Krogmomsen sänktes den 1:a januari 2012, och branschorganisationen Visita slåss nu med näbbar och klor för att bevisa att sänkt krogmoms minsann gett jobb och tillväxt. Men tittar man på siffrorna så verkar man snarare följa redan tidigare pågående trender och eventuell jobbtillväxt är bara brus och anekdotisk bevisföring.
För det första är det förstås positivt med sänkta skatter. Det finns ett egenvärde i detta, men det är inte vad som diskuteras här. Lika mycket som det finns ett egenvärde i sänkt skatt, då detta leder till mer frihet och mindre statligt förtryck, så är det helt fel att gynna enskilda branscher, som krognäringen1..
När socialisterna tar makten efter riksdagsvalet i september, så avser de att höja krogmomsen igen, samt slopa de lägre arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Vilket förstås fått Visita att gå i taket. Ingen är dock förvånad över att en branschorganisation slåss för särbehandling, alla branscher vill förstås ha lägre skatt, subventioner och alldeles egna undantag. Speciellt om man donerar pengar till (m)oderaternas partikassa.
Anställda köks- och restaurangbiträden
efter ålder 2006 – 2012. SCB har inget data för 2013 än. |
Trenden inom antalet anställda hos restaurangerna var redan stigande och man kan inte se någon trendändring genom den sänkta restaurangmomsen 2012.
När det gäller den årliga tillväxten, så låg restaurangbranschen över BNP-tillväxten under de goda åren 2007 – 2008, och speciellt under högkonjunkturen 2011, där BNP-tillväxten inom hotel- och restaurang var hela 10.53% (nominellt).
Den låga ökningen av antalet anställda 2011, trots skyhög ökning av BNP-bidraget från branschen, var antagligen för att man väntade med att anställa till år 2012, för att på så sätt kunna hävda att det var tack vare momssänkningen man anställde.
Procentuella ökningar BNP, BNP
från hotel & restaurang, antal anställda i restaurangbranschen. |
Trots sänkt restaurangmoms var inte hotel- och restaurangnäringens bidrag till tillväxten i närheten av 2011 års siffror under 2012 och 2013. Antalet anställda ökade visserligen snabbare 2012 än 2011, men 2010 visade upp snabbare tillväxt i antalet anställda, trots 25% restaurangmoms.
Fakta är att hotel- och restaurangbranschen är och förblir en tillväxtbransch, som rör sig kraftigare än BNP, oavsett vilken nivå krogmomsen ligger på. Att som Visita peka på anekdoter om enskilda år bevisar ingenting, utan visar snarare att man inte har något på fötterna och inte kan skilja på brus och faktiska effekter.
En bild, speciellt riktad till
Visitas grafskapare. |
Att omsättningen ökade för branschen 2012 är ju inte konstigt. Man fick halverad moms, men sänkte inte priserna, dvs tog lika mycket betalt av kunderna. Därmed höjdes förstås omsättningen. Visita anger att priserna föll 0.3%, dvs tidigare betalade man som kund 100:- SEK, varav 20:- SEK hamnade hos staten och 80:- SEK var branschens omsättning. 2012 betalade man istället 99:70 SEK, varav 89:- SEK hamnade hos branschen, eller en omsättningsökning på 11.25%. Dock redovisar Visita bara ca 4.5% i omsättningsökning, så i själva verket krympte branschens omsättning, justerat för momsen. Notera för övrigt en helt sjuk graf under punkt 2 på följande sida från Visita. Procentuell utveckling för tjänstesektorns och restaurangbranschens omsättning redovisas i procent, men med olika skalor för respektive bransch (direktlänk till grafen – titta på skalorna, man verkar inte ens ha noll satt på samma nivå – vänster skala har nio punkter, som följer de horisontella linjerna, höger skala har åtta punkter, och följer inte linjerna – det är inte ens möjligt att ur grafen återskapa mätpunkterna och göra en korrekt graf med enhetliga skalor och noll på samma nivå).
Verkligheten är att restaurangbranschens utveckling antagligen är en fortsatt trend och enskilda års utveckling är bara brus, oavsett hur mycket Visita ändrar skalorna i sina grafer.
