Ett debattinlägg tas idag upp det svenska samhället minskande avkastning på skattepengarna.
Ett lärarinlägg hos Schibsted/SvD berör kraven på dokumentation och mätbarhet, som äter upp skolans riktiga verksamhet – att lära eleverna fakta och ge dem färdigheter och kunskaper. Något liknande skrev en professor i somras under rubriken Sverige vill helt enkelt inte ligga i världstopp. Citat från det debattinlägget:
“Det innebär att fokus blir på att göra saker rätt snarare än på att göra rätt saker. Poliser, lärare och läkare lägger sin tid på att dokumentera den egna verksamheten och delta i möten som leder till nya möten, arbetsgrupper, strategidokument, handlingsplaner, och så vidare. Vi kan förvisso räkna med många kvalitetssäkringsdokument framöver, men det är bara i byråkratins värld som detta är liktydigt med faktisk kvalitet.”
Det spelar ingen roll hur många poliser, lärare eller läkare vi har, när dessas arbetsuppgifter är att producera kvalitetssäkrad dokumentaiton istället för kvalitetsverksamhet. Som alla som jobbat i näringslivet vet så är detta två vitt skilda saker, men antagligen säljs idiotin nu in hos stat, kommuner, landsting och myndigheter sedan länge när företagen tröttnat.
Vi vet t ex hur det gått för t ex Ericsson sedan kvalitetsdokumentationen tog över verksamheten. Från världsledande till en allt mer marginell spelare.
Även svenska staten går alltså den vägen och vi dokumenterar detta. Noggrant.
Det positiva med detta är att vi kan avskaffa vansinnet och spara många miljarder samtidigt som vi får bättre kvalitet i alla verksamheter.
Inte konstigt att det inte blir några nya storföretag i Sverige längre. Så fort ett svenska företag blir halvstort tar dokumentationsvansinnet över och tillväxten stoppar tvärt medan kostnaderna skenar. Dokumenterat. Detsamma gäller verksamheten som finansieras med våra skattepengar. Svenska skolan behöver inte mer dokumentation, svenska skolan behöver bättre undervisning. Svenska polisen behöver inte mer dokumentation, de behöver sätta buset i fängelse. Och svenska sjukvården behöver inte heller mer dokumentation, de behöver få ägna sin tid åt patienterna.
Dokumentation dödar innovation och prestation.
37 kommentarer
Jag har haft "nöjet" att som konsult se produktionen av kvalitetsdokument på Ericsson, och det är värre än jag trodde… Läggs många miljarder på att hålla igång produktionen, pengar som hade kunnat användas till investeringar eller åtminstone utdelningar till de stackars aktieägare som orkat behålla aktien under de senaste 10-15 åren.
Men hade man minskat byråkratin så hade sannolikt antalet Ericsson anställda i Sverige minskat med 80%…
Jag har haft motsvarande nöje, också som konsult, att se exakt samma utveckling på Volvo PV.
Under en period var det så hysteriskt att folk undvek sina arbetsuppgifter eftersom dokumentationen som hörde till uppgiften översteg huvudarbetsinsatsen i tid, energi och frustration. Totalt kaos…
Konstaterade att totaltiden för ett konstruktionsjobb tog kortare tid på manuellt ritbord på 80-talet än med alla tänkbara datasystem på 2010. Alla ogenomtänkta dokumentationssystem, systembuggar och administrationstid åt upp ev. tidsvinst.
Inte undra på att Volvo DRIVe utvecklades av volvofolket på deras fritid då.
Och jag undrar hur AXE växeln hade kommit till idag, på den tiden det begav sig så skissades väl iden upp på en servett under en lunchrast?
Skilj på den dokumentation som verkligen används och den som produceras bara för dokumenteradets skull. Den skissades säkert upp på en servett (ungefär precis som idag) och sedan producerades stora mängder dokument som ingen egentligen behöver och som dessutom inte stämmer så bra med verkligheten bara för att det så skall vara.
Dokumentation som används är ofta väl investerad tid eller åtminstonde inte helt bortkastad (om dokumentationen är riktig).
När jag började på Ericsson för en del år sedan var den högst avlönade på avdelningen en man som var insatt i Ericssons obegripliga dokumentsystem. Detta var i början av 2000-talet, dvs i modern tid. Karln förtjänade förmodligen sin lön, för han såg inte nådigt livstrött ut.
