Northland (TSX:NAU,OSE:NAUR) har nu ansökt om företagsrekonstruktion, eller det dramatiskt klingande chapter 11 som det kallas i USA. I media framförs ofta amerikansk chapter 11 med konkursrubriker, pga svenska journalisters okunskap. Konkurs i USA heter dock chapter 7. Därav mitt val av rubrik i det här fallet, som är en känga åt media.
Gruvbolaget har alltså inte lyckats få in pengar nog för att driva verksamheten vidare och klarar sig nu bara fram till 4:e mars om inte någon skjuter till pengar (Schibsted/SvD). Sedan är det konkurs som gäller. Med rekonstruktion hoppas man att långivarna går med på inte bara nedskrivningar av befintliga skulder, utan också att dessa ställer upp med mer pengar för att gruvan ska kunna drivas vidare.
Dagschart Northland på Oslobörsen |
För övrigt på tal om backtrading, enligt TA-modellen all in – any out, så gav Northland säljsignal några dagar innan kraschen, då MA5/MA14 gav säljsignal samtidigt som MACD. Ännu ett exempel där TA kan rädda positioner. Tidigare exempel är t ex BP:s katastrof i Mexikanska Gulfen.
Man kan ju så här i efterhand (backtrading) misstänka med nio av elva röda dagar innan kraschen, så fanns det information i marknaden om vad som var på gång.
Annars kan Northland snart slå om i till sälj/neutral och senare köp då MACD och MA5/MA14 ligger relativt nära köpsignaler, om man nu tror att teknisk analys även fungerar åt andra hållet i aktien.
Aktien är nu nere på 0:54 NOK och nya bottennivåer. Den kan närma sig en punkt i tiden (ej i kurs) där den riskvillige kan ta positioner, på ren spekulation att långivarna går med på nedskrivningar, utan aktieutspädning. Men tills vidare är det mer inköp av popcorn som gäller. Det finns alltid 100% nedsida kvar i en aktie och detta är inget råd om att ta en position. Rimligtvis fortsätter aktien nedåt ju närmare den 4:e mars vi kommer.
Själva gruvan lär dock överleva. Det står fortfarande en i princip helt färdig järnmalmsgruva utanför Pajala och den som billigt kan komma över den via konkursboet har antagligen en lönsam verksamhet att se fram emot när skulderna blir bortrensade via konkursen. EU:s råvarukoloni Sverige lär fortsätta exportera lågförädlade råvaror.
Jag skrev även några rader om riskerna i gruvbolag i kontrast mot risker i själva underliggande råvaran hos Liberty Silver. En aktieinvestering innebär alltid fler riskfaktorer än investering direkt i råvaran. I Northland var det uppenbarligen en finansieringsrisk och speciellt en ledningsrisk, något som aldrig är aktuellt i själva råvaran. För övrigt vet jag att det finns bloggläsare som investerat och investerar i fysiskt järn, genom att samla på sig stora mängder järnskrot på ägorna, vilket man kan göra om man har en gård.
Tillägg: Johan Anderberg på Fokus har en läsvärd artikel om Northland och den svenska nygruvromantiken.
40 kommentarer
På tal om hög risk.
Hur ser du på dina investeringar i bubblorna guld samt realräntefonder?
Intressant! Fokus skriver också om Northland här:
http://t.co/c1jlrdJZ
Det har ju funnits en hel del teorier om hur bolaget ska fortleva och att aktien ska ha ett värde.
Inget av detta är sant, nuvarande aktieägare kommer att gå lottlösa ur historien.
Nu ser det ut som att Lars Söderqvist ska sköta rekonstruktionen. Det blir en mycket bra affär för honom liksom när han rekonstruerade SAAB automobile…
På Di skriver man att Northland förstås bara vill flytta fram betalningstidpunkterna för t.ex 420 Mkr i lev.skulder. Självklart vill man ha en optimistisk framtidstro. Annars kan man börja misstänka dem för mannamån eller dylikt. Deras utgångspunkt är ny finansiering. Hur ser då en tänkbar på finansiär på problemet. Ja finns det flera konkurrerande intressenter lovar det gott. Finns bara en så utgår jag från att det blir tal om ackord. Något annat vore konstigt. Men först måste man väl kolla av vilka intressen som finns hos huvudägarna. Vad har de att vinna resp förlora på olika lösningar.
