Riksbankschefen Stefan Ingves säger i en intervju till Schibsted/SvD att bolåneräntorna kommer gå till 6 – 7% och att hushållen helt enkelt inte förstått detta. Ingves menar att det kan ske redan inom två – tre år. Det är alltså värre än mitt sk Scenario A, där räntorna bara orkar upp till 5.4%.
Sedan är förstås Ingves tal om bostadsbrist rent skitsnack, eftersom priserna stigit ännu mer i avfolkningslän. Det handlar alltså om län där antalet boende per lägenhet minskar. Bara för att det finns en samvariation mellan stigande bostadspriser och ökande befolkning i Sveriges navel, Stockholm, så innebär det inte att det är förklaringen.
Förändring pris BR och förändring
antal boende per lägenhet, aka “bostadsbrist” per län i Sverige. |
Hönan eller ägget. Driver stigande bostadspriser skuldsättningen eller driver skuldsättningen stigande bostadspriser? Helt klart handlar det om det senare eftersom priserna stiger även i avfolkningslän. Det handlar helt enkelt om en annan skuldsättningskultur, bl a amorteringsfrihet och låga räntor, inklusive Riksbankens räntor. Naturligtvis är det skuldsättningen som driver bostadspriserna, för endast 2% av svenskarna äger sin bostad skuldfritt och 98% av bostadsköparna måste alltså skuldsätta sig för att köpa en bostad.
Nu är förstås en ränta på 6 – 7% detta något som hushållen skrattar åt, alla BLT brukar ju förklara att de minsann klarade 7 – 8% ränta när banken beviljade lånen. Fast som sagt, de klarar räntan då. Men inte den livsstil de trodde sig köpa, och bostadspriserna kommer “påverkas” vid dagens skyhöga skuldsättning.
54 kommentarer
Sånt här är kul att läsa på morgonen. Billigare boende att köpa om några år och högre ränta på mina besparingar. Skönt att bo i en billig hyresrätt utan kapitalrisk.
Undrar när botten på bopriser nås och om priserna överskjuter vid fallet med 30% som man brukar säga. Måste ju pricka rätt botten vid köp sen.
// Nyans
Jag är rädd för att vi kommer behöva vänta en 15-20 år innan priserna börjar falla lite men då har dom redan gått upp med 10 % per år i 20 år…:) / Ja bor också i hyresrätt
Förvisso intressant, men prognoserna som kommit från det hållet har ju varit lite… sådär.
Om man är snäll.
Han har fel/ljuger.
Klart han gör. Ändamålet helgar medlen som det så fint heter. Något nytt under solen ?
"Enligt räntebanan höjs reporäntan till 2,25 procent i slutet av 2015 och närmar sig 3 procent i slutet av 2016 för att bemöta inflationen som sakta stiger från dagens låga nivåer i takt med att konjunkturen förbättras"
Så om två år är räntan 2,25%, med dagens rekordhöga marginaler på bolån ger det en boränta på drygt 4%. Var får du 7% ifrån?
@Linus
Det kanske är så att banken inte kan sköta hela sin upplåning genom att låna av riksbanken? Andra motparter för bankernas upplåning kan kräva helt andra räntor.
Inb4 följande trötta inlägg/skribenter:
1. Statlig reglering är fel, låt bankerna sätta räntan.
2. En person som på ett nedsättande sätt göttar sig i att bolånetorskar ska tvingas sälja billigt till honom.
3. Klagomål på fiat-valutor, svammel om guldmyntfot och eventuellt också kryptovalutor.
4. En parodikommentar om att "Stockholm är unikt" och "nånstans måste man ju bo".
5. Nån som egentligen inte har nåt att säga annat än att Ingves är ful/lögnaktig/illaluktande.
6. Nån som försöker koppla bostadspriser till invandringen.
Men men men, vad ska vi då skriva?
Ja, t ex tycker jag att du kan skriva om ditt VISA-kortnummer, inklusive de där tre säkerhetssiffrorna på baksidan. Det finns nog en hel del som skulle uppskatta det.
Intressant förslag. Jag ska fundera på det.
Tills dess så fortsätter nog debatten om statlig reglering, BLT-andri, fiatklagandet, parodiserandet över Sthlm, personpåhoppen och invandringsloopen.
Det här är trots allt internet.
