För att titta på prisskillnader mellan olika länder är vår svenska stolthet IKEA:s websajt suverän.
Bara att byta ut land och språk i websideadressen (eller URL som det heter för oss IT-nissar) så får man snabbt fram priset i respektive land.
Kom nu ihåg att vi i Sverige, inte ens värdlens intelligentaste, snyggaste, sexigaste och världens mest utbildade stockholmare, har lägre löner än många andra EU-länder och dessutom näst högst skatter efter Danmark. Vi har alltså mindre pengar att röra oss med.
Priser bokhyllan Billy per 20120822 |
Låt oss titta på IKEA:s stolthet bokhyllan Billy, som i äkta björkfanér kostar 595:- SEK i Sverige, i verkligheten, idag. Till och med i Norge är bokhyllan Billy billigare än i Sverige och kostar där bara 465:- NOK, eller 525:- SEK. Däremot är Billy faktiskt dyrare i exempelvis Kanada, där den kostar olycksbådande 666:- SEK.
Dyrast är dock Singapore bland de länder jag brydde mig om att kontrollera. Även Schweiz är något dyrare än Sverige, men man kan ju lätt få dubbla lönen i det landet, plus avsevärt lägre skatt.
Billigast är Polen, där man får en Billy för endast 407:- SEK. Även byggmateriel ska vara riktigt billigt i Polen, till skillnad från polska hantverkare när de arbetar i Sverige, vilket säkert kan glädja boende i Trelleborg. De som bor i Öresundsregionen bör dock ta bilen över bron och handla på IKEA i Danmark, då Danmark är näst billigast i jämförelsen.
Eftersom vi diskuterar byggkostnader kan det då vara intressant att titta på vad ett IKEA-kök kan kosta i Polen kontra Sverige, för den som vill pressa sin renoverings- eller byggkostnad. Enligt uppgift ska IKEA-stommarna vara från samma fabrik som Ballingslöv, men med sämre luckor, men det kan förstås vara en inaktuell uppgift.
En IKEA Faktum kökslådhurts kostar 1940:- SEK i Sverige och 157:- EUR i Tyskland, eller 1310:-. Baserat på detta ovetenskapliga urval så skulle ett IKEA-kök i Tyskland vara 32% billigare än Sverige. Samma hurts kostar 630 zloty i Polen, eller 1285:- SEK. IKEA-köket ser därmed ut att bli 33% billigare i Polen. I Danmark kostar hurtsen 1680:- SEK.
Så mycket för byggkostnaderna i Sverige. Det är full rimligt att det skulle se liknande ut för andra mer trendiga köksleverantörer i Polen, t ex HTH. Men svenskar kan som sagt ta det på bostadsbankomaten och IKEA och Kamprad är inte sentimentala, utan tar förstås ut varenda krona de kan, så länge produkterna är lite billigare än de andra profithungrigare alternativen i trendigt solitt trä. Eller åtminstone äkta fanér.
13 kommentarer
Har ej jobbat i IKEA, men väl inom textil, där vi hade liknande prissystem. De stora kedjorna delar in EU i 2 eller 3 delar, lagpris och högpris, och ibland en niva emellan. Sverige är ofta, pa kläder alltsa, pa mellanniva, Tyskland alltid lagpris, Frankrike oftast högpris osv. Detta gar inte att motivera med inkomster, det är mer traditionellt hur marknaden har fungerat fram till nu. Tyskland ligger alltid lagt, även om deras löneniva ju är högre än Spaniens, som kan ligga i mellannivan.
Slutligen är det pa manga varor billigare i Norge och andra icke-Eu länder för att de kan vara fria fran tullavtal och kvoter, som vi alltsa maste köpa.
OT men i all välmening: Jag tror du kan råka illa ut för att du i din Censur-krönika nyligen skrev att det göteborgsbaserade mediahuset Stampen "drivs av den fd nazistkollaboratörfamiljen Hjörne". Se min kommentar där.
Att lägre skatt ger högre köpkraft är tveksamt. Om vi halverar skatterna skulle vi var tvungna att betala mer ur egen ficka för sjukvård, skolor, mm.
Bra kommentar! Tänkte precis skriva samma sak..
Jo, om vi inte hade betalat för tillväxtverkets fester via skatten, hade vi kanske fått betala fester själva, ur egen ficka!
Hög skatt ger större möjlighet till slösaktighet hos de som är satta att förvalta våra skatte pengar. I Svergie betalar vi mycket men får väldigt lite tillbaka i form av service.
Vi kan lätt minska skatten samtidigt förbättra vår offentliga sektor genom att skärskåda vad som är viktigt och ta bort det onödiga.
Sjukförsäkringen är inte efter inkomst i Schweiz. Det ogynnar folk med dålig inkomst och gynnar folk med hög inkomst.
Vi betalar saftigt för dagisplats i Schweiz, men å andra sidan betalar jag inte för andra barns dagisplats resten av livet.
På det hela taget sätter Charlie huvudet på spiken väldigt väl. Schweiz tvingar folk att tänka efter och att ta ansvar för sina egna liv. Dessutom kan man med namnunderskrifter tvinga fram omröstningar av kocko förslag. Borg skulle antagligen få svårt att spola ner 100mdr på dass här.
Helt rätt. Nivån på skatterna är inte det som avgör vilken köpkraft vi har. Det är istället hur effektivt den offentliga sektorn använder våra skattepengar.
Tyskland har lägre skatter och vad jag kan se så är servicen bra mycket bättre. Speciellt är ambulanssjukvården mycket bättre. Lagen säger att man måste ha den på plats inom 8 minuter efter nödsamtal. Det är något Sverige inte kan visa upp ens i Stockholm. Det konstiga är att sjukvården är till stor del privat men trots det verkar det fungera bra mycket bättre än min erfarenhet i Sverige.
Så det går att ha lägre skatter och fortfarande ge bra service.
Tänkte jag skulle börja involvera mig lite mer i din blogg eftersom jag läser den och tycker den är utomordentligt bra.
Hur som helst, det är ganska kul att jämföra med Grekland. Det var (och är fortfarande) inte särskilt billigt där innan de fick sin "kris". Ju mer krediter, ju högre priser. Men det spelar egentligen inte så står roll hur stor kreditmängden är. Det som spelar roll är fördelningen (vem som skyller vem vad). Om svenskarna är i skuld till varandra eller till staten finns inget problem. Problemet är när man börjar låna utomlands.
Man kan säga att problemets kärna handlar om antalet rika vs antalet fattiga. Ur ett samhällsperspektiv är det ytterst destruktivt när en liten mängd människor sitter med en stor del av köpkraften. Varför? Jo för förenklat kan man säga att samhällets resurser då går åt att tillgodose "överklassens" lyx, inte åt att lyfta människosläktet som helhet.
Mycket bra! Billy-index är ett bra komplement till BigMac-index.
Om vi normerar Sverige till 100 i Big Mac respektive Billy-bokhylla, så har vi:
Schweiz: 115/105 – Big Mac/Billy
Tyskland: 75/83 (euroareans snitt)
Danmark: 91/75
Polen: 44/69
Lite blandad kompott, men tittar man på graferna är big-mac-spridningen större än ikea-spridningen. Och är man i Polen och köper byggvaror så gör man en ännu bättre affär om man köper en Big Mac.
Själv bor jag 10 minuter från Tyskland, och jag handlar det mesta där. Priserna jämfört med t.ex. Belgien eller Nederländerna på en sån enkel produkt som schampoo kan vara hälften! En förklaring kan vara att de tyska lönerna i detaljhandeln är väldigt låga jämfört med resten av Europa.