De flesta cheferna i sin tur verkade totalt verkligehetsfrånvända. Den typen av människor som åkte på Gartnerkonferenser för att få papegojfraser att kopiera, utan speciellt mkt kunskap om vad de innebar. Att läsa dilbert blev liksom tragiskt eftersom det var sant. Chefernas kvalitet varierade förstås oerhört inom Ericsson och det fanns förstås guldstjärnor på sina håll.
Men även på den offentliga sidan verkar inkompetensmaffian hålla varann i handen. Cornus fascistinlägg var kanske inte så långt från sanningen.
Recept på Svensk ineffektivitet
– Allmänt oduglig människa (AOM) blir politiker. Gärna genom SSU, men de flesta andra partier är odugliga dom också.
– Valsiffror går upp och ner, och när AOM åker ur kommunfullmäktige, ländstinget etc får AOM som belöning för god inkompetensmaffiainsats en halvhög chefsroll inom säg sjukvården.
– AOM, vars främsta merit är känna igen platser i "På Spåret" efter alla onödiga tjänsteresor, beslutar sig för att införa ISO9000. ISO9000 har man talat om på en Gartnerkonferens. AOM har ingen speciell aning om vad det går ut på men vet att det är nåt chefsaktigt man kan implementera inom alla företag och organisationer. Perfekt!
– Har man riktig jävla otur kommer AOM även hitta en plats att introducera SAP på (gärna i samband med en representationsresa). SAP, aka Hitlers Hämnd, ser till att den lilla obehagliga produktivitet och flexibilitet som överlevt ISO9000 och liknande, snabbt avlägsnas genom sotdöd.
Man kan bara göra så många korkade beslut innan landet börjar lida, och vi är där nu.
ISO9000 för övrigt är bra ifall organisationen förstår ISO9000 – det tråkiga är att många (de flesta?) ISO9000-certifierade företag totalt missat poängen.
"Poliser, lärare och läkare lägger sin tid på att dokumentera den egna verksamheten och delta i möten som leder till nya möten, arbetsgrupper, strategidokument, handlingsplaner, och så vidare……"
Inte nog med att man sysslar med improduktiv verksamhet, dessa improduktiva jobb ska dessutom göras på dyraste sätt dessutom. Via nöjestripp på konferenshotell. Att Ericsson slösar pengar är väl en sak för ägarna att försöka styra upp, men när skattebetalares pengar i dubbel mening spolas ner i avgrunden finns anledning att reagera.
I många fall är kommunerna mer än vanligt behjälpliga. Tjänstemännen ser ju fram emot att erhålla sina nöjen så snabbt som möjligt.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/kommunen-soker-bygglov-hilding-rivstartar-hotellbygge
ISO certifiering är i många fall helt bortkastat.
Skämtsamt brukar man säga att det enda som ISO certifieringen betyder är att det inte längre gör något om man gör ett dåligt jobb – så länge man gör det lika dåligt varje gång…
Tyvärr ligger det en ganska stor uns sanning i det.
Vad är lösningen? Hur kan man göra något åt detta vansinne?
Vet ej. Vettiga människor ger upp och byter jobb, kvar blir dokumentationskramarna och till slut går väl företagen under. Jmf Ericsson och SonyEricsson etc.
När det gäller stat, landsting och kommun så går dock inte några företag under, utan den ständiga strömmen av skattepengar gör istället att verksamheten till slut helt upphör.
Ja, företagen självsanerar eller går under. Men när det gäller stat, landsting och kommun så finns det ju inte ens något alternativ (som kommer över 4%-spärren) att rösta på. Inget av de etablerade partierna diskuterar ju frågan ens.
Håller helt med om kritiken mot kvalitetssäkringen. Har skrivit en debattartikel om det som jag försöker få placerad i någon tidning, men hitills nobben. Blir kanske Newsmill. Men jag skrev en tidigare för The Organic Standard på engelska som finns i milt omarbetad version på:
"Quality management is a management fad elevated to divinity"
http://gardenearth.blogspot.se/2012/11/quality-management-is-management-fad.html
Kul att se dig här Gunnar, jag brukar besöka både din Svenska Och engelska sida. Hoppas Cornu publcerar något gästinlägg av dig här.