@Ben Dover
Mitt visa-kortnummer består av fyra grupper bestående av fyra siffror i varje. Säkerhetssiffrorna på baksidan står tryckta på baksidan med något slags vingligt typsnitt.
Nu har jag skrivit lite om mitt VISA-kortnummer, får jag skriva om andra saker nu?
Ben Dover: Och ändå så är du här och läser bloggen varje dag?
ps. du hann inte in "before" mitt inlägg 🙂
Nyansering är inte denna bloggens starka sida…
"Sedan är förstås Ingves tal om bostadsbrist rent skitsnack, eftersom priserna stigit ännu mer i avfolkningslän."
Alla vet ju att allt är antingen svart eller vitt och det måste alltid finnas exakt *en* förklaring till allting.
Cornulogik: Det finns ingen bostadsbrist i Stockholm så länge priserna går upp i Borlänge.
Att det finns fler som vill flytta in till Stockholm än vad det byggs bostäder för speglar på intet sätt bostadsbrist!
Hårdraget? Ja, kanske det men bara i motsvarande grad som Cornu hårdrar åt andra hållet.
Bostadsbristen, orsakad av politiska förbud och straffskatter mot bostadsbyggande är EN faktor som driver bostadspriser. Men Riksbunkerns lågräntediktat är en annan faktor orelaterad till bostadsbbyggande och inflyttning. Och lågräntediktatet är minst lika viktig som summan av alla övriga faktorer. Det var ju inte någon plötslig förändring i antalet bostäder eller antalet boende som gjorde att bostadsprsierna i bl.a. USA och Spanien plötsligt kollapsade, eller hur?
Byggande och flyttning påverkar bostadspriser mycket mer stabilt, i takt med hur det byggsoch hur folk flyttar. Att räntan tvingas vara på tok för låg, orsakar tvärtom en bubbla som plötsligt kollapsar. Hur många gånger har vi inte sett det redan?
Visst är det så att ökningen i skuldsättningen varit en förutsättning för de stigande priserna.
Men att Riksbankens ränta skulle vara för låg? Har den haft något val när övriga världen trycker ner räntorna. Den starkare kronan hade slagit hårt mot den svenska industrin. Det är väl snarare så att Sverige är lite märkligt i det avseendet att man inte amorterar och har rätt till ränteavdrag. Detta ligger inte på Riksbankens bord, utan på politikerna som vill stryka väljarna medhårs.
I Spanien var det snarare det omvända. Spekulation och därför en mängd nybyggda tomma bostäder när priserna vände neråt. Dålig kombo vilken vi som tur inte har här i Sverige.
Dina socialism uttalande om avfolkningslän är struntprat.
Jag godtar att nettobefolkning minskar i Dalarna då folk flyttar till storstäderna. Men det finns också en lokal effekt där landsbygderna i Dalarna avfolkas allt eftersom folk flyttar till centralorterna så som Borlänge och Falun. I de centralorterna råder det bostadsbrist och priserna skjuter i höjd.
Kollar man på:
http://www.borlange.se/templates/BlgPage____30663.aspx
Inte helt färska siffror men kan en inflyttning av 2500 pers i en ort med 50 000 verkligen driva upp priserna så pass högt? Kanske. Rent magkänsle-mässigt låter ditt resonemang iaf rimligt men det är ganska små siffror vi snackar om.
Lord Metroid, tror du jag är underbegåvad. Jag visste att någon BLT skulle komma med en sådan argumentation, så vad jag har tittat på är antalet boende i lägenhet och antalet lägenheter, dvs boende per lägenhet. Lägenheter hittar du i tätorterna, avfolkningen sker från villor och gårdar på landsbygden.
Så, fail på dig. Förnekelse much?
Bara för att jag argumenterar mot dig betyder det inte att jag är BLT.
Mkt snömos i Svd idag förresten kring ett utmärkt förslag från v(!) av alla partier:
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/svagt-politiskt-stod-for-sankt-ranteavdrag_8653290.svd
Fy vilka fega politiker vi sitter med…
Jag tror att bostadsräntorna är 1.7% om två år.
Jag tror bostadsräntorna är under 3% om 5 år. Japan, here we come.
Jag undrar om det inte finns fler faktorer…
Som att indexragleringen är borttagen.
Det gör att staten beskattar inflationen vid en försäljning.
Det driver upp priset.
Men då staten är den egentlige vinnaren så är det tyst….
