“Det finns ingen silvermedalj i krig” – Wiseman
iTunes som fundamental indikator för att plocka vinnaren till den svenska uttagningen till Melodifestivalen visade sig i går kväll vara korrekt. Visserligen pekade iTunes ut två möjliga vinnare, men det finns som sagt ingen silvermedalj i krig och hur man än vrider på det så var prognosen korrekt.
Att plocka rätt vinnare är förstås bara en chans på tio och med garderingen med två alternativ landar man på 0.2 i sannolikhet att få rätt.
Inte bara plockades vinnaren, utan 50% av placeringarna var korrekta, baserat på iTunes. Att uppnå ett sådant resultat baserat på slump är väldigt osannolikt. Den som menar att det bara var tur att pricka 50% av placeringarna rätt kan ju räkna ut sannolikheten för det innan vederbörande avfärdar detta som slump.
iTunes prickade vinnaren och de tre sista placeringarna korrekt. iTunes försäljning speglar alltså väl kombinationen av utländska jurys smak och svenskarnas benägenhet att telefonrösta (om och om igen), speciellt på toppplaceringen och bottenpositionerna. Korrekta positioner i fetstil.
- Robin Stjernberg eller Anton Ewalds (13p hos iTunes) –
- Robin Stjernberg eller Anton Ewalds (13p hos iTunes)
- Sean Banan eller YOHIO (9p hos iTunes)
- Sean Banan eller YOHIO (9p hos iTunes)
- Ulrik Munther eller Ralf Gyllenhammar (5p hos iTunes)
- Ulrik Munther eller Ralf Gyllenhammar (5p hos iTunes)
- David Lindgren eller Louise Hoffsten (4p hos iTunes)
- David Lindgren eller Louise Hoffsten (4p hos iTunes)
- State of Drama (3p hos iTunes)
- Ravailacz (2p hos iTunes)
Det stora felet var Anton Ewalds som hamnade på fjärde plats och inte på första eller andra. Skulle han petas in på andra plats, skulle YOHIO:s plats bli korrekt och man skulle uppnå 70% korrekta placeringar i någon form av backtrading.
Men likväl är 50% rätt av tio ett mycket gott utfall.
Vad är nu det väsentliga med detta på en ekonomiblogg?
Jag fick mycket skit för att vara ute och cykla igår och i princip ingen höll med “mig” om vem som skulle vinna.
Det beror på att ni lät era känslor vara inblandade, medan jag enbart brydde mig om en fundamental indikator. Det är alltså inte jag som hade rätt eller fel, utan det var indikatorn iTunes försäljning som hade rätt eller fel. Min enda “skicklighet” låg i att välja korrekt fundamentala indikator och sedan skita i allt vad känslor heter.
Marknaden är nämligen inte dina egna känslor. Marknaden i det här fallet var de samlade känslorna hos svenska folket och utländska jurymedlemmar och iTunes var uppenbarligen en korrekt fundamental indikator där.
Själv hade jag inte ens hört ett enda bidrag och kunde alltså inte ha några känslor här.
Lärdomen för investerare är att ni inte ska förlita er på känslor. Spelar t ex ingen roll om ni personligen älskar Apples produkter. Apple är inte nödvändigtvis en bra eller korrekt investering för det. Och skjut inte budbäraren…
Andra uppslag på fundamentala indikatorer kunde varit antalet nedladdningar på Pirate Bay, vilket kanske kan testas som fundamental indikator för den internationella finalen i Malmö om några veckor. Alternativt går man in på iTunes butik för alla röstande länder och lägger samman det hela. Det väsentliga är att inte blanda in sina egna känslor.
65 kommentarer
"Det beror på att ni lät era känslor vara inblandade, medan jag enbart brydde mig om en fundamental indikator"
Mycket sant. Träffar på det fenomenet dagligen när jag argumenterar för att sälen står bakom mycket av fisknedgången kring våra kuster. Pga att sälen är söt och fiskebåten är stor och ful, klarar inte människor av att identifiera sälen som ett problem.