För att citera Shea & Wilson:
"[…]there is ceaseless activity, all planned in advance, begun at the scheduled second, carefully supervised, scrupulously recorded- but inevitably finished late and poorly done. The burden of omniscience on the ruling class becomes virtually intolerable, and most flee into some form of schizophrenia or fantasy. Great towers, pyramids, moon shots, and similar marvels are accomplished at enormous cost while the underpinnings of social solidarity crumble entirely. While blunders multiply, no responsible individual can ever be found, because all decisions are made by committees; anyone seeking redress of grievance wanders into endless corridors of paperwork with no more tangible result than in the Hunting of the Snark. […]
Nevertheless, the burden of omniscience on the rulers steadily escalates, as we have indicated, and the burden of nescience on the servile class increasingly renders them unfit to serve (more and more are placed on the dole, shipped to "mental" hospitals, or recruited into whatever is the current analog of the gladiatorial games), so the Tower eventually falls."
Nu när vi når tillväxtens gräns, ja BNP-tillväxten åtminstone, kanske det kan vara en god idé att stoppa byråkratins tillväxt först och främst, kanske?
När jag fattade vad en dator var kapabel till så blev mitt konstaterande detta: Med datorns hjälp kan man styra tillvaron på det mest komplicerade sättet.
Och så är det…
Jag jobbade ett tag som djurskyddsinspektör på 90-talet.
De skriftliga instruktionerna var mest bara ett "bör" och för övrigt gällde rent "bondförnuft".
Var det problem och djurägarna inte hade havererat psykiskt så gick det mesta att prata tillrätta…
Idag har kontrollanterna ett dataprogram att följa där sådant som "kontaktbarhet" är uppsatt på en skala där kontrollanten kollar hur nära han/hon kan komma djuret utan att djuret skyggar…
Själv använde jag mitt sunda förnuft jag skaffat mig under många år som djurskötare och lantbrukare, med mera…. (även med erfarenheter från jobb med människor.)
Så inte blir det bättre framöver..
Grundproblemet ligger i den rådande definitionen av "kvalitet". De flesta anser att kvalitet innebär att något är felfritt. En bil som går sönder var 3000:e mil är bättre än en bil som går sönder var 500:e mil, alltså har den förta bilen bättre kvalitet.
Men ska man följa definitionen av kvalitet, som avsätter sig i företags och myndigheters verksamheter, så är kvalitet inte att något är bra, utan kvalitet är att veta hur bra något är.
Om ett bilföretag tex kan säga att deras bil går sönder var 500:e mil plus minus en mil, men ett annat företag bara kan säga att deras bil går sönder var 3000:e mil, men plus minus 100 mil så har det förta bilföretaget högre kvalitet i sina processer.
Trots att konsumenterna vill ha bil nummer två som ur allmänhetens perspektiv har högst kvalitet.
Hårddrar man det så har en bil utan motor som man hittar i skogen högre kvalitet än en begagnad Toyota eftersom man med 100% konfidens kan säga att skogsbilen aldrig kommer fungera.
Konsekvensen av att ha den felaktiga definitionen är som skrivs i inlägget att man inriktar verksamheten på helt fel saker. Att genomföra formella verifieringsprocesser och skriva tusentals sidor dokumantation blir viktigare än att se till att det man gör har så få fel som möjligt.
Men marknaden kommer lyckligtvis belöna de företag som har "rätt" (marknadsinriktad) kvalitetsdefinition och producerar felfria saker, men slarvar med det formella.
Ja, Ericsson är ju nu mer en marginell spelare, fortfarande med bara omkring 40% av världsmarknaden för mobil utrustning.
Och historien om hur de kunde gå så illa började någon gång på 80-talet då man hittade på en massa byråkratiska processer och projektmodeller för att styra upp det kaos som då rådde. Till råga på detta anammade man ISO 9000 som lade sig som en våt filt över verksamheten.
Dock har en viss utveckling skett över åren, och utmynnade i en smärre revolution för några år sedan, med införandet av det svenskt klingande agila metoder.
I stort försöker man förenkla processer, minska så mycket som det går på byråkrati, och låta verktyg stödja processer samt hantera spårbarheten som var så viktig i den antika ISO standarden.
Nu är det åter igen kompetens, kreativitet och prestation som räknas, inte att en massa dokument har fyllts i korrekt.
Denna transformation kan vi förmodligen tacka Huawei för, som seglat upp som den svåraste konkurrenten och tvingat fram förändring.
Huawei som bara har ett fåtal plattformar jämfört med Ericssons 100+ har förstås en fördel där, då operatörerna har det betydligt enklare att hantera några än 100+. Det problemet håller dock på att åtgärdas för att ge alla 100+ plattformarna ett gemensamt gränssnitt.
