Business Insider uppmärksammar att det i princip bara finns ett bolag som faktiskt tjänar pengar på smartphoneförsäljning, och det är Apple. Av de samlade vinsterna på smartphones, oräknat kringtjänster, så tar Apple 93%.
Androidtelefontillverkarna säljer visserligen fler telefoner, men gör marginella vinster. Anledningen stavas att det finns massvis med Androidtelefoner och Androidtelefontillverkare, dvs konkurrens, medan Apple har monopol på sitt iOS-operativsystem.
Månadschart Church of S:t Jobs |
Android må vara fritt, men något som är fritt har också en tendens att gå mot noll i värde.
Som kontrast har Apple låst in hela sin marknad för iPhone och övriga iPrylar, och kan därmed ta avsevärt högre priser. Naturligtvis kan man inte ta hur höga priser som helst, men 93% av sektorns vinster säger det mesta.
Ovanpå detta har Apple även låst in kringliggande infrastruktur (populärt kallat ekosystem) av produkter och tjänster. iBooks, iTunes, AppStore är bara några exempel. Integrationen med Apple TV via Airplay, eller Airplay mot andra produkter är ett annat exempel. Med familjedelning och iCloudtjänster som Find my iPhone ges ytterligare mervärden om ett enskilt hushåll bara har Appleprodukter.
Ju fler Appleprodukter man har, desto kraftfullare blir hela ekosystemet.
Android och Google har naturligtvis motsvarande tjänster och produkter. Man har sin Chromecast istället för Apple TV. Man har sitt Google Play.
Men här finns det inte någon inlåsning och kontroll av ekosystemet. Apples Appstore sägs fortfarande generera mer intäkter än Google Play, trots att det finns betydligt fler Android-telefoner, vilket visar på skillnaden. Appstore är enda källan för appar till iPhone, medan Google Play på inget sätt är obligatoriskt för Android.
Dagschart Church of S:t Jobs |
Det är förstås naivt att tro att Apple kan behålla marknadsdominans. Redan idag finns det som sagt fler Androidtelefoner än iPhone. Men det är inte naivt att tro att man kommer fortsätta ta den största delen av vinsten på smartphonesektorn.
Avgörande är också hur mycket den feta katten fortfarande lever på metangasen från Steve Jobs ruttnande lik (ja, lite okänslig formulering, jag ber om ursäkt för alla som blev kränkta). Av största vikt är att man klarar av att behålla den innovations-, kopieringsförmåga och designförmåga som Jobs företagskultur stod för. Men för varje månad som går slutar chefer från Jobstiden och går vidare till andra jobb. Förr eller senare är det slut på ånga.
Igår noterades all time high i Appleaktien. Aktien har stigit 400% sedan innan den akuta finanskrisen 2008. Köpte man perfekt runt botten har aktien tiofaldigats och man har 900% i orealiserade vinster. Krigskassan är fortfarande full, trots utdelningar och återköp.
Men var är de nya banbrytande produkterna? Ett armbandsur som måste laddas dagligen och inte tål regn eller att man tvättar händerna är ingen innovation. Kyrkomedlemmarna kommer säkert köpa en sådan ändå, även om gränsen passerats för min del. Vad kommer härnäst? iDildo?
45 kommentarer
Där har du en innovation!
Eller en in ovalia motion (fredag)
Ring din kompis och ha lite verkligt telesex
Tycker redan jag har märkt en försämring på de senaste uppgraderingarna av iOS efter att Jobs dominerande sekt-ande lämnade byggnaden och ersattes av en cargo cult klon. Små irriterande detaljer som att appar hänger sig, safari börjar uppträda oförutsägbart, paddan känns seg, etc. Utför tror jag det går. Sakta i början men efterhand med accelererande tempo när väl marknadsgravitationen börjar dominera.
Cargo cult! Den var bra. Imitera Jovs och tro det erbjuder det ger samma resultat…
Det förefaller lite fantastiskt att folk kan vara så märkesgalna. Jag har de senaste nitton månaderna köpt tre surfplattor som i snitt kostat mig 1800 kr. Alltså inget från Apple. Det här skriver jag på en sjutums Asus med 3g som kostade mig 1300 kr. Jag har lite svårt att förstå vad det är jag missar på att inte ha Apple. Sannolikt bara möjligheten att visa att jag har råd att betala stora överpriser på saker och ting. Pilutta mig.
