Det pratas om hur länge man måste stå i bostadskö för att få ett förstahandkontrakt på en hyresrätt i Stockholm. Men verkligheten är att de flesta som får ett hyreskontrakt bara stått i kö 4 – 8 år år 2012.
Antal personer som fick bostad efter
tid i Stockholms bostadskö. Källa: Stockholms bostadsförmedling |
Vad det är brist på är alltså folk som orkar vänta några år. Sätter man upp sig på en lägenhet när man fyllt arton har man ett förstahandskontrakt i åldern 22 – 26 år gammal.
Samtidigt har alltså en del ett kontrakt redan inom 0 – 2 år.
Det hela varierar förstås mellan olika områden. Bortskämda individer som vill ha sitt förstahandskontrakt på Södermalm eller Östermalm och inte kan tänka sig att bo någon annanstans får förstås generellt vänta längre.
Bostadsförmedlingens statistiktjänst verkar nere för stunden, men man kan manuellt titta på förmedlingstiden på olika områden genom att klicka på enskilda förmedlade lägenheter. Vill man t ex bli uppäten av en bläckfisk i Blackeberg verkar man behöva vänta i sju år, medan en etta i Stadshagen på Kungsholmen verkar ta fem år.
50 kommentarer
"Bara"?
Ja, med tanke på att retoriken är 15 – 25 år när folk alibiserar varför de lånar miljoner till en bostadsrätt.
Man kan även vända på resonemanget låt säga att du får ett erbjudande om jobb i Stockholm och då behöver flytta dit, då kan man fundera på om bara 4-8år är så kort att det kan kallas bara? Nab ska då alltså svara, jag kan börja om 4-8år när jag har fått en lägenhet. Men det går givetvis att hitta bostad snabbare om man inte är så kräsen eller för den delen inte vill bo i Stockholm!
@Ville
Som påpekats innan om du är i en situation där du kan tänkas erbjudas ett jobb i stockholm och räknar med att du kan komma att tacka ja till ett sånt jobb så ser du till att ställa dig i kö. Det är ju inget krav att de som står i kö skall tacka ja till första bästa lägenhet som dyker upp.
Det är för övrigt detta som gör att det vore önskvärt med en bättre fungerande hyresmarknad. En hyresrätt MÅSTE få kosta mer än en bostadsrätt – isht ifall kravet är att man vill ha den nästa månad. Det är ju inte så kul att behöva bjuda på en BR och dessutom behöva fläska på lite extra för att få ut befintliga boende i tid (isht när man inte haft tillfälle att åka och titta på den).
Tillägg: en mer fungerande marknad hade inte haft någon kö utan man hade i likhet med andra situationer kanske fått lägga bud på vilken hyra man kan tänka sig och eventuellt hyrtid (och även eventuellt tillträdesdatum) – ungefär som när man köper BR med skillnaden att man tävlar om vem som kan betala högst hyra istf skuldsätta sig mest.
Oh herregud.. liberaler leker marknadsleken med bostäder. Ni har ju facit på vad som händer med hyror i Sthlm när andrahandsmarknaden avreglerades (dubbelt så högt som 1:a hands kontrakt här i ytteränden på Linje 19). Eftersom efterfrågan är så stor, kommer de absurda prishöjningarna inte leda till något ökat incitament att bygga fler.. då kommer ju priset sjunka.
Med tanke på att vi har problemet med uppblåsta BR-priser, som det finns uttalad oro för att nybygge kan hota (även om det inte har så stor effekt i praktiken), kommer marknadshyror lägga en blöt filt över HR-nyproduktion i Sthlm.
Bostad är en rättighet, inte nåt för politruker att leka låtsaslekar med.
@Marcus
Problemet med skillnaden mellan hyran på 1:a-handskontrakt och 2:a-handskontrakt är att priset på 2:a-handskontrakt visar ju vad folk är beredda att betala för en HR medan priset på 1:a-handskontrakt visar vad hyresvärden får ut av det hela (och det är detta som är incitamentet för hyresvärden att bygga nytt). Rent konkret har man då en situation där det råder brist, men det finns inget incitament till att producera eftersom det är mellanhänder som får prisökningen.
Marknadsekonomi är ingen låtsaslek utan är hur saker och ting fungerar rent naturligt. Hur menar du att bostad är en rättighet? Har var och en rätt att tvinga någon godtycklig till slavarbete för att få det boende man önskar?