Om det är så att sänkt moms ger mer jobb och ökad tillväxt, varför var det bara restaurangbranschen som fick detta statliga stöd? Ska övriga branscher, som ligger kvar på 25% moms, inte få tillväxt och fler jobb?
1. Eller min egen bransch, som författare, som har 6% moms på böcker tryckta på döda träd.
48 kommentarer
Vasst och bra! Coolt också att skriva "Speciellt om man donerar pengar till (m)oderaternas partikassa." De kan väl inte förneka det, men vi vet väl heller inte om det är sant eftersom det är en hemlis.
Här i Varberg upplevde jag att restaurangerna höjde priserna med ungefär lika mycket som de fick i sänkt moms. En pizza eller lunch kostade helt plötsligt 80 kr istället för 70 kr, när jag frågade varför de höjt priset så fick jag som svar att deras grossist hade höjt priset.
På tal om sänkta skatter.
Måste säga att jag gillar det nya skatteförslaget med sänkt bolagsmoms och minskad avdragsrätt på räntor.
Nu kommer väl lånemaffian (vissa riskkapitalbolag-fastighetsbolag) samt den politiska vänstern att protestera högljutt vilket visar att förslaget är helt rätt.
@gefle
Bolagsmoms?
Har varken sett något sånt eller förslaget om räntor, men ett sätt man borde kunna avveckla ränteavdraget utan att det "drabbar någon" skulle varit att man bortsett från taket på 100tkr även inför man ett tak på Xtkr där avdrag medges med 21% (några högbelånade drabbas här) – dessa nivåer motsvarar då lånebelopp som man sen reducerar på en tidsperiod och då "drabbas ingen" efter som man väl(?) har räknat med att amortera på sitt lån. Detta tar förvisso betydande tid, men å andra sidan så slipper man situationen där man ändrar regler som förstör folks ekonomiska kalkyler (inte för att staten brukar bry sig, men…)
Shit, vad fick jag bolagsmoms ifrån?
Bolagsskatt ska det naturligtvis vara.
Det du pratar om gällande privatpersoner finns det inget förslag på.
"För det första är det förstås positivt med sänkta skatter. Det finns ett egenvärde i detta, men det är inte vad som diskuteras här. Lika mycket som det finns ett egenvärde i sänkt skatt, då detta leder till mer frihet och mindre statligt förtryck, så är det helt fel att gynna enskilda branscher, som krognäringen1.. "
Om inget annat så blir det ju med differentierad moms massa gränsdragningsproblem. Hur skall man momsa produkter som består av lite av varje. Förr var det ju 12% moms på mat, men 25% ifall man bundlade maten med tjänsten att tillaga den OCH tillhandahålla sittplats, men inte ifall man bara bundlade med tjänsten tillaga maten då det var 12% moms (vilket var till föga glädje för McD's kunder som bara ville ha den produkten – samma pris inkl moms trots lägre moms). Vilken moms skall man ha för en bok(6%) med tillhörande kaffe(12%)? Bok(6%)+föredrag(momsfritt)? Båt(momsfritt)+manual(6%)?
Enklare vore att man helt enkelt tar x% rakt över, eller liknande – inget tjafs…
Du har inte utrustat den österrikiske korporalen med säkerhetsbälte.
Ej heller föraren.
Du vet ju att vi, som följer dig, helt blint lyder dina intentioner.
Ansvar, Lars!
@skepparn
Lite oklart vad du är ute och far efter…
Han syftar på bilden på Hitler så klart.
Typiskt,Ben.
Alltid vi Fänrikar som observerar allt och offras först i skarpt läge.
Tror jag…
@Ben Dover
Jo, men vad har det med momssatserna att göra? Helt klart oklart…
Bäste anonym!
Du är tydligen ny här hos Cornucopia?
Jag håller mig nämligen inte alltid helt till ämnet.
Märkligt nog får jag hållas.
Faktiskt tacksam för det.
Försöker skämta till det efter min högst egna förmåga
Ledsen om jag vållade dig besvär!
@skepparn
Du är tydligen ny här hos Cornucopia? Jag tar folks inlägg som skämt/allvar lite godtyckligt – denna gången hamnade kronan med klave upp (dvs allvar – alla vet ju att kungen är ett skämt)…
Var snäll mot herr konungen.
Han har inte haft en möjlighet att välja.