Annars kunde säljaren lägga sig lägre då man är inflationsskyddad.
Detta är särskilt viktigt på landsbygden vars befolkning ofta har mycket låga pensioner!
För att köra sig från att bli socialfall så försöker man plocka ut Max ur bostaden….
Det innebär att två ytterligare faktorer borde inräknas, särskilt på landsbygden!
Därför kan statistiken verka underlig!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Intressantare än att se bakåt för att bedöma samband mellan befolkning och bostadspriser vore att fundera över vad som skulle hända om Ingvar Karlsson fick som han ville: "Det är bara att börja bygga". Skulle priserna implodera då?
Nu tror jag att det är omöjligt. På 60-talet hade medelklassen som stod för skattebasen inte skuldsatt sig för att bo – det fanns alltså mindre motstånd mot att subventionera bostäder över skattsedeln. Dessutom var det i många fall arbetande medelklass som flyttade in.
Och för att få in invandringen på ett hörn också: På 60-talet kunde miljonprogrammet marknadsföras som en "slutgiltig" lösning på bostadsproblemet. Nu, med en konstant influx finns ingen sådan "finit" prägel på bostadssatsningar. Det kommer mera.
Till slut har vi också de olika "rättvisesfärerna". Medan 60-talets skattebetalare ändå kände ett kulturellt samband med de trångbodda/bostadsnödiga är det solidariska avståndet betydligt större idag. Det menar jag alltså som ett konstaterande av faktum, inte som värdering.
Hörrudu, där var det mycket strunt på en gång.
Bostäderna var dyra på 60-talet. Där mina föräldrar flyttade in kostade husen bara 25% mindre än idag, kompenserat för inflation. Alla utan undantag hade flera årslöner i lån.
Det finns ju massa faktorer! Det tjänar inte diskussionen att säga att bostadsbristen inte har NÅGOT med saken att göra. Boverkets rapport "Drivs huspriserna av bostadsbrist" som du Cornu tog upp på bloggen i våras är ju rätt bra. Där visade man ju att bostadsbrist stått för 20% av prisuppgången de senaste 15 åren i Stockholm. Kopierat från din sammanfattning av rapporten:
"De fundamentala faktorer som motiverar prisuppgången är t ex högre löner, 0.46 av uppgången, bostadsbrist ("boendetäthet/demografi") 0.21, brukarkostnad 0.1 och finansiell förmögenhet 0.03.
Resten är en bubbla, som baserar sig på pyramidspelstänk att det ska finnas en ännu större idiot som är beredd att betala ännu mer för bostaden"
För er som inte sett rapporten finns den här http://www.boverket.se/Global/Webbokhandel/Dokument/2013/drivs-huspriserna-av-bostadsbrist-marknadsrapport.pdf
"Sedan är förstås Ingves tal om bostadsbrist rent skitsnack, eftersom priserna stigit ännu mer i avfolkningslän. Det handlar alltså om län där antalet boende per lägenhet minskar. Bara för att det finns en samvariation mellan stigande bostadspriser och ökande befolkning i Sveriges navel, Stockholm, så innebär det inte att det är förklaringen."
Kan det inte vara så att det i avfolkningslän köps en hel del hus för att användas som fritidshus. Det innebär isf att det håller upp en efterfrågan trots att efterfrågan av (permanenta) bostäder viker. Det skulle förklara varför huspriser i dalarna kan stiga med stigande bostadspriser i stockholm eftersom stockholmare köper "fritidshus" i dalarna…
Förnekelse?
Jag har tittat på lägenheter. Antal lägenheter. Antal personer som bor i lägenhet. Lägenhetspriser.
Menar du att man köper lägenheter (i Borlänge) för att använda som fritidshus?
@Cornu
Nej, inte förnekelse – försöker bara se om det finns en förklaring. Det kan givetvis vara som någon annan föreslagit att det pågår en urbanisering i dalarna och att tätorterna i själva verket växer.
Hela lägenhetsbeståndet (lägenhet i vidare betydels) skall räcka till både de som skall bo och de som bara har fritidshus.
De som vill ha ferieboende föredrar nog enfamiljshus framför lägenheter i flerbostadshus. Detta leder till att de som vill bo (permanent) får konkurrens i efterfrågan i denna del av beståndet och kanske därför satsar på att försöka få lägenhet i flerbostadshus. Detta skulle leda till större efterfrågan av även lägenheter i även flerbostadshus.
