“Two men says they’re Jesus, one of them must be wrong” – “Industrial Disease”, Dire Straits
Bloggrannarna Cruel Crude och Flute har uppmärksammat en mycket intressant peak oil-rapport från inga mindre än Internationella valutafonden, IMF.
IMF:s ekonomer har slagit samman både det nyklassiska ekonomiska tramset tillsammans med den geologiska verkligheten och kommer fram till att det går att dra ut den nuvarande platåproduktionen inom oljan i åtminstone ett decennium till.
Men för detta krävs en fördubbling av oljepriset, för att prismekanismen ska kunna göra alternativ oljeutvinning lönsam.
Cruel Crude har en utmärkt sammanfattning på svenska, alternativt kan man förstås läsa den föredömligt korta rapporten själv (PDF).
Viktigt är att notera att det är en ekonomisk modell som IMF presenterar och som sådan har den inte nödvändigtvis något med verkligheten att göra. Men den är intressant då man faktiskt inte bara tittar på den osynliga handens prismekanism, utan även på geologiska begränsningar.
Vi tar det igen, det där med modeller. Modeller är modeller. De är inte verkligheten.
Det intressanta är istället att IMF tar peak oil på allvar.
Cruel Crude uppmärksammar också att IMF tagit fram en rapport om skuldfria pengar (PDF), som kommer fram till att detta vore en lösning på obalanserna i den moderna ekonomin. Rapportförfattarna konstaterar dock krasst att någon sådan förändring inte kommer ske, vilket är helt korrekt. Bankerna är helt enkelt för mäktiga, men det hindrar förstås inte individer från att haverera över detta. Struket pga felaktig uppgift från Cruel Crude.
På annat håll släppte den norska banken DnB en omfattande rapport och prognos om oljepriset och utvecklingen på oljemarknaden resten decenniet. Här pratar vi 98 sidor.
Kontentan är att analytikerna på DnB lyssnar på gammal hårdrock, då rapporten kryllar av hårdrockcitat från Metallica och AC/DC.
Prognos för oljepriset enligt DnB |
Man vågar sig på en prognos för oljepriset fram till 2020 och säger att visserligen tror man på peak oil, men menar att peaken ligger i efterfrågan och inte i utbudet, baserat på att OECD-ländernas oljekonsumtion ju pressats ner tillsammans med den ekonomiska stagnationen och de allt högre oljepriserna. Dessutom menar man att oljeproduktionen kommer fortsätta stiga via utvinning av icke-konventionella oljor, främst skifferolja.
I övrigt dyker det felaktiga stenåldersargumentet upp i rapporten och framtiden för USA ter sig ljus då skifferolja och skiffergas ska göra USA oberoende av import. Samtidigt kommer hårdare utsläppskrav och med det krav på lägre bränsleförbrukning fortsätta dra ner amerikansk bränslekonsumtion. Däremot blir det slutet för SUV:en i USA på grund av dessa krav.
USA oljeproduktion. |
DnB argumenterar att eftersom oljeproduktionen av råolja i USA har ökat så kommer den fortsätta öka.
Se graf ute till höger för de senaste årens fantastiska vändning uppåt i den amerikanska oljeproduktionen, inklusive skifferolja.
Vad som däremot väntas hålla emot oljepriset på nedsidan är Saudi-Arabien, som inte har råd med ett lägre oljepris längre och kommer tvingas att politiskt minska sin produktion för att inte oljepriset ska falla.
I slutändan handlar allt om hönan eller ägget. Är det bristen på olja som fått USA och OECD att minska sin konsumtion eller är det denna denna minskande konsumtion utlöser en ekonomisk peak oil när oljan fasas ut? Enligt DnB är det det senare.
Hela scenariot förutsätter att den snabba ökningen i produktionen av skiffergas och skifferolja är permanent, medan det finns goda argument för att den inte är det. Istället får man en väldigt kraftig produktionsökning under de första åren, medan kostnader, insatsråvaror och antalet borrhål sedan hårt drabbas av lagen om minskande avkastning och produktionen stagnerar för att sedan falla hårdare och hårdare (se t ex The Oil Drum). Det senare framförs av kritikerna mot skifferolja och skiffergas, som menar att det inte räcker att titta på resurserna i backen utan att de goda åren snarare ser ut att ha passerat och att man måste springa allt snabbare för att stå still.
För övrigt har det visat sig att forskaren Charles Groat, som menar att fracking och alla de massiva mängder av kemikalier man pumpar ner för att utvinna skiffergas och skifferolja inte orsakar vattenföroreningar, suttit i styrelsen för ett gasbolag och mottagit 400 000 USD dollar, samt äger aktier i bolaget värt 1.6 miljoner USD.
Bland dessa enligt Groat ofarliga kemikalier hittar man bland annat etylenglykol, etylhexanol, formaldehyd, borsyra, metanol, isopropanol mm. och det handlar om upp till 20 000 liter per borrhål, av vilka det finns tiotusentals och om prognoserna stämmer kommer skapas tiotusentals fler.
19 kommentarer
"Their" måste vara "they're".
http://www.imdb.com/title/tt1558250/
Jon Stewart har nog sagt det bäst ändå…
http://www.thedailyshow.com/watch/wed-june-16-2010/an-energy-independent-future
Haha 🙂 Den förtjänar ett eget inlägg på Cornu's blogg.
Redan gjort år 2010, se http://cornucopia.cornubot.se/2010/06/suverant-om-oljan-av-jon-stewart.html
I detta sammanhang intressant att läsa alla sågningar av Leonardo Maugeri’s aktuella rapport om att den framtida oljeproduktionen, i alla fall de kommande 10 åren, som kommer att öka till 119 miljoner fat om dagen.