Kan det ha varit så att prisfallen på råvarusidan under sommaren 2012 gett investerare kalla fötter? Inte otänkbart att kapitalet gjort halt för omvärdering av situationen. Om optimisterna får rätt om Kina så kommer Northland att kunna starta igen med nytt kapital.
@Johan; Artikeln visar på bolagets svagheter. Ingen större ägare finns eller har funnits att luta sig mot. Att bolagets grundare hoppar av redan 2007 låter inte bra. Antingen ville de göra snabba pengar eller så såg de några problem i verksamheten som inte någon annan ser! ??? Någon som vet varför de hoppade av. Luxemburg-registrering låter inte heller bra! Luxemburg = dålig informations-plikt!
Vad beräknas produktionskostnaden vara?
Bara det att köra järnmalm på lastbil 15 enkel resa mil till närmaste järnväg visar väl på att att det saknas något fundamentalt däruppe.
fast man hoppades väl (och antagligen fortfarande) på att svenska skattebetalare i och med alla prominenta politiker som besökt mossen skulle hosta upp dom
15-20 000,000,000 kronorna som en järnväg till kaunisvaara skulle kosta, Att själv ordna med transporterna av en vara man säljer FOB är väl ingenting för ett modernt företag,
Som helst av allt inte vill betala någon skatt alls eller något för råvaran heller för den delen särskilt inte i det land där man har gruvbrytningen
Därför ska man inte handla med enskilda aktier om man inte har insiderinformation. Det är alltid någon annan som har det och då sätter man sig i ett spelteoretiskt underläge.
Jag tänkte skriva att fonder är bättre men det slog mig just att inget blir bättre bara för att man sprider risken över flera aktier…..
Tack för klargörandet -Chapter 11 alltså!
Hur ser du på din investering i Seabased-går det att jämföra med Northland?
Riskfullt men ett stöd i en riktning vi kan tänka oss stödja!
Men det är aldrig så att pengar man inte kan avvara för evigt skall in i denna typ av bolag!
Rekylen upp för järnmalmspriserna lovar gott tycker många. Jag tror mest det beror på att Kina satt sin 3:e kreditexpansion i rullning. En expansion som inte alls är så enorm denna gång. Kina lär även ha malmlager för dryga 1 års produktion enligt tidigare takt(hög). Kina går mot lägre investeringar på lite sikt(omöjligt att fortsätta med 50% av BNP). Vi pratar om kapitalförstöring pga prisrisker idag. SSAB och andra bolag ser redan effekterna. Höga järnmalmspriser igen men lägre försäljningstakt ger både sämre marginaler och volymer. Järnmalms-priserna kommer att falla kraftigt igen. När? Inom ett år sannolikt. Efterfrågan på stål normaliseras på en lägre nivå vilket kommer att göra ont. Thyssen sparkar personal t.ex.
Oppti, tror inte Cornu vill bli påmind om Seabased-investeringen..
Jo han är stolt ägare av Seabased-det framkom i veckan!
Men kanske inte så medveten om parallellen?
@olaus(nedan); Produktionskostnad 147 dollar per ton typ 63.5% koncentrat. I Kina är priset spot 155 dollar(130 swap). Ser inte bra ut om inte priserna fortsätter upp vilket är tänkbart på kort sikt. Priserna var ned och vände på 87 dollar tror jag. Därefter minskade de kinesiska lagren från 100 milj ton till runt 80 miljoner varvid priserna ökade snabbt till dagens nivåer(från september-botten). Optimisterna säger att stålproduktionen i Kina kommer nå sin topp först runt 2030 med malmvolymer kring 1400 miljoner ton. Dagens nivå(kapacitet) är 800 milj ton för kommande tre år. En bit kvar till 1400 milj ton. Lager kring 100 milj ton är ur den synvinkeln inte för stora tycks det
(1/8-del av kapaciteten)! Har optimisterna rätt kommer priset på järnmalm att stiga ytterligare! Särskilt om Kina inte lyckas med sin egen ambition för järnmalmsproduktion.
