Vad säger ni, dags för slut på “semestern”? I Asien är det en blandad utveckling nu på morgonen och den amerikanska S&P 500-terminen pekar svagt nedåt. Europeisk och svensk börsuppning är osäker och går nog inte att säga så mycket om.
I skrivande stund går Nikkei -0.04%, Hang Seng +0.53%, SSE Comp +1.31% och All Ordinaries -0.31%. Bästa ledtråden här för Europa är just hur det går i Australien, men All Ordinaries är betydligt råvarutungare än de europeiska börserna.
S&P 500-terminen är svagt ner från börsstängningen i USA, och både terminen och indexet S&P-500 stängde marginellt under den punkt index var vid amerikansk stängning. Vi pratar dock om så lite att det är en ren felmarginal.
Fartygstransportindexet Baltic Dry Index (BDYI) är återigen i bottenläge rapporterade bloggrannen Flute för några dagar sedan. Många ser detta som en konjunkturindikator, men man ska komma ihåg att BDYI varit på eller nära bottennivåer under hela börsuppgången sedan 2009, speciellt från 2012 och framåt.
Tidigare (2009) har det pratats om att kraschen för BDYI handlade om överkapacitet, vilket man dock kan tycka borde vara bortskrotad efter så här många år. Jag personligen är skeptisk till BDYI som indikator för något, bland annat på grund av att börsen ändå stigit. Samtidigt kan man anse att hela uppgången är fejkad via centralbanksstimulanser och att även BNP-tillväxt överdrivits genom legalisering av olagliga tjänster och produkter eller manipulation av statistik som prisinflationen, och att BDYI avspeglar den verkliga globala konjunkturen.
Men börsen handlar sällan om verkligheten. Det är bara det att verkligheten ibland kommer ikapp, fast ibland kommer börsen ikapp verkligheten.