Antar att det finns många sakfrågor som känslor tar för mycket plats. Ex BLT, då en människa inte vill vara BLT, så finns det helt enkelt ingen husbubbla.
Ok, få se nu, Hur länge har fiskar och sälar simmat runt våra kuster, och hur länge har den stora fula fiskebåten plöttrat runt och trålat upp allt den kunnat?
rent känslostyrt så antar jag även att vi hade betydligt fler sälar simmandes runt våra kuster för 2000 år sedan, Så hur frågan är väl i så fall, Hur kan det ha överlevt några fiskar alls fram till våra och den stora fula fiskebåtens dagar?
Få ser här nu, hur länge har människan jagat säl? Sedan den kom hit. Hur länge har människan INTE jagat säl? Sedan MP kom in i riksdagen. Det onaturliga är alltså inte att vi fiskar, det onaturliga är att vi har säljaktsförbud för att diverse bidragsmaffior kan få människor att ge dem pengar. Så, efterssom du går på känslor så tror du att det fanns fler säl förr, vilket är fel.
Säl äter fisk. Om vi har 10 000 sälar i kattegatt som äter minst 4 kg fisk om dagen äter de 14 800 ton. Totalt landar Svenskt ca 2200 ton fisk i Kattegatt. I de 2200 ton är nästan hälften arter såsom fjärsing,krabba,kräfta,hummer som inte sälen äter. För att ställa det på sin spets, så fiskar Svenskt fiske i Kattegatt mer fjärsing(giftig fisk) än arterna rödspotta,torsk,sej,bleka,makrill,horngädda,öring tillsammans.
Det säger allt.
josefi..
Det finns/fanns en faktor till förr…
Späckhuggaren. Som äter säl….
Precis som på land så har människan blivit en mäktig ekologisk faktor.
återkommer Späckhuggaren så kanske sälen får problem…
men fisket rubbar alla balanser sedan 1980-talet, då de globala fiskfångsterna planade ut, vilka steg med bättre fiskebåtar hela tiden…
Troligen så tar man av kapitalet, moderdjuren, sedan 1985…
Globalt.
Josefl, jag är inte principiellt mot säljakt, jag är emot föreställningen att det är andra orsaker än människans överfiske, miljöförstöring och annan påverkan på de naturliga ekosystemen som ligger bakom det allt sämre fisket. Jaga säl hur mycket du vill, men hoppas inte på någon större förbättring av fisket.
Tomas: Spägghuggare i våra breddgrader äter helst sill och kanske val ibland. Du blandar nog ihop det med filmer där du ser spägghuggare som tar sälungar på stranden, de filmerna kommer ifrån södra halvklotet. Späckhuggaren är inte gjord för att jaga säl direkt. Hade det varit så hade det funnits hur många späckhuggare som helst vid grandbanks(5-10 miljoner sälar)
Pelle, du får leva med vilka föreställningar som helst, men räkna inte med att de har med verkligheten att göra. Jag kan ge dig många länkar som veriferar att när sälen blir överetablerad, så dyker fiskbestånden. Precis som i vanlig ekologi. Ser vi för många lejon, minskar bytesdjuren osv. Men av någon otrolig anledning så kan inte folk få in i hjärnan att sälen själv klarar av att förändra fiskbestånd. Förmodligen för att de har blivit hjärntvättade till att tänka så.
Jaja..
Späckhuggare och andra predatorer har ju backat under lång tid…
Människan påverkade redan havet under stenåldern.
Och jag har inget emot säljakt, ty sedan valpsjukan slog ut sälarna så inser man ju att sälen lätt kan bli överetablerad.
Typisk (?) vanföreställning om att människan kan fixa alla rubbningar i ekosystemen genom att bara göra ytterligare en "justering" när de egentligen bara behöver tid att återhämta sig. Hur många exempel finns det inte på liknande åtgärder som slagit fel, i nutid och dåtid, för att människan inte såg längre än näsan räckte..?
Jonatan:
Jo men i detta fallet var just "justeringen" förbud av säljakt. Gråsälen var ju illa ute. Var ju typ 2000 sälar kvar i hela Östersjön pga gifter.