@Anonym: Problemet med skillnaden mellan hyran på 1:a-handskontrakt och 2:a-handskontrakt är att priset på 2:a-handskontrakt visar bara vilken desperat bostadsmarknad vi har, att kalla en sådan vulgärdarwinistisk situation för naturlig är bara obehagligt.
Om du haft lite koll på dagens situation, hade du vetat att tex stora försäkringsbolag flyttar sina pengar till bostadsbolag som äger hyresrätter, då BR-företagens vinster inte ser lika ljusa ut. Du hade vetat att Roger Akelius plockar ut en miljard ur sitt privata bostadsbolag på ett år. Att Allmännyttan skickar 4,5 miljarder till Stockholms Stad på ett år.
Det är inga problem att gå med vinst på HR idag.Det finns nog med incitament att bygga HR, problemet har varit att BR-vinstmarginalerna har varit så astronomiska att det endast byggts BR, då Sthlms Stad bara varit intresserad av att maximera priset på markförsäljningar.
Alla som bor i Stockholm tjänar inte 30+k/mån, vi KAN inte betala dubbla hyror.
Med tanke på ditt konstiga tankeskutt om slaveri och rättigheter, vet jag inte riktigt hur jag ska kunna förklara en så banal politisk sak som grundläggande rättigheter..
@Marcus
Varför tror du det är så mycket mer lönsamt att sälja nyproducerade hus till BRF:er än till Hyresvärdar då? För det är ju det det handlar om när allt kommer omkring. Hade det varit så att hyresvärdarna hade kunnat ta ut den hyran som 2:a-handskontrakten ligger på så hade det funnits bra mycket större incitament för dem att "bygga nytt".
Notera att handel med befintliga bostäder inte innebär någon nyproduktion, att företag köper bostadsbolag eller att bostadsbolag gör stora vinster innebär inte på något sätt att det är lönsamt att bygga nytt (i stor utsträckning/överallt).
Tankeskuttet angående slaveri är att rätten till bostad inte kan omfatta rätten att bo på viss plats till visst kostnad – rätten kan bara gälla i mån av plats och i mån av att du själv bekostar ditt boende. Det du verkar vara inne på är att du inte vill betala vad det kostar att bo i stockholm, men tycks finna det vara en rättighet för dig att bo i stockholm ändå. Enda alternativet ifall du inte skall stå för kostnaden själv är att någon annan skall stå för den – när det gäller hyresvärdar så innebär det att du förväntar sig att DE skall vara tvugna lösa problemet med att fixa fram boende åt dig (dvs en form av tvångsarbete).
Tillägg: om man inte KAN betala vad det kostar att bo i stockholm så betyder detta bara att man inte KAN bo i stockholm. En majoritet av landets befolkning bor någon annanstans så det är tydligt att man iaf kan bo någon annanstans.
Det är bara att räkna på återbetalningstiden på en HR idag. Säg i runda slängar minst 20 kkr/kvm i produktionskostnad och släng på 10% i vinst – det är 22000 kr/kvm.
Samtidigt kan man knappt ta ut mer än 1000 kr/kvm/år i hyra.
Exklusive städning, energi, administration och underhåll tar det alltså 22 år att få tillbaka köpesumman från hyresgästerna – säg att det netto blir så att du går +/-0 vid 30 årsstrecket.
Vad tycker du Marcus – är nånting som återbetalar sig på 30 år en "bra" investering?
Ett sätt att skruva kalkylen är så klart att, likt Cornu, yla om att produktionskostnaden minsann är för hög. Ett annat sätt är att konstatera att hyran kanske är lite låg?
Stockholm är nog en av få huvudstäder där man kan jobba på McDonalds och bo i egen lägenhet mitt i smeten. Detta är ju positivt, åtminstone för den enskilde som i praktiken bor i en sponsrad lägenhet. Avigsidan blir ju att ingen har lust att lämna en lägenhet utan vidare där halva hyran är betald av någon annan, utan motprestation. Därför blir ju hyresrätter en handelsvara i Stockholm. HR har blivit det svarta betalningsmedlet i Stockholm. Den som har kontakter i bostadsförmedlingen och har en bekant med en dotter som står utan lägenhet, har stora chanser att få igenom bygglovet så att säga.