Huspriserna drar helt enkelt med sig priserna på lägenheter i flerbostadshus.
Det kanske finns någon statistik om hur många som bor i dalarna, hur många lägenheter (i vid bemärkelse) det finns och hur många av dessa som innehas av någon som inte bor i dalarna.
Man kan ju även titta på prisökningar i kr istället för procent?
Om priset på en villa i Borlänge stiger från 1 till 3 miljoner så stiger priset med 200%.
Om motsvarande villa runt Stockholm stiger från 4 till 8 miljoner dvs bara med 100%.
Skuldökningen i Stockholm blir då 100% högre i Stockholm än Dalarna. Dessutom blir det konstigt att titta på avfolkningslänen som helhet och inte på centralorterna.
Så visst är bostadsbristen en viktig faktor, men mer avgörande är tillgången på billiga krediter.
Jag tror den där procenträkningen på bostadspriser i avfolkningsorter blir ganska dålig. För vad blir det man eg mäter?
Ta som exempel extremfallet där villor kostar 300 kkr. Om ägaren renoverar toaletten för 50 kkr så ökar han kanske värdet på bostaden med 15 kkr = 5%.
Så värdeökningen i avfolkningsorter kanske bara handlar om de pengar som ägarna pytsar in i form av renoveringar och underhåll. Eller kanske mer troligt kompenserar värdeökningarna inte ens för det.
Men seriöst, det är väl ingen som läser den här bloggen, som tror att bostadsmarknaden inte kommer krascha en dag. Eller?
Svaret på din fråga är givet eftersom bostadsmarknaden alltid har gått upp och ner.
Frågan är ju när "en dag" är? Vad är en "krasch"?
På den här bloggen framställs en nedgång som jordens undergång. Att döma av kommentarerna på den här bloggen verkar det finnas många som sitter vid sidan av endast av den anledningen att de väntar på att priserna ska "krascha". Det är livskvalitet det! Har själv bekanta som väntat på "bättre" tider i snart 10 år. Ungefär 1/8 av deras liv.
Livskvalitet är att leva utan kapitalrisk som kan vända om och ge mig en fet käftsmäll utan förvarning. Det är rätt gott, oavsett om och när bostadsmarknaden kraschar från de uppblåsta prisnivåerna i dag.
Med den definitionen av livskvalitet antar jag att du tänker på i din hyresrätt resten av ditt liv. Oavsett hur du vrider och vänder på det så utsätter du dig för en kapitalrisk den dagen du köper en bostad.
Tur att livskvalitet är subjektivt 🙂
@analysing
Det finns nog de som inte tror att jorden går under pga en nedgång heller. Jag tycker att det finns ett ganska brett spektrum här av syner på marknadsutvecklingen och dess konsekvenser…
@Anonym
I detta avseendet refererade jag mest till bloggförfattaren.
Visst, att jämföra med jordens undergång är en rejäl överdrift, men det verkar vara så man ska göra på den här bloggen om man tittar på hur inläggen är formulerade.
@analysing
Jag har inte uppfattat bloggförfattaren som att han uppfattar det som "jordens undergång" att marknaden faller. Läser man t.ex. hans inlägg om post-PO (eller efter "kollapsen") så framstår det mer som att det blir annorlunda – och det bör man ju vara medveten om att det blir annorlunda ändå det gäller bara att gilla läget och anpassa sig till en anna situation (det är då ett plus att man har handlingsutrymmet att göra så).
När det gäller en nedgång på marknaden så är det oundvikligt att vissa kommer att förlora på det. Endel har kanske inte sett till att vara förberedda på en sådan förändring och riskerar då att torska dit. Det är inte heller att uppfattas som jordens undergång även om det givetvis rent subjektivt kan te sig så för den som torskar dit.
Tack, anonym, för att du är läskunnig och har läsförståelse och inte hittar på något jag inte skriver.
Jag skriver att den livsstil man köpt sig kommer påverkas. Att analysing får det till jordens undergång är antingen en psykologisk försvarsreflex, förhandling- eller ilskafasen (det senare då det verkar riktat mot mig personligen) eller så kan analysing inte läsa.