Därför gjordes justeringen att vi skulle sluta jaga säl, för att rädda sälen. Som bieffekt åkte ju knubbsälen med på Västkusten som inte alls var illa ute. Fanns typ 2000 djur, fullt tillräckligt. Ganska så snart exploderade knu bbsälsbeståndet vilket medförde att torsken flydde kusten. När torsken flydde kusten blev de lätta byten för trålare som fick mer och mer. Då det fanns god tillgång på torsk för trålarna antar jag att man räknade lite fel. Och sedan gick det som det gick.
Australien är väl typexempel på vad "justeringar" kan leda till, där man för en ojämn kamp mot kaniner, grodor, kameler, grisar, etc. Totalt 56 introducerade djurarter som löper amok och slår ut inhemska arter och ödelägger mark i rasande fart.
Elefantgräset i Australien är ju en "kul" historia…
man funderar på att introducera elefanter och noshörningar för att klara detta…
Och även i Östersjön tillkommer nya arter som liftar med båtar, med vilket resultat endast framtiden kan utvisa.
Och likaså i medelhavet, och alla andra sjöar och hav som trafikeraas internationellt.
Man kan se det som ett jättestort experiment. Och ingen vet vilket utfallet blir.
Ja, elefanterna kommer säkert att bara äta elefantgräs…
Det är ju relativt lätt att inse att nya arter kan skapa problem, men i exemplet med säl så kan man ju även se att det osakar nästa lika mycket problem att man tar bort en predator, i detta fallet människan.
Det är ju här miljörörelserna gått helt fel, vi människor har ju en bra naturlig positiv påverkan också. Alltså inte bara negativ inverkan. Ekosystemet är ju inställt på att vi skall jaga säl. Andra arter blir ju lidande när vi inte gör det.
josefi…
I resonemanget omkring Savory så poppar just sådant fram…
Är människan en del av naturen, eller är vi Djävulen som hamnat i paradiset?
De troende Darwinisterna anser att Människan är Djävulens avkomma och skall bort ur Naturen…
Josefl, poängen är att du silar mygg och sväljer kameler när du fokuserar så mycket på sälarna och bortser från all annan påverkan på fiskbestånden. Den enda djurarten som är överetablerad i Sverige är människan, tack vare en enormt kostsam livsstil som stjäl näring från ekosystemen och matar in i vår egen kortsiktiga behovskedja. Om vi ändrar den livsstilen kommer fisken att räcka åt alla, annars hjälper det inte om vi utrotar alla sälar i världen.
pelle, jag vet inte hur jag skall säga detta, men du är helt fel ute. Men det är ju på något sätt skönt att kunna bekräfta vad jag menade med mitt absolut första inlägg:
"Pga att sälen är söt och fiskebåten är stor och ful, klarar inte människor av att identifiera sälen som ett problem."
Försök att inse att sälen sopar helt rent, längs kusten om den får bli överetablerad. Den sorts syn du har, påverkar människor negativt. Här kommer ett exempel från ett annat land:
http://www.capecodonline.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120908/NEWS/209080316
För den som inte orkar läsa, så finns det så mycket säl så att man får stänga stränder från bad. Det finns helt enkelt för mycket bajs i vattnet. Behöver jag nämna att de har ett problem med att fisken lite oväntat försvinner.
Josefl, jag är som sagt inte emot jakt på säl, så gulliga säl-halmgubben är bortkastad på mig. Men om du tror att vi kan rädda fisket i Sverige genom att minska antalet sälar så är du ute och cyklar, enligt min uppfattning. Vill vi återställa fiskbestånden måste vi minska övergödningen och utsläppen av miljögifter, samt kraftigt begränsa (i princip förbjuda) det storskaliga fisket och istället gynna det kustnära, småskaliga fisket. Om någon därefter har lokala problem med säl som äter och skrämmer fisk har jag inget särskilt att invända mot jakt.
