Villapriserna i Sveriges storstäder och mellanstora städer exploderade i Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik, som släpptes nu på morgonen. Även bostadsrätterna gick starkt, men inte i närheten av de skenande villapriserna.
I Sverige som helhet, enbart större statistiskt signifikanta städer, skenade priserna med hela +7.32%. Stockholm visade +5.93%, Göteborg +6.49%, mellanstora svenska städer hela +9.26% och Malmö, som normalt går sämst i landet fick se en rusning på +5.13%.
Villapriser i Stockholm.
Notera att skalan är logaritmisk för att kunna jämföra procentuella uppgångar. Källa: Valueguard/KTH |
Detta är en av de största och snabbaste procentuella prisuppgångarna på villor vi sett under hela bostadsbubblan, eller åtminstone sedan 2005 dit Valueguards data sträcker sig. Tidigare rusningar har varit rekyler från föregående månad. Exempel är september 2009, september 2010 och februari 2012, när fallet under 2011 bröts. Men nu sker uppgången från en betydligt mindre nedgång än tidigare.
Frågan är om detta är en engångseffekt tack vare årsskiftet, eller om vi nu träder in i den slutliga, maniska fasen av bubblan även för villor. Som bekant har annars villor gått betydligt svagare än lägenheter.
Mäklare ger diverse förklaringar till rusningen i början av året. Februaristatistiken och septemberstatistiken kan ha förklaringar i att septemberstatistiken är för augusti, dvs när semestern är över, och februaristatistiken är för januaris affärer, när julstressen är över. Både semester och julen stör bostadsmarknaden. I så fall bör inte denna extrema rörelse upprepa sig förrän tidigast i just september.
19 kommentarer
BTFATH, BTCHEZ!
Jag tror att de ändrade reglerna att du var tvungen att sälja din bostad innan du köpte en ny ledde till en tillfällig avmattning. Nu kanske marknaden har arbetat sig igenom den fasen och vi kan få en ny stark uppgångsfas där bostadsspekulanter bjuder över varandra pga de inte har någonstans att bo efter ett visst datum.
@7trappor
Var hittade du de reglerna? Regler som säger att man måste sälja innan man köper innebär ju i praktiken att man måste försätta sig i en situation där man är på väg att bli hemlös. Jag tvivlar på att reglerna är sådana, men det skulle ju onekligen göra köparna rätt "desperata" då de redan sålt sin bostad.
Det är ett ganska välkänt fenomen att bankerna blivit tuffare, vilket det har stått en hel del om i tidningarna, se t.ex. i denna artikel från 2012.
http://www.svd.se/naringsliv/investera/bostadsaffar/rekordstort-utbud-pa-husmarknaden_7318915.svd
Aha, du menar reglerna bankerna sätter upp för att få låna:
"En huvudförklaring till den unika situationen kan vara hårdare krav från bankerna när det gäller finansiering. Det har helt enkelt blivit betydligt vanligare att banken kräver att man säljer sin nuvarande bostad innan man kan få lånelöfte för nästa köp. "
Snacka om att låta sig bli fcked sideways! Du skall alltså inte bara sälja för att få låna, du skall alltså sälja innan banken är villig att ens överväga ifall de kan lova dig att du (kanske) får låna till nästa bostad – vilket man alltså nästan behöver för att ens börja titta på bostad.
Frågan är ifall de är lika restriktiva beroende på hur pass belåningsgrad man har? Eller om det bara gäller kunder som ligger högbelånade och riskerar att torska dit?
En generell regel jag har hört är att man ska klara lånen på det dubbla boendet i ett år. Men det beror naturligtvis på hur relativt lättsåld bostad man har.
@7trappor
Jag är inte så säker på att det är en så utbredd regel bland BLK. Som det låter så har de ofta maxat ut sitt lån så att det precis går ihop och då finns inte utrymme för kostnader för dubbelt boende.
Bankernas stresstest verkar utgå från samma måttstock som kronofogden tillämpar vilket ger sken av att stresstestet är för att säkerställa affären ur fordringsägarens synvinkel (ie de försäkrar sig dels om att kunna mäta ut räntan och eventuell amortering från gäldenären med stresstestet och försäkrar sig om att kunna mäta ut fordringen genom bolånetaket).
Jag antar nästan om du klarar stresstestet med två bostäder så borde det inte utgöra något problem, men jag tror det är många som inte gör det.