Tilläggas kan ju den extra motivation som kommit under senare år, där makthavare ger lägenheter till sina kompisar med löjligt låg hyra, varpå HR omvandlas till BR och kompisen får köpa hela skiten till ett löjligt lågt pris.
Jag kan over huvud taget inte fatta att någon enda människa kan tro att denna “förmedling” av lägenheter kan gå schysst till, när det är så enormt attraktivt att tillskansa sig ett kontrakt, det är liksom inte möjligt.
Ben, jag betalar mer än så för en 70 år gammal hr, renoverad för ca 15 år sen. Det är OK vs andra.4630×12 för ca 40kvm.
Nu ska jag se på en lgh som ligger på 4900 för 52 kvadrat, muggig som satan av vad jag kan se. Men bra läge i förorten, där jag vill bo, nära till allt, balkong som går att använda, ingen direkt nära insyn, grönt och fint, kan inte förtätas. Riktigt ruttet kök är nackdelen.
Å andra sidan gäller detta säkert Ken Rings barndomsgård i Hässelby också…
Nypriserna ligger högre, sen bör man ju fundera på min tes om väggflytt. Den drog jag ofta när borgare menade att vi bodde för stort. Vad kostar det att förlänga en vägg några meter?
Det är en retorisk fråga och låt oss lämna markpriser etc utanför och se det rent byggnadstekniskt-ekonomiskt.
Jag tittade in på bostadsförmedlingen men det fanns inte en enda lgh i city ute som inte var "begränsad" som stundethem, äldreboende.
Kingedward: Förmedlingen är olika pga besluten de tar. Idag kan man inte få en OK lgh med 10-15 års kö, det krävs 30! Innerstadslgh börjar bli väl dyra för ngn som jobbar på macen men du kanske menar att 20 kvm burkfattigjonslgh är ngt superbt? Om du kan finna bevis att förmedlingen är korrupt så…men den har inte många lgh att förmedla på öppna marknaden. Nybyggen med hyra på 10-15000 för en tvåa-trea då och då.
BR ombildningen är för långt gången, det finns inga HR, moderaterna knäckte och fördyrade just som de gjorde, iofs var väl Hult med då, när man sålde sthlm energi.
Trist statistiknisse skulle säga att inlägget i grunden är fel. Det visar att de som fick lägenhet väntade 4-8 år, men det betyder inte att de som ställer sig i kö få en lägenhet inom 4-8 år.
Hur menar du då? Att det har kärvat till sig på hyresmarknaden de senaste åren så det inte alls längre är aktuellt med dessa kötider som gällt tidigare eller?
Sant, påfyllningen är större än avtappningen. Kan även ses i diagrammet. Höftar man lite så ser det ut som att ca 68% köade max 6 år 2010, men den andelen hade sjunkit till ca 54 % 2012.
Men ändå, det är en bra påminnelse om att läget kanske inte är riktigt så nattsvart som en del vill göra gällande.
Siffror är förrädiska ting.
Leverantör A ska leverera 10 ordrar till Kund B denna månad. De har även 90 gamla ordrar liggande i olika stadier av förfall i sin produktion. Utfallet blir följande:
De levererar 5 av de 10 ordrarna, i tid. De övriga 5 levereras inte innevarande månad. Ingen av de gamla ordrarna levereras. Vad blir leveransprecisionen?
De flesta räknar ut leveransprecisionen till 100% i ovanstående fall, även om det Är gravt missvisande. Det säger ju att om man lägger en ny order får man den säkert i tid, vilket om man kan se hela bilden inte stämmer alls.
På några år droppar de flesta eller många ur bostadskön. Det gör att siffrorna ser gansla bra ut.
Antingen blev jag korkad nyss eller så har du ett (för mig) annat sätt att räkna på.
Kan du förtydliga hur du kommer till 100%? (och JA, jag kan förutom de två sjuksköterskeräknesätten "lägga till" och "dra ifrån" även multiplikation och division)
Min sjuksköterskefru kunde räkna ut hur det blir 100%…
@Galgresaren
Jag antar att man kollar leveranserna under månaden och ser vilka som levererats i tid, jag fattar heller inte varför "de flesta" skulle räkna så. Jag skulle ju kollat vilka leveranser som skulle ha levererats under månaden och hur många av dessa som levererades i tid, men jag kanske inte tänker "rätt"…
"De flesta" skulle ha räknat så eftersom det är definitionen av leveransprecision.