Så du menar att om sälen bevisligen äter 14 800 ton fisk i Kattegatt så blir alltså allt bra om vi lägger ner det storskaliga fisket på kanske 1500 ton fisk? Varav nästan hälften är fjärsing. Då jag är en sådan du vill rädda, så kan jag meddela att dina tankar har inget med verkligheten att göra.
På tal om lokala problem. Då jag har grymma problem med säl så ansökte jag om säljakt vid mitt makrillfiske. Detta sker juni – aug. Naturvårdsverket tillströk ansökan, med tilllägget att jakt inte fick ske under tiden juni- aug. Så fungerar den så kallade miljörörelsen.
Josefl, du borde höja blicken bortom din kustremsa i Kattegatt och se helheten. Alternativt vara tydlig med att dina problem är lokala och inte gäller för hela Sverige. Det blir lite förvirrande när man diskuterar på olika nivåer.
Men att det är överfiske som är det värsta hotet mot bestånden även i Kattegatt råder det knappast något tvivel om. Sälarna kan för all del bli ett problem när de hindrar bestånden att återhämta sig efter att vi tvingats minska våra egna fiskekvoter pga allt rovfiske. Men det är väl ändå sjukdomen vi ska bekämpa, inte symptomen?
Med det sagt hoppas jag ändå att du får tillstånd till säljakt nästa gång, det är inga problem för mig så länge vi har den stora bilden klar för oss.
Snälla rara, om vi kan fiska mer utav en sådan udda fisk som fjärsning än rödspotta, torsk, makrill, öring,sej,bleka,horngädda tillsammans så är det inte det mänskliga överfisket som är problemet för kattegatt. Det finns helt enkelt så mycket säl att hela fiskbeståndet förändras.
Det intressanta är ju att du är ett exempel på vad jag nämnde i trådstarten, du klarar inte att inse att sälen, precis som andra djur kan förändra founan.
Tack för att du gav ett exempel för läsarna på vad jag menade.
josefl > Beundransvärt att du tar dig an "ekosofer". Det är att kämpa mot väderkvarnar. Man kan inte överbevisa ett religiöst synsätt med fakta. Hade det gått hade världen sett annorlunda ut.
Josefl, men kan vända på det också. På grund av att fiskebåten förknippas med inkomster och ekonomisk trygghet klarar inte yrkesfiskare av att identifiera sin egen verksamhet som det verkliga problemet, utan väljer hellre att söka syndabockar bland sälar och skarvar.
Vill man gräva vidare i människans psyke kan man också ange utsläpp av miljögifter, övergödning, dammbyggen i älvar m.m. som betydligt större hot mot fiskarterna i Östersjön än några tusen sälar. Men det är för stort och ogripbart för en vanlig människa; att åtgärda det skulle kräva en radikal omläggning av hela den moderna livsstilen. Istället fokuserar vi på den enkla kopplingen mellan fiskätande djur och uppätna fiskar: tydligt, pedagogiskt att förklara och enkelt att fixa med en bra bössa.
Det är korrekt, så kan det också vara. Därför är ju det viktigt att se till fakta. Fakta är att som jag skrev ovan, så landar Svenskt fiske ca 2200 ton och sälen äter minst 148000 ton i Kattegatt. Så vad säger dina känslor nu?
En sak som bör nämnas i sammanhanget är att säl, liksom skarv skrämmer fisk. Stora kuststräckor blir i det närmaste obrukbara då fisken väljer att unvika kusten. På så sätt kan det bli bieffekter som förändrade planktonsamhällen.
Det är också helt felaktigt att jämföra kilo för kilo. Om en säl äter torsk på 1 hg och fisket fiskar torsk på 2 kg, blir det en hävstångseffekt på 20 gånger om man bortser från den normala mortaliteten.
14800 skall det vara, inget annat.
Östersjön och Västerhavet är två olika ekologiska system…
Intressant. Att det kan finnas konkurrens mellan människan och andra predatorer tycker jag är självklart, och det är inte principiellt fel att skjuta av predatorer för att få mer mat.Men att fiskebestånden generellt skulle vara beroende av mänsklig säljakt verkar helt orimligt. Hur såg det ut i havet innan säljägarna kom? Sen vill jag också påminna om Öresundsexemplet. Trålförbud sen 1930-talet, starka torskbestånd trots miljögifter, övergödning etc, när resten av Sverige var utan.
