Som en läsare påtalat är det hög tid för en uppdatering av den sk BIGPIS FUK GS-grafen, inklusive 2012 års utveckling av statsskulderna. Den här gången utökas grafen så FUK blir FUKC, och inkluderar Cypern.
Jag hade även viljat ha med bl a Nederländerna och Danmark, men det blev helt enkelt helt oläsbart, så vi får nöja oss med att lägga till Cypern. Kanske återkommer med en separat graf med enbart länder som på olika sätt liknar Sverige, som Nederländerna, Danmark, Irland och Storbritannien.
Notera att jag definierar budgetunderskott som skillnaden i statsskuld år från år, och inte de bokföringsmässiga underskott som officiellt redovisas. Att Grekland minskat sin statsskuld beror inte på en budget i balans, utan på att landet genomförde en betalningsinställelse och delar av statsskulden skrevs ner.
Som vanligt kan man konstatera att euroländer som Belgien och Italien aldrig klarat eurons konvergenskriterier, något som inte ens Tyskland klarade av. Nu är konvergenskritierna övergivna, men den idealbild om högst 2% budgetunderskott och max 60% av BNP i statsskuld som ansågs ideala en gång i tiden är fortfarande högst relevant.
21 kommentarer
Den som läser en bok blir klok!
Bankruppt av P Krugman ger lite perspektiv.
Statsskuld behöver aldrig återbetalas!
Inflationen och BNP utvecklingen fixar det. För dem med egen valuta kan man dessutom låta andra betala!
Var det därför Tyskland betalade av det sista av sin skuld från första världskriget för något år sedan? Eller hade tyskarna inte läst hans bok?
Din skuld är min tillgång!
Statsskuld däremot är vår gemensamma skuld som vi kan rulla vidare och låta inflation och BNP äta upp. Räntan däremot får vi dras med-en ränta som RB bestämmer i bästa fall.
Det är när det sker utbyte över gränser som räntan inte kan bestämmas-som i EURO land!
Hade tyskarna inflationsjusterat beloppet? Eller betalade de med mark? Land eller mark förresten?
@kgb35
Tyskarna bara rullar skulden framför sig genom att ge ut nya obligationer. Notera att i stort sett hela statsskulden förfaller till betalning inom tio år, men inget hindrar ju riksgäldkontoret att låna pengar för att kunna betala skulderna så att säga.
@oppti
Nja, det där med att räntan är samma bara för att man är med i euro tror jag inte endel medelhavsländer håller med om. Statsskuldsräntan bestäms ju på obligationsmarknaden (sålänge inte ECB ger sig in på andrahandsmarknaden och härjar dvs) – och det kommer ju fungera som någon slags indikation för de olika länderna att skärpa sig ifall de inte får in pengar från sina emissioner.
Anonym, läste du vilken skuld det var?
"rulla" skulder kan man bara så länge någon vill låna till en. Hört talas om Krügerkraschen?
@kgb35
Ja och eftersom tyskland inte är skuldfritt och inte har varit det sedan första världskriget (mig veterligen) så kan det ju inte tolkas på annat sätt än att de obligationer som de gav ut (eller möjligen tvingades förbinda sig vid) har betalts. Jag gissar att man har gett ut nya i takt med att gamla förfallit (ie man rullar bara skulden framför sig).
Normalt så finns det någon som lånar ut – det är ju det som återbetalningen av obligationerna bygger på. Den dag som riksgäldskontoret misslyckas spektakulärt med en emission så är risken större att riksgäldskontoret inte klarar av att betala de obligationer som förfaller, riksgälden får ju inte anslag i budgeten för att betala av 10% av statsskulden på ett år.
Om man nu får till det där med inflationen och BNP-utvecklingen. När skuldnivån en gång dragit iväg kan man glömma det. Japan kommer att visa vilken förvirrad man Krugman är.
Att trycka pengar är ju världens äldsta trick för att undkomma sina skulder, eller rättare sagt skjuta upp förhandlingen med långivarna. Det har aldrig fungerat på längre sikt och det hjälper inte att bädda in tryckpressen i fina teorier och belöna dem med nobelpris.
@vinstmaskinen
Men japan har väl varken tillväxt eller inflation att tala om. Det man söker efter är en nominell tillväxt av BNP mer precist – om den överstiger räntekostnaden så kan man låna till räntan och ändå minska skulden i förhållande till BNP.
Anmärkningen om förhandlingen med långivarna ger en indikation om när man kan förvänta sig att taktiken biter en i rumpan. Går obligationerna på tio år så är det alltså i storleksordningen tio år man bör kunna hålla på att skoja bort skuldproblemet med sedelpressen – sen kommer ju inflationsförväntningarna vara inräknade i räntan. Med QE kan man iofs kanske skoja bort problemet ett tag till då centralbanken trycker upp priset på obligationerna (håller ner marknadsräntan), men det kan nog inte fungera någon betydande tid.