Vore intressant att se statistik på hur många objekt som säljs, parallellt med priserna. När allt kommer omkring så är det den totala kreditvolymen som spelar roll för samhällsekonomin, och om färre objekt säljs, om än till samma pris, så är det ju ett tecken på stagnation. Jag hör rykten om att det går trögt att sälja just nu, känner till ett objekt i skåne som varit till salu gott och väl över ett år nu, och det verkar vara stort utbud. Jag ser på SCB att penningmängdsmåttet M1 (bankkonton) ökar klart mer än vad det brukar, 9% i årstakt, samtidigt som M3 ("låsta pengar" typ korta obligationer) ökar betydligt mindre. Kreditboost under december månad? Dec 2013 så ökar M1 klart mer än dec 2012&2011, så det verkar ju inte vara ngn julhandelseffekt. Samtidigt hör man ju talas om varsel, (Volvo, Sandvik osv) så man undrar ju hur det här skall sluta….
Stort utbud? Andelen annonser på hemnet är ju rekordlåga. Snarare lågt utbud och hög efterfrågan som driver priserna.
Sen finns det alltid objekt som ingen vill ha och objekt som alla vill ha. Men de säger inte så mycket om marknaden i helhet.
Februari har varit stark de senaste åren…
http://elato.se/imgdump/hoxswe_month.png
OT;
Guldrusch på måndag?
Efter dubbelbotten i juni och december har XAU/USD stadigt lämnat den för hela 2013 nedåtgående trenden, – nu även i veckocharten.
RSI har segat sig upp över 50-strecket.
USD sjunker som en sten mot valutakorgen.
Därmed triggas rimligtvis de flesta handelsrobotar och TA-fans att hänga på den nya trenden uppåt så kanske detta är sista chansen att för överskådlig framtid köpa guld billigt…
Villapriserna exploderar och FAR ändrar sig.
Tydligen fick man inte säga att Kejsaren var naken…
http://www.svd.se/naringsliv/pengar/bostad/bosmallen-uteblir-far-backar_8991640.svd
Never promise Crazy a baby.
Never promise Crazy a baby! – G. Bluth
Kommer jag ihåg rätt så hade de områden jag brukar titta på ett tre gånger fler objekt till försäljning förra året jämfört med i år. Gissningsvis flyttar folk nu med, tror inte skillnaden kan vara så stor. Det känns lite som att det finns aktörer inom mäklarbranchen som fått så stort inflytande att de på något sätt försöker manipulera marknaden.
Villor som inte ligger i de absolut hetaste områdena uppfattar jag är svårare att sälja än året innan, små villor verkar ha gått upp.
I min kommun nära Stockholm är marknaden helt stendöd. Exklusiva objekt, vattennära blir dock sålda.
De villor som ligger mellan 4-6 millennieskiftet ligger dock ute. Sen försvinner dom.
Det finns mer till salu än vad som finns på hemnet.
I min kommun nära Stockholm är marknaden helt stendöd. Exklusiva objekt, vattennära blir dock sålda.
De villor som ligger mellan 4-6 millennieskiftet ligger dock ute. Sen försvinner dom.
Det finns mer till salu än vad som finns på hemnet.
I min kommun bara tio mil från Göteborg såldes häromdagen en rymlig villa med bergvärme och nytt kök efter att bara ha legat ute några veckor. Priset? 400 000. Normalt prisläge för orten.
Jag funderar på att flytta ut från Göteborg och hamna i något som mer liknar mina uppväxtförhållanden och den prisklassen låter som något däråt. Kan man få veta åt vilket väderstreck detta är?
Är det en total explosion, eller är det som med klimatet en omfördelning till mer extrema siffror såväl uppåt som nedåt? @ Dan: liten ort med minimal service?
Själv flydde jag Göteborgsregionen, och en biltimme söderut hittade jag en småstad med det mesta av vad som behövs och ett lätt rollatorvänligt modifierbart enplanshus med nästan dubbla ytan mot vad en brf på tredje våningen och utan trädgård skulle blivit en halv gång till så dyrt per månad i Gbg-Mölndal-Partille. Ledsnare blev jag inte av ett reklamblad i veckan från en lokal mäklare som skröt att de på en parallellgata lyckats sälja en kåk med 27 % mindre boyta till 22 % högre pris.