Torsken är i sig en intressant fisk.
Tydligen fanns den i flera olika lokala bestånd i Östersjön, fram tills nu…
Minst fyra bestånd. Ett är kvar, det utanför Bornholm…
Slår man ut det också, så är troligen torsken borta ur Östersjön för mycket lång tid framöver…
Man måste också betänka att havsekosystem är mer komplexa och känsliga än landekosystem.
T.ex. i skogen är träden den mest dominerande livsformen och skulle man utrota alla älgar så påverkar det inte så mycket…
Gör man samma i haven så förändras hela balansen mellan olika livsformer på ett helt avgörande sätt som är omöjligt att förutsäga…
När man nu håller på att utrota havens toppredatorer, hajen, så kan vad som helst ske…
Fredrik, att fiskbestånden är beroende av säljakt är fel. Men om människan vill fiska, kan vi inte ha obeskattade sälbestånd, de kommer då äta ned resursen tills de når sin maxpopulation. Det är ju inte så att sälarna slutar att få kutar bara för att sälkramare tror det.
När det gäller Öresund, så kommer nog det beståndet vara kört inom 2-5 år om rådande utveckling får fortsätta. Säl har förstört kustfisket längs hela Svenska kusten. Sist i utvecklingen är Bornholm och blekinge
http://fiskerforum.dk/erhvervsnyt/erhvervsnyhed.asp?nyId=3786
Thomas, älgar och liknande kan vara viktigare än man tror då de gödslar och trampar omkring i markerna. Även det svenska ekosystemet är förmodligen invecklat i flera mer eller mindre symbiotiska förhållanden. Och som den där ökenfilmen häromveckan visade på så har vi inte hela bilden klart för oss, och kan inte säga vad är säkert att utrota och vilka konsekvenser det får.
Karl, fick höra en rolig(?) skröna(?) av en jägare. När det blev för mycket älg, så började utsatta växter att avge ett gift som gjorde älgen sjuk. Och på så sätt återgick något av den naturliga balansen. Ingen aning om det var sant dock.
Karl..
Skogen är stabilare ur det perspektivet att just träden är en så dominant livsform som är så stabil.
Självklart så händer något om älgen försvinner men träden dör inte direkt, eller…
Man måste komma ihåg att svensk skog, som den ser ut idag söder om Mälaren, har aldrig funnits förut.
Det var lövskog, blandat med tall, men ingen gran…
Förmodligen så har det inte funnits någon skog alls, som vi betraktar skog, utan bara glesa bestånd av hårt hållen skräpskog, där eken varit skyddad av staten.
I Bergslagen, där var det skogstomt på 1200-talet ty att elda sönder berget var vedkrävande…
Om man kommit tillbaka till den tiden i hela södra Sverige så hade man nog trott sig vara i Skottland i någon film om skottarnas krig mot engelsmännen…
bara ljungmarker..
Just älgen har väl i princip varit utrotad tidigare, och det finns kanske andra djur som kan fylla samma funktion (om den nu har någon funktion) så älgar är nog inte ett måste. Däremot kan man ju fundera över de nyligen introducerade vildsvinen, om de gör någon nytta i ekosystemet. De har funnits tidigare har jag för mig, innan de blev utrotade. De verkar dock ha en massiv inverkan i skogen där de går fram som jordfräsar och bökar upp gigantiska områden. Kanske det är bra, kanske dåligt.
Och jag håller med om att skogen på våra breddgrader nog är bland de stabilaste biotoperna. Om jag fattat det rätt är naturliga biotoper med få arter stabilare/robustare än sådan med många, t.ex. regnskog.
Förövrigt lever träd i symbios med svampar. Om de har andra symbiotiska förhållanden känner jag inte till.
Grisen föryngrar skogen på ett effektivt sätt, särskilt lövskog, ek och bok, så OM det klimatförändringar så är kanske grisen rätt figur till jobbet…
Helt riktigt, och det är en viktig insikt!