Det har blivit på det viset att jag allt mer under de senaste 24 åren, med familjen placerad vid ABBAS slagfält ,känner en allt starkare tacksamhet mot killens
stamfader, Jean Baptiste Bernadotte, och dennes 1812 års politik.
Så då återstår frågan, var det inkompetens eller korruption?
OM krogmomsen sänks och priserna inte sänks (0,3% avrudas lämligen till noll) borde ju inte folk handla mer på krogen, rätt eller fel?
OM man anställer fler pga av minskade skatter – gör man det då för att den egna personalen inte skall brännas ut? För att ge bättre service? Jag hade inte anställt fler bara för jag har möjlighet att göra det rent kassaflödesmässigt.
Sedan är det en sak som stör mig. Jag kan inte fatta varför det inte finns en touch-skärm på varje McD/BK/Max där man beställer och kan betala med kort. Ofatttbart. Får dra på mig offerkoftan för att jag inte belönades med fler neuroner.
Om man skall vara lite konspiratorisk skulle man kanske kunna hitta orsaker till ökningar i omsättning. Halva riksdagen kanske lever på McD. Går de upp i vikt?
Brukar inte alla Max-restauranger ha en skärm där man kan beställa och betala?
Du surrar ganska friskt nu GBG.
Vi har reallöneökningar här i Sverige, inte ett dugg konstigt då att omsättningen ökar vid stillastående priser.
Max har haft självbetjäning sen 2011.
Atea levererar om nu det skulle vara intressant.
Jag har ätit på Max och jag har alltid betalat i kassan, har jag kanske missat det. Sett en McD vid centralen i Stockholm med touch. Jag brukar dock inte äta på dessa kedjor då det är bara jag i familjen som gillar det.
Sedan Gefle – jag & du kommentera i ett kontext som är krogmoms, det blir överordnat. Jag menar förstås tillväxt i förhållande till "grundtillväxt".
På 10 år har McDonaldsaktien fyrdubblats, onekligen en hyfsad tillväxt.
Gefle – Jag tror jag kan bortse från dina kommentarer fortsättningsvis!
Menar du att det är felaktigt?
@gefle
Givetvis så beror denna tillväxt på momssänkningen;)
Visitas graf med dubbla axlar för procenten som enbart verkar vara gjord för att försöka framstå i bättre ljus gör att jag tappar i stort sett allt förtroende för rapporten och organisationen. Att försöka drippla med grafen bara för att det ska verka se bra liknar dribblandet med momsen som många restaurangägare gör. Varför vill en del ha kassalådan öppen mellan kvitton trotts att detta inte är tillåtet enligt kassalagen? Varför finns det restauranger där man får förutskrivna kvitton där tiden inte gäller? Varför är mycket vanligt att man får jobba svart på restauranger? Trodde allt detta skulle ha stoppats men de som jobbar svart får bara en lite del vitt och då endast för att kontrollen skall bli svårare.
Enligt principen: I krig och fred är allt tillåtet.
Heter det inte så?
Axel, ungefär så. " tappar i stort sett allt förtroende för rapporten och organisationen"
OT: Börsutvecklingen: SP500 Terminer; Utvecklingen går som förväntat. Expanding Wedge- taket nåddes igår(E). Antingen ligger vi kvar här upp några dagar inför nedgången eller så går vi ned direkt mot botten av wedgen(mest sannolika målet). Faller dagens pris ned mot 1875-1880 har vi en s.k doji eller en "hanging man" som signalerar fortsatt nedgång. På 5min-chartet kan en s.k Diamond utvecklas vilket oftast utgör en vändnings-markör(särskilt i en Expanding Wedge).
Vändning uppåt och nya ATM förväntas från en botten kring 1760-1780.
Ärligt talat rttck så ser jag ingenting som hotar en fortsatt uppgång förutom krig.
@gefle; Ovanstående skall inte ses som en baisse-prognos utan för vad det är, dvs en körkarta på kort sikt. Inget finns f.n som kan konkurrera med börsen. Däremot en mindre korrigering nu där man köper mer av långa obligationer och då lättar lite på aktier och high yield. När det gäller aktier främst nasse och russel2000. Jag tror att ECB kan få börserna att dra i väg över motståndet som bildar en kanal sedan 2009. I så fall får vi en sluttopp i slutet av 2015 för en mycket lång resa utför. Bryter vi inte igenom lunkar börsen upp lite långsammare med potential att fortsätta högre även efter 2015. Men…bara spekulationer :). Ett genombrott kan dock liknas som en parabolisk uppgång vilken alltid utgör en toppformation av något slag.