Om optimisterna får rätt om stålproduktionen i Kina behövs ett produktionstillskott varje år om 3,16% räknat på 18 år.
Nämnda "säljsignaler" är klassiska tecken på att insiders säljer….och rekylen upp är småspararna! Kan själv inte Northland med det är ett välkänt problem i Nordamerika med företagsledningar som arbetar enligt principen om massiva utspädningar av småägarna som ofta deltar i dessa råvaru-bets. Utspädningarna baseras ofta på optionsprogram med förutbestämda mycket låga kurser. Å andra sidan har man också framåtriktade program med mycket höga lösenpriser. Detta gör förstås att småspararna ser ledningens framtidstro an med stor optimism. Men man glömmer ofta bort att optionsprogrammet inte kostar innehavaren ett dugg förrän optionen utnyttjas. "Bankruptsy for profit" är även det ett välkänt fenomen där kommande stora investeringsbehov kan utnyttjas för att "börja om" om kursresan uppåt gått för snabbt. Chapter 11 är då ett utmärkt sätt att låta en domare såga utestående skuldbörda och börja om. Allt medan småspararna som varit all-in inte klarar av att börja om som huvudägarna. Om man kollar av all insiderhandel så lär man se hur stor del av utnyttjade optionslöp som sålts av direkt eller senare.
Nämnda säljsignal är vid närmare koll bara en kursnivå under en MA-linje. Signalen bekräftas inte volymmässsigt som jag kan se. Alltså inga större insider-försäljningar om uppgifterna i chartet är korrekta. Rekyl upp saknas f.ö.(inga större volymer finns kring chartets kurstopp)
Rekonstruktion är väl bara ett tillfälligt skydd mot exekutiva åtgärder och innebär väl per automatik inte att man låter fordringsägarna ta smällen? När det gäller ett läge som det här där det finns en gruva som i princip är redo att dra in pengar så kan det ligga i fordringsägarnas intresse att bolaget blir kvar eftersom det finns en möjlighet till att få ut mer av sina fordringar i framtiden till skillnad från vid likvidation där man inte har någon mer att hämta efter att bolaget är avvecklat.
Det är alltså inte säkert att man stryker några skulder bara för att det är rekonstruktion.
Absolut…allt beror på hur rekonstruktören ser på möjligheterna. Förhandling, förhandling och åter förhandling. Lars Söderqvist är mycket välrenommerad advokat på obestånds-sidan.
Jag pratade mest för den dåliga renommé som nordamerikanska gruvföretag har. I synnerhet små bolag som lite saknat de krav som företag på de större listorna har på sig. Men gruvverksamhet är som bekant lite av lottsedlar. Geo-undersökningar är mycket osäkra men med stora initiala startkostnader.
Hur påverkas moderbolaget Northland Resources i Kanada vid en eventuell konkurs i det Luxemburgregistrerade dotterbolaget?
Fysiskt järn lagrat på gården har bara en uppsida och är en klart bättre än alla andra placeringar och kan verkligen rekommenderas. En aktie är ändå bara ett papper och något som lätt kan förloras, om exempelvis Stockholmsbörsen försvinner. På 90-talet kunde man få gratis järn hur mycket som helst. Nu behövs det mer kontakter och man får ibland betala lite. Jag brukar säga att mina tillgångar är värda 4 kr/kg vid kinesiskt stålverk och att jag är miljonär.
När kollapsen kommer blir järnet kanske mer värt än guld. Det kan nog bytas mot mat, om man inte vill arbeta med exempelvis potatisodling. Nedsidan är minimal. Produktiviteten i de svenska malmfälten faller med cirka 7 procent om året och kanske mer. Järnpriset på världshaven har tiodubblats på 12 år. Inte ens Skandia liv kommer i närheten av detta. Rostförlusten är mindre än de flesta fondförvaltare tar. En affärside är att starta en fond i fysiskt järn och samla ihop lika mycket skrot som volymen i Kvarntorpshögen.
Vad kostar det dig att flytta ett kilo järn från trädgården till det kinesiska stålverket?
Grattis Urban! Dessutom blir järnskrotet tyngre då det rostar. Men det ska ju helst inte gå så långt att man får sämre kilopris pga uppenbart lägre järnhalt.