Jag använder i första hand linux och i andra hand android på allt och skulle aldrig få för mig att köpa en apple-produkt. De fördelar jag ändå kan se med apples produkter är att de lätt "pratar" med varandra och det finns ett genomgående tänk att allt ska funka ihop.
Om du hade haft Apple-produkter hade du vetat.. 😛
Kan ju passa på att mämna att jag har EN surfplatta från Apple, och den har hållit i snart två år, så jag behöver inte köpa nya plattor varje halvår … he he he (dessutom var den gratis eftersom det var en present)
Appleprylarna har en tendens att leva länge, helt klart. Att köpa tre plattor på 19 månader är kanske inget jättebetyg till plattorna ifråga?
Har en sex år gammal IMac, börjar tveka lite i vissa program, men funkar fortfarande. Androidplattan blev leksak till barnen innan första året var slut, den var inte bra för blodtrycket.
MacBook fyra år gammal. Tre år gammal iPad. Nio år gammal MacMini etc. Även tidigare numera sju år gamla MacBooks används fortfarande.
Dock dog min tidigare numera elva år gamla iBook nyss, hade skickat vidare till äldre släkting för fyra år sedan.
Dotterns MacBook är också 4-5 år gammal, den ser dock fortfarande fräsch ut, vilket man inte kan säga om den ACER skoldator hon fick ut när hon började högstadiet. Trots försiktighet så hade den fått en spricka i plasthöljet efter några veckor bara.
Min Macintosh LC från 1993 såg däremot de sälla jaktmarkerna redan 1997.. Datorer hade helt klart kortare livslängd på 90-talet. 97 hade jag redan hunnit kopa en PowerMac och sett den bli omodern och långsam jämfört med den dubbelprocessormav jag hade på jobbet.
Jag tycker det verkar som prestandakurvan på smartphones börjar mattas ut också, de har väl snart nått den grad av prestanda de behöver ha för att fungera fullt ut.
Det är bara en av surfplattorna som är paj. Jag demolerade usb-porten på den, så batteriet går inte att ladda, men det går så vitt jag förstår på den tvååriga garantin. Det var i september porten pajade. Istället för att snabbt lämna in surfplattan på reparation köpte jag en till med 3g. Sedan har det inte känts som någon brådska med garantireparationen, så den pajade tiotumssurfplattan har fått vila. Snart kommer jag mig nog för att lämna in den.
De fungerande surfplattorna använder jag ymnigt. Men jag vill ha en 3g-platta i reserv ifall jag får problem ute på sjön eller någon annanstans. Laptopen jag hade pajade jag ute på sjön och sedan dess håller jag mig till surfplattor. Det går ganska utmärkt.
Jag har fortfarande en PC från -95 (win 95) som fungerar hur bra som helst (har den I övernattningslägenheten) och sedan har jag under årens lopp skaffat 5 andra datorer och alla fungerar. Men I familjen finns en iPlhone och den har bara krånglat.
Det är förstås anektdotiskt från min horisont men det gjorde mig inte direct sugen på en apple dator. Jag har inte hört något bra argument att gå från Windows till apple som PC (programutveckling bla.GPU och vissa spel)
Men det är säkert många mac användare här, jag är öppen för argument.
Jag har varit med i sekten länge, har flera Macar vilket jag inte tänker byta. Men däremot tog det lång tid för mig att gå in i iOS-världen, helt enkelt för att de inte fyllde mina behov av flera tekniska anledningar. Sen blev det en iPhone 4S och sen en iPhone 5S vilken jag fortfarande betalar på.
Men i höstas gick jag över till Android och en LG G3 som i och för sig kostar lika mycket som en iPhone men är 100ggr bättre på alla punkter. Den har 4K skärm vilket har lett till att jag inte längre använder min iPad.
Jag ångrar att jag inte gick till Android tidigare men det var ett par saker som hindrade mig så som integration med MacOSX. Nu är det inte några sådana problem och jag kan synka mina köpta iTunes låtar till min Android.
Fördelen för en nörd som mig är det öppna systemet som låter mig göra saker som är totalt omöjliga på en iOS-produkt. Apples låsta system kommer de att förlora på i längden.
Androids integration med smart-TV-apparater till exempel ger en ny dimension som du måste ha en Apple-TV för att kunna komma en bit på vägen med men aldrig lika fullt ut som från en Android. Och varför ska man behöva köpa en liten låda till när samma teknik redan finns i LG eller Samsung tv-apparater. Bara en sån sak att min telefon kan agera fjärrkontroll till min TV, stereo och satellitbox.