Cornu, välj ut några lämpliga stabila krogar och jämför deras Årsredovisning för tid innan och efter krogmomsen, och du kommer se att dettta är ett riktat bidrag rakt i fickan på restaurangägarna.
Absolut.
Alla årsrapporter för 2013 är inte inne i systemen än bara, men det är ett bra uppslag på artikel – titta om på omsättning för enskilda krogar och antal anställda.
Ja, det ligger ju i trenden anekdotisering som bevisföring!
Jag tittade som hastigast på slabbkonceptet Fazer Restauranger AB, som driver Amica restaurangerna, de har kraftigt förbättrat resultat efter momssänkningen. Kikade även på Melker Anderssons F12 Grill AB, Färre anställda bättre resultat. Allt detta kan ju bero på en mängd faktorer, men resultatet försämras ju knappast av högre omsättning per såld måltid.
Färre anställda, högre omsättning, låter ju som att man levererat mindre mat till kunderna, men ändå lyckats sälja mer. Så skulle det ju inte bli?
Kolla uträkningen ovan!
Omsättningen är väl baserad på intäkter.
Kostnaderna baseras på mat lokaler och bemanning.
Skit samma.
Det är bra tillväxt i restaurang.
En tillväxt som är bra i sig!
Som bör applåderas!
Varför skulle det vara bra? Själv tycker jag det är meningslöst.
Varför kan vi inte laga mat själva?
Varför kan vi inte ta hand om våra små barn själva?
Det är helt sjukt att alla ska kastas in i ett ekorrhjulsystem och sen inte hinna med sysslor som man med lätthet borde hinna och vilja göra själv.
Det är därför vi har full skatt från 18900kr per år i inkomst.
För att ingen skall kunna hinna fundera på varför, varför man lever….
Ett vettigt grundavdrag på 125000kr per år hade svartjobben minskat rejält…
Istället för 18900kr, som idag…
Men.
Som en med problemformuleringsföreträde sade:
"Då sätter sig folk ner och slutar att jobba…."
Arbeit macht frei….!
Varför ska man ha olika moms på mat om den förtärs på platsen (restaurang) eller bärs hem (affär)
Jag tycker att det är rimligt med samma moms i vilket fall. Ser man krogmomsen som en subvention av en bransch så är det väl i så fall fel att ha lägre matmoms = krogmomsen.
Höjd moms på mat skulle ju oxå ha ett folkhälsoperspektiv. De flesta som idag lider av ohälsa på grund av mat gör det för att de ätit för mycket.
Däremot kan jag inte se någon positiv effekt av att styra konsumtionen till att äta hemma istället för på restaurang.
Lars. Har du blivit hackad, varför går det inte att dela artikeln??
Något som inte nämns av Visita är att priser mycket sätts efter konkurrens. Så är det naturligtvis inom allt. Det tar många år för fler restauranger att etableras. Kunderna behöver också lång tid för att ändra sina vanor och för detta krävs fler restauranger. Det tar alltså mycket lång tid innan detta får fullt genomslag. Självklart fås sådana dynamiska effekter med tiden.
Det är bra om moms och även andra skatter anpassas till vad som kan tas ut. Alternativet är att äta starkt EU-subventionerad mat hemma. Skattekilarna blir väldigt stora inom ätandet. Det finns inga administrativ problem som det är utan snarare tvärt om. Som Skatteverket har konstaterar har fusket minskat. En återgång till den högre momsen kommer att få stor negativ påverkan.
Hade sossarna suttit vid makten så hade de förmodligen sänkt restaurangmomsen och alliansen velat det motsatta. Sånt här gör dom upp på hög nivå för att ha något att babbla om. Det skruvade diagrammet har ingen som helst betydelse för sakfrågan.