Men "de flesta" känner nog å andra sidan inte till definitionen.
Stadshagen-exemplet var ju ganska dåligt, eftersom det är ett korttidsboende. Men vid nyproduktion brukar det inte behövas särskilt lång tid i kön ens i innerstan – men då får man ju vara beredd att betala 10 000 i hyra för en etta också…
Jo, men man väljer ju sina exempel. 🙂
Kollar man på andra Stadshagen-lägenheten så ser det snarare ut att ta 15+ år.
https://bokabostad.stockholm.se/Lagenhet/Uppgifter?Diarienummer=DYwq%2fC5nVJD6AVHMFFa0Zg%3d%3d
OT: inte bara Bostadsförmedlingens statistiktjänst som är "nere för stunden". Försökte just spåra ett paket på postens hemsida, men möttes av budskapet att sidan är ur funktion p g a kabelbranden som väl skedde i förra veckan. Anmärkningsvärt! Snacka om sårbarhet…
Visst kan man få ett hyreskontrakt på några år, men hur bra går det att vänta så länge om man fått jobb i Stockholm? Eller vänta 3-4 år med att flytta isär efter skilsmässan?
Fortfarande är det så att bostadssituationen skapar problem på många sätt.
Jag kollade lite på köhistorik på SKB (som du postade lite förvrängd statistik kring för ett tag sedan), och den lägenhet med kortast kötid som förmedlades under nov-dec 2013 (jag skickar gärna hela listan om du vill) hade 11 års kötid, och låg i Tensta. Resten hade alltså längre kötid än så. De flesta låg kring 20 år. Det är klart att du kan cherrypicka enskilda lägenheter med kortare kötid än så, men det gör inte att din envisa teori stämmer.
Cornu, du börjar tappa stinget vad gäller ditt bollande med siffror. Har du börjat ta genvägar i din research?
+1. Förstör inte ditt fantastiska anseende, gynnar inte bloggen och vi som indirekt köper dina böcker för att gynna bloggen kanske slutar med det (vet inte hur många vi är).
//Bo Bubbla
Trams.
Ovanstående är data från Stockholms Bostadsförmedling. På vilket sätt skadar det mitt anseende att redovisa vad de har själva skriver ut?
Nej, det är inte trams, det är precis så jag tänker och vill göra dig observant på det i all välmening.
Jag reagerar på kombinationen av denna och tidigare inlägg om något i Haninge utan kötid och ordet "bara" i denna och att det är på nåt sätt ett linjärt samband mellan hur mycket man vill skuldsätta sig beroende på om det är bara 4, 8, 10 eller 20års kötid. I verkliga livet kan man inte resonera så, i verkliga livet har man ofta barn som rotar sig på "bara" 4 år och man kan inte hatta runt hur som helst. Det finns ju ingen garanti alls att det löser sig på 4-8år heller.
Jag håller med KB och GBG.
Det skadar ditt anseende för att du inte förmår att göra en rimlig analys av den bostadssituation som råder i Stockholm. 4-8 år är inte en kort tid, de flesta lever inte så många år att man kan slösa bort den tiden. De flesta har prioriteringar i sina liv som är ganska grundläggande, vad ska paret som vill skaffa barn men inte har ett tryggt boende för detta barn att växa upp i göra? Som tidigare påpekats är det bara drygt hälften som fått en bostad efter 6 år, i en kö på 400 000 låter det för mig som att ett behov motsvarande invånarantalet i Uppsala fortfarande skulle återstå efter 6 år. Och du finner det otroligt att en del av dessa då betalar för en BR?
Vidare är 4-8 år inte en kort tid med tanke på vilka områden som man hamnar i med en sådan kötid. Motsvarande lägenheter på BR-marknaden är inte alls så dyra som de i innerstan, och kan till och med vara fördelaktiga rent ekonomiskt inklusive amortering (se min kommentar i inlägget om lägenheten i Handen, där sparar BR-köparen 3-4000 per månad). Då är det inte relevant att göra en jämförelse mellan kostnaden för mångmiljonlägenheter på Södermalm med en sunkig lägga i något nedgånget förortsområde. De bostadsköpare i innerstan som du försöker kritisera har helt rätt i att kötiden i motsvarande område/läge idag är ca 15-25 år.