Marknadspriser ger information som är lätt att använda. Utan dem skulle vi famla i mörker och inte ha en aning om hur att prioritera fördelningen av våra resurser och arbete. Jag fattar ingenting om melodifestivalen, men jag hade kunnat använda den där försäljningslistan eller vad det är för att förutse vinnaren med hyfsad precision.
Vi överskattar lätt vår egen kunskap om saker. Det ger väl en kick i form av bekväm falsk trygghet. Man är förhoppningsvis expert på sitt yrke och kanske nån hobby, så i just de sakerna kan man agera som en entreprenör och hantera komplexitet. Man kan så att säga leda där och med sin överlägsna kompetens vara med och forma priser till effektivare nivå, istället för att bara observera och följa dem. Men det är inom en väldigt väldigt liten bit av stora världen.
Priser är inte bara åsikter i nån opinionsundersökning. De reflekterar människors verkliga handlingar, deras prioriteringar. Ingen har hela bilden, men priser gör att var och ens smala och aktuella perspektiv lappas ihop med varje annans till en helhet. Sovjetsplanekonomer hade ingen avundsvärd uppgift, de stod vilse i djungeln, så bestick tillverkades av aluminium t.ex. Hur ska man kunna lista ut om det är mer eller mindre ekonomiskt än någon annan metallegering? Naturvetenskapen säger ingenting alls om den saken. De överlevde så länge för att de rakt av kopierade västvärldens priser och även om skillnaderna där och här givetvis var enorma, de skulle haft myckett annorlunda priser på olika saker, så hamnade de nog ofta rätt inom en faktor tio, vilket är väldigt mycket bättre än att var helt och hållet utan ekonomisk information, som mänskligheten hade varit om den socialistiska världsrevolutionen hade förverkligats. Utan marknadspriser avlider mänskligheten kvick.
Utmärkt artikel på svenska som förklarar den viktigaste insikten om ekonomin:
http://www.mises.se/2013/02/26/det-anonyma-kalkylproblemet/
Du är ju själv ett praktexempel på en man som styrs av känslor!
Mises är din gud och ifrågasätter man honom är man någon som inte förstår…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag håller med gefle.
Om man ifrågasätter några av dina teorier Kapitalist, så klassar du en automatiskt som en idiot/kommunist vilket tyder på att du är känslomässigt involverad och därmed har svårt att ta till dig kritik.
Åh, vad sakliga ni är!
Jag har ännu aldrig sett nån socialist begripa skillnaden mellan värde och pris, t.ex. Det är omöjligt att vara socialist om man begriper hur ens konkreta praktiska vardag fungerar. Socialism är en drömsk omöjlig utopi om en overklighet. Har man fel i sak så berättar jag det, liksom jag skulle rätta ett matematiskt räknefel.
Har ni nåt förslag på hur värdeskapande skulle kunna vara möjliga utan marknadspriser?
Bra att påminna om att man inte ska blanda in känslor när man investerar. Många har blivit frustrerade när man "vet" fel om vilket håll det ska gå med sina "favvoaktier", så även jag.
Men jag tolkar din slutsats att använda "iTunes som fundamental indikator för att plocka vinnaren till den svenska uttagningen till Melodifestivalen visade sig i går kväll vara korrekt" var fel. För du vet väl att svenska folkets resultat var ett annat än den slutgiltiga resultatet eftersom där ingick en utländsk jury till 50 %. Var för sig var det väl helt olika resultat.
Alltså, även om man lyckas med sin investering så beror det mycket till stor del tur eftersom man inte känner till all fakta. Big money rules.
( Och inte var det väl mycket skit du fick igår i mello-inlägget? Har du rensat eller samlar du klick likt kvällstidningar?)
Ett litet tillägg: Igår visste (förmodar jag) du inte att 50 % av rösterna skulle bestå av en utländsk jury som inte påverkat iTunes.
Jag gjorde inte det och jag har strötittat på tidigare avsnitt.
