När den amerikanska centralbanken Federal Reserves ordförande Ben Bernanke gav besked om att man inte kommer höja den amerikanska styrränta och inte kommer sluta med stödköp på obligationsmarknaden, så har marknadsreaktionen inte blivit helt väntad.
De långa räntorna reagerade visserligen, men inte speciellt mycket och har rekylerat på reaktionen. Samtidigt steg guldet snabbt, men rekylerade sedan.
Dagschart amerikansk
10-årig statsobligationsränta |
Marknadsaktörerna struntar helt enkelt i vad Bernanke säger och fortsätter på den inslagna vägen om att dump obligationer och guld. De sk bond vigilantes fortsätter alltså att agera och den pysande obligationsbubblan lappades alltså inte av Bernankes tal.
Dagschart guldpris i USD per troy ounce |
Naturligtvis är det kanske väl tidigt att titta på de långsiktiga konsekvenserna. Men marknaden är inte övertygad och obligationsmarknaden kan inte sägas ha vänt dramatiskt. Än så länge.
Dagschart guldpris i SEK per gram. |
I svenska kronor har guldpriset rent av varit upp och nosat på 300:- SEK per gram, men föll tillbaka redan innan Bernanke talade. Nu är guldet åter nere på 270:- SEK per gram.
För att förtydliga, vad som borde hända när Bernanke talar om fortsatt marknadsinvervention är att räntorna ska falla och guldpriset ska skena. Detta var också den initiala reaktionen samma dag som talet. Men därefter kom en direkt rekyl.
Nu får vi se om rekylen bara var en tillfällig rekyl. Annars står vi inför ett verkligt paradigmskifte, där det inte spelar någon roll vad Ben Bernanke säger och gör längre, utan räntorna ska upp. Detta skifte har förstås många väntat på ända sedan Bernanke tog över 2005, men saker och ting tar ofta mycket längre tid än vad man tror.
15 kommentarer
carlnorberg.wordpress.com har ett intressant inlägg om vad BIS tänker om situationen och vad som vi har att vänta oss inom den närmaste framtiden. Stupet närmar sig allt snabbare.
Bra att du länkar den här, mkt bra blogg 🙂
Tycker hans meningsbyggnad är för jobbig för att ens orka ta sig igenom ett blogginlägg…
Men egentligen sa väl FED inte något som borde föranleda något rejäl rekyl nedåt av de långa räntorna?
FED tittar på statistiken och när denna visar på att hjulen börjar snurra kommer de dra tillbaka obligationsköpen. Senaste tiden har statistiken kommit in något sämre än förväntat så FED skjuter upp avtrappningen något kvartal/halvår. Där är vi just nu.
Först om statistiken fortsätter visa på svaghet kan vi förvänta oss nedgång av de långa räntorna. Håller därför inte med om din slutsats att vi står inför ett paradigmskifte om inte långräntorna går ner.
Rättviseteorier och moralism om ett paradigmskifte och att amerikanarna ska göra rätt för sig kan uteslutas. Spararna, pensionärerna och kineserna måste bara blåsas. Bernanke kommer naturligtvis att ta till starkare vapen om räntorna stiger. I källaren har han väntande helikoptrar laddade med sedelbuntar. Bernanke har lurats för att sätta myror i huvudet på marknaden så att den fattar mindre och fortsatt blir lurad. På detta sätt kan han vänta lite till med att sätta in helikoptrarna.
Peter Schiff menar att guldet fortsatte inte att stiga pga att Fed skickade ut en gubbe från Fed St Louis för "damage control". Han sa (Fed St Louis) att Fed ska börja minska stödköpen i oktober-november – och marknaden svalde den lögnen. Dessutom så sa Big Ben att de inte kunde minska QE eftersom räntan steg. Dvs, de kan inte minska QE om räntan stiger… dvs, de kan ALDRIG dra ner på QE!?!
Förbered för dollarkollaps (och hyperinflation, eftersom USA har den här förmågan att exportera sin inflation till resten av världen).
Fullt möjligt att såväl guld som dollarn är vår tids tulpanlökar…
Jag tror att Bernanke har skaplig koll på läget och att det inte blir någon hyperinflation. För det borde gå att införa en lag om att alla priser och åtminstone alla löner ska säg fyrdubblas nästa dag. Lite okonventionellt förstås. Om vissa struntar i lagen så blir de bara mosade av marknaden. På detta sätt får man ner skulderna till en hanterbar nivå. Gamlingarna får en rejäl arbetslinje när besparingarna krymper ihop. Kineserna blir blåsta. Men det är inget att sura för, för de har ju fått arbetstillfällena.
Samtidigt minskar nog världshandeln och det gör den i varje fall av de sinande naturresurserna. Hela skuldberget och inflationen beror på de dyrare naturresurserna. Om dessa bara hade blivit billigare och billigare och oljan hade kostat säg 5 dollar fatet, gruvan i Kiruna hade producerat dubbelt så till halva kostnaden och så vidare så hade någon finanskris inte funnits. Främst är det en naturresurskris och borde kallas det.