Jag kan hålla på länge, jag är helt enkelt jäkligt nöjd med att slippa Apple iOS, MacOSX ger mig i alla fall möjlighet att modifiera det som behövs.
Alla imperier faller för eller senare, så kommer även att ske med Apple…
Vinsten kommer i grunden från att iOS är kvalitativt överlägset Android, alltså mjukvaran. Även hårdvaran håller hög kvalité i relation till övriga marknaden (mindre planerad föråldring som det heter, sabotage i ett ord).
Fri marknad är bra men bara under kontrollerade former, annars fungerar inte saker bra tillsammans.
Trams. Jag har en laptop som jag köpte 2008 och som fortfarande spinner som en katt. Hemligheten är att jag kör linux på den. Den känns fortfarande aldrig långsam, jag installerar de senaste programmen och gör allt jag behöver med den. Teknikutvecklingen för vanliga datorer/laptops har saktat in rejält.
Min telefon är en HTC med android, köpte den kontant och kunde därmed förhandla mig till ett billigt mobilabbonnemang. De flesta byter telefon vartannat år eftersom det är vad deras dyra abbonemang tillåter. Min telefon är äldre än så men fungerar felfritt och klarar alla nya appar. Är dessutom inte alls lika låst i vad man kan använda den till som apples telefoner är.
Har en tablet också som jag privatimporterat billigt. Android på den också. Använder den knappt längre eftersom det mesta funkar så smidigt på telefonen.
Trams. Jag har en laptop som jag köpte 2008 och som fortfarande spinner som en katt. Hemligheten är att jag kör iOS på den. Den känns fortfarande aldrig långsam, jag installerar de senaste programmen och gör allt jag behöver med den. Teknikutvecklingen för vanliga datorer/laptops har saktat in rejält.
Men var är de nya banbrytande produkterna?
Apple Pay?
På tala om Apple pay när jag var i USA över vintern så såg jag verkligen hur Apple pay fungerade. fruktansvärt smidigt måste jag säga. den är kanske inte innovativ men det är den mest fungerade än så länge och funkar sjukt bra. så där måste jag verkligen säga där har dom lyckats jämfört med det som finns där ute och det är ju hela deras koncept. dom kommer inte på allt men dom gör de bättre än det som finns ute på marknaden. ändå är jag ingen Apple fan.
Jag är ingen Apple fan heller. Men vad jag har sett av Apple Pay så verkar det ha potential och får man tro Bill Gates så kommer nästan alla ha ett mobilt bankkonto år 2030, så appels satsning verkar ju iaf vara rätt i tiden.
I rättvisans namn så måste väl konkurrenternas klockor också laddas dagligen. I alla fall gäller det för den leksaken som brorsan köpte nyligen.
Apples klocka känns mer som en "me too" pryl än något som de lagt jättemycket inovativt krut på. Ska man tro reklamen och deras supersnygga produktbilder (som nog är lika äkta som min profilbild med ett foto på en B3LA/A38 här intill) så har de förmodligen gjort den minst lika bra som konkurrenterna, men den tillför liksom inget nytt.
Tyvärr har väl Apple inte riktigt revolutionerat något sedan lanseringen av Iphone 2007, utan bara evolutionerat. Om Apple ska överleva på sikt måste de ha folk i ledningen som är lika visionära som Jobs, och inte bara förvaltare. Men visionära människor kan vara lika mycket en katastrof som en tillgång för ett företag..
Det betyder dock inte att mitt ha-begär efter de senaste i-prylarna är obefintligt, men jag gillar fortfarande min iphone 4s, som i mitt tycke är den elegantaste och snyggaste iphonen (eller telefonen) ever.
Min Citizen Eco-Drive funkar fortfarande förresten.. men kanske man skulle ha en sån där appleklocka ändå.. kanske.. 😀
Även iPad Mini och iPhone 6+ är ju "me too"-produkter.
Japp, i princip alla iphones från 3GS och framåt har varit evolutioner för att inte bli akterseglade av konkurrenterna. Första iphonen var ju revolutionerande på samma sätt som Macintishen 1984, men det var väl först med 3G-modellen som telefonen var komplett då första generationen hölls tillbaka av dess brist på 3G-stöd.
Men jag glömde ju bort att nämna ipad ovan, den revolutionerade ju segmentet "tablet PC´s" på samma sätt som iphone och macintosh revolutionerade sina.