Jag har för mig att eländet började när de offentliga upphandlarna krävde ISO-certifiering av företagen för att få vara med på de offentliga upphandlingarna.
Cornu skriver: "Vi vet t ex hur det gått för t ex Ericsson sedan kvalitetsdokumentationen tog över verksamheten. Från världsledande till en allt mer marginell spelare."
Nu får jag väl medge att jag har andrahandsinformation, men vad jag förstår är inte Eriksson någon marginell spelare. På radionät är man väl störst på LTE, WCDMA och GSM. Om inte vem är större?
Man är inte störst på CDMA iom att man kämpade emot det, och det mesta gick till amerikanska leverantörer. Men iom köpet av konkursboet Nortel fick Ericsson deras andel av CDMA också. Vet dock inte hur stor den är.
Jag är lite osäker på vad som avses med kvalitetsdokumentation, men det brukar ofta handla om att man följer angivna processer.
När det gäller den typ av produkter som telefonväxlar och radionät är det sådant som underhålls. Det gör att Ericsson måste veta vad olika kunder har. Produkter och revisionslägen. Och veta vad olika revisionslägen klarar av. Det får inte hända att det går ut nya mjukvarureleaser som orsakar oreda och störningar i kundens nät. Och jag ser inte att det skulle vara möjligt att säkerställa att det inte sker utan att ha den koll som man har.
Jag tror helt enkelt att de som uttrycker sig förklenande inte riktigt förstår vad dom uttalar sig om. Men möjligheten finns ju här att visa att jag har fel.
Läs min kommentar strax ovanför. Ericsson har haft problem med överdriven byråkrati, men det har åtgärdats kraftfullt i en transform som förmodligen är oöverträffad för ett företag i den storleken någonsin, åtminstone för ett som överlevt transformationen.
Risken är förstås att pendeln slagit över för långt. Men det får tiden utvisa. Tror dock inte på några stora rörelser för aktiekursen på grund av det. Det är en strid på kniven i toppen, och alla prylar och mjukvara måste säljas billigare varje år, så alla effektiviseringsvinster äts direkt upp av lägre priser.
Däremot har /// en riktigt bra business model i form av att drifta hela nät, vilket andra inte har, än.
jag själv har jobbat nära Ericsson med processer, omorganisationer och SAP även koppling till verksamhetshandboken.
Problemet från mitt perspektiv är definitivt in kvalitetsmetoder eller processarbeten, utan brist på respekt för gedigit hantverk när det gäller både marknadsföring, design, ledarskap, målarbete, personalvård osv. undersökningar jag såg visade att det fanns öar av världsklass kompetens och resten rena slaffs.
Det började med bolagisering som var så populärt för att ABB hade gjort det. Det betyder att mellanchefer blev påvar som målade var sin kyrka i olika färgar. Det krävs kompetens att leda en sådan organisation och den fanns inte. Det tog år att städa upp för att göra det till Ericsson AB igen. Eftersom bolaget expanderat med 100% varje år så döljdes alla misstag av nästgående års resultat och eftersom alla fakturerade varandra (för att sälja ett system krävdes 14 order system)gick det inte att se var vinst eller förlust gjordes.
Ett litet exempel: efter en omorganisation kom den nya chefen till en av Ericssons och världens experter i fabriks och produktions organisering. (Killen var en gedigen hantverkare som sparat bolaget millioner) "jag vet inte vad du gör det verkar inte viktigt så jag avskedar dig"
Det är inte kvalitetsarbeten (som iför sig bygger på "best practice") utan bolagskulturen som är roten till problemet. Bolagskulturen är i sig en avspegling av var eliten befinner sig. Tänk på att gamla Ericsson annonser avbilder folk som arbetsmyror som gick förbi varandra utan att möta blick, att slogan "make yourself heard" saknar en djup av människosyn – att Svanberg kallar folk "the little people". Elitens syn favoritiserar chefer som är socialpsykopater – inte hantverkare.
Ericsson kanske en gång i tiden var, som många arbetsplatser kan vara,en plats med trevliga, kunniga folk som pratade med varanda, löste problem över kaffekopp och höll varandra om ryggen. Med det finns en nyliberal agenda som handlar inte om "the joy of work" eller den tillfredstellese som kommer från att göra ett bra jobb men bra arbetskamrater. Det handlar om att skapa kontroll genom teknik, att göra människor till vad du vill göra med dem, att ge dem illusion att dem är mnaktlös men dem har val "Make yourself heard" betyder att du inte kan det redan.
