation alltid innebär löneökningar men jag är lite mer pessimistisk där både vad gäller det som kommer att ske i framtiden och Riksbankens avsikter gällande HUR inflationen ska ske på för sätt.
@ekv +1
Marcus
importerad inflation är inte löpande inflation.
Devalvering priserna stiger med 0,3% det är en engångsföreteelse som inte upprepas nästa år, det kan även bli revalverad krona året därpå, på lång sikt är det betydelselöst.
Inflation beror på det som ständigt år för år stiger i pris och det är bara lönerna, löneökningar =inflation.
Löneökning på 2% och inflation på 2% ger noll reallöneökning meningslöst.
Ja, priserna har gått kraftigt uppåt senaste tiden. Så pass kraftigt att jag undrar om vi inte ser den sista maniska fasen…
Hur många gånger har vi läst det i kommentarsfälten på denna blogg…
Exakt. Det är lätt att häva ur sig att man är tokig om man köper en bostadsrätt i stockholm till de här priserna, men det handlar i många fall om att vanliga människor vill ha någonstans att bo och det saknas seriösa alternativ. Många är inte förstagångsköpare och har man varit med sedan 90-talet t ex så är det knappast ett alternativ att sätta sig i en hyresrätt med en hyra som är dubbla månadsutgiften mot vad man betalar i en bostadsrätt.
Eller ska man vänta 20 år för att vänta på en hyresrätt i A-läge med låg hyra? 🙂
Blir kul sen när amorteringskraven kommer. Fast det blir väl en räntesänkning till för att väga upp.
Det har ju funkat fint att stävja inflationen med räntesäkningar hittills.
Deflationen såklart 🙂
Som väntat fortsätter det upp. Känns som vi börjar närma oss en nivå där det bör plana ut. Faller gör det förstås inte förrän fundamenta ändras drastiskt. Exempel på ändrade förutsättningar som skulle kunna göra att priserna faller är: avsevärt högre räntor, stramare kreditgivning, amorteringskrav utöver det som redan förväntas komma, och ränteavdrag som avskaffas abrupt. Inga av dessa förändringar verkar särskilt sannolika de kommande fem åren.
Som jag tidigare förklarat har vi inte en bostadsbubbla. Bostadspriserna speglar fundamentala faktorer. Bubblan finns möjligen på obligationsmarknaden (dvs. räntorna är artificiellt låga).
Frågan man måste ställa sig är väl om de "fundamentala faktorerna" är hållbara. Samt om det finns någon svart svan som man inte ser i nuläget. Att förutse framtiden har gång på gång visat sig rätt svårt.
Annars håller jag med om att det är fullt logiskt att räntesänkningar ger prisökningar.