Eva, jag räknar inte med att själv skicka något till Kina. Men om man har ett båtlass vid svensk hamn på tiotusentals ton kanske man får 3 kr/kg. Någon som är i den här delen av skrotbranschen kanske vet bättre. Det varierar förstås efter tillgång och efterfrågan på marknaden.
Trots mycket högre priser ger transporter och hantering relativt höga kostnader. När järnet blir mångdubbelt dyrare så kommer bränslen och allt som har med transporter och infrastruktur också att blir dyrare. Så den här friktionen på marknaden kommer att finnas kvar.
Fysiskt järn hanteras inte skattemässigt som fysiskt guld och här ligger makthavarna efter i tänkandet. För investeringsguld finns ingen moms och så borde det naturligtvis vara även för investeringsjärn. Om något skulle säljas blir det näringsverksamhet med fulla skatter och en väldigt dålig affär, speciellt om allt skulle säljas på en gång. Men nu säljer jag inget bortsett från mindre mängder svart om någon skulle behöva något.
När kollapsen kommer i mitten på århundradet och det här landet övergår till något som liknar stenåldern med rester inom bland annat olika järnskrotsprodukter som lyxvaror så kommer nog tillgångarna att finnas kvar och makthavarna med sitt skatteverk att vara borta. Investeringar i fysiskt järn borde därför uppmuntras med en total skattebefrielse. Järnet borde hanteras som om de vore pengarna själv. Makthavarna tänker inte längre än näsan räcker.
Nämnda säljsignal är vid närmare koll bara en kursnivå under en MA-linje. Signalen bekräftas inte volymmässsigt som jag kan se. Alltså inga större insider-försäljningar om uppgifterna i chartet är korrekta.
Vad gäller volymer så är volymerna efter kraschen i storleksordningen hela bolagets aktievolym, så den relativt detta låga omsättningen före kraschen är missvisande. Nog kan en och annan med insiderinformation diskret sålt av eller blankat innan.
Jag förstår! Har inte själv alls följt bolaget men det du säger verkar logiskt
Det lär enligt lokaltidningarna i Norrbotten framförallt blivit mycket dyrt att bygga ut hamnen i Narvik.
Just nu är produktionskostnaden 147 dollar per ton järnkoncentrat. Företaget tror sig få 130 dollar per ton från försäljningen. Andra halvåret 2013 hoppas gruvledningen, att kostnaden per ton gått ner till 104 dollar per ton.
Det är svårt att hitta brytvärda fyndigheter. Många geologer har gått i pension utan att lyckas. Men det är dessutom mycket svårt att få ekonomi i brytningen.
Bolidens strategi är i dag att ägna sig åt mycket stora fyndigheter, där metallhalterna inte behöver vara särskilt höga.
Möjligen kan LKAB skaka liv i verksamheten, men det krävs nog järnväg från Svappavaara ner till Kaunisvaara för detta.
Så sent som 23 januari talade sig Cornu varm för en mineralavgift på 10 %. Det är sannolikt få gruvor som klarar.
Angående mineralavgift på 10% – det finns inget självändamål i att ge bort ändliga resurser i princip gratis idag, när vi kan ge bort dem realt dyrare om 20 år, 50 år eller 200 år istället. Ska vi ge bort ändliga resurser så ska vi åtminstone få 10% betalt för det hela.
Om gruvor idag blir olönsamma av detta, då får vi utvinna det hela om 20, 50 eller 200 år istället.
om australien och kongo börjat ta ut en avgift på närmare 30% på sina ändliga resurser så varför ska vi ge bort våra gratis?
@olaus; Produktionskostnad 147 dollar per ton typ 63.5% koncentrat. I Kina är priset spot 155 dollar(130 swap). Ser inte bra ut om inte priserna fortsätter upp vilket är tänkbart på kort sikt. Priserna var ned och vände på 87 dollar tror jag. Därefter minskade de kinesiska lagren från 100 milj ton till runt 80 miljoner varvid priserna ökade snabbt till dagens nivåer(från september-botten). Optimisterna säger att stålproduktionen i Kina kommer nå sin topp först runt 2030 med malmvolymer kring 1400 miljoner ton. Dagens nivå(kapacitet) är 800 milj ton för kommande tre år. En bit kvar till 1400 milj ton. Lager kring 100 milj ton är ur den synvinkeln inte för stora tycks det
(1/8-del av kapaciteten)! Har optimisterna rätt kommer priset på järnmalm att stiga ytterligare! Särskilt om Kina inte lyckas med sin egen ambition för järnmalmsproduktion.