Ericssons företagskultur speglar elitens agenda och Sveriges kultur i stort. Cornu visar med analys efter analys att Sverige elite ignorerar rent förnuft, och är fast i antigen en illusion eller medverkar (omedvetet måvara) till denna 1984 Brave New World agenda.
Jag upplevde något av vad du säger på mitt tidigare jobb.
Inkompetenta chefer som pekade i fel riktning med hela handen.
Startade eget istället i ren frustration. Jobbigt de tre första åren men sen ett tag går det riktigt bra.
Kan man dessutom knycka uppdrag från ens tidigare arbetsgivare, blir tillfredsställelsen dubbel.
Porena: Vi har anammat en amerikanskt managementkultur i Sverige som går ut på att göra de anställda så ersättningsbara som möjligt. I detta ingår att noggrant dokumentera driften av företaget så att själva jobbandet kan reduceras till en serie "processer". De anställda behöver bara tränas i att genomföra de moment som ingår i processen, dessa ska vara av så enkel karaktär som möjligt, sen är det bara att hyra billigast möjliga personal – i och med att företaget är så noga dokumenterat, kan man flytta det kors och tvärs i världen utan men. Det är bara för de nya anställda att följa processen så kommer allt att fungera som förut.
Jag läste en gång en rapport av en amerikan som handlade om varför Kodak rasade ihop i och med övergången till digitalteknik trots sin dominerande position inom kamerateknik – amerikanen menade att det skedde för att Kodak inte hade etablerat en "kreativ process". Grejen är den att kreativitet eller entreprenörskap är något man hittar i individer och inte styrelsekommitter och den överväldigande majoriteten av individer är inte kreativa eller entreprenörer. Processer har inte ett skit med kreativitet eller entreprenörskap att göra. Kodak gick under för att de inte medvetet rekryterade nyskapande individer till utvecklings eller ledningspositioner och gav dem makt. I USA har man också ovanan att bemanna styrelserna med marknadsförare eller ekonomer. Dessa tenderar att anse teknikutveckling vara en kostnad och inte en investering. HPs sorgliga öde är ett fint exempel på detta.
Här måste jag bara protestera. /// har transformerat sig flera gånger genom historien för att förbli konkurrenskraftigt. Den senaste gången, som jag beskrivit ovan, är något som inträffade världsomspännande med början för tre år sedan. Nu är agila metoder implementerat world wide. Vi har bytt utvecklingsparadigm och följer en helt ny kurva som inte ens fanns för fyra år sen. Men som jag sade tidigare, det är en strid på kniven, så hoppas inte att detta ska avspegla sig i aktiekursen.
Det är oerhört vanligt att företag inte hänger med i ett paradignskifte från produkt A till produkt B med mindre vinstmarginal. Ericsson vägrade att befatta sig med olukrativa IP-nät i nån större utsträckning och lämnade det öppet till Cisco. Sist jag kollade höll Nokia-Siemens på att ta över tronen i mobilinfrastruktur, så att Ericsson är ohotad herre på täppan är inget jag tror på. Vad jag hoppas är förstås nåt annat.
Likaså har jag svårt att tro vår fordonsindustri kommer se en grann framtid. Rena elbilar saknar väsentligen komponenter som behöver lukrativ service. Bilindustrin jobbade runt detta genom att producera hybrider. Men fracking är en miljöskandal som kommer få DDT att verkar som en naiv Astrid Lindgren-bov och sen har vi ingen mer billig olja/diesel/bensin. Återstår gör att elektrifiera rixvägsnätet (för att begränsa hur stora batterier som behövs), och då kommer bara rena elbilar behövas. Jag har svårt att tro att Volvo etc klarar av att få lönsamhet då.
Sett tidigare i historien kommer det komma en uppstickare (tex Tesla som började modest med att köpa lite Lotus-chassin och nu är en värdsledande elbilsaktör). Och nu kommer vi till vad jag anser vara pudelns kärna – tillväxten av nya värdeskapande företag är kass i Sverige. Företaget Elvolvo kommer osannolikt startas i Sverige.
– Men, säger rökridåminesteriet, vi skapar massa företag i Sverige!!