Den senaste? publicerad både i The Oil Drum och Enerybulletin: "Don’t count on revolution in oil supply". Skriven av Sadad al-Huseini, now a petroleum consultant and formerly executive vice president of Saudi Aramco for exploration and production.
http://www.energybulletin.net/stories/2012-08-22/don%E2%80%99t-count-revolution-oil-supply
OT: JM, NCC och PEAB har släppt sin kvartalsrapporter och samtliga har visat lägre resultat. Kan det hända att det börjar bli lite sämre tider i byggbranschen? Den tröga försäljningen av bostäder verkar inte heller hjälpa.
Ja, det börjar bli sämre tider och det märks bland byggherrarna. Projekt som var menade som bostadsrätter blir nu hyresrätter (kan dock bara tala för Stockholm med omnejd). Dock är det mycket osäkert hur beläggningen kommer att bli i dessa projekt, då kalkylerna utgår från bostadsrättsstandard, dvs. "high quality stuff". Nu ska det helt plötsligt sparas och dyra material ska bytas ut mot billigare. Marknaden betraktas som "trög" och man tar hellre det säkra före det osäkra. Förändringen i mentalitet har gått snabbt.
"Rapporten konstaterar dock krasst att någon sådan förändring inte kommer ske, vilket är helt korrekt. Bankerna är helt enkelt för mäktiga."
Du bör nog verifiera den här uppgiften för jag har inte lyckats hitta några sådana påstående i rapporten.
Ja det stämmer att något sådant påstående inte finns i rapporten jag har vilselett Cornu. Läste först en sammanfattning från en trovärdig källa som inte var särskilt trovärdig. My fault/RH
Givet hur vårt politiska system fungerar så är det inte något som behöver skrivas. Det är underförstått.
Givet att IMF-ekonomerna inte trashat Chicago-planen som ogenomförbar utan tvärtom finner att den skulle fungera utmärkt – förefaller det – så förtjänar den ytterligare uppmärksamhet.
Så kompetenta skribenter som är intresserade av reformer av våra finansiella system skriver lämpligen mer om rapporten!
Kanske man till och med kan få Obama att ta upp idéerna. Han hör ju hemma i Chicago och borde därför kunna visa lite intresse för Chicago-planen.
Fast det är korrekt att det inte kommer ske någon reform. Det tjänar inget till att drömma om sådant, utan man bör anpassa sig och sitt agerande till verkligheten istället.
Det kommer inte ske reformer. Vad som kommer ske är bankräddningar som vi skattebetalare får betala. Det är verkligheten, vare sig man vill eller inte. Men visst är det sött att drömma.
Det finns dock gott om mer eller mindre suveräna nationer. Om USA är oförmöget att göra det rätta – vilket jag alldeles säkert kan tänka mig – så innebär det inte att varje land på Jorden är oförmöget att göra det rätta. Om något land framgångsrikt reformerar sin ekonomi så kan det sätta fart på andra länder. Och följer inga andra länder efter så är det kanske främst deras problem?
OK. Säg ett västerländskt- eller OECD-land som skulle genomföra sådana här reformer?
Jag har inte satt mig in i rapporten. Mats Lindqvist som är intresserad av alternativa system kanske kan risa eller rosa den. Om han inte fortfarande tror mer på honung som valuta.
Det behöver knappast heller vara ett OECD-land som går före. Någon av BRIC-länderna skulle också kunna göra det. Eller snart sagt vilket land som helst som inte är utarmat. Med lite hjälp från IMF kanhända. Vad skall vi ha suveräna nationer till om inte för att kunna testa lite olika lösningar?
Jag får erkänna att jag lekt lite med tanken på ett sånt system. Ett problem är hur man emitterar pengar – nu gör man det som sagt genom t.ex. krediter i banksektorn. I Chicago-planen var det mer eller mindre tänkt att staten emitterar dem in i statens budget (eller som återbetalning på förfallna obligationer) – tanken är väl att man skall göra detta för att på det sättet reglera väck inflationen, men lägger man den makten i folkvalda politikers händer så finns ju risk att de använder sedelpressen för andra ändamål och skickar in ekonomin i en inflationsspiral.
En fördel med ett sådant system är att man kan (om det är lämpligt skapt) slippa statlig insättningsgaranti, en nackdel är att kanske 90% av pengarna kommer att lånas ut till banker (istf deponeras) och de blir således riskvilliga (vilket kanske inte inses av medelsvenson som glatt stoppar sina pengar varhelst de tror de skall få bäst avkastning). Om man inte sätter regler mot det finns det i sig inget hinder att man använder växlar/checkar som betalningsmedel som inte är backade med full reserv.
Men som sagt det är föga troligt att detta kommer hända i något OECD-land, de är för insyltade i antingen USD eller EUR mer eller mindre allihopa (iaf inte i det närmaste laget). Det är kanske tänkbart att det införs i något icke-OECD-land (som kanske inte ens är med i IMF).
Angående norska banken Dnb:s rapport om framtida oljepris, kan det være interessant å følge Dnb:s investeringer i de selskap som skal hente opp denne oljen. Torbjørn Kjus/Dnb behøver investorer til dette ikke minst for å sikre seg sin egen bonus.
Som sagt – skuldfria pengar är den enda vägen framåt. Det är mänskligheten och planeten mot bankirerna.
http://limes.bloggagratis.se/2012/03/18/7559758-valutan-del-4/