@Anonym
@Cornu
Citerar mig själv från ovan "Visst, att jämföra med jordens undergång är en rejäl överdrift, men det verkar vara så man ska göra på den här bloggen om man tittar på hur inläggen är formulerade." Men det var ju det här med läsförståelse…
Förstår inte att ni spinner vidare efter detta. Trodde inte du var så lättstött Cornu. Dina inlägg är ofta extremt vinklade, därav överdriften. Jag hade uppskattat mer nyanserade inlägg.
När det gäller ditt försök att leka amatörpsykolog kan jag garantera att du är helt fel ute.
@analysing
Visst, det är dock skillnad på jordens undergång och "jordens undergång".
Naturligtvis drivs priserna upp av flera skäl men jag tror ändå att brist på lediga bostäder är en faktor. Se på Köpenhamn där man byggde väldigt mycklet ett tag ooch där föll priserna kraftigt trots låga räntor (stundtals hälften av den svenska).
Om man byggde ett jättestort bostadsområde på Årstafältet med massor av smålägenheter som hyreslgh; då skulle det finnas ett alt. till att köpa dyrt och jag är övertygade att de skulle gå åt fort. Det är det som är problemet att det inte finns så många alternativ till att köpa dyrt om man av något skäl vill bo nära centrum i Stockholm.
Något annat som talar för att bostadsbyggande påverkar priset; 2001, 2002 så blev flerar stora områden klara i Stockholm; H. Sjöstad och Liljeholmen (kajen och centrum). Då fanns det problem att få de nybyggda lägenheterna sålda och det var drastiska sänkningar och man fick för ett år och t.o.m. en bil om man tecknade sig.
Tror du blandar ihop bostadsbristen med svårigheter att få finansiering (lån). Dotcombubblans punktering spelade större roll än det fåtal lägenheter som blev klara och bankerna drog öronen åt sig; Hammarby Sjöstad exempelvis var ju bara en liten plutt då och spelade absolut ingen roll vad gäller utbud jämfört med på senare tid då många projekt färdigställts. Bostadsbristen i Hammarby Sjöstad var mycket större 2001/2002 än idag.
Hej!
Den undersökning som du gjort mellan trångboddhet och priset på bostadsrätter är tyvärr inte värd något. Om du vill undersöka vad som påverkar priset på bostadsrätter, och är medveten om att det är en mängd faktorer som spelar in, då är det helt meningslöst att undersöka korrelationen mellan priset och en av dessa faktorer, i ditt fall trångboddhet.
Orsaken till att det är meningslöst är att alla de faktorer som påverkar priset med all sannolikhet också samvarierar, varför du måste rensa från alla andra faktorer innan du kan uttala dig om sambandet mellan trångboddhet och priset på bostadsrätter.
Så. Du har genom att räkna fram -0,25 inte på något sätt motbevisat påståendet att "bostadsbrist leder till högre priser på bostadsrätter". Det enda du har motbevisat är utsagan "bostadsbrist är det enda som påverkar priset, och det påverkar i positiv riktining." Men det tror jag inte någon har påstått, utan alla är medvetna om att priserna på bostdsrätter påverkas av många olika faktorer.
Det kan ju i alla fall konstateras att det inte finns några belägg (framräknade) för att lyfta fram bostadsbrist som den faktor som driver priserna uppåt. Vilket stämmer helt överens med elementär empirisk forskning.
Hej!
Lite oklart vad du menar med "lyfta fram", men inget av det som presenterats på denna blogg har visat att bostadsbristen inte skulle kunna vara en av de faktorer som gjort att priserna på bostadsrätter stigit.
Svaret på frågan:
"Hönan eller ägget?"
lyder:
"Hönan OCH ägget!"
Äggen ger hönor som ger ägg som ger hönor som ger ägg…
Lägre ränta ger högre lån som ger högre bud på bostäder som ger högre säkerheter för nya lån and on and on and on. Tills plötsligt ägget spricker, där det ligger i samma korg som alla andra ägg när korgen tappats ut över stupet från priskurvans högsta topp från vilken riksbunkerchefen snavat på sina egna utförsåkningsskidor och staplar på stavarna en kort stund innan faktum inträffar.
Tuppen kom först.
Klart ägget var först – fanns långt innan första ryggradsdjuren tog sig upp på land.
"Sedan är förstås Ingves tal om bostadsbrist rent skitsnack, eftersom priserna stigit ännu mer i avfolkningslän."
Oj oj oj…. snack om att ha noll koll!!