Hur skapar en tobaksaffär på ett avfolkningstorg välstånd i samhället? Det gör den inte. Det är företag som förädlar en produkt vi kan exportera som skapar välstånd. Men 35 års svenskt företagarhat har skrämt iväg dom flesta med lite go i.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Baron: har man studierat framgångsrika företag ser man inga med utbytbarhet som strategi. Dock ser man det i boken Brave New World. Det som ligger närmast till hands som förklaring är att der det är en agenda på gång. Vår välstånd offras. Ser hur det är med politiken. Det har gjorts till ett jobb där du ska tävla om att komma till ett i förvägsuppgjort uppgift. Det krävs ett uppvaknandet och samarbete mellan folk om vi ska undvika det allmerliknande planerat kollapsen. Samtidigt som vi drunknar i komplexitet.
Baron: har man studierat framgångsrika företag ser man inga med utbytbarhet som strategi. Dock ser man det i boken Brave New World. Det som ligger närmast till hands som förklaring är att der det är en agenda på gång. Vår välstånd offras. Ser hur det är med politiken. Det har gjorts till ett jobb där du ska tävla om att komma till ett i förvägsuppgjort uppgift. Det krävs ett uppvaknandet och samarbete mellan folk om vi ska undvika det allmerliknande planerat kollapsen. Samtidigt som vi drunknar i komplexitet.
Jag jobbar som lärare, låt mig ge er en inblick i hur detta fantastiska yrke är:
Om jag skall ge en elev IG (enligt det gamla systemet, F enligt nuvarande) så skall jag först "varna" eleven, därefter upprätta en "åtgärdsplan" där jag som lärare skriver ner vad jag skall göra för att eleven skall lyckas (stäng av WoW, gå och lägg dig före kl 01:00, ge fan i att dricka 2l coca cola på kvällen, ät frukost OCH PLUGGA, är det jag vill skriva, men det går inte för då hamnar ju ansvaret hos eleven och inte mig som lärare, det är ju min uppgift att genom "osmos" inpränta kunskaper hos motsträviga elever. Därefter skall jag ringa elevens föräldrar och boka ett möte tillsammans med rektor, där vi skall skriva ett "kontrakt" på att Pelle eller Lotta förbinder sig att göra si eller så, samt att jag som lärare skall göra si eller så. Om jag istället ger eleven G (idag E) så slipper jag allt detta arbete.
Låt mig ge er ett konkret exempel: Jag vikarierade som gy-lärare inom historia. Jag hade 16 estet-elever i en klass(alla hette Kalle eller Lotta, ingen Achmed eller Jasmin) efter att ha undervisat dessa i 4v så hade jag ett prov: DÄR JAG FREDAGEN INNAN GÅTT IGENOM DE FRÅGOR SOM KOMMER PÅ TAVLAN, SAMT GETT SVARET PÅ FRÅGORNA. Av 16 elever dök 8 upp på testet. Alla utom 1 elev lämnade in blankt på frågan: "Redogör för Dackefejden, ELLER HITTA PÅ EN EGEN FRÅGA OCH BESVARA DEN)
Ridå. GL HF som kidsen säger. (ja, just det, har numer semestertjänst så jag har 25 dagars semester om året)
Egentligen borde man ju inte skratta efter att ha läst din anekdot, men jag gör det i alla fall 🙂
Min 13-åriga son fick F i syslöjd, så jag känner igen förfarandet. Det har blivit helt fel fokus för lärarna, dessa betygsmatriser och individuella handlingsplaner, som skall dokumenteras på skolwebben, tillsammans med alla nedskärningar. Jag undrar hur många år till det tar innan det faktiskt rasar ihop på allvar?!
anekdot och anekdot… detta är min verklighet… 400 hp… 35 år gammal aldrig haft ett fast jobb. 350 000 i studieskuld… inte inne i fastighetsbubblan….
Är det högskolepoäng som du avser med hp, när jag läste motsvarade 20p en termin på heltidsstudier. Med 400p måste du har läst ganska mycket av fel kurser för att misslyckas med att få "fast" jobb, men du kanske skall se till hur stor del av tiden du haft anställning – man skall inte överskatta det här med "fast".
Den historiografiska forskningen handlar om hur den historia som skrivs påverkas av den tid man lever i. När man förklarade t ex Romarrikets fall under andra världskriget lade man fokus på krigen, de barbariska angreppen från germanerna och perserna m.m. Med en gryende miljörörelse hamnade fokus mer på erosion och ett lantbruk som inte längre kunde försörja centrum. Nu har jag förstått att det är populärt att förklara det med att det helt enkelt blev för komplicerat.