Nu kommer vän av ordning påpeka att Mac inte var först med mus och grafiskt användargränssnitt, iphone inte var först med att ha stor touchskärm och sakna tangenter, eller att ipad inte var den första surfplattan. Men det är väl liksom det som är min poäng. Ingen kommer ihåg de som kom före, eftersom de inte funkade. Apples lösningar fungerade – inte utan brister, men ändå.
Någon som minns Neonode?
Monopol betyder överpriser som kunden får betala.
Har både android och ios produkter, och även om jag gillar android mer så är ios bättre för den vanliga konsumenten. Bra fly i gränssnittet, bra skärm, enkelt att använda, stort utbud av appar, bra kamera. Man har sämre hårdvara, men det bryr sig ingen om förutom technördar.
Typisk vandringssägen att iOS skulle vara så enkelt att använda.Så fort man ska ändra något är iOS mycket krångligare och mer ologiskt. När man inte behöver ändra något är det ingen större skillnad det är bara att klicka på rätt ikon på båda systemen.
Att skärmen har varit litet som ett frimärke har knappast gjort telefonen lättare att använda för äldre heller, även om de nu kopierat Android-telefonernas storlekar.
hahah…bra Kamera?
Där har Apple legat efter länge…och dom är inte i fatt ännu…vilket skämt!
Kan man inte göra en undersökning där man jämför antalet iprylar och storleken på bolånet ?
"det i princip bara finns ett bolag som faktiskt tjänar pengar"
1800-tals tänk, varför ska företag tjäna pengar?
I en fungerande marknad trycks vinsterna ner mot noll så klart, eller även under noll (som räntan), det blir bara de som driver det som en hobby verksamhet som finns kvar till sist.
Eftersom "företag" betraktas som utsugningsobjekt av alla – ägarna, ledningen, anställda samt samhället – så kan det inte bli på något annat sätt.
Här är en bra artikel över vart "vinsterna" tar vägen i kinesiska "företag"
Mycket uppbygglig läsning finns här för våra kvinnliga entreprenörer f.ö.
The Bro Code
Booze, Sex, and the Dark Art of Dealmaking in China
http://www.chinafile.com/reporting-opinion/postcard/bro-code
In a society where trust of strangers is minimal, contract law is fragile, contracts themselves regarded more as guidelines than binding commitments, and the civil courts largely swayed by personal influence rather than legal right, the shared fraternity of the night out is one route to trust between partners. It may not, as businessmen admit, be a particularly effective or reliable way, but it’s all they’ve got to work with.
Amid businessmen, just being somebody’s “friend” (pengyou) isn’t that close. Casual acquaintances and uncertain contacts are “friends.” A “brother” (xiongdi), on the other hand, is somebody inside the circle, a man who can be trusted. “It’s like the distinction between ‘a friend of mine’ and ‘a friend of ours’ in the mafia,” explains Osburg.
. . .
My friend Yiping, now living in Australia, used to run a small but profitable IT training school in Shijiazhuang. “On a regular basis” she told me, “people from the government would try to shake my business down. I was paying off the dean of my graduate school and a high-ranking official at the local labor bureau that I had made contact with through my parents, so when other officials came to try their luck, I could refer them to my protectors and they would back off.”
“But to maintain relationships, I had to go out for regular evenings with officials,” Yiping explained, “Because I was just 22 and a girl, though, I could only stay till about 10 pm. Instead, I had to hire male students from my university, and pay them to go out with the officials to the KTV, so that the officials would trust me.”
Min farsa 76 kan alla funktioner på barnbarnens ipad som är 3 år gamla, hans egna toppmoderna superandroid ligger sedan länge slängd i en hylla för att den krånglar och fipplar, batteritiden suger osv osv. Nu väntar han på nästa generations ipads för att få den med 4g.
Kunskaper, färdigheter, behov och prioriteringar varierar såklart. Men även jag, IT-nörd och teknikintresserad på gränsen till ohälsa, har kapitulerat. Var tidigt ute i datasvängen, satt och pep med modem innan allmänheten knappt visste vad Internet var, suttit många, långa nätter och knåpat med Linux med mera med mera. Arbetar med IT och lever således fortfarande med viss teknikstress.
Men på fritiden, jisses vad skönt med något som "bara fungerar". MacBook, Apple-TV, Ipad, Iphone och allt kryddat med ljudsystem från Sonos. Underbart.