/morgontrött
Nja det är en felaktig slutsats. 2:an fick 25% av telefonrösterna, det innebär att 75% av svenska folket röstade emot 2:an.
Får det till 1 chans på 252 (10 över 5) att plocka ut 5 rätta. Dock var det 30 år sedan jag räknade på sannolikheter så jag kan ha fel.
Jag misstänker att du har tänkt fel, det som bedriften är att välja en ordning och få det till att stämma med utfallen ordning på precis 5 platser. Man har alltså 10! alternativ att välja på, antalet "korrekta" alternativ (5 platser rätt) ges av dels att det finns 10-över-5 uppsättningar positioner att sätta rätt och att för varje sådant finns ett "korrekt" alternativ att pricka rätt på de fem prickningarna och 5!-1 alternativ för de man missar. Det blir alltså 10!/5!. Kvoten blir då (ungefär) 5! dvs 1/120 att pricka precis 5 platser.
Det hela kompliceras av att det finns "garderingar" i gissningen (plats 1/2, 3/4, 5/6, 7/8 var tvetydiga), detta ger att gissningen i själva verket är 16 gissningar på det hela. Då blir chansen inte så pjåkiga ungefär 1/7.5 (13%).
Så det kanske inte var så orimligt att man kan pricka 5 rätt på ren tur…
Hur orkar ni ödsla tankekraft på Melodifestivalen, detta mediala kräkmedel?
Öh…läst men ej förstått?
Tror det är någon form av späkning.
Om man plågar sig med det så tror folk att man får syndernas förlåtelse.
Ja, jag har ingen bättre förklaring iaf.
Något känns ändå inte rätt…
Vinnaren utsågs av de internationella juryerna (eller hur man skriver bestämd form plural av jury) så Yohio hade krossat alla andra om det var folkets röst som avgjorde. Dock röstade folk på den bara för den sminkade HBTQ-killen, för låten sög ju stenhårt. Fast den är ändå ofta nedladdad från ITunes.
Jag kan inte sätta fingret på det men det känns som att det finns en faktor som spökar i bakgrunden men min matematiska begåvning räcker inte till för att hitta den.
Det är väl en klassiker, hur man än ändrar röstningsförfarandet så blir det återkommande för varje år att "fel låt vann", dvs att folk helt enkelt har röstat fel.
Vore intressant att veta om bettingfirmorna använder iTunes som fundamental indikator.
Det beror väl på ifall man bettar mot bettingfirman eller bettar mot andra kunder. Normalt antar jag att det är det sistnämnda som gäller och då använder man lagda bud som indikator för vad det blir för odds på de olika utfallen (detta gör ju att bettingfirman slipper ta någon risk själva utan vältrar över risken på sina kunder som ju ändå är villiga att ta risken).
Tillägg: Dock om man har en bättre indikator än folks vadslagning så är det tänkbart att man kan profitera på att oddsen inte avspeglar sannolikheten. Detta kanske inte är så troligt när det gäller att tippa på en popularitetstävling (om de som tippar är ett representativt urval av de röstberättigade) då de som går på sina känslor kommer att satsa på sin favoritlåt (varmed folks favoritlåt får flest bud).
Jag antar att bettingfirmorna måste börja med en uppskattning på oddsen så att det finns odds när den första spelaren placerar sitt vad, fast det inträffar förmodligen innan det kan tankas från iTunes.
Kan man som betting-kund sätta det första priset också?
Det känns mycket svårare att ange en siffra som man tycker är säker men också lockar motspelare. Det är mycket lättare att ta ställning till ifall ett givet pris är för högt eller för lågt och köpa/sälja därefter. Ett exempel på hur värdefulla marknadspriser är som information och hur de underlättar och skapar handlingsmöjlighet. Annars vore livet konstant fullt av svåra avvägningar och folk skulle helt enkelt inte göra så mycket, särskilt inte komplexa saker som kräver flera led och samarbete, sånt vore praktiskt omöjligt utan marknadspriser.