Men är det inte så att liberaler menar att marknaden rensar allt sådant där? I slutändan struntar Ericsson i sin dokumentation och bryr sig bara om ifall de tjänar pengar eller inte? Medan offentlig förvaltning skapar dokumentation för sin egen skull.
Men skolan är också konkurrensutsatt idag. Det är svårt att tro att den skola som har bäst dokumentation, uppföljning och utvecklingssamtal får flest sökande på gymnasiemässan. Tror liksom inte riktigt att det är det som fäller avgörandet när ungdomarna väljer.
Tror att tjänstemannastyrda företag med anonyma ägare, typ AP-fonder mm har väldigt svårt att rensa upp. Ägarna (fonderna) har fullt upp med att "följa-John" på vad andra fonder gör, för att inte göra sämre resultat än jämförbara fonder sett till nästa kvartal.
Företag med starka ägare torde ha en effektivare styrning.
För kommuner, landsting och myndigheter torde inget hopp finnas.
För det första att det ligger i sakens natur att politiker inte skär i byråkratisk verksamhet = tappa väljare.
Andra orsaken är att tjänstemännen brukar vara politikernas högra hand i verksamheten och vara de som producerar de förslag som politikerna ska trycka igenom. För det tredje, en rent psykologisk effekt att man inte sparkar korridorgrannarna eftersom det är folk man umgås med dagligen och är kul resesällskap på konferensresor.
I t.ex. norrlandskommunerna fungerar det så att kommunerna brukar ha dubbelt så stor andel av anställda per kommuninnevånare (10% eller mer), än t.ex. en Stockholmskommun. Och inte är den kommunala servicen bättre för den skull. Syftet med att ha många kommunan(s)tällda är att cementera väljarbasen.
Innan jag flydde tillbaka till privat verksamhet var jag under sju år anställd inom psykiatrin. Under dessa år tilltog komplexiteten mer och mer. Forskning från andra världskriget visar att grupper som inte ägnar sig åt arbete faller sönder. I mitt jobb kunde jag se detta i tilltagande maktkamper mellan anställda som tog de mest bisarra former. Problem och svårigheter handlade alltid om personalkonflikter aldrig om patienter. Efter några år eskalerade dokumentraseriet. Alla skulle fylla i statistik på sina patientkontakter. Där det viktigaste var att sätta rätt syltetikett på patienters symptom. Dessutom skulle ovetenskapliga tester utföras på patienter som sällan hade med deras problem att göra bara för att få fram ytterligare dokumentation. Grupper och möten tog mycket tid men för möten med patienter fanns inte så mycket tid över. Det gällde att jobba snabbt som attan och vara effektiv, vilket inte hjälper patienterna precis. Till slut har man idag nästan helt gått över till en terapimetod som jobbar med tankar i stället för känslor, som är snabb och okomplicerad. Precis som patienterna inte redan har försökt kämpa med sina tankar på egen hand utan att bli bättre. Dessutom gavs förstås mediciner i långa banor som de flesta inte ville ha. De kände på sig att det inte var en väg framåt. De som svalde medicinen hade ofta dålig prognos. Nu var det ett tag sedan jag slutade så det kanske har förändrats. Fast jag undrar om det inte blivit värre.
Allt det refereras i inläggen här speglar hur samhällets komplexitet ökat under senare år och nu nått en sådan omfattning att kollapsen är nära.
Moventia
tags:
agile software development
open source society
Detta är av open source politikern/praktikern/filosofen esr, dvs Eric Raymond. Jag har inte lagt märke till att han har följt upp detta första inlägg.
Culture hacking, reloaded
http://esr.ibiblio.org/?p=4564
The organizers (Dan Mezick & Andre Dhondt) and various friends (now including me) are launching from agile software development into new ways of organizing work and communication that dynamite a lot of common assumptions about the necessity of power relationships and hierarchies. What makes this really interesting is not the theory but the working examples. They’re not dealing in vague platitudes, but in methods that can be taught and replicated. (And yes, I will describe some of them later in this post.)
Nobody in this crowd thinks politically (or at least if they do, it doesn’t show); it’s all framed as ways to fix corporate cultures to make them more productive and happier. But what this was, underneath occasional freshets of vaguely new-agey language, was a three-day workshop in practical anarchy.