Anledningen till att man sänkt skatter för just hushållsnära tjänster, bygg- och krogbranchen är väl pga att det är de brancher där flest invandrare hittar jobb. Sveriges befolkning växer främst genom invandring och det är förmodligen mer kostnadseffektivt att försöka få in de arbetsvilliga bland invandrarna istället för att slänga mer pengar på de svåranställbara svenskar som är arbetslösa.
Hej
Jag har med stort intresse läst ditt blogginlägg.
Mitt namn är Björn Arnek och jobbar sedan många år som branschekonom på Visita.
Jag tänkte inte kommentera hela inlägget utan endast det som rör Visista. Kritiken mot vårt sätt att presentera utvecklingen i det diagram du refererar till är missriktad. I diagrammet visas att restaurangomsättningen i volym (vilket är det som genrerar jobb) ökade 4,5 procent 2012, vilket är den snabbaste volymtillväxten under hela 2000-talet. Omsättningen inklusive moms har alltså ökat kraftigt samtidigt som priserna sjunkit marginellt. Påståendet att branschens omsättning justerat för momsen krympte blir inte relevant eftersom du, som jag uppfattar det, verkar utgå från att vi pratar om omsättning exklusive moms.
Det framgår dessutom av grafen att restaurangbranschens volymutveckling tydligt bryter det historiska sambandet med tjänstesektorn fr.o.m. 2012 och framåt. Skälet att lägga utvecklingen på olika skalor är för att vissa den starka korrelation som utvecklingen i restaurangbranschen hade med hela tjänstesektorn fram till 2012 (tjänstesektorn totalt växte något snabbare i genomsnitt över perioden och med lite större variation). 2012, efter momssänkningen, hade sedan restaurangomsättningen sin snabbaste tillväxt under hela 2000-talet medan tjänstesektorn totalt utvecklas svagt. Att lägga dom på samma skala förändrar ingenting i sak förutom att göra poängen otydligare. Slutsatsen att omsättningstillväxt i volym sedan 2012 i restaurangbranschen var betydligt snabbare än vad den skulle varit om historiska samband hållit i sig gäller oavsett.
Att Visita skulle donera pengar till Moderaternas partikassa är förstås inte sant. Vad Visita gör är att driva frågor som är av stor betydelse för våra medlemmar. Just nu är det förslag från oppositionen vi har synpunkter på.
Vill till sist påpeka att Konjunkturinstitutet i en utvärdering har redovisat att sysselsättningen i restaurangbranschen ökat med 4 000 helårsarbete som en följd av momssänkningen 1,5 år efter att den trädde i kraft.
Mvh
Björn Arnek
Visita
Tack, kan ni lägga ut rådata för er omtvistade graf, tjänstesektordelen, så man kan göra en korrekt graf och kontrollera sambandet matematiskt?
Går du i god för att inga krögare donerat pengar till moderaternas partikassa?
Lögnerna fortsätter, ni är verkligen desperata, eller hur?
DETTA står i rapporten:
"..Baserat på en beräkning utifrån medellön i branschen skulle detta implicera en ökning av antalet sysselsatta i restaurangbranschen motsvarande drygt
4 000 sysselsatta. Osäkerheten är dock stor kring huruvida det ökade antalet timmar består i en ökad andel sysselsatta och/eller en ökad medelarbetstid (för de redan sysselsatta)."
M.a.o. Går det inte att med säkerhet säga, som du gör, att en enda person extra har blivit anställd.
Tror du att vi som läser den här bloggen är korkade?
Hej
Nu var ju påståendet att Visita donerar pengar. Nu byter du måltavla.
Självklart kan du få data. Allt vi använder är offentlig statistik. Antingen hämtar du dom själv hos SCB under Tjänsteproduktionsindex. Alternativt kan jag skicka dom till dig.
@Plassa
Enligt SCBs registerbaserade arbetsmarknadsstatistik (RAMS), baserat på kontrolluppgifter, så ökade antalet anställda i restaurangbranschen med över 8000 år 2012. Det stämmer väl med antalet helårsarbeten på ca 5 000 som vi räknat fram med hjälp av restaurangernas lönesumma. Mot den bakgrunden bedömer jag att man med stor säkerhet kan säga att ökningen av lönesumman gett många nya jobb. RAMS för 2012 var inte publicerat när KI släppte sin rapport.
Nej jag tror inte ni är korkade.