Inflationen kommer naturligtvis hit oavsett hur det går till och det är bara bra. Om man får ner skulderna så kan folket luras att spara en gång till. Det sitter så djupt så det är inga problem. Till slut så vill dom bara bli lurade och det är enda sättet att få dom lyckliga. Men jag är inte så lättlurad.
Ta och kolla på det här:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yrKsy4ATZMo
Stanley Druckenmiller, som startade Duquesne Capital på tidigt 80-tal och sedan gick ihop med George Soros i Quantum Fund, säger att Q.E. är det bästa som har hänt för de verkligt rika som han själv, eftersom det är den största kapitalöverföringen någonsin i historien från de fattiga och medelklassen till de rika. Zerohedge har ett liknande inslag från Peter Klein på Mises Institute: "any signs of economic growth or progress that we have experienced since 2008 are solely the result of government stimulus; in other words, more malinvestment."
Jag undrar om det kanske inte vore en god idé att införa valutarestriktioner mot US$. Och är det någon som sitter på $ annat än av sentimentala skäl ("kommer du ihåg jointen i St Louis 1989?"): sälj, sälj, sälj!!!
En stor plötslig inflation ger i princip vinnare bland de som har stora lån och fina villor och lägenheter, förlorare bland sparare i bankkonton och obligationer och ingen större skillnad för de med reala tillgångar. Så inflationen ger en utjämning på vissa sätt. Många förlorar på gungorna och vinner på karusellerna och påverkas mindre. Börsen är på väg ner av naturresursskäl och det är mer långsiktigt och stabilt. Så om man är rik måste aktier, privata företag, fastigheter, mark med mera ses som det minst dåliga. Men inte så säkert att det kan rekommenderas att belåna sig maximalt med en större förmögenhet i pant. Har man bara ett skapligt jobb så tycker åtminstone jag att man belåna sig rejält och dra nytta av inflationen.
Utan låga räntor och QE och annat för att inflatera bort skulderna skulle det följa en deflation och konkurslavin och alla skulle äta upp varandra ungefär som i spelet Monopol, tills mjölken kostar 1 kr, eller ännu mindre. Detta är naturligt helt otänkbart och därför är det som det är och blir det som det blir, med en stor inflation.
Det finns en stor tro (önsketänkande bland skuldsatta?) att USA kommer att inflatera bort skulderna. Det tror inte jag. Varför skulle de som bestämmer ge bort statusen hos USD som världsvaluta nu när den gynnat landet så mycket genom åren? Det händer igen som hänt tidigare med USA:s ekonomi; räntorna släpps upp så långt de behöver gå en period och de som ligger fel rensas ut. De problem som uppstår hanteras efter bästa förstånd när de uppstår, och de absolut största problemen uppstår utanför USA och är därmed någon annans problem.
USA må köra hårt och rentav oansvarigt ekonomiskt, men de är inte tappade bakom flötet.
@vinstmaskinen: jag tror inte att USA har något val: de KAN inte betala sina skulder. De är insolventa. Att det inte blev något krig i Syrien – trots att det hade varit en sådan bra anledning att INTE upphöra med Q.E. och att de nu trots det går vidare med QE (utan anledning) tycker jag, liksom Peter Klein på Mises, är extremt oroväckande.
När det sedan gäller inflation: asså, jag FATTAR inte varför alla svenska män tycker att det är så bra att stjäla från pensionärer, ensamstående mammor, små barn och fattiga människor, när män som Warren Buffet, George Soros och Druckenmiller, tycker att det är moraliskt upprörande – ÄVEN om de inser att det är personligt bra för dem själva. Jag tycker att om man finner att man har mindre empati än dessa män, så borde man allvarligt fundera över hur man ligger till på den moraliska värderingsskalan.
@Lotta Trouble: internt måste de erkänna att medborgarna inte kommer att få det som utlovats precis som övriga länder, men de utestående/utanför USA ägda UST kan de sannolikt serva med syfte att hålla dollarn inom vissa gränser. En rejäl ränteökning gör nog också susen för kostnaden för detta.
@vinstmaskinen: arrrgh! you just ain't got no romance in your soul!?!
men oavsett vilket: big ben sa i torsdags att de inte kommer att sluta med QE OM räntan går upp. ("financial conditions had tightened") Och räntorna i USA steg sedan i maj när Fed sa att de skulle upphöra med QE. Räntorna är så låga pga QE. Upphör QE, stiger räntorna.
Så även om det skulle ske ett ekonomiskt mirakel och helt plötsligt så är där full sysselsättning, man producerar värdefulla grejer, produktiviteten ökar etc, så kommer räntorna att stiga – och Fed går då i kånken!
Men det är möjligt att du har rätt: USA blir som EU. Ett gigantiskt ekonomiskt limbo som kommer att tröstlöst traggla runt på stället, utan framtid och utan framgång (och utan krasch)men vi kommer ALDRIG att lämna detta dödgrävarhål. Kanske i Europa, där vi ändå har fina fascistiska traditioner som kan "rädda" oss – men till ett högt pris i blod.
Det är nog oklokt att växla USD mot SEK eftersom den troligtvis kommer gå upp till mer genomsnittliga nivåer. Stefan och Ben sitter i samma (U-) båt.