Ditt tips om att en 18-åring som ställer sig i kö kan ha en lägenhet vid 22-26-årsåldern är säkert ett bra tips för individen. Men det ökar inte utbudet och är ingen lösning på det samhällsproblem som bostadsbristen består i. Om alla 18-åringar plötsligt blev fullständigt rationella och började planera sitt liv i detalj 4-8 år framåt, så skulle de upptäcka att den kraftigt ökade efterfrågan utan motsvarande utbudsökning och därmed följande "ködagsinflation" i systemet skulle leda till att lika många unga vuxna skulle stå utan bostad. Trams var ordet.
+1
+1
Bostadskön har blivit någon konstig hangup för Cornu, för att basha vissa argument för BR-köp, men argumenten är så långt från vad vi och våra vänner upplever.
Jag kan förtydliga med att sträckan Bandhagen-Hagsätra (slutet på Linje 19) har alltid haft "dåligt rykte" och därför varit ett ställe där ungdomar och folk som inte tycker det är viktigt att alla barnens lekkamrater är blonda arier med höga betyg kunnat få bostad snabbt. (Alla ställena är fantastiskt barnvänliga.)
Med 4 års kötid fick vi en 3:a 2006, idag efter att sista omgången utförsäljningar gått igenom och antalet tillgängliga HR minskat, är kötiden 8 år i samma område. Katastrof.
Normalt har varit 3-15 år i bokön förutom de mest attraktiva lgh, de som Cornu brukar tala om, de har alltid de som anmälde sig på 80-tal slagits om.
Minns att Erlander fick problem i den här frågan och då var problemet noll vs idag. Och man kunde fixa det!
Det är ju heller inte direkt ovanligt att de förekommer svartkontrakt i Stockholm på hundratusentals kronor som då måste hostas upp kontant (Något som tydligen mycket få skulle kunna med tanke på att bloggen förtäljer att nästan inga i Sverige har något sparkaptial att tala om, inte ens vår egen finansminister). En företeelse som inte skulle förekomma om det nu var så lätt och snabbt att få ett lagligt förstahandskontrakt bara man kan betala lite.
De förmedlade lägenheterna med korta kötider kan ju vara personer med missbruksproblem, hemlösa, familjer med förtur för trångboddhet och barn eller andra beklämmande omständigheter. Finns det vidare information om vilka som fått kontrakten?
Dvs inte individers namn men om det är genom migrationsverket, socialtjänsten, osv som sett till att kunna placera personer i hyresrätterna? Som person utan några förmildrande omständigheter kanske inte genomsnittstiden är särskilt vägledande.
De där exemplen går väl inte via bostadskön?
Jag vet att det finns bostadsbolag som har näringslivsförtur var man kan få lägenhet snabbare, om ett företag kan påvisa ett behov av att personen får bostad i bolagets bestånd. I det fall jag känner till får man extra ködagar och går före andra i kön. Dock brukar socialens lägenheter hyras av just socialen. Möjligt att socialen kan gå före i kön, men det är ingen enskild individ då som går före i kön.
Öh
"Sätter man upp sig på en lägenhet när man fyllt arton har man ett förstahandskontrakt i åldern 22 – 26 år gammal."
Om alla gjorde det när dom var arton skulle väl flera vara i kö och kötiden längre.. eller?
Jamendåså. Strunta att sätt upp barnen på kö när de fyller 18 om det inte passar.
Jodå, det gör jag gärna. Fast det var logiken jag inte trodde på.
Jag ordnade lägenhet i Fisksätra komplett med kackerlackor på bara några få månader genom inkomst och sökte direkt mot fastighetsbolaget.
Jag vill slå ett slag för INTERNKÖN i Stockholm. ca en tredjedel av stockholmshems lägenheter förmedlas till dem som redan har en lägenhet. Där kan man få riktigt bra hyresrätter på bara 5 års intern kö. (Då menar jag på kungsholmen eller i närförort) Det är också väldigt få som verkligen "tackar ja" i slutändan till de lägenheter som man intresseanmält sig för då det ständigt kommer nya objekt att vara intresserad av, så man kan ha tur mer kortare tid än så.
Nu tar du i. Sen menar jag som stockholmare att man inte måste söka sig in i smeten. Vill man ens det? Och i närförort eller innerstad är det alltid ngt knas, BV , branta backar och konstigt långt till service. Hög hyra. Och du hamnar för långt bak i kön för att ens kallas till visning på godbitarna.