Anonym, det var det jag menade. De försöker desperat i sann Krugmanitanda att pumpa igång ekonomin med trycksvärta och åstadkommer sjunkande löner, ökande handelsunderskott (från handelsöverskott) och en BNP-ökning som nu ser ut att tappa farten helt. Och så har de, vad, 10% budgetunderskott mot BNP. Totalt skuldknäckta.
Svårläst som du skrev, går det att göra en förklaring på kurvorna intill så man ser vilket land som är vilken kurva samt kanske göra en sorts punkt i början och en sorts punkt för sista året (2012)?
Är Sverige den blåa? Då ser det än ganska bra ut, relativt i varjefall, men flera i samma läge verkar ju ha ju trampat på en trampolin.
+1
Anledningen till att Sverige ser ganska bra ut är väl för att vi haft god tillväxt samtidigt som vi inte lånat speciellt mycket. Det lär dock ändras ganska snabbt när staten ska täcka upp för bankernas dåliga utlåning efter valet nästa år…
Diagrammet är grymt lättläst och klargörande…. *host*
Kan du inte lägga in alla andra EU-länder + Norge och Island i en separat graf. Det hade som du skriver varit väldigt intressant att se länder som haft en utveckling liknande den i Sverige.
Ser att du skrivit att det kanske kommer.. men jag vill inte att du ska släppa tanken! 😉
Är det av googleskäl du inte sätter rubriken till det uppenbara BIGPIS FUCK GS 2012?
Det var nytt för mig att man har haft konvergenskriteriet 2,0 % budgetunderskott. (3 % har jag alltid trott.) Men du har säkert rätt.
Folk klagar på att diagrammet är svårläst. Det kanske är för att folk är vana vid dina subtilt valda nyanser av brunt. Du har ju frångått 11 nyanser av brunt, och istället ersatt dem grälla färger:)
Diagrammet är dock intressant. Man kan se att både Spanien och Irland åren närmast före 2008 hade stabila finanser enligt de "gamla konvergenskriterierna". Trots det så drabbades både Spanien och Irland särskilt hårt av finanskrisen 2008. För Spaniens del är euron helt klart orsaken till landets finansiella kris.
Men det biter väl inte på notoriska euroförespråkare såsom, den föga analytiskt begåvade Carl Bildt och Carl B Hamilton.
(Jag minns en tv-debatt dagarna före folkomröstningen om euron 2003, där Carl Bildt, som representerade Ja-sidan i stundande folkomröstning, fick frågan om han kunde se några nackdelar med att införa euro. Han svarade nej på den frågan. Nej-sidans företrädare Peter Eriksson, fick frågan om han kunde se några fördelar med att införa euron. Han svarare ja, man behöver inte tänka på att växla pengar när man reser i länder med samma valuta.)
F UK C är Frankrike, United Kingdom, Cypern.
Kram från oss färgblinda.
@mptp
Ni är som sagt inte ensamma om att ha svårt att läsa diagrammet. Det är dock nog inte helt trivialt att åskådliggöra denna typ av data grafiskt på ett lätt greppbart sätt. Bortsett från att ha parametriserade graf som ovan kanske man skulle kunna testa med:
+ Animerad (det är ju trots allt tvådimensionell storhet som beror på tiden)
+ Skippa budgetunderskottet (eftersom det ändå enligt din metod baserar sig på statsskuldens utveckling)
+ Minska antal kurvor t.ex. genom att förbehandla datat (t.ex. jämföra enskilda länder som du vill framföra med genomsnittet eller jämföra snitt av utvalda länder med snittet för EU).
+ Sammanställa datat i tabellform – någon läsare kanske kommer på ett briljant sätt att visualisera det.
Det är 2013, man behöver inte begränsa sig till en statisk bild. Ett ur högen: Google Visualization api låter en jazza till en kurva om man drar musen över titeln. Ett exempel:
https://code.google.com/apis/ajax/playground/?type=visualization#scatter_chart
Sen är det upp till google att fallbacka till statisk bild om man sitter i Netscape 2.0.
@mptp
"Cool shape"? Jag tycker inte den verkar speciellt cool och det verkar inte tydligt vad den försöker visualisera…
Visualisering är inte så enkelt i alla lägen och man behöver nog testa sig fram till vad som får fram det väsentliga i datat – eller lite elakare uttryckt: så man förvränger datat på det sätt man önskar.
Det var ett exempel av många för att illustrera grundiden att man kör musen över titel och får kurvan man är intresserad av markerad i grafen.
@mptp
Ahh! Dock märkte jag inte det förrän du påpekade det, min teori om att visualisering inte alltid är så trivial – ibland måste man skriva liten text som förklarar diagrammet också;)