Känner igen detta. Håll på med datorer sedan tidigt åttiotal, arbetat med IT sedan nittiotalet. Meckar gärna med Linux och annat skoj. Men hemma? Inte en krångeldator kommer över mina trösklar. Här finns bara Mac OS X och iOS. Jag har helt enkelt inte tid, det finns viktigare saker att göra. Kostar det extra? Det beror på hur man värderar tid. Jag har tjänat både tid och pengar.
Förstår inte hystering över att övertyga någon annan om hur färträfflig ens telefon är med dit och datt OS! Finns för- och nackdelar med båda systemen.
En sak är säker, alla mobila prylar borde vara IP klassade emot väta. Ingen skulle få för sig att hala upp sin latop i duggregn, men en telefon gör man det gladeligen med. Något som sen äventyrar garantin om man nu skulle ha otur med prylen.
När det kommer till Apple pay så skulle jag vilja få bekräftat vad jag har fått höra: i USA är det fortfarande kassabiträdet som drar kreditkortet, inte kunden som stoppar det i en terminal och sen slår sin pinkod. Då skulle ju Apple pay göra det lite smidigare och enklare.
I Sverige är det redan snabbt och enkelt, det som saknas är alla kort på ett ställe (typ ICA kort etc) och digitala kvitton.
Löser Apple pay detta är det ett litet steg i rätt rikting, men det saknas en grej: Stöd för andra telefoner än iPhone 6, annars blir det svårt att få det att slå utan för USA med tanke på att det finns Android på 85% av alla mobila prylar.
Köp Sony då! I princip alla deras telefoner är ip -klassade, har själv Z3 extremt nöjd 😊
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Har en Z2 själv och är skitnöjd!
Det jag menar är att det är helt sjukt att en elektronik pryl för 4-8000:- som man ska kunna använda på språng inte är IP klassad. Inte bara iPhone då utan många andra. Sony (och till viss del Samsung) har ju insett detta. Provade att duscha med min telefon och ringa ett samtal, funkade utmärkt, så det lär funka i ösregn också!
Håller med, vattentät är super! Den klarar regn och kyla (kondens) och går att hålla hygienisk.
iLandsproblem.
Apple är Tyskland, Android är Venevuvuzela.
Editorn låser sig på min iPad. Händer bara på cornus sida. Därav stavfelen ovan.
Kan det bero på att cornu är en infidel i Apples ögon?
Tja, konkurrens brukar ju betyda bättre produkter i slutändan.
Men som vanligt med medlemmar av church of s:t Jobs, så jämför de sina 10000 kronors prylar med 2000 kronors prylar från andra tillverkare… (avd. äpplen och apelsiner)
Som tekniker betraktar jag apples produkter som oerhört tråkiga. Man är väldigt låst osv. Fördelen är ju att okunniga användare får svårare att ställa till det för sig (även om jag många gånger fler än jag orkat räkna fått reda ut deras iphone problem åt dem ändå), vilket naturligtvis uppskattas av dessa. Samtidigt så krävs det ändå rätt lite kunskap för att fatta hur man ska använda/behandla sin androidtelefon för att den ska fungera bra, så har man minsta tekniska intresse så är android långt roligare och definitivt mer stimulerande än ios.
Apple känns mer ärligt. Du köper er pryl för pengar. Där är leveransen. Google köper dig och din integritet, det är du som är leverantör…
Själv är jag en nöjd betatestare med nexus fem och någon ny androidversion som släppts för att testas så den funderar bra lagom till nästa version. Antingen har jag blivit gammal eller också är systemet nu så fullödigt och komplext att jag inte bryr mig om att prova alla funktioner utan bara de jag tror mig ha behov av. Det finns och räcker till. Det enda jag vill klaga på är stavningen i mina kommentarer och SMS (tack ni vänner som ändå förstår mig)
Nokia Lumia 1020 Windows Phone. Min andra telefon sedan 8 månader tillbaka. Mycket nöjd. Förra Nokia 5140i fick pension efter exakt 8 år. Funkar dock fortfarande, men används bara som radio och kompass. Jag vet ingenting om i-prylar förutom att de verkar vara dyra. Idag får man en fin ny Lumia 535 för dryga tusenlappen. Ja ja, hoppa på mig bara, men jag gillar Windows Phone.
Om man skall ha något lika bra som iphone får man ju betala lika mycket också. Köper man tex en Sony E3 istället för Z3 så blir man ju galen … 512 Mb storage should be enough for anyone