@Karl
Det förekommer väl både att man spelar mot bettingfirman och mot dess kunder, skillnaden är att bettingfirman är ett vinstdrivande företag och måste förvissa sig om att oddsen är till deras fördel. Därför kan det bli lättare att erbjuda bra odds ifall man sätter kunderna mot varandra och tar courtage på vadet.
När man sätter spelarna mot varandra så krävs det nog att bettingfirman lägger in lite pengar i potten för att få igång bettingen. Utan bettingsfirmans pengar i potten så skulle ju oddsen i början bli 1.0 vilket inte skulle locka någon att gambla. Vet firman med sig att det kommer att bettas i tillräcklig omfattning så kan man lungt lägga in en insats lika på alla utfall vilket lockar bud på den troligaste kandidaten varmed live-oddsen sjunker till vad spelarna tror.
@Kapitalist
Man skulle kunna ha ett system där man i likhet med börsen sätter priset man är beredd att betala för lotten, eller om man så vill oddsen man är villig att acceptera. Budet skulle isf endast gå till avslut ifall det finns någon som accepterar att ställa ett motbud. Om jag inte missförstått det så finns det någon bettingfirma som har den modellen.
I vilket fall som helst så måste det till någon som lämnar ett första bud.
Som tur är finns det alltid nån expert på vad som helst, som kan ge ett bra bud utan att behöva snegla på andra. De som själva deltar i melodifestivalen i det här fallet kanske. Det är mycket viktigt för ett samhälle att insiders fritt får handla med användning av sin insider information. Deras djupare och unika kunskap gör ju att priser styrs mot mer realistiska nivåer som gör att resurser allokeras effektivare. Det ger stabilitet och högre avkastning åt alla på sikt.
Bra slutreplik Lars
Du fick ju även kritik för Faber-inlägget Cornu!
Kill your darlings gäller oavsett om det är aktier, råvaror, gurus eller mello!
Såväl Cornu som andra missar något väldig väsentligt.
Folk VILL blanda in sina känslor.
Folk VILL heja på sin kandidat. Folk vill KÄNNA entusiasm när den egna kandidaten får röster.
Det medför också KÄNSLORNA ilska, frustration, besvikelse när det inte går som man HOPPAS och VILL.
Homo Sapiens är väsentligen en känslostyrd varelse. Logik och rationalitet ett undantag.
Ja, rationell logik används i vardagen mest för att göra efterhandskonstruktioner av varför något inträffade eller varför man gjorde något visst, så att berättelsen av ens tillvaro skall bli begriplig. I nästan alla fall går man initialt magkänsla och sen försöker man kanske mha logik att rättfärdiga magkänslan. Och magkänsla är bra, annars skulle man vara helt handikappad och inte kunna ta ens det minsta beslut i tid.
Hej!
Igår var jag och köpte din bok och drog mig hastigt till minnes att du skrivit om en TV serie ifrån USA som handlar om suvivalism / efter katastrofen serie? Det är så längesedan att jag inte minns. Kan du månne tipsa om den igen om du kommer ihåg?
Melodifestivalen är public service. Det är det man får fylla den eventuella tomheten i sitt liv med. Så får man förstås allsång på skansen och på spåret också. Bröd och skådespel.
Hej Mason!
Vet inte riktigt vilken du menar. Kanske Revolution? http://cornucopia.cornubot.se/2012/05/kvallsmys-dies-fire-goes-tv.html
Så man kan inte lita på sin instinkt?
varför inte…
Jag var med och lyfte ut en panna ur ett hus…
Den skulle skrotas.
Vi körde hem den till mig…
Och jag slängde ut en annons.
Det blev en hygglig timpeng.
Instinkten kan göra att man missar i tid, men fel totalt brukar det ju inte bli…
Jag kollade på Google Trends vilket indikerade Yohio. Yohio vann också folkets omröstningar men eftersom den internationella juryn inte söker lika mycket på Google efter svenska artistnamn som hela svenska folket så beaktar Google Trends nästan inte alls 50% av makten i röstningen. Själv har jag nog bara hört ett fåtal av bidragen och har ingen åsikt om vem som ska vinna eller inte vinna.