Enligt Avanzas morgonbrev så handlades de amerikanska börserna upp till sk börsrekord i fredags. Allt är förstås en tolkningsfråga. Indexet Dow Jones Industrial Average nådde nytt börsrekord, men enligt nyhetsbrevet gällde detta även S&P-500, vilket kan diskuteras.
Månadschart S&P-500 |
Räknar man med stängningskurs så var det börsrekord även på S&P-500, men indexet handlades faktiskt högre den 22:e maj, även om det stängde lägre.
Månadschart NASDAQ |
Men det är bagateller. Det är bara att konstatera att de amerikanska börserna ligger på rekordnivåer. Den allmänna flykten från alla tillgångar kan inte sägas gälla den amerikanska börsen.
Däremot är förstås inte det tekniktunga NASDAQ Composite-indexet i närheten av fornstora dagar.
Samtidigt är det högst normalbegåvat att bara titta blint på börsindex. Vi svenskar är beroende av utgifter och inkomster i svenska kronor. Och valutaparet USDSEK hade betydligt högre växelkurs runt år 2000. Runt börstoppen i februari 2000 var USDSEK runt 8:64 SEK mot dagens 6:67. För oss svenskar skulle S&P-500 behöva upp till index 2010 för att nå samma värde som februari år 2000, mot fredagens index 1680.
Å andra sidan så har bolag gett utdelningar sedan dess också.
Däremot har S&P-500 även valutajusterat slagit toppen från oktober 2007, dvs före de senaste årens finansiella tumult, vilket kan ses som betydelsefullt. Lägger man till utdelningar har även vi svenskar (dessutom med en viss valutavinst sedan 2007) gått plus på S&P-500 sedan oktober 2007.
Fast från den vinsten ska reavinstskatt eller schablonskatt för kapitalförsäkringar och på senare tid investeringssparkonto dras, plus inflation. För att inte tala om alternativa investeringar under perioden.
Sedan finns det ett bias för uppgång i börsindex, eftersom aktier som faller kraftigt plockas bort ur index när de inte platsar längre och nykomlingar som snabbt ökar i börsvärde plockas in i index. (I sig en möjlig anledning att investera i index, men svårt att hitta jämförelseindex…)
Och så kan man hålla på.
Enklast att bara titta på index, speciellt om man jobbar på Avanza med morgonutskicket.
9 kommentarer
Det hävdas att det mesta av de Federal reserves stimulanspaket ligger och skvalpar i banksystemet. Därav den inte allt för höga inflationen.
Undrar om dessa pengar kan hitta sin väg till börsen?
Börserna kommer att fortsätta till nya toppar utan QE. Själva orsaken till Stigande räntor är just att det privata kapitalet kräver högre räntor mht till risken i statspapper(överskuldsättning kan ge default/haircuts). FED är rädda för vad högre räntor innebär vilket ger Bernanke riskaversion både vad gäller QE och vad gäller börsbubbla. SÅ vi ser fram mot en börskorrektion. Å andra sidan kanske vinsterna under q2 är så bra att vi redan under hösten får börshybris? Inte otänkbart!
Rensat för inflation ligger även de amerikanska storindexen en bra bit under 2000-toppen. Avkastningen på 13 år har varit bedrövligt dålig. Goda år framöver väntar alltså.
Låt oss se framåt när Dow(Indu) når ca 16.000 som främsta kanalmotstånd. Ett vägval som bör ge en korrektion av signifikans(upp till 30%, 11.000-14.000). I bästa fall erhåller vi en s.k "Phase-transition" med uppgång över kanalmotståndet och därmed en avslutande parabolisk topp som riskerar att snabbare sätta stopp för börsuppgången (för lång tid framöver) med en tänkbar topp 2015-16.
Sedan 2007 har USA haft inflation officiellt 11 procent och i verkligheten kanske 18 procent. Befolkningen har ökat 5 procent. Så S&P 500 måste öka 24 procent (1,18 x 1,05) för att vara realt oförändrat. Men det har ökat bara 7,3 procent sedan toppen i oktober 2007. Avkastningen kan ses som en premie för risk och besvär och bör inte räknas in i marknadens diskontering av framtida penningsflöden. Marknaden vet att kollapsen kommer och därför kommer börsindexet aldrig tillbaka till nivån 2007.
Marknaden kanske även har räknat in lite av den stora framtida inflationen i de 7,3 procenten. Man kan ju få en flykt till reala tillgångar, som får centralbanken att trycka ut ännu mer pengar. Marknaden vet sånt här och har till skillnad från individer inget önsketänkande. Börsen kommer bara att gå ner. I det här landet kommer den att minska mer än i USA när marknaden förstår att naturresurserna styr.
Personligen talar jag f.n om en kortsiktiga uppgångar åren framöver. Alternativavkastning för kapitalägarna är inte statspapper att gömma sig i(safehavens). Pengar måste alltid kunna parkeras någonstans. Och visst kommer det finnas utrymme för börsfall framöver. Upp till 30-50%!
http://blog.kimblechartingsolutions.com/wp-content/uploads/2013/07/dow1885inflationadjustedjuly101.jpg
Sedan toppen 2007 har världens börser fallit cirka 30 procent efter inflation och befolkningstillväxt (realt per capita). Kinas börsindex har efter inflation mer än halverats och är nere på vad de var i början på 2000-talet. Det är ingen tvekan om att det är ett strukturellt fenomen och kollapsens första fas. Att det skulle bero en finanskris är trams. Produktiviteten i naturresursernas utvinning toppade år 2000, börsen toppade år 2007. Industri- och jordbruksproduktionen kommer att toppa inom 5-10 år. Det här landet får problem med sin kortsiktiga tillförsel för överlevnad om cirka 20 år och kollapsar omkring 2050.
http://www.aei-ideas.org/2013/01/world-stock-market-capitalization-at-54-6-trillion/
Som vanligt ska man komma ihåg utdelningarna, som faktiskt varit rätt hyggliga sista åren. Sen år 2000 har mina innehav (placerar rätt så "konservativt) avkastat 2-7% årligen i ren utdelning, i snitt 4%. Även idag ligger den ungefärliga förväntade direktavkastningen på 4% — Stockholmsbörsen ligger på P/E 13.9 för kommande 12 månader, och man räknar med att lite mer än hälften av vinsten delas ut = 4%.
Det är lätt att se ett börsfall också, men ett fall på 50% skulle kräva en fullständig kollaps av företagens vinstmarginaler. Det kan mycket väl bli en kombination av sämre lönsamhet, utebliven tillväxt och lägre värderingar (högre förväntad risk), så det är inte direkt något köpläge. Om man är "nöjd" med utdelningar om 4% eller så, och inte har särskilt bråttom att använda pengarna till något, så verkar börsen ändå ett hyggligt alternativ med tanke på vad övriga tillgångar avkastar.
ja börsen är nog rätt ställe jmf andra alternativ. Men man måste vara beredd att klara nedgångar under 1 år men även en längre tid framöver. Utdelningar kan då bli en lindring. Rätt val av bolag blir nyckeln till framgång. Särskilt nu när räntan kommer att stiga långsiktigt.