Händer absolut ingenting.
http://northland.eu/en-us/media/live-cam-kaunisvaara
Landet har flera procent av världens brytvärda järn. Om penningssystemet havererar med en plötslig inflation skulle landet kanske kunna övergå till järnmyntfot. Riksbanken tar då över LKAB och andra järngruvor. Man får en rättighet att lösa in pengarna mot järnmalm och det skulle nog stabilisera. Malmen kan läggas upp i stora högar i bland annat Norrbotten för att visa att det finns och stärka valutan. Den lede fi på andra sidan Östersjön har cirka 7 gånger mer järn och kommer knappast att göra anspråk på högarna. Järnet är genom sin tyngd inte så stöldbegärligt. Riksbanken kan börja med att köpa Northland billigt av konkursförvaltaren.
Omkring 2040 kan vinsten från LKAB vara större än från alla andra företag i landet. De flesta företagen kommer att drabbas väldigt hårt om länder med överskott inom livsmedel, bränslen och mineraler behåller dessa, vilket är en tidsfråga. Även minskar världshandeln av direkta naturresursskäl. Att lagra järnmalm är därför inte helt fel. Det är nästan det enda landet har som säkert kommer att efterfrågas. Om Northland skulle gå i konkurs och placeras i malpåse några år så är det bara bra från en allmän svensk synvinkel.
Att spekulera i att långivarna tar en nedskrivning utan att samtidigt ta kontroll över den absolut största delen av ägandet är fruktansvärt naivt
Finns ofta viktiga tecken att ta fasta på i marknaden. Ofta är de dock som tydligast i efterhand 🙂
Som du skriver TA kan inte igoneras (även om det ofta finns stort "tolkningsutrymme"). Inte minst mot bakgrund av att TA idag är en väldigt viktig programmeringsparameter för alla elektronisk handel.
http://brokenmarkets.wordpress.com/2013/02/08/keeping-the-rally-alive/
Många anser att Sverige har väldigt liberala gruvlagar. Men är det inte så att vi i varje fall ställer rätt hyfsat hårda krav på miljörisker och krav på återställning efter nedläggning etc?
Öh, nej.
Samhället får betala för allt det där ur egen ficka.
http://cornucopia.cornubot.se/2012/12/externalisering-lappland-goldminers.html
Knappast! i bergslagen blev bolaget som har tänkt sig att pumpa ur gruvan i grängesberg fullständigt chokerade när länsstyrelsen hade fräckheten att vilkora brytningstillståndet med i deras ögon helt orimliga krav som att tex det nyligen utbyggda spendrups bryggeri där man nyss satsat en miljard inte fick skadas eller järnvägen samt att gruvbolaget skulle bli ersättnings skyldig för skadorna och kostnaderna som en gruvbrytning skulle orsaka, dessa fullt normala krav var i "gruvbolagets" ögon helt orimliga och skulle givetvis överklagas. vilket säger en hel del om vilka rättigheter och skyldigheter dagens så kallade gruvbolag anser sig ha.
Tack för det! Jag har nog varit naiv och färgats av ambitioner istället för verkligheten. Märkligt annars vad några få jobb till glesbygden kan göra med lokalpolitikers(för att inte säga alla andras)ansvar att göra det man än gång utfäst. "Talk and talk but walt the walk". Så fort det luktar lite s.k framåtskridande så betyder ofta inte miljöansvaret ett skit. "Jobben går före miljön" borde det stå på alla demonstrations-plakat(underskrivet "vi är alla hycklare")
En kommentar bara: bara för att man i jämförelse med andra i en grupp besitter en egenskap i lägre omfattning behöver inte betyda att det behöver vara fel att påstå att man besitter egenskapen i stor omfattning ändå.