OT: Ser att det hänt grejer kring ett tidigare scoop på den här bloggen kring Aftonbladets förtäckta redaktionella reklam.
http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article3795809.ece
Kan tillägga att utöver tidigare nämnda korttidskontrakt
, så erbjuds även sk ungdomsbostäder. Dessa är helt vanliga kontrakt, men endast de födda ett visst år (ex. 1993) kan söka, upp till 24 år gamla. När det är 18:åringarnas tur, så kan alltså lägenheter i centrala Stockholm förmedlas till någon med kötid kortare än 6 månader (troligtvis född i januari..). Fick själv en lägenhet i småsunkiga Sätra efter fyra år på detta vis. Det kanske inte är så många av totala förmedlade lägenheter, men förklarar nog en del av extremfallen. Jag skulle inte kalla mitt fall "extremt", men att få tag på en etta efter så kort tid, ens i de mindre attraktiva områdena, fanns inte på kartan via vanliga förmedlingen.
"medan en etta i Stadshagen på Kungsholmen verkar ta fem år."
mm men då ska man alltså vara under 24(rimligen max 23) och ha en kötid på sju år. vem tänker på sånt när man är 15-16? man tror att detta är ett välfärdsland där alla som är födda här kan få en lägenhet när det är dags.
dethär landet lider av någon grotesk hybrid på bostadsmarknaden där ett oligopol bestämmer vad som ska byggas och var verkar det som. finns det någon marknad som öht påminner om detta? står folk i kö i 10 år för att få köpa en bil? Nej, för då kommer andra företag som inser att det finns en marknad att erbjuda bilar.
Är det då olönsamt att hyra ut lägenheter? Låt oss räkna. En nybyggd etta i älvsjö(knappt ens närförort) kostar c:a 6500kr/månad (Faktisk siffra från sssb). liknande nybyggd lägenhet skulle om man köpte den 100% belånad kosta ca 4000:- i räntekostnad + mån avgift. (1 500 000kr, ca 1700/mån)
Slutsats: Det är med dagens hyrereglering lönsamt att bygga hyresrätter, med god marginal. Det är enligt all rim och reson jävligt önskvärt. Men det görs inte. Snälla förklara någon.
Intresset för att bygga HR har ökat på senaste åren i Sthlm, t.ex. pensionsbolag har stora kassor och dom är nöjda med typ 5% avkastning. Privata värdar vill gärna ha 7%.
För brf-byggarna, som fortfarande i vissa fall kan ligga på 18% i vinst (JM), direkt vid inflyttning, är det ju så klart mycket mer intressant, dom är dessutom med aktiva på att bearbeta staden och duktiga på att köpa upp mark. Dom har också stora kassor och kan ligga på högt värderade markplättar under lång tid för att vänta in alla detaljplaner, bygglov etc.
Tror att statistiken för Stockholm är missvisande.
Att köa hos Bostadsförmedligen är som att köa utanför Stockholms innekrogar.
Vissa har gräddfiler förbi köerna. Vi andra får nöja oss med att betala köavgiften.
Har med egna ögon sett hur lediga lägenheter getts till folk som fixat sociala förturer och läkarintyg för att få förtur. Det handlar om smarta personer som vet hur man manipulerar systemet. Än värre är att det på Stockholms Bostadsförmedling sitter personer som fixar förturer till sina partikamrater. Många på det rödgröna Södermalm, inte minst på Heleneborgsgatan, har fått bostad på detta sätt.
Vad blir kötiden om man räknar bort alla som fått förtur ?
Stämmer bra att förturer av olika slag förvrider siffrorna. Och efter ett drygt dussin år i kön har det mesta jag erbjuds i storlek över skokartong hyror på en nivå som gör att hyresvärden inte tycker att min pension räcker till. Men jag har inte gått i närkamp med någon värd, utan har i stället pratat med banken och köpt ett hus i Falkenberg med halva månadskostnaden mot mindre BR-treor jag tittat på i Göteborg.
Själv sökte jag och gick på ALLA visningar i hela stockholm där jag hade max köplats plats 50 under ett helt år innan jag fick en lägenhet i närheten av stockholm. 4.5 års kötid. Helt vansinnigt.
+1